Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

спининг за начинаещ в риболова като цяло
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Стонин МаХенд
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: спининг за начинаещ в риболова като цяло
Аз онзи ден мятах 12 грама воблер на яз. Огоста, естествено с без замах а с плавна парабула над мен, но то когато мяташ такъв воблер с пръчка за 2-но по- леки и влакно 0.14 не се иска особена сила
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Толко и е бил значи реален теста на тая пръчка за двойно по-леки примамки .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Що бе Павле, аз с очите си видях как Тошко с неговото Кроа (май премиер беше) 7-28 мята джъркове по 100 грама та и по-тежки. Въпрос на техника е също. Е сигурно ще се скърши един ден ама...Павел Иванов написа:Толко и е бил значи реален теста на тая пръчка за двойно по-леки примамки .
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

-
- ще става разбирач
Колега Граховски, различни неща говорим с Вас явно. Не знам как най-нагледно и ясно да се обоснова и ще използвам следния пример. Този воблер http://www.voblershop.com/1904/%D0%92%D ... %80%D0%B8/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; с каква пръчка според вас би се водил комфортно и уверено във течаща и в стояща вода. И най-бруталният екстрафаст 15-35 като го вземе течението ще стане на полугеврек. В същия ред на мисли считам, че въртележка номер 3 или 4 и тегло 12 грама е неудачно да се води с пръчка до 12 грама. Но както и да е. Всеки сам си решава как да лови, важното е да му е кеф.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Колега, с този воблер съм ловил в брутално течение, дето аз като влязох щях да се удавя, с пръчка 10-35 Окума Октана екстра фаст, там съм ловил и с въртележка номер 5 и въдицата може да понесе още мнооого по-брутален воблер . С каква пръчка да се води воблер 12 грама с тест 50-100? То ще го плюе. Успешно водя въртележни номер три по номерация на Мепс в течение със серт ексиид 0,9-5, със същата въдица успешно извадих толстолоб 20 кг, закачен за опашката, също с тази въдица в течение съм вадил пъстърва 42 см, кефал 50 см, вадил съм щуки и спокойно ловя с нея с въртележки номер 2-3 в течение в пъстървова река, в Дефилето на р. Струма в района на Кресна и т.н. и т.н.
Tell people there’s an invisible man in the sky who

-
- ще става разбирач
Ползвал съм Хорнет 9. Няма да повторя с наличните такъми. Кажи ми един "по-брутален" популярен воблер в БГ (за съпротивление говорим). Ще вземе някой да ти повярва и да го хвърля с подобна въдица и най-много да не може да си го прибере от Марица. Говорех примерно, но ти едно си знаеш, едно си баеш 0-5, 10-35. Чудил ли си се дали им е реален теста на тия въдици, дето водят с лекота несвойсвтени примамки.
Нека полови човека и да си прецени къде, какво и как. Така или иначе няма да остане с една въдица. Аз лично не препоръчвам префинване на такъма, както и излишно презапасяване, при целенасочен риболов, освен ако не е целенасочен за трофеи.
Нека полови човека и да си прецени къде, какво и как. Така или иначе няма да остане с една въдица. Аз лично не препоръчвам префинване на такъма, както и излишно презапасяване, при целенасочен риболов, освен ако не е целенасочен за трофеи.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Д.Граховски написа:...., аз с очите си видях как ...
Мите , преди 30 , 30 и кусур години редовно виждах как с Джермина 1.80м с евентуален горен тест около 15гр. се мятаха доста успешно пружини с леб и кюспе къде в комплект самата пружина , оловото и пълнежа доста надхвърляха стотях грама ама не за това иде реч . Ш пораснеш още малко и ще разбереш

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Колега, сам си си отговорил на въпроса. Лично този воблер с пръчка Спортекс с тест 35-50 не мога да го водя в течението на Марица. Отделно от това воблера ми мяза да тежи 35 гр., но поради голямата лопата, как казах в течение пръчка до 50 гр. не му издържа.... То и няма нужда де, щото това е сомски воблер за риболов на риби + 10 кила..Д.Граховски написа:С каква пръчка да се води воблер 12 грама с тест 50-100?
п.п. Това все няма нищо общо с темата на колегата, ама.........
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- ще става разбирач
Има общо и то е, че според мен пръчка е добре да се избира комплексно според конкретни условия. В случая сам казваш че 2.10 е малка дължина, аз пък казвам, че е удачна пръчка с къде 15 или 20 грама реална горна граница, при положение, че няма да се ползват разни УЛ воблери, защото в противен случай може да се окаже с един мек *** в ръцете. Може да противоречи на всички правила, но с тънък конец мятам Йо Зури Л Миноу 44 на около 25 метра с пръчка 15-40 и го усещам доволно, когато това за което съм тръгнал не върви (демек много често). Дълбоко се съмнявам, че с пръчка до 10 грама и дължина до 2.10 щях да направя по успешно хвърляне и най вече проводка. Надявам се колегата вече да си е купил някаква пръчка и да ходи за риба. Така ще открие сам своя истина.
Благодаря ви изключително много на всички! И не само на тези които се отзоваха да пишат в тази тема ,а на всички участници в този чудесен форум. Получих много полезни съвети ,макар и някои от тях да не послушах де,но все пак то за риболов ми стана ясно ,че трябва човек да разполага с различни такъми и в крайна сметка няма излишни неща. Утре отиваме да садим воблери по Марица !!!
Взех макара Ryobi Ecusima 2000 vi , въдица Abu Garcia 210 ml 5-15 гр , 5бр воблерa salmo hornet , 2 бр Yo Zuri minnow 44,едно Голди,едно jackall cubby 38 и 2 бр jackall cherry one footer. На едната шпула Gosen-W 4 нишки Green ,a на другата монофилм TRABUCCO ( никъде не открих налични colmic или VARIVAS Super Trout Advance Nylon ). За сега ще караме без метални поводи ,пък като ни изядат единия jackall ще вземем да слагаме
)) . Всички тези неща му бяха подарък за рожденния ден . Дано утре ударим каква и да е риба 

- metodid
- ще става разбирач
Младежа да набляга на Чъбито и дано нещо се опита да изтръгне въдицата от ръцете му. Наслука утре!
- antivik
- кандидат преподавател
Туй с воблерите е добро и е добре да се учи ка се водят и как се мятат, ма аз бих ръгнал и няколко вътушки МЕПС у кутията, нещо в границите 0-1-2-3 там в различните разцветки и украси....
ма си е мое мнение де, що това е Марица, а там какво има и какви точно са ситуациите не знам ...
ма си е мое мнение де, що това е Марица, а там какво има и какви точно са ситуациите не знам ...

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Vid
- кандидат преподавател
Е, хубо де, пак да се повторя - пръчка с дължина 2,10 за риболов от брега е неудачна, защото трудно може да се контролира вече закачена риба при все препятствия в реката и течение, защото това е свързано и с правилния контрол и водене на примамките, ако щеш и защото в 90% от случаите при замятане пред теб има храсти, паднали дървета, коренища и пр... Както казах това не важи, ако си нагазил до кръста в някоя пясъчна дюна.. Съвсем отделно стои въпроса с кастинга, къде тази пръчка няма и база за сравнение с по дълга такава при еднакви други условия като конци, примамки и пр..toshiro написа:Има общо и то е, че според мен пръчка е добре да се избира комплексно според конкретни условия. В случая сам казваш че 2.10 е малка дължина, аз пък казвам, че е удачна пръчка с къде 15 или 20 грама реална горна граница,
И, никъде не съм казал, че пръчка с дължина 2,10 не може да се ползва, Я дори съм ловил с такава с тест 2-7, просто казах, че принципно не е удачна, особено при ползване от начинаещи в този риболов.
Най правилно е ползване на пръчка с дължина 2,4 м. по моему, защото при Маришките условия- ширина на реката, дълбочина и пр.., като кастинг, контрол върху примамката и върху закачените вече риби е най удачния вариант. Пръчка с дължина 2,7 м. е още по удачна, но с нея вече има проблем при замятане в храсталака и ниските клони на дърветата обрасли брега на реката.
Това е лично мое мнение и никой не ангажирам с него. То е единствено насочено към начинаещи риболовци кои ловят с една пръчка все...
Аз ползвам 3 пръчки с различна дължина и акция в зависимост от местата и вида на риболов и рибите кои търся.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Мисля че пожънахме голям новобрански успех с трагичен финал
Общо само около час мятахме воблерите
На новата въдица нищо неклъвна , но на декатлонската имахме 2 случки: Само да припомня ,че тя е с това влакно http://www.decathlon.bg/beastmaster-id_8203997.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow размер 0.185 . Първата случка със салмо хорнет 5 см : на второто замятане на този воблер се хвана клен (не съм 100 сигурен защото реално наживо не съм виждал клен преди ,а само на снимки от нета) с резмер около 40 см . Изкарах го на брега на половин метър от реката, той се метна 2-3 пъти и сякаш пригриза кордата над възела на карабинката (воблера стърчеше целият от устата му) и с воблера заедно подскочи във водата ????
Възможно ли е клен да пригрезе монофилм? Ако рибата не е била клен то е била распер - със сигурност не беше сом,костур или щука - тях ги познавам добре. Като прегледах влакното ,то сякаш беше одрязано с ножица.
Втора случка : 20-30 замятания със същия вид воблер ,но цвят костурче - изведнъж въдицата се наведе рязко надолу, за пръв път чух какво е да ти работи аванса на макарата, наведох въдицата ниско защото формата която беше заела ми говорише ,че всеки момент ще се счупи, започнах да прибирам влакното бавно, не беше закачка а риба със сигурност ,защото виждах как кордата хукна нагоре по течението и изведнъж всичко олекна....
вадя кордата скъсана точно на възела... личеше си, защото в самия край беше закривена на 120 градуса.... то хубаво риба не извадихме , то хубаво 2 воблера заминаха ,то ни е все тая ,ама за тия риби сме притеснени как ще оцелеят сега
Възела който използвам е паломар http://www.nariba.com/forum/viewtopic44448.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Влакното ли е абсолютен боклук ,заради липсата на метален повод ли ,възела ли не е подходящ за монофил или причината е била в никаквите ми рибарски умения незнам ? Кофти че нищо не клъвна на новата въдица с плетеното влакно за да направя някакво сравнение....

На новата въдица нищо неклъвна , но на декатлонската имахме 2 случки: Само да припомня ,че тя е с това влакно http://www.decathlon.bg/beastmaster-id_8203997.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow размер 0.185 . Първата случка със салмо хорнет 5 см : на второто замятане на този воблер се хвана клен (не съм 100 сигурен защото реално наживо не съм виждал клен преди ,а само на снимки от нета) с резмер около 40 см . Изкарах го на брега на половин метър от реката, той се метна 2-3 пъти и сякаш пригриза кордата над възела на карабинката (воблера стърчеше целият от устата му) и с воблера заедно подскочи във водата ????

Втора случка : 20-30 замятания със същия вид воблер ,но цвят костурче - изведнъж въдицата се наведе рязко надолу, за пръв път чух какво е да ти работи аванса на макарата, наведох въдицата ниско защото формата която беше заела ми говорише ,че всеки момент ще се счупи, започнах да прибирам влакното бавно, не беше закачка а риба със сигурност ,защото виждах как кордата хукна нагоре по течението и изведнъж всичко олекна....

Възела който използвам е паломар http://www.nariba.com/forum/viewtopic44448.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Влакното ли е абсолютен боклук ,заради липсата на метален повод ли ,възела ли не е подходящ за монофил или причината е била в никаквите ми рибарски умения незнам ? Кофти че нищо не клъвна на новата въдица с плетеното влакно за да направя някакво сравнение....
- antivik
- кандидат преподавател
Щом сдава багажа при възела, значи влакното не е наред или па рибоците са били прекалено големи и борбени...., а може и недостатъчно натаманен аванс....варианти много, но тук има по-знаещи от мен, да казват те.
Важното е че е имало удари, огъната сопа и борба, щом не е цял ден обикаляне, маане и нищо
, значи може да се пише успешен излет.
Важното е че е имало удари, огъната сопа и борба, щом не е цял ден обикаляне, маане и нищо

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!