Съвет относно избора на въдица

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

T.A.of.F
новобранец
новобранец

Съвет относно избора на въдица

Мнение от T.A.of.F »

Здравейте,
на 16 год. съм, начинаещ, ходя за риба от има няма 3-4 години. Запалих се по риболова, когато ходих на един язовир за каракуди и ловях с един 3 м телескоп. Отначало бях доволен на телескопа, ама започнах да ходя на реки и чат-пат на язовир за по-голяма риба и телескопа не беше най-удачният вариант, та затова си купих телескоп с водачи и макара за 30 лв. Въдицата издържа без да се счупи, въпреки че не винаги съм бил много внимателен с нея, след това ми подариха още две въдици, запалих се още повече по риболова, започнах да разбирам повече и се вече реших да си купя нови въдици. Та стига толкова писане директно към въпроса: Искам да си купя 2 нови въдици ("карбонови"), само че имам угризения, че при мое невнимание , да кажем, ако без да искам я изусна 1-2 пъти може да се счупи. Възможно ли е това да се случи? По-здрави ли са компосит въдиците от карбоновите?
Ловя предимно на плувка и фидер. Тъй като живея в малък град и има 2 рибарски магазина реших да си купя въдиците по интернет. От fishing-mania.com съм си харесал ето тези два модела: http://shop.fishing-mania.com/viewrods_ ... ne-Tele-40" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; и http://shop.fishing-mania.com/viewrods_ ... Pro-Feeder" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Re: Съвет относно избора на въдица

Мнение от RAAZIEL »

Разбира се,че карбоните са доста здрави,но и много крехки-изтърване,камъни и грубо отношение ще те откаже бързо от тях,но иначе удоволствието от риболова с тях е несравнимо.Просто трябва винаги да внимаваш...
Първата въдица не става за нищо,като втората по-бива и е по фидер дето се вика.

п.с.Потърси в нета филстар премиер медиум фидер.-по-добър е от посочения от теб филстар,а в същия ценови клас.
Успех в риболова...
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
boresf
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от boresf »

Със сигурност си чел доста из форума, преди да си зададеш въпроса...предполагам, че не е само с рекламна цел, тип "оптимизация", нали?! :)

Телескопа е къс, не става (това си е мое мнение).
Фидера...ами аз не бих си го взел. Все пак и зависи от ресурса (финансовия) с който разполагаш, но ако ще го ползваш по язовири, и ако не ти се занимава с кепове постоянно, вземи си направо един хеви фидер (пък дори и модела и марката му да е "дърво" за някои колеги примерно).
...защото имай предвид, каквото и евтино да си вземеш (дори и да го хвалят яко по форумите), не вярвай много-много, със сигурност след година или когато имаш възможност, ще се замислиш за нещо по-добро среден клас...
T.A.of.F
новобранец
новобранец

Мнение от T.A.of.F »

RAAZIEL, ще потърся този модел и точно заради това, че съм чел, че удоволствието от риболова с карбонова въдица е много по-голямо искам да си купя. Boresf, да чета по форумите доста, питам напълно информативно, ходя по язовири, ама рядко. Реката ми доставя по-голямо удоволствие.
Предложете някой удачен модел за риболов на плувка.
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Колега първия ми фидер беше за 50лв но си купих още 3 върха които струваха повече от въдицата и се получи нещо като здрав и евтин фидер, понеже тия евтините са по-тежки и по-дебели са и по-здрави но върховете работят като на фидер от 200лв така ,че сам си прецени за първи фидер какво ще си купиш, дори след време да вземеш друг фидер върховете може да ги ползваш и с него стига да не ги счупиш :)
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

N.Dimitrov написа:Колега първия ми фидер беше за 50лв но си купих още 3 върха които струваха повече от въдицата и се получи нещо като здрав и евтин фидер, понеже тия евтините са по-тежки и по-дебели са и по-здрави но върховете работят като на фидер от 200лв така ,че сам си прецени за първи фидер какво ще си купиш, дори след време да вземеш друг фидер върховете може да ги ползваш и с него стига да не ги счупиш :)
Не искам да влизам в полемики...но удоволствието от фидера е ,когато целия фидер работи ,а не само върха.Не съм голям фидер разбирач...но примерно фидер Филстар абсолютно дърво с връх... Шимано...не ми се връзва.Ето това е кефа от фидера...
Изображение

НО...все пак колегата е на 16 години ,предполагам финансовите му средства не са големи на тази възраст...и щом има мерак за карбонов..... по евтин от този премиер-а на филстар ...не виждам
http://www.filstar.com/bg/%D0%9F%D1%80% ... eder/2011/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

А този е с променлива дължина и снадка...малко по скъп,но става 3,90 за секунди
https://akvasport.com/product/9130/fide ... -3-90.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Успех!
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Прав си Веско предлагам вариант на момчето който е евтин,надежден,лесен но лошото е ,че се губи малко от тръпката в риболова, аз имам хубав фидер и наистина има разлика от първия ми и от сегашния...
T.A.of.F
новобранец
новобранец

Мнение от T.A.of.F »

Благодаря за съветите, ще помисля, ще преценя и надявам се няма да съжалявам след време, че съм избрал не това, което е трябвало :)
T.A.of.F
новобранец
новобранец

Мнение от T.A.of.F »

Колеги, дайте предложение и за въдици за риболов на леко.
П.С Предложения за макари за такъв тип риболов, също не са излишни.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

T.A.of.F написа:Колеги, дайте предложение и за въдици за риболов на леко.
П.С Предложения за макари за такъв тип риболов, също не са излишни.
Въдици колкото искаш ама дай примерен бюджет та да се ориентираме и ние по лесно!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
T.A.of.F
новобранец
новобранец

Мнение от T.A.of.F »

За въдицата и за макарата до 150 лв.
gorgy_ski
новобранец
новобранец

Мнение от gorgy_ski »

аз на реката ползвам Globe New Hunter 5м. купих го преди 2 години от булит2000-тогава беше около 50 лв.
успех
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

И аз на реката ползван Globe New Hunter но 4м. имам го от 4-5 години и съм много доволен от него а за макара едно Ryobi Ecusima 2000 или Tica Cambria 2000 с тези такъми става страхотен риболов а така ще ти останат и парички за хубаво влакно , аз ти препоръчвам Колмик-Фендрил 0,18-0,20 каквото ти хареса.Хубаво е да си вземеш и някоя плувка тип буре различни грамажи и някоя хубава кука. Препоръчвам марката Gamakatsu , серия 2210 и серия 1080 от белите куки.
Има и по хубави въдици и макари но аз не съм ги ползвал и не мога да дам мнение за тях
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

За какво му е влакно 18 или 20 не е ли е дебело..
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

N.Dimitrov написа:За какво му е влакно 18 или 20 не е ли е дебело..
не е :)
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”