Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Мечтай си,мечтай. Мечтите движат света.Don4o_62 написа:да си МЕЧТАЯ

Късмет.Всичко е до късмет. 

- Don4o_62
- учете се от него
Мечтите стават реалност други денПавел Три написа:Мечтай си,мечтай. Мечтите движат света.Don4o_62 написа:да си МЕЧТАЯ

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Днес обиколих "моите" места около София, но нямаше никакви гъби дори и отровни. Почвата беше твърде суха. Миналата седмица в Еленския балкан валя 3 дена, там сега би трябвало да се излезли манатарките. На връщане към София видях около с. Български извор /Ябланица/ много коли в подножието на горите, та си помислих, че сега може гъбите да ги има и около София, но ги нямаше. Това е от мен.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Диканаров,
Какво е положението при теб ?
С.Български извор е съвсем близо до твоя район !
Иначе, в Средна гора от към София - земята е бетон!
Жега и суша!
Ако продължи така и през септември - ще забравя как изглеждат гъбите.
Много куца е тази година,
След много дашна, миналата
.
Какво е положението при теб ?
С.Български извор е съвсем близо до твоя район !
Иначе, в Средна гора от към София - земята е бетон!
Жега и суша!
Ако продължи така и през септември - ще забравя как изглеждат гъбите.
Много куца е тази година,
След много дашна, миналата

- Павел Иванов
Баси , миналата година в двора ми , под борчетата фул гъби които не ги познавам , тая година до сега нищо . Преди малко се прибирам от почивка и гледам в райграса се пръкнала една прекрасна печурка , верно само една , ама може това да е лястовичката която открива пролетта 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Don4o_62
- учете се от него
по Доспат всеки се оплакваше че нямало гъби, а за бат Дончо имало
не много, но щом и буркани затворих значи е имало,основно пачи крак,сърнела и борова манатарка,стерилизирани са по на колега рецептата и сега си почиват на рафтовете
верно събирах,но по какви хендеци и стръмнотий съм се катерил, аз си знам,но масово гъби няма

верно събирах,но по какви хендеци и стръмнотий съм се катерил, аз си знам,но масово гъби няма

- borislav58
- сериозен играч
Дончо кога ще ги пробвамеDon4o_62 написа:по Доспат всеки се оплакваше че нямало гъби, а за бат Дончо ималоне много, но щом и буркани затворих значи е имало,основно пачи крак,сърнела и борова манатарка,стерилизирани са по на колега рецептата и сега си почиват на рафтовете

Всичко заебавам и за риба заминавам!
Сега гледам ни очаква много гореща
Седмица ,казаха 35 до 38градуса.
Кой брал брал.
Седмица ,казаха 35 до 38градуса.
Кой брал брал.

Риболовци.
- Don4o_62
- учете се от него
Борка,когато ми кажеш, ще ги отворя приятелю
познавах от преди 4 г. един по възрастен колега гъбар дето от 30 г. ходи всяка год. по Доспат и по точно там дето бяхме в тоя раьон,с бабата си седят цяло лято на палатка,та билки сушат,гъби стерилизират и т.н. та да се видяхме она ден,здрасти,здрасти,как е с гъбите питам,вика тая год. няма изобщо,на другия ден минах пътьом с деЦка торбичка
мешана скара да му покажа гъбите вътре,завалията очите му станаха
вика, ти да не си ги донесе с теб
както да е,аз си събирах,и всеки обед като се прибирах гледаше така
няма лошо,та мисълта ми беше друга,викам тия гъби дето ги събирам са добри,той - добри са но един съвет от мен,винаги ги изварявай около 20 - 30 мин. в солена вода, изхвърляш я и плакнеш хубаво и пак изхвърляш и няма проблем
И сега най интересното.....вика имам познати дето съм ги гледал да събират Червена мухоморка
изваряват я 2 пъти яко в солена вода,плакнат и после си я ядат без проблеми,викам му тия са луди,вика - ами ядат си я и нищо им няма
просто споделям кво каза дядката, а дали е възможно....няма да пробвам както не съветвам никой да го прави

познавах от преди 4 г. един по възрастен колега гъбар дето от 30 г. ходи всяка год. по Доспат и по точно там дето бяхме в тоя раьон,с бабата си седят цяло лято на палатка,та билки сушат,гъби стерилизират и т.н. та да се видяхме она ден,здрасти,здрасти,как е с гъбите питам,вика тая год. няма изобщо,на другия ден минах пътьом с деЦка торбичка

И сега най интересното.....вика имам познати дето съм ги гледал да събират Червена мухоморка

просто споделям кво каза дядката, а дали е възможно....няма да пробвам както не съветвам никой да го прави

- G.Petkov
Дончо,
Пусни някоя снимка, бре,
Забравихме какво е това гъби
!
А този "съвет" на "възрастния" гъбар - ако го е спазвал,
Цяло чудо е, че още може да дава съвети
!
Щото проблемите си стоят, въпреки врялата вода!
Иначе - съвети бол:
Чесън като сложиш и позеленее, гъбите са отровни!
Изваряваш, хвърляш водата и мааш червени мухоморки на корем !
И прочие легенди и небивалици.
Така, че ти дай снимки,
Пък ние ще се ориентираме в обстановката около яз.Доспат
!
Пусни някоя снимка, бре,
Забравихме какво е това гъби

Don4o_62 написа:....той - добри са, но един съвет от мен,винаги ги изварявай около 20 - 30 мин. в солена вода, изхвърляш я и плакнеш хубаво и пак изхвърляш и няма проблем...
А този "съвет" на "възрастния" гъбар - ако го е спазвал,
Цяло чудо е, че още може да дава съвети

Щото проблемите си стоят, въпреки врялата вода!
Иначе - съвети бол:
Чесън като сложиш и позеленее, гъбите са отровни!
Изваряваш, хвърляш водата и мааш червени мухоморки на корем !
И прочие легенди и небивалици.
Така, че ти дай снимки,
Пък ние ще се ориентираме в обстановката около яз.Доспат

- Don4o_62
- учете се от него
за Жорката да изплакне и разтъжи

това събирах всяка сутрин,колкото толко,иначе физзарядката по бърчинки и хендеци вървеше

направих няколко бурканчета за цвят

други също събираха,но малини,но и те бяха редки като в на сиромах нивата

а който хванеше толкооо голяма риба като тоя костур,ставаше герой на деня

поне починахме на хлад и тишина,можеше още да седим но взе да ми става скучно впредвид имането на всичко по малко
до нас в другото бунгалото имаше 3 - ма от Сф., та те по цял ден седяха на язовира и как не им омръзна,викат зареждаме батерийте да се върнем

това събирах всяка сутрин,колкото толко,иначе физзарядката по бърчинки и хендеци вървеше

направих няколко бурканчета за цвят

други също събираха,но малини,но и те бяха редки като в на сиромах нивата

а който хванеше толкооо голяма риба като тоя костур,ставаше герой на деня

поне починахме на хлад и тишина,можеше още да седим но взе да ми става скучно впредвид имането на всичко по малко
до нас в другото бунгалото имаше 3 - ма от Сф., та те по цял ден седяха на язовира и как не им омръзна,викат зареждаме батерийте да се върнем

- Диканаров
- кандидат преподавател
Георги, при мен няма никакви гъби от ранната пролет! Дано на есен да се появят, че и аз започнах да си мисля, че от изместването на поясите ще се появят някакви сахарски породи. То в Либия съм брал в изкуствени насаждения от пиния- масловки с размера на голями манатарки, под компоста на евкалиптови насъждения от времето на Мусолини- печурки, а в района на Тархуна- бял трюфел. Е верно , че бе през" мразовитите" зимни месеци:-януари-февруари, когато температурата спадаше под 10-15градуса!
Дончо, в руската тайга има шамани, дето ритуално си похапват от червената мухоморка и изпадат в религиозен транс. Какво и кога ядат от нея не знам, но си практикуват занаята до дълбока старост. От мухоморките има една жълта, дето е ядлива, но аз не съм я виждал още, червената има силно халюцигенно действие и както писах я похапват разни екземпляри, а бялата и зелената се ядат само по веднъж в живота!
Блазе им на колегите дето са по високите части на Рила, Родопите и Пирин! Там все пак от време на време превалява. При нас суша, миналат година бе потоп и нямахме нито зърно грозде, слива, круша или ябълка, та средно погледната си имахме две нормални години !
Е сега е времето на друсане на сливи, круши, ябълки и залагане по каци, бидони и т.н. съдове за изваряване на "лекарството" за блясък в очите. Е каквото дойде, това ще е! 
Дончо, в руската тайга има шамани, дето ритуално си похапват от червената мухоморка и изпадат в религиозен транс. Какво и кога ядат от нея не знам, но си практикуват занаята до дълбока старост. От мухоморките има една жълта, дето е ядлива, но аз не съм я виждал още, червената има силно халюцигенно действие и както писах я похапват разни екземпляри, а бялата и зелената се ядат само по веднъж в живота!
Блазе им на колегите дето са по високите части на Рила, Родопите и Пирин! Там все пак от време на време превалява. При нас суша, миналат година бе потоп и нямахме нито зърно грозде, слива, круша или ябълка, та средно погледната си имахме две нормални години !

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- G.Petkov
Диканаров написа:... и както писах я похапват разни екземпляри, а бялата и зелената се ядат само по веднъж в живота!
................. сега е времето за съдове за изваряване на "лекарството" за блясък в очите. Е каквото дойде, това ще е!
Поста на Диканаров определено ме разсмя,
Така е , явно в природата има някакво равновесие на екстрите

Но и аз съм на мнение, че ако през септември не завали много здраво - гъби ще берем най-рано следващата година.
Може тук-там през късната есен да излязат полските печурки, ама това изобилие от миналата година ще го чакаме след доста време !
Дружина, гъбите едвам се сдържат ... полудели са. Вчера излезнахме семейно за гъби и се побъркахме. Четейки тук си мислех, че гъби няма. Оказа се, че има манатарки във всякакъв вид и качество, и много други видове ядливи - печурки, сърнелки, масловки, рижийки, овчи нос, пачи крак, гълъбки и други, но като видяхме колко манатарки има спряхме да събираме другите. Резултата е около 20 кг манатарки и много други за ядене. Излизайте на местата, където знаете, че има и не бързайте. Трудно се забелязват и много от гъбите са в тревата, а по-малко в игличките. Както и да е. Вие си знаете най-добре. На слука и успех!
Дано нещо не се дразните. Аз умишлено се въздържам от писане, но просто исках да ви вдъхна оптимизъм и радост.
Дано нещо не се дразните. Аз умишлено се въздържам от писане, но просто исках да ви вдъхна оптимизъм и радост.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Диканаров
- кандидат преподавател
За кой благословен район става дума колега?
Ние от централен Балкан се надяваме на есенните дъждове, които току що почват, след близо 3 месеца суша! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!