Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Как се прави повод ? - (Забавно четиво)
Модератор: dantho.mihov
- antivik
- кандидат преподавател

Re: Как се прави повод ?
Що всеки забравя, че има различни условия на риболов...
Що не се сетите, че в силно ораснали водоеми и наличие на коренаци и камънаци е по-добре директно здраво влакно и водене на рибата от самото засичане, вместо да и се дава време да се завре в драки и коренища.
Па и кат му гледам знанията на питащия, докат се научи да си прави поводи, к`во му пречи да маа директно без повод....
Виж ако е страха от замятания точно в закачки то тогава бая поводи ще трябва да си приготви.
А инак може и да му налеете акъл за различни мачови линии докат се научи къде точно и как се връзва плувката.
Що не се сетите, че в силно ораснали водоеми и наличие на коренаци и камънаци е по-добре директно здраво влакно и водене на рибата от самото засичане, вместо да и се дава време да се завре в драки и коренища.
Па и кат му гледам знанията на питащия, докат се научи да си прави поводи, к`во му пречи да маа директно без повод....
Виж ако е страха от замятания точно в закачки то тогава бая поводи ще трябва да си приготви.
А инак може и да му налеете акъл за различни мачови линии докат се научи къде точно и как се връзва плувката.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- chirusa_bg
- учете се от него

- Обратна връзка:
Точно за начинаещ повода е задължителен!
Останалото в мненията ти няма да го коментирам, не си струва.
Останалото в мненията ти няма да го коментирам, не си струва.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Венелин Радушев
- разбира нещата

Повода да не е ластик, че да "забавя" ваденето на рибата от драки? Незнам защо се напъваш, като е ясно като бял ден, че в думите ти няма намек за смисъл и логика. Оттук насетне колкото и да задълбаваш в глупостите, това няма да промени предното. Странно ми е, че говориш за знания....antivik написа:Що всеки забравя, че има различни условия на риболов...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик

- Обратна връзка:
Беше се загубил нещо,липсваха смислени и обосновани съвети,добре дошъл отново.Венелин Радушев написа: Например? Да избягваме възли с цел по голяма здравина на линията? Обаче възел имаме при всички положения, при куката. Да речем че основното утежнение е оливета стопилана с шлаух (не, благодаря!), по- долу имаме щипнати дропери, които колкото и да са меки..... деформират влакното. Късания има и ще има, аз избирам да контролирам къде ще бъдат. Поводът ни дава опция и за бърза промяна на презентацията, дължини на повода, модели и размери куки, някои куки са несъвместими с една или друга стръв, да не говорим че, някои куки се сменят на всеки 5-6 риби. Това, че колегата е начинаещ не е оправдание да му се дават лоши съвети и повод да му се насаждат грешни навици. А колкото и грубо да звучи съветът му към antivik, трябва да призная, че и на мен ми мина наум да му дам същия. Когато човек няма какво да каже, винаги е по-добре да замълчи...
Мир и любов!
Подкрепям съвета на Венко,няма какво да се добави-кратко,ясно и точно аргументирано.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Така искам да благодаря на всички за коментарите, оценявам ги. Несъм чак толкова начинаещ колкото мислят някой. Знам как да използвам въдицата, как да ловя и съм хващал риба.
Просто наскоро разбрах за повода и голямата му ефективност именно в този сайт, но не познавам някой опитен рибар, за да го попитам по-подробно за повода (Как се прави, какво сечение....)
A за онези който прегледаха другата ми тема за това каква въдица ми трябва, питам защото първата ми въдица беше възможно най-ефтината, с цел докат се науча.
A за онези който прегледаха другата ми тема за това каква въдица ми трябва, питам защото първата ми въдица беше възможно най-ефтината, с цел докат се науча.
Според мен начинаещите трябва да могат само да си вързват куката корда 0,10 и плувка.
Плувки възможно най евтините от 0,30 стотинки -десетина броя резерва.
Така може да си късате цял ден на спокойствие.
Ако обаче държите на по дебело влакно със по-скъпо перо(плувка).
Тогава ще ви трябва да се научите на още малко риболовни възли.
Приемам че във форума има деца и на знаят как да си вържат въдиците.
А децата мразят да четат !!!
Намерих видео-Вързване на повод към основно влакно.
[youtube]https://youtu.be/pLJn4cf5_m8[/youtube]
[youtube]https://youtu.be/LAs74ytHCEQ[/youtube]
Разни възли.
[youtube]https://youtu.be/wCWvMF01wNM[/youtube]
Възел за вързване на кукичка.
[youtube]https://youtu.be/KKKN0nPf55Q[/youtube]
Направа на повод с една и две куки.
[youtube]https://youtu.be/VLFEYQV65KE[/youtube]
Направа на петле с възел осморка.
[youtube]https://youtu.be/N8aT7TCEX4k[/youtube]
След като си напраш кукички с поводи завършващи с петле възел осморка.
На основното влакно се слага перцето подвижно олово и възел петле с осморка.
Кукичката с повода преминава през петлето на основното влакно и после през собственото
си петле. Издърпва се и стават едно цяло .Така повода се сменя бързо и лесно. Реже се петлето на повода. Слага се нов повод с кука завършваща пак с петле осморка - различни големини на куките или дебелени на кордата.
Дължината на поводите е различна при риболов на различни видове рибки.
Например кефала обича дълъг повод - иначе се плаши.
Например 20-40 санта.
Каракудата и шарана като по тъпи риби взимат на 15-20 санта поводи и тн.
Аз ловя на 25 санта максимум 30 санта повод по Марица.
Понякога ловя без повод на 0,10 влакно именно тогава са ми удряли големи рибки.
Големите рибки са много предпазливи и на сериозните дебелени не барват.
Въпреки това удоволствието да ти огъне пръта и да скъса е по-голямо от колкото да не ти
кълве изобщо,защото повода е дебел.
Всичко е много различно според водоема и активноста на рибките.
Понякога са активни и взимат на 0,20 без повод.
Друг път са капризни и трябва повод задължително !!!
Вторият ти въпрос е достоен за вестник лов и риболов.
Разни възли.
Кукичката с повода преминава през петлето на основното влакно и после през собственото
си петле. Издърпва се и стават едно цяло .Така повода се сменя бързо и лесно. Реже се петлето на повода. Слага се нов повод с кука завършваща пак с петле осморка - различни големини на куките или дебелени на кордата.
Например 20-40 санта.
Въпреки това удоволствието да ти огъне пръта и да скъса е по-голямо от колкото да не ти
Вторият ти въпрос е достоен за вестник лов и риболов.
Последно промяна от Hills на Чет Авг 13, 2015 2:12 am, променено общо 1 път.
-
SuperMario45
- научил се да хвърля

Човек като чете как защитавате използването на повод, ще реши че ходите на водоеми които не познавате и са не просто обрасли ами направо невъзможни за риболов...
Моето виждане по въпроса е че когато познаваш мястото на което отиваш и знаеш какво има във водата повода не е нужен. Другото е че ако ти удари нещо голямо, то шанса повода не издържи е голям и реално губиш рибата. Повода е + когато си на непознато място, когато рибата иска фин такъм и когато знаеш че въпросната риба няма да може да ти скъса. Като цяло всичко е според ситуацията.
А колега който пита, май по-скоро се е..ва отколкото да търси наистина информация...
Моето виждане по въпроса е че когато познаваш мястото на което отиваш и знаеш какво има във водата повода не е нужен. Другото е че ако ти удари нещо голямо, то шанса повода не издържи е голям и реално губиш рибата. Повода е + когато си на непознато място, когато рибата иска фин такъм и когато знаеш че въпросната риба няма да може да ти скъса. Като цяло всичко е според ситуацията.
А колега който пита, май по-скоро се е..ва отколкото да търси наистина информация...
- butnik
- рибар фанатик

- Обратна връзка:
Ти прочете ли Венелин,предимствата на риболова с повод са в пъти повече от директна линия и колегата ги е описал.Това,че искате да превръщате риболова в мазохизъм си е ваш избор.SuperMario45 написа:Човек като чете как защитавате използването на повод, ще реши че ходите на водоеми които не познавате и са не просто обрасли ами направо невъзможни за риболов...
Хилс,или както се чете,дължината на повода не се определя само от видовете риба,които ловим.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Венелин Радушев
- разбира нещата

Както butnik ти вметна дължината на повода се съобразява не с вида риба, а с обичайната презентация която тя предпочита и е успешна за ловенето и. Някои риби предпочитат неподвижна стръв и са подозрителни към всичко неестествено движещо се, което определя и ползването на по-дълги поводи (платика, шаран), други поемат стръвта с къса яростна атака и късият повод ни позволява да отчетем кълване преди да ни вземе стръвта, с дълъг повод в подобна ситуация ще вадим празна кука с едно -две леки почуквания или дори без каквато и да е индикация. В трета ситуация рибата плувката кълване преди да е поела добре куката, в следствие на което имаме фитки и изтървани риби, и тогава отново удължаваме повода, за да им дадем време да налапат достатъчно преди индикацията. В друга ситуация рибите нагълтват прекалено много стръвта, което води до забавяне на риболова, наранени риби, въпреки куковада (задължителен за всеки джентълмен на карбона), скъсани поводи и прочие, и тогава отново трябва да скъсим малко повода. В риболовните ни зони влизат пасажи различни риби, които много е вероятно да предпочитат различна стръв (респективно различни куки) , променят дълбочината на която взимат стръвта, дори и един и същ вид риба в един момент поема стръвта стръвно, а в следващият капризничат. Количеството на рибата на петното също влияе на агресивността на кълване на иначе един и същ вид риба. Често се налага да променяме презентацията си десетки пъти в рамките на един излет, за да ловим адекватно спрямо случващото се пред нас. С други думи поводът ви е нужен винаги, без значение дали водоемът е обрасъл или чист.Hills написа:Дължината на поводите е различна при риболов на различни видове рибки.
Например 20-40 санта.
Това, че каракудите са глупави риби...... поблемът е, че в повечето ни водоеми са много, дребни и гладни, по горе вметнах за количеството на рибите и конкурирането между тях, да се доберат до храната.
Рибата губиш от неумение за работа с пръта, кепа и аванса на макарата, от несъобразена с големината на рибите линия, и цялата линия няма да ти помогне да компенсираш това. При основно влакно на мач въдица 0,18 (0,20-0,25 на шарански мач) имаш доста широк диапазон от размери поводи според ситуацията и рибите. С повод няма да имам повече късания от теб, просто ще си оправя линията за 1 минута, без да ми се налага ново замерване на дълбочината, утежняване на плувка, плюс че 2-3 скъсани плувки няма да ми се пречкат над петното с храната.SuperMario45 написа:Човек като чете как защитавате използването на повод, ще реши че ходите на водоеми които не познавате и са не просто обрасли ами направо невъзможни за риболов...
Моето виждане по въпроса е че когато познаваш мястото на което отиваш и знаеш какво има във водата повода не е нужен. Другото е че ако ти удари нещо голямо, то шанса повода не издържи е голям и реално губиш рибата...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Благодаря много ! От всички само ти си направи труда да ми помогнешHills написа:Според мен начинаещите трябва да могат само да си вързват куката корда 0,10 и плувка.
Разни възли.
Например 20-40 санта.
Вторият ти въпрос е достоен за вестник лов и риболов.![]()
- Венелин Радушев
- разбира нещата

Приятелю, незнам кое и как не ти стана ясно досега. Имаш стръв >кука>повод>оосновно влакно> утежнение>плувка>въдица>макара (евентуално)> задвъдично устройство (в случая ти), подредени в изброеният ред. Поводът и основната линия се свързват клуп в клуп, в първият си пост съм постнал линк как се свързват двата клупа, правилно и грешно....не, не прекарваш кукичката с повода през клупа на основното влакно а после през своя клуп, а нанизваш клупа на повода върху този на основната линия и след това прекарваш кукичката през клупа на основната линия.darkuss написа: .
Обикновен и двоен клуп (двойният е по-здрав)

Свързване клуп в клуп (приеми светлото влакно за повода с куката)

Каквито и възли да правиш, наплюнчи ги, преди да ги стегнеш.
За каквито и да е по-подробни съвети ни трябва повече информация, с макара или директен ще ловиш, дълбочина, дължина на директният, очаквани риби.
Ами няма защо !
Като гледам в интернет - наистина има много малко информация точно за това.
А като знам че в България е на второ място по разводи след Франция.
Нормално е да има много деца без въдица и да не знаят как да си е вържат.
Твоят случай може да е по различен , но е факт.
Има хора, където питат нещо конкретно.
В случая е КАК СЕ ПРАВИ ПОВОД !!!
Късането и вързването са само част от удоволствието при риболова !!!
Някой спомена за садо-мазо !
Ето ви една красавица дето може да ва бие с камшика до скъсване .
Вероятно колегите си мислят че е майтап работата.
Много младежи не знаят как да си вържат кукичката и повода - причините са много .
Радвам се че съм ти помогнал с възлите и сподели с твоите приятели .
На времето редях кубчето на Рубик по определени схеми.
В махалата бях нещо като магьосник.
Правех го приблизително бързо-около световният рекорд.
Тайната ми беше че го бях намазал отвътре с крем Нивея.
После им казах как сами да си го нареждат -схемите.
Вярно спрях да бъда МАГ , ама получих приятно усещане от споделеното.
А те се радваха много !!!
Опитайте се да наредите кубчето на Рубик без СХЕМА !!!
Същото е да ходите за риба без да знаете основните възли !
Не е срамно да се пита нещо в форума.

Като гледам в интернет - наистина има много малко информация точно за това.
А като знам че в България е на второ място по разводи след Франция.
Нормално е да има много деца без въдица и да не знаят как да си е вържат.
Твоят случай може да е по различен , но е факт.
Има хора, където питат нещо конкретно.
В случая е КАК СЕ ПРАВИ ПОВОД !!!
Късането и вързването са само част от удоволствието при риболова !!!
Някой спомена за садо-мазо !
Ето ви една красавица дето може да ва бие с камшика до скъсване .
Вероятно колегите си мислят че е майтап работата.
Много младежи не знаят как да си вържат кукичката и повода - причините са много .
Радвам се че съм ти помогнал с възлите и сподели с твоите приятели .
На времето редях кубчето на Рубик по определени схеми.
В махалата бях нещо като магьосник.
Правех го приблизително бързо-около световният рекорд.
Тайната ми беше че го бях намазал отвътре с крем Нивея.
После им казах как сами да си го нареждат -схемите.
Вярно спрях да бъда МАГ , ама получих приятно усещане от споделеното.
А те се радваха много !!!
Опитайте се да наредите кубчето на Рубик без СХЕМА !!!
Същото е да ходите за риба без да знаете основните възли !
Не е срамно да се пита нещо в форума.
С макара и телескоп с водачи. Ами очакван кефали,мрени,скобари,каракуди и други... Можеби и някой малак шаран който ми е мечтаната рибаВенелин Радушев написа:Приятелю, незнам кое и как не ти стана ясно досега. Имаш стръв >кука>повод>оосновно влакно> утежнение>плувка>въдица>макара (евентуално)> задвъдично устройство (в случая ти), подредени в изброеният ред. Поводът и основната линия се свързват клуп в клуп, в първият си пост съм постнал линк как се свързват двата клупа, правилно и грешно....не, не прекарваш кукичката с повода през клупа на основното влакно а после през своя клуп, а нанизваш клупа на повода върху този на основната линия и след това прекарваш кукичката през клупа на основната линия.darkuss написа: .
Обикновен и двоен клуп (двойният е по-здрав)
Свързване клуп в клуп (приеми светлото влакно за повода с куката)
Каквито и възли да правиш, наплюнчи ги, преди да ги стегнеш.
За каквито и да е по-подробни съвети ни трябва повече информация, с макара или директен ще ловиш, дълбочина, дължина на директният, очаквани риби.
Специялно за Венелин !
Дали ще прекараш първо клупа или кукичката е абсолютно едно и също упражнение.
Клуп на руски е петле и понеже клиповете са на руски ще пиша петле.
Ето моят начин за слагане на повод.
ПОВОДА-Нанизвам петлето(клупа) на показалеца и средният пръст -така че да има отвор.
ОСНОВНОТО ВЛАКНО-После нанинизвам и петлето на основното влакно- отгоре на пръстите.
Пускам кукичката отгоре да мине през двете петлета и дърпам.
Всичко е готово за секунди.
Когато обаче имаме вирбел вместо клуп(петле).
Тогава по удобно е да се прекара клупа и да се наниже на голямата кука.
Когато клуповете са еднакво големи по-удобно е да се мине първо с куката - да мине
през основният клуп и собственият си такъв.
Абсолютно едно и също нещо- направено по два различни начина !!!
С клупа или куката напред !
Клуп с двоен обикновен възел-обичаен или с възел осморка.
До гледащите видеоклиповете !!!
Петле (клуп) с възел осморка .
Във видеото на възел осморка възела се прави на 180 градуса завъртане.
Ама пича казва 360 градуса, защото е на петата водка !!!
Команда кръгом е 180 градуса за сравнение с клипа.
Иначе всичките клипове са много хубави и браво на братушките.
Не спорете за глупости!
Дали ще прекараш първо клупа или кукичката е абсолютно едно и също упражнение.
Клуп на руски е петле и понеже клиповете са на руски ще пиша петле.
Ето моят начин за слагане на повод.
ПОВОДА-Нанизвам петлето(клупа) на показалеца и средният пръст -така че да има отвор.
ОСНОВНОТО ВЛАКНО-После нанинизвам и петлето на основното влакно- отгоре на пръстите.
Пускам кукичката отгоре да мине през двете петлета и дърпам.
Всичко е готово за секунди.
Когато обаче имаме вирбел вместо клуп(петле).
Тогава по удобно е да се прекара клупа и да се наниже на голямата кука.
Когато клуповете са еднакво големи по-удобно е да се мине първо с куката - да мине
през основният клуп и собственият си такъв.
Абсолютно едно и също нещо- направено по два различни начина !!!
С клупа или куката напред !
Клуп с двоен обикновен възел-обичаен или с възел осморка.
До гледащите видеоклиповете !!!
Петле (клуп) с възел осморка .
Във видеото на възел осморка възела се прави на 180 градуса завъртане.
Ама пича казва 360 градуса, защото е на петата водка !!!
Команда кръгом е 180 градуса за сравнение с клипа.
Иначе всичките клипове са много хубави и браво на братушките.
Не спорете за глупости!
Последно промяна от Hills на Чет Авг 13, 2015 8:46 pm, променено общо 1 път.
- Венелин Радушев
- разбира нещата

СпециАлно за Hills, бъркаш! Стегни клуп в клуп по двата начина, виж как изглежда връзката, разклати ги и виж как се люлеят. По твоят (грешният) начин се люлее при свръзката и е предпоставка за оплитания, плюс възела при свръзката е по-обемист, отново предпоставка за оплитания. Пиша ти на български, понеже сме българи, плюс че пет пари не давам какво казват братушките.Hills написа::