Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

тест на влакна.
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
тест на влакна.
отварям тая тема с идеята ,всеки който си купи някакво влакно ,да го тества на опън и да сподели каква е реалната му здравина .така ще имаме пряка представа и няма да се налага питанки от сорта "предложете ми качествено влакно".а теста е много простичък ,взема се един повод от 20-на см.,прави му се 2 клупа от двете страни и се опъва полека ,до скъсване с кантарче.тука няма да сме наясно с реалната му дебелина, но поне ще знаем реалната издържливост на опън
0,30-по показания 10,60 кг ,а при опъна около 4,5 кг
по показатели 10.30 кг ,а от теста -около 7,5кг
18 кг ,а реално около 6-6,5 кг,и освен това уж е 150 м ,а не можа да напълни шпула на макара "серт" от 0.30 -100м
,и цената хич не е евтина .6,50 лв,което ще рече че 100 м = 4,33 или 1000 м = 43 лв,приблизително колкото са влакната на корда
п.п .ако сметнат за необходимо ,модераторите ,може да преместят тая тема във "важни"

п.п .ако сметнат за необходимо ,модераторите ,може да преместят тая тема във "важни"
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: тест на влакна.
Добра идея. Убеден ли си, че това е начинът на тестване? Или има друга схема. Все пак е едно да го използвам за простор, друго да тегля риба във водата.
Въпреки, че монофил 0.30 с тест 18кг... Направо е невероятно. Ще изпробвам моите влакна на ДАМ, имам най различни и ще напиша резултати.
Въпреки, че монофил 0.30 с тест 18кг... Направо е невероятно. Ще изпробвам моите влакна на ДАМ, имам най различни и ще напиша резултати.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
-
- вече хвърля и на тежко
Привет, този тест с кантарче го правя от години и резултатите винаги са били като гореописаните!!! Затова си купих и микромер за 10-тина лева, влакното се проверява внимателно и о, изненадааа, дебелината много рядко отговаря! Дори понякога си го нося в магазина като купувам монофил и продавачите не ме гледат с добро око.
Допълвам след прочитане на следващия пост.
Естествено плюнча възлите, ползвам двоен клуп. Така пробвах и доста видове възли за вирбел....спрях се на "двоен поломар".
Допълвам след прочитане на следващия пост.
Естествено плюнча възлите, ползвам двоен клуп. Така пробвах и доста видове възли за вирбел....спрях се на "двоен поломар".
Последно промяна от kostadin11 на Пет Авг 14, 2015 1:06 pm, променено общо 1 път.
-
- новобранец
Привет на всички колеги,тези тестове съм ги правил десетки пъти на професионални акредитирани машини /просто това ми е работата/ и резултатите винаги се разминават.Диаметъра на влакното 99% винаги е по голямо от написаното.Просто фирмите се презастраховат,много често ще чуете че влакното отговаря на тези кг. не на сухо, а във вода и това отговаря на истината.Друго то е, че болшинството риболовни материали са чайна производство,но и там има качество и качество.Това не е печеливш бизнес и нашите търговци гледат да си продадат стоката,куриоз декември, месец на промоциите прехваленото В Л А К Н О от търговеца започна да се къса още като намотавах на шпулата?, а търговеца е много и з в е с т е н. Успех и на слука.
-
- разбира нещата
не знам дали това е най-правилният начин ,но след като се извършва по един и същи начин за всяко влакно ,става ясно ,кое е по-здраво.не говорим за другите фактори като твърдост ,износоустоичивост и т.н.oneillbgm написа:Добра идея. Убеден ли си, че това е начинът на тестване? Или има друга схема. Все пак е едно да го използвам за простор, друго да тегля риба във водата.
тествах ОСАКО -КАРП МАКС-0,35 ,не си спомням колко точно му бяха показанията ,някъде над 13 кг,но при теста се скъса на около 7,5-8 кг
всички търговци могат да направят такива тестове ,но не им отърва ,понеже сигорно тези ги вземат със чувалите ,и убеждават по-незапознатите ,видиш ли какво пишело

какъвто случай имах днеска ,търсейки плетено за повод ,а ми казва 0,10 издържало на около 15 кг

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- hshopov
- разбира нещата
Интересна тема,наистина! Ако не се лъжа,имаше подобна в шаранския форум! Само не съм сигурен дали килограмите които са изписани на ролките са за статично или динамично натоварване още повече,че дължината на самото влакно като цяло също е определящ фактор! Дельо,на теста при възела ли се скъса или по средата на влакното?
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
Въпрос точно в целта!hshopov написа: Дельо,на теста при възела ли се скъса или по средата на влакното?
Едно е да се скъса при възела , а съвсем друго е да се скъса някъде по продължителността на влакното.За това теста с кантарчето би бил коректен ако влакното не се къса на възел.Виждал съм влакно което при опън между двете ръце ти реже пръстите и не можеш да го скъсаш.Връзваш му един възел и се къса като хартиено!
-
- фен клуб-скобар
Защо не разпънеш всичките 150м примерно и го вържи някъде в единия край и в другия опъни с кантарчето сигурен съм ,че ще се скъса при килограмите написани на кутията(поне при марковите е така стига да не са ментета)
Едно е дължина на влакното от 50см примерно да се разпъне друго е 150м колкото е по-дълго влакното толкова повече би се разпънало и следователно ще издържи повече на опън...
Ако е влакно за повод предполагам е удачно да се разпъне само 30/40 или 50 сантиметра.
Едно е дължина на влакното от 50см примерно да се разпъне друго е 150м колкото е по-дълго влакното толкова повече би се разпънало и следователно ще издържи повече на опън...
Ако е влакно за повод предполагам е удачно да се разпъне само 30/40 или 50 сантиметра.
-
- разбира нещата
.nicko67 написа:.Виждал съм влакно което при опън между двете ръце ти реже пръстите и не можеш да го скъсаш.Връзваш му един възел и се къса като хартиено!
а има ли монтаж ,при който да няма никъде възел

сигурен ли си ,че при по-голяма дължина ,се увеличава издържливоста ?????по тая логика ,сапаните на крановете щяха да ги правят 10-20 метрови.пробвай едно влакно на 30-40 см ,и същото на 2 м ,та да видим кое по-лесно ще се скъсаN.Dimitrov написа:Едно е дължина на влакното от 50см примерно да се разпъне друго е 150м колкото е по-дълго влакното толкова повече би се разпънало и следователно ще издържи повече на опън..

- трапера
- сериозен играч
Разпъната въдица на 150м, удря шарана, докарва се пред кепа, вече влакното е 2-4метра дълго... Какво става тогава с издръжливостта-значи ли, че е намаляла драстично
Не съм шаранджия и не разпъвам толкова конец!
Навремето ползвах едно влакно "Крокодил"-(на Дунава) 0.50 изправяше сомска кука забита в камъните

Не съм шаранджия и не разпъвам толкова конец!
Навремето ползвах едно влакно "Крокодил"-(на Дунава) 0.50 изправяше сомска кука забита в камъните

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
- hshopov
- разбира нещата
Според всички физични закони,колегата би трябвало да е прав! Монофила е разтеглив ,а и тук става въпрос за динамично натоварване! Силата на опън се предава по цялата дължина на влакното и би трябвало да издържи повече! Не искам да превръщам мнението си в спор,че и аз не съм сигурен...просто мисля логично!delio-haidutin написа:.nicko67 написа:.Виждал съм влакно което при опън между двете ръце ти реже пръстите и не можеш да го скъсаш.Връзваш му един възел и се къса като хартиено!
а има ли монтаж ,при който да няма никъде възел![]()
![]()
![]()
сигурен ли си ,че при по-голяма дължина ,се увеличава издържливоста ?????по тая логика ,сапаните на крановете щяха да ги правят 10-20 метрови.пробвай едно влакно на 30-40 см ,и същото на 2 м ,та да видим кое по-лесно ще се скъсаN.Dimitrov написа:Едно е дължина на влакното от 50см примерно да се разпъне друго е 150м колкото е по-дълго влакното толкова повече би се разпънало и следователно ще издържи повече на опън..

Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
Не виждам какво общо има това дали има монтаж без възел с това което и двамата с колегата попитахме и пак питаме "къде при теста ти се къса влакното-на възела или не"?
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Марки с имена като DAM, FOX или SHIMANO не биха написали грешен тест, а само реалната издръжливост на влакното. Друг е въпросът защо предпочитаме евтини китайчета и обсъждаме издръжливостта им с грешно написаният тест.
И предполагам, както каза N.Dimitrov, че усилието, приложено на 50см влакно е по-голямо, отколкото на 100м.
И предполагам, както каза N.Dimitrov, че усилието, приложено на 50см влакно е по-голямо, отколкото на 100м.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тъй :
- за да са коректни тези тестове трябва да сме на 100% сигурни , че линията е "прясна" а не висяла по складове , магазини и пр. сума ти време .
- трябва да знаем , че монофил с наистина реален диаметър 0.30мм държи около 6 -6.5 преко сили 7кг. при статично натоварване . При това иде реч за наистина качествени монофили , отговарящи и на диаметър , и на тест носимост . В интерес на истината до тук не видях да се споменава нито един такъв . oneillbgm и трите , особено първите две , упоменати от теб обикновено изписват и двете неща подвеждащо и диаметъра , и теста носимост на мъртва тежест , особено когато иде реч за ЕС пазара , колкото и да не ти се вярва
- разликата при динамика и статика вече я споменаха . В случаят разтегливостта е и плюс , и минус , зависи за какъв вид риболов ще се ползва дадената линия .
- за да са коректни тези тестове трябва да сме на 100% сигурни , че линията е "прясна" а не висяла по складове , магазини и пр. сума ти време .
- трябва да знаем , че монофил с наистина реален диаметър 0.30мм държи около 6 -6.5 преко сили 7кг. при статично натоварване . При това иде реч за наистина качествени монофили , отговарящи и на диаметър , и на тест носимост . В интерес на истината до тук не видях да се споменава нито един такъв . oneillbgm и трите , особено първите две , упоменати от теб обикновено изписват и двете неща подвеждащо и диаметъра , и теста носимост на мъртва тежест , особено когато иде реч за ЕС пазара , колкото и да не ти се вярва

- разликата при динамика и статика вече я споменаха . В случаят разтегливостта е и плюс , и минус , зависи за какъв вид риболов ще се ползва дадената линия .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сигурно си прав за изписването на подвеждащият диаметър и теста на влакното Павел, и то от реномирани марки на риболовният пазар. Защо е така? За китайските и ментета не ми се говори, но ме интересува защо топ марките изписват също грешни показатели на продуктът си?