Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Язовир "Искър", най-големият язовир в България.
Модератор: sapuna
Re: Язовир "Искър", най-големият язовир в България.
Lusienn, качи снимките със сомовете или кажи линк където да ги видим, защото не ги намирам..
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Колега, не е лошо да прегледаш правилата на форума отново!lyudmil75 написа:Специало заради теб ще ги водя на баня да са чисти за снимка да не накърнявам мишата ти душица![]()
![]()
аман от такива смешни естети
![]()
![]()
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Emo-el написа:Lusienn, качи снимките със сомовете или кажи линк където да ги видим, защото не ги намирам..
Там си седят у фейса-ама сигурно нямаш нищо общо с мойте приятели,
та затова не ги виждаш.

Тапета каза че на тоя воблер новия на Страйк про-големия,
рибите били по 45 кг.Първия е в дълбокото при резервата.
Втория удря на магнум в устието-5 часа го вадят.
Ето тоя.

Фотографа е Божката поне така разбрах.
След това малки сомчета пак от лодка на тролинг-няколко,пак при приятели.
Тука нямам време да вися-бачкам и нямам време да участвам сега в дискусийте.
Айде пишете Вие.И метнете някой лев по сметката в сдужението за зарибяване със Сомчета.
Рапорт даден.

Риболовци.
Колега Петков, не се познаваме и затова да подчертая – не храня лоши чувства към теб, даже си позволявам да съм на „ти”. Само още две изречения за пустата сулка и приключвам с тоя размерен спор.G.Petkov написа:
Първо, на всички твои снимки рибите са с побелели очи, а за да се стигне дотам трябва да стояли умрели във водата. Колкото и да им е вкусно месото, след такъв престой се губи смисъла изобщо да се прибират за храна. По – добре ги изчисти незабавно барабар с хрилете и ги дръж в раницата на сянка.
Пак за снимката – на нея има достатъчно ориентири за размер : палец, длан, китка, ако щеш и почти цял лакът.
Да споделя сега накратко за моето риболовно запознанство с язовира, изпълнено с много риба, смях и хумор. Моят гид и племенник държеше да ме води именно на Римския мост, където уж много му вървяло и винаги имал успехи. Направихме две посещения през седмицата, но и двата пъти желаното от него място беше заето. В началото на семицата се изтърсихме в 4.00ч. сутринта, обаче десния сектор беше зает – имаше наредени 5 - 6 въдици, на носа светеше някакъв газеник, до него колега спеше на пясъка, а в дерето гореше огън и някой пееше руски революционни песни

Оттам до 2ч. следобяд с два 8 – метрови директни и 3 фидера успяхме да извадим около 12 кг платики, каракуди и червеноперки / слузести почти колкото платиките/. За пръв път ловя платика и никога не съм предполагал, че тая риба може да приижда мощно на вълни и да взима така отчаяно, след като й се предложат подходяща захранка и апетитна стръв, в нашия случай бял и торен. На моменти директен и 2 фидера ми идваха в повече, така че една или две от въдиците почиваха периодично. Едва сега си обяснявам множеството снимки по форума на пълни с платики живарници ...
Племенника държеше да премерим рибите накрая и ги събираше в живарника. За съжаление, не всички издържаха откачането на куките, други – престоя в живарника, така че накрая имаше риба и за тигана. На тръгване оставихме багажа в колата и минахме отново през моста да видя мястото на дневна светлина и да направим сравнение как се справят колегите. Самото място вдясно от носа ми се видя доста каменисто и неравно, открито за тежък следобеден пек, но поне вълните от лодките идваха странично и не каляха брега. Колегите се оказаха трима – един се справяше нелошо с платиките, другия с червеноперките / май на варено жито/, а третия, вероятно среднощния певец, спеше увит в дерето.

След няколко дни отиваме отново двамата, този път в 4.15ч. и отново греда ... Дерето тъмно, но вдясно стоят наредени въдици и двама колеги спят директно на баластрата, завити през глава. Евала за любовта им към риболова

Този път мръднахме в обратна посока – към София, подобен пясъчен залив, същите захранка и стръв, малко по – слаби резултати. В живарника събирахме само трудно откачените платики и за късмет повечето от тях се върнаха обратно. Бях взел за проба и една дънна, която метнах навътре с набоден уклей. От 7 до 9 часа на нея имах две повеждания при свалена скоба, но докато оставя директния и се приближа, рибата се отказваше. Най – изненадващото и приятно за мен беше, че преди да хвана уклей с цапалото за 5-6 хвърляния в него успяха да се набутат не само няколко слънчевки, десетина костурчета, но и две 10 – сантиметрови бели рибки. Не знам дали бялата риба може да хвърля хайвер в този язовир, но поздравления за зарибилите ги. И още една изненада за мен – на фидера на торен извадих и три 25 – сантиметрови сомчета.
В заключение – язовир „Искър” ми се видя чудесен и приятен водоем. Независимо от боклуците в този му участък, оставени по бреговете или хвърлени във водата, или с които палаткаджиите са осрали гората. То всъщност в нашата мила родина навсякъде е така. Не очаквах да държи чак толкова много риба, а платиката, шапка й свалям, може да превърне един риболовен излет в чудно преживяване. Надявам се популацията й поне да се запази на това ниво, а моят съвет към колегите е да не я тъпчат по живарниците, ако е само за да видят какъв е улова накрая. А аз лично рано или късно отново ще се върна и този път ще пообиколя и други места.
Днес на щъркела от 11 до 16 часа 2 костура и 1 платика-това е улова на 3ма.

Риболовци.
-
- научил се да хвърля
Ще съм много благодарен някой да даде информация за места за бивакуване и чакане на шаран?Водата как е като количество и ниво?Ще съм благодарен на всякаква актуална информация.
Кратка информация за "Римския мост". От зимата не бях посещавал яз. Искър и вчера гонен от любопитство, дали има изобщо някакъв риболов, хванах пътя от София за Самоков. Към 14.00ч. си намерих местенце на Римския и се заех с приготвянето на храната. Един пакет платика/българска/, килограм глина и 150гр. шарен червей. Извадих от калъфа с въдиците един фидер и едно мачле, но второто така и не ми влезе в употреба. Подадох десетина кошнички захранка на 30-ия метър и стартирах риболова. Два джета през цялото време не спираха да ми лазят по нервите, но за гъзарията няма почивен ден. До 16.00ч. имах в живарника десетина платички и една каракуда около 300гр. За съжаление точно, когато рибите започнаха да вземат най-смело, времето рязко се влоши. Задуха вятър, небето посивя, загърмя и запръска дъжд. Събрах сергията на бързо и приключих с риболова. Докато валеше, реших да се разходя с колата до "Филмовата къща". Пътят през "Мечката" е в окаяно състояние, а на самия мост на река Искър e голяма вероятността да остане половината от предното окачване на автомобила. Преди Филмовата- мястото, където пътят е пропаднал бяха разположени два бивака, които залагаха на шаранджийския риболов. Колегите не се похвалиха с някаква слука, но оптимизмът ги крепеше 
Толкова от мен за вчерашния излет.
Наздраве и наслука!!!

Толкова от мен за вчерашния излет.
Наздраве и наслука!!!
Инфо от вчера на Багера.Сутринта рано като идвах видях едни китайци които редовно посещават язовира ... ловяха на дъно/пружини/ и на фидер.Докато минавах край тях извадиха един шаран ... около килограм може и повече.До колкото разбрах били са там от събота сутринта и са останали да пренощуват ... към 10 часа си трагнаха.Платики и каракуди на дъно се хващаше доволно но трофейни размери нямаше.На плувка излизаха дребни червеноперки и каракуди ... уклей нямаше.На дъно основно взимаха на торен червей.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Колега mrenka,
И аз не те познавам!
Но онзи спор приключи и нямам никакво намерение да го подновявам!
Още повече при подобно твърдение:

Та според теб, явно ловя отдавна умрели риби ............, а?
И ги снимам за да се прославя като много як риболовец ????????????
.....................Даже и аз вече се затруднявам какво да напиша след подобен коментар !
И не си коректен при копирането, снимката в поста ти - не е моя!
Поправи грешката, ако обичаш!
И аз не те познавам!
Но онзи спор приключи и нямам никакво намерение да го подновявам!
Още повече при подобно твърдение:
На голяма част от моите снимки, а има и от предишни години, рибите са още до кепа, току що извадени от водата !mrenka написа:... Първо, на всички твои снимки рибите са с побелели очи, а за да се стигне дотам трябва да стояли умрели във водата...
Та според теб, явно ловя отдавна умрели риби ............, а?
И ги снимам за да се прославя като много як риболовец ????????????
.....................Даже и аз вече се затруднявам какво да напиша след подобен коментар !
И не си коректен при копирането, снимката в поста ти - не е моя!
Поправи грешката, ако обичаш!
Нивото още е паднало.
Това е от вчера при щъркела.
Там е по чиста водата,и става за къпане.
Но за Риболов-не става,освен костур-когато мине стадо.
Преди мен имаше колега,с 30 добри костура-остави ми лешанки,но повече не се появи пасаж.
Лодки и един джет-непрекъснато бръмчеха,но тоя с джета падна със едно момиче у водата,
та много му се смяхме-изчезнаха временно да се правят на майстори-другаде.
Имаше много коли по всички пресечки до устието,но дъжда после ги изгони повечето.
Това е от вчера при щъркела.
Там е по чиста водата,и става за къпане.
Но за Риболов-не става,освен костур-когато мине стадо.
Преди мен имаше колега,с 30 добри костура-остави ми лешанки,но повече не се появи пасаж.
Лодки и един джет-непрекъснато бръмчеха,но тоя с джета падна със едно момиче у водата,
та много му се смяхме-изчезнаха временно да се правят на майстори-другаде.
Имаше много коли по всички пресечки до устието,но дъжда после ги изгони повечето.

Риболовци.
Имах предвид тези снимки. Другата няма какво да я преправям, всеки който влиза и чете във форума знае кой я е направил. А пък да хванеш бяла риба, дори и такова моливче, изобщо не е срамно.G.Petkov написа:
Язовир "Искър" прелива от уклей, но като че ли не и от бяла риба. Каква е причината според теб?
Язовир Искър-не прелива от уклей отдавна.
От плевела най много е платиката.
В неделя хванах и една бяла рибка зарибител-18 см я премерих-много внимателно и извадих куката през хрилото-и я пуснах да расте-отплува жива и здрава.
Хванах я на плувка на лешанка,докато търсех костур-това сигурно е от тазгодишния зарибител,
който се пусна 12 000 броя от клуба.
Тия малки бели рибки ядът всичко което е по малко от тях-слънчаци,виолетки и червеноперчици.
Ако намерят и дребен уклей също ще ядът.
Много ми се ядеше уклей-направих захранка,и хвърлих в залива,като оставих хора да ловят
с 2 директни на финна линия-но не хванаха нито един уклей-просто го нямаше в залива по обяд.
И пишете по темата-за маломерни риби,от други язовири-никой не се интересува.
В неделя хванах и една бяла рибка зарибител-18 см я премерих-много внимателно и извадих куката през хрилото-и я пуснах да расте-отплува жива и здрава.
Хванах я на плувка на лешанка,докато търсех костур-това сигурно е от тазгодишния зарибител,
който се пусна 12 000 броя от клуба.
Тия малки бели рибки ядът всичко което е по малко от тях-слънчаци,виолетки и червеноперчици.
Ако намерят и дребен уклей също ще ядът.
Много ми се ядеше уклей-направих захранка,и хвърлих в залива,като оставих хора да ловят
с 2 директни на финна линия-но не хванаха нито един уклей-просто го нямаше в залива по обяд.
И пишете по темата-за маломерни риби,от други язовири-никой не се интересува.

Риболовци.
Е на язовира е така. Трябва да се знае на кое място са пасажите по различното време на годината. Дребна сулка извадихме последно на щъркела зимата на силикон докато ловяхме костур беше около педя и си плува обратно разбира се . От март не съм в бг .
, но в началото му се ловеше уклей на щипоченския .

Здравейте, искам да попитам за удобни места за палатка на язовира.
Бре, да не би да съм ловил на друг язовир? С 1 гр плувка белия изобщо нямаше шанс да стигне до платиката, уклея веднага го напипваше и така докато не смених на 2.5 гр. Един излезе към 22 см, май по - едър не съм ловил, жалко че не го снимах.lusienn написа:Язовир Искър-не прелива от уклей отдавна.
Не знам платиката какъв плевел е, но добре че я има и става риболов.
Едва сега прочетох за сомовете и нещо не ми стана ясно - как може 45 кг риба да я теглиш 5 часа?