Как се прави повод ? - (Забавно четиво)

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
darkuss
новобранец
новобранец

Как се прави повод ? - (Забавно четиво)

Мнение от darkuss »

Моля да ми обясни как се прави повод и колко да е дълъг. И плувката на основното влакно ли трябва да е или на повода ?
idtf
новобранец
новобранец

Re: Как се прави повод ?

Мнение от idtf »

Колега за да ти дадат отговор някой по компетентни във форума моял обясни какво ще ловиш на тази плувка защото ако ще ловиш дребосъци си земи готови куки от магазина слафай ги към основното влакно и няма смисъл да се занимаваш :)
darkuss
новобранец
новобранец

Мнение от darkuss »

idtf написа:Колега за да ти дадат отговор някой по компетентни във форума моял обясни какво ще ловиш на тази плувка защото ако ще ловиш дребосъци си земи готови куки от магазина слафай ги към основното влакно и няма смисъл да се занимаваш :)
На плува до среден размер риба основсно 0.16 повод 0.12. Тези куки с повод ми ги предложиха с магазина но реших че няма да ми вършат работа затова не си взех. Начинаещ рибар съм но несъм сигорен как се прави повод, един мой приятел който се хвали че разбира много се опита да ни направи повода но не успя да го върже към основсното а пък и повода беше мн къс около 15см....
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Бе що ти требе да си усложняваш живота....маай директно всичкото на основно влакно и мятай у ряката :roll:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Сложи си повод от по тънко влакно, така няма да губиш цялата линия в случай на закачка.

http://flyfishing.iantra.com/fly-fishin ... -klup-klup
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Както е казал колегата над мен, идеята на повода е при закачка да не отиде целия такъм и да представи по-финно стръвта. Дължината му е по преценка на риболовеца, но обикновено варира между 15 и 30 см., но винаги има изключения. Първо се връзва кукичката в единия край, а в другия се прави клуп. Ако ловиш с въдица с макара се слага малък вирбел на основното влакно и на него се закача повода. Ако ловиш с директен телескоп не е задължителен вирбела. Има много изписано. Търси и чети. Успех.
darkuss
новобранец
новобранец

Мнение от darkuss »

antivik написа:Бе що ти требе да си усложняваш живота....маай директно всичкото на основно влакно и мятай у ряката :roll:
Ти що не вземеш да си спестиш глупавото мнение ?
hristo94
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hristo94 »

Както казаха колегите по горе повода се слага за да не губиш цялата линия в случай на закачка.Иначе аз слагам плувката на основното влакно както и сачмите за утежнение на плувката,след това вирбел и повода с куката връзвам за вирбела като повода е по тънак от основното влакно.Може и клуп в клуп без вирбел,но аз лично предпочитам вирбела заради по малкото оплитания.Повода най често слагам около 30 см,но това вече всеки сам си преценява според ситуацията.
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

darkuss написа:
antivik написа:Бе що ти требе да си усложняваш живота....маай директно всичкото на основно влакно и мятай у ряката :roll:
Колега,ако искаш да се научиш чети какво ти пишат знаещите,а не с рогата напред.Защото ще те отсвирят набързо.
Както писаха колегите има много изписано по темата.Ето чети тук:

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=80201" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

https://www.google.bg/search?q=%D0%9B%D ... zmbJjqI%3D" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

darkuss написа:
Мнението му изобщо не е глупаво! При различни ситуации си е много валидно предложението на колегата!!! :wink:
Знаеш ли оная приказка:
-Пораснали пилци, по@@@ли квачка!!!
darkuss написа:... И плувката на основното влакно ли трябва да е или на повода ?...
То това питане е от глупаво, по-глупаво, но никой не ти го каза, нали!?
Та както каза колегата по-горе - недей с рогата напред , а чети :arrow: http://www.znam.bg/com/action/showArtic ... 1579525470" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow !
Има и бърза връзка за смяна на поводи, в зависимост от риболова:

Изображение

Изображение
Последно промяна от Ачо ♣ на Сря Авг 12, 2015 2:01 pm, променено общо 1 път.
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

darkuss написа:
Я-ааа, ка така съм изтървал такъв "коректен" отговор..... :roll:
Я слушай бре младо и зелено, де си тука от ония ден. До преди една-две теми ми омръзна да ти давам акъл каква въдица да си купиш :twisted:

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=90304

Не се научи да ползваш търсачката, а чакаш всичко на готово да ти се каже :evil: . То бива намек, бива два, накрая ти го казват малко по-рязко /не че не се използва ловене и без повод/, бех казал, че в определени случаи е за предпочитане. Обаче почваш да се зъбиш и да се правиш на обиден.
Ако няма да приемаш акъл от по знаещи:
1. НЕ ПИТАЙ.
2. НЕ ПУСКАЙ ТЕМИ ПРЕДИ ДА СИ ИЗВЪРТЯЛ С ТЪРСАЧКАТА ЦЕЛИЯ ФОРУМ.
3. НЕ ТЪРСИ АКЪЛ АКО НЕ СИ ИЗГЛЕДАЛ ПОНЕ 4-5 ФИЛМА ОТ "ХОБИ ТВ" :wink: .
4. ИДИ ПОНЕ 10-тина ПЪТИ НА РИБА И ПРОБВАЙ ПЪРВО НА ПРАКТИКА.
5. .....ДА ГО ДОПЪЛНИ НЯКОЙ ДРУГ АКО СЕ СЕТИ НЕЩО ДЕ СЪМ ГО ПРОПУСНАЛ :? .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Ачо ♣ написа:
darkuss написа:
Мнението му изобщо не е глупаво! При различни ситуации си е много валидно предложението на колегата!!! :wink:
Например? Да избягваме възли с цел по голяма здравина на линията? Обаче възел имаме при всички положения, при куката. Да речем че основното утежнение е оливета стопилана с шлаух (не, благодаря!), по- долу имаме щипнати дропери, които колкото и да са меки..... деформират влакното. Късания има и ще има, аз избирам да контролирам къде ще бъдат. Поводът ни дава опция и за бърза промяна на презентацията, дължини на повода, модели и размери куки, някои куки са несъвместими с една или друга стръв, да не говорим че, някои куки се сменят на всеки 5-6 риби. Това, че колегата е начинаещ не е оправдание да му се дават лоши съвети и повод да му се насаждат грешни навици. А колкото и грубо да звучи съветът му към antivik, трябва да призная, че и на мен ми мина наум да му дам същия. Когато човек няма какво да каже, винаги е по-добре да замълчи...
Мир и любов!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
pavyan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pavyan »

Забравяш риболова със щека.Там често се прибягва до цели линии без повод.Но то е извън контекста на тази тема. :oops:
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Венелин Радушев написа: Например? Да избягваме възли с цел по голяма здравина на линията? Обаче възел имаме при всички положения, при куката. Да речем че основното утежнение е оливета стопилана с шлаух (не, благодаря!), по- долу имаме щипнати дропери, които колкото и да са меки..... деформират влакното. Късания има и ще има, аз избирам да контролирам къде ще бъдат. Поводът ни дава опция и за бърза промяна на презентацията, дължини на повода, модели и размери куки, някои куки са несъвместими с една или друга стръв, да не говорим че, някои куки се сменят на всеки 5-6 риби. Това, че колегата е начинаещ не е оправдание да му се дават лоши съвети и повод да му се насаждат грешни навици. А колкото и грубо да звучи съветът му към antivik, трябва да призная, че и на мен ми мина наум да му дам същия. Когато човек няма какво да каже, винаги е по-добре да замълчи...
Мир и любов!
Абсолютно съм съгласен. Да ловиш без повод на плувка си е експеримент с целия такъм от куката до макарата. Не ми се мисли какво може да стане например: при риболов с болонеза на река, основно влакно, играещо ролята и на повод 0,18 /например/ и една добра закачка. Е може и да не стане де :D , но струва ли си експеримента ........ ?
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

pavyan написа:Забравяш риболова със щека.Там често се прибягва до цели линии без повод.Но то е извън контекста на тази тема. :oops:
А защо, ако смея да запитам? С щеката липсата на повод те излага на риск да загубиш не само линията си, но и част от ластика. Това което съм коментирал в предният си пост в никакъв случай не изключва щеката, абсолютно същата бира.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”