Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Точно тя е
Я, какви хубави снимки са пуснали колегите! Браво! 
При мене е суша. Хем суша, хем жега. Каквото намазах след дъждовете в началото на юли - това беше. Позаредих в мазата манатарка, пачи крак, зелена гълъбка (това ми е новия модел в гъболова) и аха да се израдвам на рижийките... изгоре реколтата. Сега, ща - не ща, чакам по-добри времена и гледам да подсигуря пиенето (наспорили ми се едни сливи...
).
Ето ви "моята" рецепта за туршия
Обикновено пълним в буркани с винтови капачки (0.720 мл). Гъбите - сварени в солена вода, нарязани и на всеки буркан 10-тина скилидки чесън (пролетно-летните - с 4-5 стръка млад, нарязан на по 5-6 см). Редиш гъби, чесън, гъби, чесън... Добавяш на всеки буркан 5-6 лъжици оцет, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, малко магданоз или целина (листа), доливаш вода, една равна лъжица сол, затваряш и вариш час и половина. След седмица е готова за употреба (да си поеме вкуса на подправките). Може да сложите и по едно дафиново листо, но аз не обичам. Различните видове гъби придават различен вкус и аромат на мезето.
Ами, това е.
За на Борето рецептата и аз съм любопитен да я пробвам, щом Люската е толкова впечатлен.
Къде го това Боре, бе? За акъл го търсим, не за друго.

При мене е суша. Хем суша, хем жега. Каквото намазах след дъждовете в началото на юли - това беше. Позаредих в мазата манатарка, пачи крак, зелена гълъбка (това ми е новия модел в гъболова) и аха да се израдвам на рижийките... изгоре реколтата. Сега, ща - не ща, чакам по-добри времена и гледам да подсигуря пиенето (наспорили ми се едни сливи...

Ето ви "моята" рецепта за туршия
Обикновено пълним в буркани с винтови капачки (0.720 мл). Гъбите - сварени в солена вода, нарязани и на всеки буркан 10-тина скилидки чесън (пролетно-летните - с 4-5 стръка млад, нарязан на по 5-6 см). Редиш гъби, чесън, гъби, чесън... Добавяш на всеки буркан 5-6 лъжици оцет, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, малко магданоз или целина (листа), доливаш вода, една равна лъжица сол, затваряш и вариш час и половина. След седмица е готова за употреба (да си поеме вкуса на подправките). Може да сложите и по едно дафиново листо, но аз не обичам. Различните видове гъби придават различен вкус и аромат на мезето.
Ами, това е.
За на Борето рецептата и аз съм любопитен да я пробвам, щом Люската е толкова впечатлен.
Къде го това Боре, бе? За акъл го търсим, не за друго.

- Don4o_62
- учете се от него
Борката нещо се изгуби като гъбите,и на лични му писах но явно не влиза,а неговите гъби от буркан найстина са невероятни
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Дончо,
Намери ли гъби в Родопите ?
Тая година е много горещо и сухо.
Гъби няма никъде.
Хората хапват бурканите от миналата.
На сбирките на сомската група ни носи-Ники от Чепеларе-в буркани.
Миналата година първо качество в Родопите на Манатарка вървеше 4 лв килото
Сега от 10 нагоре-когато случайно има.
Но според мен-есента требва да завали след 10 септември,и ще берем около месец най много.
Сега нестава.
Гъби няма никъде.
Хората хапват бурканите от миналата.
На сбирките на сомската група ни носи-Ники от Чепеларе-в буркани.
Миналата година първо качество в Родопите на Манатарка вървеше 4 лв килото
Сега от 10 нагоре-когато случайно има.
Но според мен-есента требва да завали след 10 септември,и ще берем около месец най много.
Сега нестава.

Риболовци.
- Don4o_62
- учете се от него
Дончо ще ходи след 2 седмици на Доспат на почивка, но и с празни бурканиG.Petkov написа:Дончо,

- G.Petkov
Дончо,
Ами то Люси е отговорил заради теб, бре
!
И прогноза е дал, обаче
!
Ами то Люси е отговорил заради теб, бре

И прогноза е дал, обаче

- Don4o_62
- учете се от него
Герге,Люс да няма стадо с офце и да обикаля Доспатските поляни бре, та да знае тука има тука нема
аз отивам да разпусна,мастика ледена да пия,да ръфам на жар крехки месца и да ги прекарвам с хладна бира,после на мека трева под одялото и под някой бор да се изпъна като кайш и да си МЕЧТАЯ
, как влизам в гората и след час излизам с по две чанти гъби
,оставям ги в бунгалото жената да ги оправя а аз нарамвам спининга и също след час се връщам с по няколко пъстърви и тях оставям и сядам да разпусна пред нещо запотено на масата,ха ха 

аз отивам да разпусна,мастика ледена да пия,да ръфам на жар крехки месца и да ги прекарвам с хладна бира,после на мека трева под одялото и под някой бор да се изпъна като кайш и да си МЕЧТАЯ

- mladenov_78
- новобранец
Определено бяха пънчушки гъбките дето бях снимал.И честно да си кажа не очаквах да са толкова вкусни,пънчетата обаче са много жилави.Сега си поливам пъна за нова реколта. 

това четох някъде за тополовата пънчушка:
"учени в Китай доказаха експериментално наличие на белтъци, които проявяват чернодробна токсичност и са устойчиви на ензимно разграждане в храносмилателната система на мишки."
"учени в Китай доказаха експериментално наличие на белтъци, които проявяват чернодробна токсичност и са устойчиви на ензимно разграждане в храносмилателната система на мишки."
Тия дни валя-на места доста,в София 2 пъти,като в понеделник около 3 часа.
На други места падна около 35 литра на квадрат,утре пак го дават да вали с жълт код-така че
гъби трябва да се появят-поне на мене ми се иска
Обаче тия дървесните-не ме влечът.
Друго си е Булка,печурка,манатарка,пачи крак-това ще потърся,ако намеря време де.
Но ще прескоча до Родопите почти сигурно.
На други места падна около 35 литра на квадрат,утре пак го дават да вали с жълт код-така че
гъби трябва да се появят-поне на мене ми се иска

Обаче тия дървесните-не ме влечът.
Друго си е Булка,печурка,манатарка,пачи крак-това ще потърся,ако намеря време де.
Но ще прескоча до Родопите почти сигурно.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Върнах се от западните Родопи.
Миналата събота положението изглеждаше отчайващо, ноооо - за цяла седмица престой валя почти всеки ден за час-два. Даже онзи ден валя и градушка. Резултатът от двуразовите дневни преходи е 30 бурканчета пачи крак и няколко манатарки. Снимки няма, едва ли можех да опазя техниката по баирите.
Интересното бе, че ги нямаше обичайните за това време Гърменски орки, а гъби имаше - няколкото профилирани гъбосъбирачи носиха доста.
Изводът е, че гъби си има в по-влажните, но огряни от слънце места. Хубавият пачи крак е в мъха и боровинките, манатарките на по-припекливи места.
Хубаво беше, ще има и есенска реколта след тия дъждове. Успех на всички!
Миналата събота положението изглеждаше отчайващо, ноооо - за цяла седмица престой валя почти всеки ден за час-два. Даже онзи ден валя и градушка. Резултатът от двуразовите дневни преходи е 30 бурканчета пачи крак и няколко манатарки. Снимки няма, едва ли можех да опазя техниката по баирите.
Интересното бе, че ги нямаше обичайните за това време Гърменски орки, а гъби имаше - няколкото профилирани гъбосъбирачи носиха доста.
Изводът е, че гъби си има в по-влажните, но огряни от слънце места. Хубавият пачи крак е в мъха и боровинките, манатарките на по-припекливи места.
Хубаво беше, ще има и есенска реколта след тия дъждове. Успех на всички!
резултата за 2 часа в Рила-на Белмекен.
Пополяните има малко печурка и манатарка,покрай борчетата.
Валя много-всичко е подгизнало,но и си носете навигация да не се загубите в мъглата.
.
В Родопите бях но не намерих нищо покрай пътя,под Юндола.
Сега е облачно-и виждам в мъгла върховете на Родопите.
Пополяните има малко печурка и манатарка,покрай борчетата.
Валя много-всичко е подгизнало,но и си носете навигация да не се загубите в мъглата.
.
В Родопите бях но не намерих нищо покрай пътя,под Юндола.
Сега е облачно-и виждам в мъгла върховете на Родопите.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- G.Petkov
По моите места няма гъби, ама НИКАКВИ !
Това в два района в Стара планина, на около 1000 м н.в.
Влага много, топлина има,
Гъби - не !
Това в два района в Стара планина, на около 1000 м н.в.
Влага много, топлина има,
Гъби - не !
Сега бях на проверка в стара планина-много сухо-нито една гъба.
Но и прочетох много лоша новина у фейса.
Починало е момче в събота на Белмекен,бил е заедно с мен в района,но явно се е загубил в мъглата,и може да е паднал някъде лошо-абе кофти работа.Брал е Боровинки.
http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B ... _c.26.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow .
Там мъглата падна много бързо,и ако нямаш телефон с навигация-незнаеш накъде да тръгнеш.
Та стават и нещастия-затова,си носете заредени телефони,и се обаждайте веднага на близки и 112,ако се загубите в планината.
Но и прочетох много лоша новина у фейса.
Починало е момче в събота на Белмекен,бил е заедно с мен в района,но явно се е загубил в мъглата,и може да е паднал някъде лошо-абе кофти работа.Брал е Боровинки.

Там мъглата падна много бързо,и ако нямаш телефон с навигация-незнаеш накъде да тръгнеш.
Та стават и нещастия-затова,си носете заредени телефони,и се обаждайте веднага на близки и 112,ако се загубите в планината.

Риболовци.