Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Малко разяснение
Модератор: Paublo_Eskobar
Малко разяснение
Здравейте,колеги нов съм в риболова на фидер и ще ми нужно малко по-подробно разяснение.А имено могали да хвърля кошничка 30гр със захранката/около 60/ с връх обозначен 1 унция или кошничката трябва да е 15 грама със захранката /30/,а за 30 грамова 2 унции връх.Прочетох доста неща из форума дори една подобна тема,където едните казват има значение,а пък други казват,че няма значение стига да се съобразя с акцията на пръчката.Въдицата ми е siweida 3.60 30-60-90грама с карбонови връхчета 1,2,3унции
- Port_Royal
- разбира нещата
Re: Малко разяснение
Няма страшно колега,мятай си без проблем с фидера колкото си искаш 30гр.хранилки с 1оз.връхчето и да не ти дреме от нищо.Няма да имаш проблем за това,че ползваш най-тънкото връхче.

Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
1 либра lbs е 28гр и 1 унция oz е 28гр. Нямаш проблем със замятането ако използваш върхът 2 унции oz на 30гр хранилка.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Благодаря ,за бързите отговори колеги но пак съм в дилема.Два отговора и двата противоречиви,и пак сме на изходна позиция 

- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Препоръчително е да използваш хранилката 30гр плюс захранката на нея със 2 oz връхчето. Затова давам, че 1 oz е 28гр, за да си направиш сам сметката.
Неслучайно производителят на въдицата е дал препоръчителното натоварване на връхчетата в oz.
Неслучайно производителят на въдицата е дал препоръчителното натоварване на връхчетата в oz.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
Колега и аз така си го обяснявам по пътя на логиката,другия колега казва че няма проблем,а пък други казват,че може да се хвърля до максималната акция на пръта в случая до 90гр.от всички връхчета.Един вид въпрос на вкус дали искъм да ми е по чувстително връхчето например за капризни риби и по-деликатни кълванета.Връхчето не играело роля при хвърлянето то е само индикатор.Та за това съм я пуснал тая тема да се разясни малко по подробно.Мисля,че и на други начинаещи колеги ще им е полезно за да няма сакатлъци още на първия излет с фидера.
Tова е верният отговор. Хвърляш си с всичките върхове в рамките на акцията на въдицата( стига да не е тотално менте с грешно посочена акция).hristovhv написа:....Връхчето не играело роля при хвърлянето то е само индикатор....
Най-често върховете се чупят не при хвърляне, а при прибиране когато не забележеш, че кордата се е оплела около върха и продължиш да навиваш

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- Port_Royal
- разбира нещата
Колегата ме е изпреварил с изчерпателен отговор за връхчетата.naskobo написа:Tова е верният отговор. Хвърляш си с всичките върхове в рамките на акцията на въдицата( стига да не е тотално менте с грешно посочена акция).hristovhv написа:....Връхчето не играело роля при хвърлянето то е само индикатор....
Най-често върховете се чупят не при хвърляне, а при прибиране когато не забележеш, че кордата се е оплела около върха и продължиш да навиваш

Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
Благодаря,колеги.Да се надявам,че не е тотално менте,на първо четене добре изглежда,пълен параболик е някъде из форума бях чел,че това е добре,но това е задруга тема.Като за първи фидер мисля,че става.
И само още един въпрос,за да ми се изясни картинката още по добре,след като не играе роля при замятане връхчето,за какво му е това обозначение в унции от 0.5,1.0,2,0 и т.н. ?
И само още един въпрос,за да ми се изясни картинката още по добре,след като не играе роля при замятане връхчето,за какво му е това обозначение в унции от 0.5,1.0,2,0 и т.н. ?
Да можеш да задържиш хранилката на течение.Хвърляй плавно,не ката за кастинг.Успех ,,проба грешка,,.Едно връхче 5 лв.

- Port_Royal
- разбира нещата
Малките унции връхчета от 0.25 до 3оз.се окомплектоват предимно лайт и медиум фидери от производителите,понеже са с малка акция и транспортна дължина/пикери/,като се лови предимно с тях на затворени водоеми на близки и средни дистанции.При хеви фидерите,които се ползват за ловене на големи дистанции,трофейни риби и на реки се ползват връхчета от 3 до 5-6оз.като на река се има в на предвид това,че се лови на течение и се ползват хранилки от 80-100гр. на горе.Така,че сам може да си отговориш на въпроса,защо по малките унции връхчета не се срещат при фидерите с голяма акция и обратното.И не на последно място,ако си мислиш да практикуваш сериозно фидер риболова ще ти трябват поне 3-4 фидера с различна акция и дължина,според обстановката и условията при риболов.Успех.hristovhv написа: И само още един въпрос,за да ми се изясни картинката още по добре,след като не играе роля при замятане връхчето,за какво му е това обозначение в унции от 0.5,1.0,2,0 и т.н. ?

Колега на р. Дунав ловя максимум с 2 оз връх с хеви фидер.3 4 ИЛИ 5 оз е измислица.Вади дънарките и ги ПОЧВАЙ.

- Port_Royal
- разбира нещата
Сега при това ниско ниво на водата може и с 2оз. да се лови,но при по голямо течение ще ти е трудно да ловиш с 2оз.Връхчетата за река,които може да се ползват варират според обстановката и условията които предлага дадената река,така че от 2 до 4оз.мисля са достатъчни.Ще има доста колеги които няма да съгласни с казаното,че 3,4и5оз. са измислица,но всеки си знае с какво лови най-добре.ORadev написа:Колега на р. Дунав ловя максимум с 2 оз връх с хеви фидер.3 4 ИЛИ 5 оз е измислица.Вади дънарките и ги ПОЧВАЙ.![]()
![]()

- azareus
- ще става разбирач
Почти съм сигурен, че само ти си мислиш, че ловиш с 2 оз връх!ORadev написа:Колега на р. Дунав ловя максимум с 2 оз връх с хеви фидер.3 4 ИЛИ 5 оз е измислица.Вади дънарките и ги ПОЧВАЙ.![]()
![]()

"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/