Къде се намирам:
Внимание
Бракониери !
naRiba.com

Форум

Петиция
Модератор: bobopeli
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Петиция
Финансово и аз ще съдеиствам. С оформянето на документа няма да мога. За събиране на подписи също ще помогна колкото мога. Относно снимки нямам, но из форума съм виждал доста, ма то сега не мога да намеря галерийте. Ако беше през лятото за един 10 дневен излет ще се съберат толкова снимки и за мърсотия и за бракониерщина, че чак ми се плаче кат си помисля. Ако трябва да съм честен най-много ходя на яз. Искър а там като видя такова нещо и се обадя на ИАРА до половин час са на място. За съжаление само събират мрежите без да пишат актове, единят път даже едни стреляха по Иара от брега ( може би с газов пистолет ). Обяснението им, че не пишат актове е, че е недоказуемо и не могат да ги хванат на място.
Предсавете си в някоя нормална държава да извадиш пистолет и да стреляш срещу контролен орган. При това наглетците останаха на мястото и си преспаха спокоино през ноща, и понеже се усетиха, че някои се е обадил от другите рибари сутринта докараха от някъде няколко коня и ги вкараха във водата през почти всички въдици. Описвал съм тук някъде подробно случката.
Предсавете си в някоя нормална държава да извадиш пистолет и да стреляш срещу контролен орган. При това наглетците останаха на мястото и си преспаха спокоино през ноща, и понеже се усетиха, че някои се е обадил от другите рибари сутринта докараха от някъде няколко коня и ги вкараха във водата през почти всички въдици. Описвал съм тук някъде подробно случката.
-
- учете се от него
Трябва да се намери сериозен юрист (или специализирана адвокатска кантора) , иначе ще се сгомни работата и то още на подход Тук се надявам колегите от София да поразровят и попроучат нещата. Нещата в държавата са толкова , ама толкова зле , по тези въпроси , че нямам думи....!!!!!
п.п. изтрих цитатите , да не спамя темата!
п.п. изтрих цитатите , да не спамя темата!
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Фев 21, 2008 2:29 pm, променено общо 1 път.
-
- и господ не е толокова добър
Колега та ти изобщо не е прав.Това,че има един елит в тази държава който прави каквото си поиска,не ни дава право да стоим безучастни и да наблюдаваме ка се довършва и малкото останало.Дали ще се получи нещо:не знам,но знам,че ще съм опитал да направя всичко по силите си.Ако не се получи нищо и не съумеем да променим нещо,значи си го заслужаваме.До 20-25 дена ще има петиция,независимо в какво вярват повечето.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
snegk написа:Колега та ти изобщо не е прав.Това,че има един елит в тази държава който прави каквото си поиска,не ни дава право да стоим безучастни и да наблюдаваме ка се довършва и малкото останало.Дали ще се получи нещо:не знам,но знам,че ще съм опитал да направя всичко по силите си.Ако не се получи нищо и не съумеем да променим нещо,значи си го заслужаваме.До 20-25 дена ще има петиция,независимо в какво вярват повечето.
Така де , Адаш , и аз ще хвърля всички сили и енергия за това мероприятие , до колкото мога!!!!!!
Трябва да се консултират и изработят компетентно нещата по Петицията , трябва да "мине" през правното сито и простотиите на т.н. ЕС!!! Не знам дали съм разбираем!!! С гол ентусиазъм революции не се правят , трябва да има поне четири фактора

Защо колегата да не е прав , ами прав е разбира се от негова гледна точка и ценностна система !!! Какъв е проблема с няакви гьолове , това е мой проблем , и твой проблем и на още 15-тина хиляди четящи и пишещи само в този форум .

-
Точно така ще кажат 7000000000 Българи,ние сме гладни,какво на интерсуват водоемите и рибата.Ние точно за това се борим,да променим съзнанието на повечето хора,крайно време е да спрът да мислят с коремите си.Само ще вметна,няма гладни хора,има мързеливи.
- krokibg
- учете се от него
И много прости !!! Немога да категоризирам по друг начин,овчето поведение на повечето ни съграждани !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Да - прав си колега - и овцете с тяхното поведение освен нож не може да очакват друго. Така че, ако искаме нещо, трябва да запретнем ръкави, а на тия, които се ебават - да им се стъпи на фасона. Бургазлии много се изложиха в това отношение, но аз нямам такива намерения. Ще учавствам във всички мероприятия.Krokibg написа:И много прости !!! Немога да категоризирам по друг начин,овчето поведение на повечето ни съграждани !!!
-
- учете се от него
Айде , Снайки! Прави петицията и я пускай в ЕС , какво толкова има да се умува. Тук тези , дето пишем ,съм убеден , че ще я подкрепим! Тези , дето не пишат- от къде да знам!!!! Карай да е весело , и по европейски!
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
IDA написа: Това дето до 20-25 дена ще има петиция... , нека да е до 2-3 месеца , но изпипана както трябва , за да станат нещата!!!

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- учете се от него
AL KAPONE написа:
Абе IDA, ти знаешли въобще какво искаш, някой път получаваш факсове от космоса и пишеш с акъла си, някой път ти изключи бушона
Само в България може да я караме весело на целия резил
♡♥99 причини да живея в България ♡♥
1. Защото много ми харесва да живея в кочина.
2. Защото обичам да дишам мръсен въздух.
3. Обожавам да пия хлорирана вода от ръждясали тръби.
4. Държа да умра от рак на четиридесет години.
5. Страшно си падам да плащам външния дълг, дето не съм го направил аз.
6. Приятно ми е да работя по един месец за 117 лева.
7. Обичам да не ми плащат социалните осигуровки.
8. Много ме радват сметките от по 150 лева за парно.
9. Кефa се когато сметката на телефона ми е по-голяма от заплатата ми.
10. Умирам си от кеф цяла година да събирам пари за GSM втора употреба от Германия – почти като нов ...
11. ....и после да ме е страх да говоря по него, защото за 2 минути разговор трябва да работя два дена.
12. Държа съседите ми да са олигофрени.
13. Искам всяка седмица да се караме кои се е разпломбирал радиатора и защо някои си не е платил 0,60 лева за чистачката.
14. Страшно си падам да ме унижават новобогаташи.
15. Панелните гарсониери ме кефът.
16. Дупките по пътищата са супер.
17. Обичам съседът ми да си цепи дървата в хола си.
18. Обичам като изляза на терасата и да виждам как тъпите ми съседи си изхвърлят манджата и боклука през джама си.
19. Обичам депутатите, дето съм ги избирал, да гласуват тъпи закони.
20. Луд съм от щастие когато после същите депутати ми обясняват, че законът който са приели е виновен за еди-какво си.
21. Държа да се осигурявам здравно и след това, като се разболея, никой да не ми обръща внимание.
22. Искам с парите ми за здравни осигуровки да се купуват нови Мерцедеси
23. Искам депутатите дето аз сам ги избрал всяка година да си купуват нови коли.
24. Кефят ме данъци от по над четиридесет процента.
25. Обичм да плащам такса смет колкото две пенсии на баба ми и после пак да ходя из боклука.
26. Луд съм от щастие когато се забавя с 0,14 минути да си платя тока и ме резнат веднага.
27. После след като си го платя да чакам три дена да ми го пуснат.
28. А най-готиното е, че тъпите цигани не си го плащат по дест години.
29. Радвам се когато мургав контрольор в градския транспорт ми дава билетче шеста употреба
30. Щастлив съм да гледам тъпи циганки да не се плащат билетчетата защото са братчеди с контрольора от шесто коляно.
31. Хубаво ми е да събирам пари за кола от десет години…
32. …после да ми я откраднат на втория ден.
33. Искам инфлацията да ми изяде спестяванията.
34. Обичам да дружа със тъпи, грозни и миризливи цигани наскоро забогатели от съмнителен бизнес.
35. Още по-хубаво ми е, когато ми откраднат колата.
36. Най-хубаво ми е когато после корумпирани ченгета ми се обаждат да искат “награда” за нея за да ми я върнат.
37. Харесват ми подкупните ченгета – те са гот!
38. Харесват ми подкупните митничари – браво юнаци!
39. Харесва ми, че абсолютно всички, дето не трябва, са подкупни.
40. Чувствам се щастлив, когато мутрите изнасилят гаджето ми.
41. Чувствам се щастлив, когато мутрите изнасилят и мен.
42. Весело ми е, когато БМВ-та газят хора и се отървават с глоба за превишена скорост.
43. Обичам попфолк.
44. Искам да си купувам дрехи втора употреба – на килограм.
45. Искам да имам хладилник втора употреба.
46. Искам и пералня втора употреба.
47. Искам и климатик втора употреба.
48. Падам си да ми обират апартамента по два пъти в годината ...
49. ...кефя се и когато се върнат да ми изядат и сланината в хладилника.
50. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шест годишни деца изнасилени от гнусни педофили.
51. Хубаво ми е когато на следващата сутрин разбера, че гнусните педофили са ги освободили срещу гаранция от 500 лева.
52. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на петнадесетгодишни деца, умрели от дрога.
53. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шестнадесетгодишни деца, застреляни от полицаи.
54. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на двадесет годишни младежи които са се самоубили в “родната казарма” защото някои се е гаврил с тях.
55. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на старци които са се самоубили за да не живеят в мизерия
56. Обичам да гледам старци да си късат рецептите пред поликлиниките, защото не могат да си купят лекарствата.
57. Приятно ми е да ме хапят бездомните помияри, които живеят в градинката до нас.
58. След това ми е хубаво, когато в болницата ми кажат, че се е свършила противобясната ваксина...
59. ...и най-накрая ми предложат такава за десет лева от личният им запас.
60. Харесва ми да ме ръгат в трамваите.
61. Харесва ми да ме настъпват и да ми кашлят в лицето в тролеите и автобусите.
62. Обичам да ме лъжат на пазара.
63. Обичам да ме лъжат навсякъде.
64. Харесва ми че в България думата “Педераст” звучи гордо.
65. Приятно ми е, че от чешмата в кухнята текат лайна след като не съм имал вода от четири дена защото живея на 13 етаж.
66. Обичам да гледам тъпа телевизия.
67. Много си падам по предавания с дълбоко социално значение като “Разбиване” и “Първична сила”
68. Обичам да гледам тъпи сериали по четири пъти на ден.
69. Обичам да слушам тъпо радио.
70. Обичам страшно тъпите театрални постановки.
71. Обичам тъпите вестници.
72. Много обичам да ми спират кабелната телевизия в момента, когато има хубав филм.
73. Падам си да пия метилов алкохол в бутилка от уиски.
74. Весело ми е да гледам как баба ми живее с петдесет лева пенсия.
75. Става ми гот като видя, че баба ми си продава покъщнината да може да си плати водата.
76. Доставя ми удоволствие да гледам как контрольорите в градския транспорт бият хора.
77. Доставя ми удоволствие и мен да ме бият.
78. Радват ме бездомните деца по улицата ...
79. ...и те са щастливи когато намерят малко пари да си купят лепило.
80. Харесвам по цял ден да седя пред телевизора и да няма едно свястно заведение където да ида да пия едно кафе.
81. Обичам кафето да ми е втора цедка с бъркалка втора употреба.
82. Още повече ме радват бездомните деца, когато са гладни.
83. Обичам да виждам пудели с прически за по сто лева.
84. Става ми хубаво, когато си купувам лекарства с изтекъл срок на годност.
85. Весело ми е, когато освобождават убийци от затвора, за да си правят пломби по зъбите.
86. Кеф ми е когато лекарят ми ми каже, че дължа 50 лева за един обикновен преглед и консултация.
87. Радвам се, когато срещна случайно на улицата бивши финансови фараони.
88. Радвам се, когато на пешеходната пътека някой шофьор се опита да ме сгази.
89. Кефя се когато по тротоарите няма място от паркирани коли
90. Обичам да си купувам фалшиви шампоани, от които да ме избиват обриви.
91. Харесва ми, когато някой се закачи на моя телефон и говори половин час с Гвинея Бисау.
92. Приятно ми е, когато някой психопат спечели избори.
93. Много ми е гот, когато родителите ми живеят на заеми.
94. Радвам се като някакъв изрусен, девтствен педераст ме срещне на улицата и ми каже:”Скъпи, обичам те!” Или нещо подобно.
95. Радвам се, когато разни тъпаци с костюми за по хиляда лева, наскоро купили по един мезонет на трите си любовници, с извъннормено тегло от прекомерно ядене на езици от пъдпъдъци, прекарващи уикендите на островите Тoнга, возещи се в служебни коли, струващи колкото половин поликлиника, децата на които ходят с по шест бодигардове, жените на които се занимават с това да си купуват гащи от Париж всеки втори петък на месеца, да се опитват да ме убедят, че нещата някога ще се оправят.
96. Харесва ми самозвани професори, въртящи по 10 фирми, да пишат двойки, защото по време на лекциите сме ходили на работа.
97. Защото умирам комплексари да ме третират като робиня.
98. Защото няма по-голяма наслада да уча в бунище.
99. Защото много обичам екстремния спорт - "разходка по планините" и т.н
-
- учете се от него
Re:ОТВОРЕНО ПИСМО!!!
Адаш , днеска до като съм са шляел по Душанци , виж мои колеги от друг форум какво са ми пуснали!!!! На знам дали си чувал за това
Помолих да ми пуснат линк към него(публикацията):

Пуснато на: Нед Фев 24, 2008 9:43 am Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Илия, това знаеш ли го?
ДО НАРОДНО СЪБРАНИЕ на Р България
Комисия по земеделието и горите
Комисия по европейските въпроси
Комисия по околната среда и водите
ДО Г-н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
Министър Председател на Р. България
О Т В О Р Е Н О П И С М О
ОТНОСНО:
Безвремието в развитието на сектор Рибарство и Аквакултура и безхаберието на държавата;
Администратовно-бюрократичните пречки (в аванс) за прилагането на Оперативната програма за развитието на сектор Рибарство (ОПРСР) и усвояването на средствата от Европейския Фонд “Рибарство” (ЕФР)
ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!
Чувате ли ОГЛУШИТЕЛНОТО МЪЛЧАНИЕ на РИБИТЕ ???...
А говори ли ви нещо мълчанието на рибите?... Вероятно не!
Защото това си е просто разговор между глухонеми !!! Макар че истинските глухонеми все пак общуват и се разбират със знаци... А тук и знаци няма (освен финикийските, разбира се!)... Вече цели 18 години!...
Ето че дойде време и рибите да проговорят, за да ви кажат, че както няма държава за кравите и другия едър рогат добитък, както няма държава за дребния добитък и за птиците, както я няма държавата и за растениевъдството и за цялото земеделие, така и в много по-голяма степен НЯМА ДЪРЖАВА и за РИБИТЕ!
И не е имало през всичките тези безкрайни години на агония, в които това е най-обреченият на забрава отрасъл и поминък...
А вие всички много обичате и предпочитате в храната си рибата – тази от най-древни времена най-пълноценна, здравословна, диетична и лечебна храна! Нали така, драги управляващи? Малко е скъпичка за бедните, но вие пък можете да си я позволите винаги...
А българите?!... Тях кучета ги яли... Те и без това само пречат на държавата си да си живурка!!! И изкарват кравите на протест така нехуманно (!?)... Защото според вас е по-добре кравите просто и хуманно, и безшумно да си измрат в оборите от глад... А ако може заедно с краварите – още по-добре...
А ако и рибарите потънат в дълбоките води заедно с немите риби – ех!, какво истинско щастие ще настане най-сетне за държавата... Най-после българите ще оставят Държавата на мира - да си Държавува на спокойствие!... И да си вее байрака... И да си ползва по живо по здраво европейските пари..., без да ги дели с “алчните” българи...
И без да ги води на отчет в ТЕФТЕРЧЕТО !!!...
Това беше лиричното отклонение! И притчата...
За вдъхновение и за емоционална настройка...
А като увод към конкретните проблемни теми ще кажем само следното:
Държавата ни е глуха и няма, когато става дума за живота на българите, за техния поминък... За това, че в страната се произвеждат само по 100 гр мляко годишно за всеки българин заедно с туристите...(толкова е квотата ни от ЕС – 1 милион литри – за жалост!).
И по 500 гр. риба годишно на българин... (заедно с люспите и червата...)... Макар че, единствено за рибата в Европа няма квоти – защото Европа има нужда от много риба и внася над 50 % от рибата, която консумира...
А заедно с вноса на около 20000 тона замразена риба – българите ядат по-малко от 3,5 кг риба годишно на глава от населението! И по това сме на последно място в света... (при над 40 кг средно за Европа, над 60 кг за северните страни и над 100 кг – за Япония...!!! – и то в чист продукт!!!)...
Преди малко повече от 20 години България консумираше над 8,0 кг на глава годишно; Произвеждаше над 20 000 тона сладководна риба – при сегашните не повече от 3000 т.; Ловеше над 100 000 тона риба в океана.
Имаше най-много рибовъдни площи, най-голям тонаж на океанския риболовен флот и най-много улови на океанска риба на глава от населението ... Но и от това не остана нищо...
Днес в България за производителите на риба има само стройно подредени бюрократични пречки и бариери, десетки капани по тежките процедурни пътеки на множеството разрешителни режими и рекет на всеки ъгъл...
Ама като става дума за пари... и то за много..., и то за чужди, за европари....
Та думата ни е за това:
Идват европарите за рибарите... !!!
За кого ли са те?
По темите:
Тема № 1
Оперативната програма за развитието на сектор Рибарство (ОПРСР)
и Европейският Фонд за Рибарството
– европейските пари за развитие на сектора или “суха тренировка”
за прилагане на печално известните ни корупционни практики?
Администрацията на МЗП - примерът за безплодие и безхаберие!
Само преди няколко дни комисарят Барозо остро напомни, че България силно изостава в разработването на документите за прилагането и на рибарската оперативна програма (както и със тази за селските райони). Това стана причина Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към МЗП да бъде привикана на изслушване в Комисията по европейските въпроси (на 14.02.2008 г.).
Ние от бранша посветихме повече от година на администрацията на ИАРА за ПУЦ (помните, нали? – Професионален учебен център?). ПУЦ в професионално отношение, защото в тази специализирана държавна администрация на практика няма специалисти (въпреки, че нейната численост от 2000 г. насам е нарастнала почти 10 пъти – от тогавашните 47 бройки). Не случайно вече втора година ИАРА няма и титулярен ръководител – а само временно изпълняващ бушон...
Посветихме времето си, за да имаме добра Оперативна програма! А след нея и добри наредби, улесняващи производителите при кандидатстването за европарите...
През тази година привидно имаше атмосфера на сътрудничество... Изприказвахме тонове приказки, изписахме тонове хартии с консултации и с конкретни предложения... В крайна сметка – за нищо!
Защото утвърдената на 14 декември от ЕК Оперативна програма “Рибарство” има много дефекти. Основният е в грешния анализ на състоянието и възможностите на сектора... Но това е малката беда, ако имаше виждане за бъдещето и някаква стратегия... Но няма и това!
Когато видяхме готовата Оперативна програма, разбрахме че сме били използвани за параван – почти нищо от това, което предложихме, и което привидно се приемаше, не е включено в нея. Откровено ни излъгаха и за представителството на бранша в т.н. Мониторингов комитет – беше предвидено да участваме в него с право на глас. Сега сме само наблюдатели в този орган, който определя политиката и стратегията за развитието на бранша чрез европарите за тези 7 години. Оправданието – имало било конфликт на интереси (!?). Но Мониторинговият комитет не обсъжда и не утвърждава конкретни проекти – той само прави общата политика и контролира нейното изпълнение... Сега тя ще се прави само от бюрократите... Странното е, че в същата тази държава в този орган по другите оперативни програми браншовете участват... И там няма конфликт на интереси (!?)... Чиновниците на ИАРА твърдят, че това е по настояване лично на министъра... и на ДФ “Земеделие”... Не знаем дали е вярно, защото няма черно на бяло, нито сме участвали в такива срещи...
През последните 2 години практически всеки месец искаме среща с министъра... и продължаваме да искаме... Но той няма време за рибите... Може би, защото те мълчат... Но за европарите – може би ще има...
Тук трябва да се каже, че ИАРА (по регламент и по Оперативна програма) е Управляващ орган, който отговаря изцяло за това, което се случва и ще се случва с ОП “Рибарство”. ДФ “Земеделие” – Разплащателна агенция е междинно звено, което би трябвало да играе ролята на спестовната касичка, която изплаща на бенефициентите полагащата им се за одобрените и изпълнени проекти безвъзмездна помощ (60 %).
Но двете администрации вече година се боричкат “кой да води бащина дружина”...
Историята се повторя и с наредбите... близо 1 година ИАРА работи по проектите за наредби – документите, по които производителите ще кандидатстват за европарите...
С пет заповеди на министър Н. Кабил от 11.04.2007 г. бяха определени 5 работни групи по наредбите за прилагане на ОП. Срокът за изработването на 5-те наредби по тези заповеди беше 14.05.2007 г. Наредбите обаче ги няма и до ден днешен... (!?).
За Оперативна програма “Конкурентоспособност” с над 2 милиарда фонд има само едни Насоки за кандидатстване... По рибарската програма - 19 наредби (!?).. за 108 млн.евро.
Няма да коментираме професионалното съдържание на проектите за наредби – техните автори не научиха нищо от нашия ПУЦ... Те не се консултират дори и с малкото специалисти в самата ИАРА, с които работят врата до врата... Затова вътре е пълно с професианални смешки и недоразумения... Но и това е малката беда... По-голямата беда: Наредбата за инвестициите в аквакултурата е изтъкана от рестрикции за кандидатите, от тежки и почти неизпълними процедури, от хиляди условия и документи, от уловки за рекет и корупционен натиск...
Нашите предложения привидно се приемаха, но в голямата си част не се отразяват в текстовете... Разбира се – защото нашите текстове са антикорупционни...
Не се прие предложението да има авансови и междинни плащания... За да потънат кандидатите с цялата сума по проекта и когато накрая отидат за парите – да си платят, за да си ги вземат... Нали ако голямата част от сумите им е изплатена предварително в хода на изпълнението на проекта – накрая ще остане малко... – за доплащане и за “преразпределение”...
По-страшнато е, че работата по наредбите продължава, но работните групи не са събирани “да работят” нито веднъж за цяла година... Може би защото браншът също участва в тях... Работи се в министерството – но на тъмно...
Постоянно искаме от ИАРА и от председателя на групите г-н Милко Марков да свика работните групи... Той не го прави... Той твърди, че от министерството не му дават. Той твърди пред нас, че с това не е съгласен лично министърът, че не е съгласна г-жа Севинч Нури – тя също е член на работните групи (а всъщност е началник на звено за наблюдение и координация на дейността на Разплащателната агенция в МЗП)...
Управляващият орган ИАРА твърди, че не може да се намеси в текстовете на глави 3 и 4 от наредбите, свързани с процедурите за изплащане на парите, защото това не позволява ДФЗ – РА, която ги е разработила. И не ги пипа. Ние предложихме изцяло нови редакции на тези глави... Засега нищо не е прието...
Споразумяхме се за проектите да има максимален лимит... (1 млн.евро за проект, от които 600 хил. евро – безвъзмездна помощ). Сега администрацията е склонна да премахне лимита (под нечие въздействие, вероятно). Какво ще рече това в цифри:
Общата сума на средствата по фонда е 108 млн.евро за 7 години (2007-2013) – общо за петте приоритетни оси.
От тях за Ос 2 – Аквакутура (рибопроизводство) в която има 6 мерки – 48 млн.евро.
От тях пък за Мярка 2.1 – инвестиции в аквакултурата се заделят 33 млн. евро. – разделени на 7 години – получава се по 4,7 млн. евро средногодишно.
При предложения от нас лимит – това ще стигне за 5 проекта годишно за цялата страна. Или за повече – ако се приемат по-малки, но доказано работещи проекти.
Но ако няма лимит – може да се финансира и само един проект, например... Този проект очевидно ще бъде подкрепен от някого и от някъде... Без оглед на неговата ефективност... (вече има такива данни – нали ние отвътре се познаваме!?)... А подкрепата в тази държава, както е известно още от печално известната прогрма САПАРД, се заплаща...
Въпрос: Какво и кого ще обслужва подобен подход? – истинското развитие на бранша, реалните дребни производители (ОП дава приоритет именно на микро бизнеса) или фирми от известните “обръчи” (напоследък се люпят и нови такива)?
По отношение на предвиждания от нас и очакван копурционен натиск:
Кой и как ще го докаже? Печално известният арх. Янев ли? Който получи кортик за награда и беше принуден ритуално да се извини...?
Искаме от главния прокурор да обяви под прокурорска защита всеки, който отиде при него и каже – тогава и тогава аз дадох на този и този такава сума... Да видим, ако отидат там стотина такива човеци дали ще им се повярва, и дали ще трябва да се извиняват после? (както сега се случва с доктора-анестезиолог от “Пирогов” – колко майки излязоха и продължават да излизат пред камерите и да разказват...)... И Народното събрание да гласува такъв “закрилящ” текс в закона – ако наистина иска да се бори с копупцията – на дело, а не само на думи...!
Забележка: в Република Ирландия разпределението на парите от еврофондовете е поверено на браншовите организации... Дали не затова там корупция няма – защото в браншовите организации това просто няма как да не се прави прозрачно...? И дали не за това, именно в Ирланция европарите се усвояват в най-голяма степен (над 70 %)?
Тема № 2
Министърът на околната среда и водите и Законът за водите –
начин на употреба за свои и чужди !
Тази тема е пряко свързана с предходната за Оперативната програма. С проект може да се кандидатства само ако имаш разрешително по Закона за водите, подписано от министър Джевдет Чакъров... Процедурата по закона е дълга и трудна... Но ако се спазва закона, това разрешително може да се получи за няколко месеци...
Само че, при министъра “отлежават” за подписи над 20 (по наши данни) такива процедури, някои от които са открити още от 2004 и 2005 година (има процедура и от 2001 г. - за отдавна работещ и доказан производител - !?). Отлежават преписки и от 2006 и 2007 г. Лично при министъра (тук администрацията си е свършила нейната работа). В противоречие с буквата на закона и в нейно нарушение...
Риторичен въпрос: Какво ли чакат тези папки при министъра?
Сигналите ни до министър Кабил (за помощ и съдействие) са без резултат..., както и тези до самия министър Чакъров...
Без резултат са и сигналите ни до Премиера Станишев?
Остава Европейската комисия, която ще сезираме. Ако бяхме с парите на канадските златопроизводители сигурно вече щяхме да сме в съда в Страсбург...
Междувременно “скоропостижно” са издадени разрешителни на нови и никому неизвестни фирми, които вероятно се готвят да кандидатстват за европарите... – иначе защо им са тези разрешителни? Сещате се, че става думи за фирми на приближени до министъра или до ресорния зам.министър или до съответната партийна централа лица?
Това може да бъде обект на проверка от компетентните органи (ако се самосизират по това)...
Тема № 3
Българската държава – Мащеха за рибата
(най-пълноценната, здравословна, диетична и лечебна храна!!!)
и грижовна майка за Никотина и другите отрови!!!
На фона на казаното до тук, тази тема може и да не се коментира. И все пак – с няколко щрихи:
Рибопроизводството се радва на приоритет в болшинството държави в света и в Европейския съюз. То е алтернативата на постоянно намаляващите естествени рибни ресурси. Аквакултурата е най-бързо развиващият се сектор както в най-развитите страни, така и в множество развиващи се страни на Азия, Африка, в Централна и в Южна Америка.
В много страни то се субсидира (вкл. в съседните Турция и Гърция). Горивата за тези производители са без акциз в целия Евросъюз. Производителите са улеснени масимално за ползването на водите и водоемите...
У нас има великолепна налична водна база за развитието на аквакултурата – както чрез възстановяване на стотиците занемарени през тези години рибарници, така и чрез ползването на язовирите (над 250 големи държавни и хиляди по-малки общински). При това без да се разходва водата, която остава в същото количество и качество за ползване по основното й предназначение (защато “рибата вода не пие”). В язовирите може да се развива най-модерното в света производство на риба – в плаващи мрежени клетки (садки) – родно производство - напълно контролирано интензивно производство...
За това трябва само волята на политиците – администратори и законодатели...
НО, в същото време:
1. Рибарството у нас е единственият отрасъл в земеделието, който за тези 18 години не е получил нито една стотинка помощ от държавата (независимо, че наред с другите земеделски сектори е включен в закона за подпомагане на земеделските производители със средства – субсидии и кредитни линии по ДФ “Земеделие”; и независимо от постоянните ни искания и предложения). Другите сектори, макар и малко, макар и трохи – все пак получават нещо...
2. Рибарството е единственият бранш в страната, който е подложен на четири регистрационни режими по четири закона в четири различни администрации (в ИАРА – по Закона за рибарството, в МОСВ – по Закона за водите, в НВМС/ДВСК по Закона за ветеринарно медицинската дейност, както и по Закона за храните). И навсякъде се плащат годишни такси за едно и също нещо... Плюс наемите за ползване на водоемите..., в които рибата “вода не пие”, както е изветно...
3. Рибопроизводителите са еднакво потърпевши заедно с другите животновъди от безконтролното “изпускане” на цените на фуражите – нараснали за последната година над 100% (докато цената на рибата е нараснала с по-малко от 30 %). Никакви компенсации... Никаква помощ...!
4. В Закона за рибарството и аквакултурите не са заложени никакви реални и практически работещи механизми за създаване на стимулиращи това производство условия, режими и механизми. Настояваме парламента да вземе предвид това при предстоящия ремонт на този закон и да се “отвори” за нашите предложения...
Надяваме се, мидиите да направят това послание достояние на всички, до които то сее адресирано пряко или косвено!
-
- ще става разбирач
Чета и разбирам че май доста хора ги вълнува усвояването на т. н. евро пари. Ама това мен не ме вълнува.Мисля че когато вземат да се въртят повече пари в този сектор едрия бг бизнес ще реши проблема с едрото бракониерство- законово най вече.Това може и да спаси рибното богатство на бг.А дребните нарошения те вече опират до култура на живот, там имам далбоки самнения че ще има видима промяна.
-
Чета и си мисля:Това горе написаното е писано от хора-организации притежаващи водоеми и искащи да лапнат част от парите на евро саюза.От всичките тези писаници разбрах,че тези хора нещат да спрът бракониери,нещат да спъсят от застрояване водоемите,нещат да премахнат мръсотията.Тези хора искат правелно разпределение на парите(което е добре и за нас),но те ги интерсува единствено риболова като начин за препитание и начин на изхранване.Който иска да се занимава с промишлен риболов,да си вземе под наем язовир,да го зариби и да продава.Не с парите от евро фондовете да се зарибяват държавни водоеми,и след това да бъдат раздадени на наши хора на концесия,и след като бъдат обезрибени да бъдат изоставяни.После пак писмо,да им напълним водоемите.Не съм съгласен с тази политика.С политиката на Любчо съм съгласен за здружения които ще ги интрсува само увеличаване на популацията,а не намалянето и.Възможно е след пренаселване от даден вид риба в даден водоем,част от нея да бъде хваната и продадена,с цел закупуване на нови видове,храна и т.н.Относно стопанския риболов:Той трябва да се извършва под много строг контрол и то само на водоеми където рибата е в повече от нормалното.Да се следи за количеството мрежи,риба и техните размери и видове.Ще дам само един пример:Язовир Порой-Оризаре,е под аренда много години.Статута му е за стопански и спортен риболов.Какво се получава на практика,години на ред,килметрични мрежи не се вадят от водата и се лово постояно риба,но за зарибяване даже и не са помисли ли.Миналата година пуснаха няколко стотин бройки амурчета,но само по документи.Досега няма хванът такъв.Казаха,че тази година ще го освобождават,защо-защото вече не останаха и каракуди даже.Затова,че от такива писма и хора ще си пати само обикновения рибар,тоест-ние.
-
Днеска гледах един господин по новините,говореше за писмото и искането да се спрът субсидиите.Както писах и по горе,работата е само за пари.Покрай тяхните простотии,ще изгорим и ние.
-
- учете се от него
Ето от тук е въпросното писмо:snegk написа:Днеска гледах един господин по новините,говореше за писмото и искането да се спрът субсидиите.Както писах и по горе,работата е само за пари.Покрай тяхните простотии,ще изгорим и ние.
НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ по РИБАРСТВО и АКВАКУЛТУРИ в БЪЛГАРИЯ “НАРибА – БГ”
Седалище: Пловдив, ул. “Васил Левски” 248
Офис адрес: 4016, Пловдив, ул. “Луна” № 3; Тел./Факс: (032) 690217;
Мобилни: 088 8352728; 089 678 7438
E-mail: nkissiov@abv.bg; bg_fishaqua_plovdiv@abv.bg; nkissiov@spnet.net;
ЕИК (Булстат) - 115780361
BIC код: BPBIBGSF
Наш Изходящ №: 124
Дата: 21.02.2008