Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Акция и Материал на пръти
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Акция и Материал на пръти
Колеги, моля ви за едно кратко разяснение:
какво означават показателите на прътите във виртуалния магазин "материал" и "акция".
Предварително благодаря
какво означават показателите на прътите във виртуалния магазин "материал" и "акция".
Предварително благодаря

METALLICA
- ivan_yo
- разбира нещата
Re: Акция и Материал на пръти
desire_valeri написа:Колеги, моля ви за едно кратко разяснение:
Предварително благодаря
МАТЕРИАЛ-естественно от какъв материал е изработен
АКЦИЯ- после пише да речем 40-120гр. да изхвърлиш стръв(хранилка)с тази тежест без да има опасност от счупване на върха на пръта например.

ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
-
- новобранец
-
- новобранец
Основен материал за съвременните пръти-карбон. Елемент 6-ти от Менделеевата. Обаче от него се прави плат-графитов. Платът се навива, добавя се свързващо вещество и още едно нещо. Пече се става въдица-най просто така. Има и по-малко разпсространено. Композит, въглерод с някакви добавки-фирмена тайна най-често.desire_valeri написа:Благодаря още веднъж
а принципно кои материали се смятат за хубави? Карбон до колкото знам, но все пак?
Акция-малко условно понятие. Ако беше стандарт всички пръти щяха д са 10-20 и т.н. Нямаше да има 2-10/ като на Мунчо примерно/ или 10-30. Най-общо както е казано по-горе, сила на въдицата спрямо тежеста на примамката.
Модулност-IM6, IM7. По-високото число означава винаги по-качествена и по-скъпа въдица. Пак най-общо. Сериозните фирми не правят компромис.
Мунчо, може и да малко от 40 милиона. Моята е 36-работи добре.

Не съм ги броил де.
Сериозните фирми (на скъпи такъми) дават сведение за това какъв е модула на използвания материал. Освен това, отделните части на въдицата се правят от карбон с различен модул. И тъй като никой не обясни какво е това "модул", аз ще си позволя накратичко и доколкото съм компетентен да го направя. В основата стой т.нар. "Модул на Юнг", за който сме чели в учебника по физика за 7-ми клас. Груб казано(и без формули), той изразява якостта на опън на даден материал. За въдиците той отразява в американски единици ( а не по системата СИ) -милиона фунта на квадратен инч. Но хайде да не си мерим "модулите":)bingofish написа:Мунчо, може и да малко от 40 милиона. Моята е 36-работи добре.![]()
Не съм ги броил де.
Мунчо, нека си премерим "модулите".
Най-често слушам-ДОет агейн Бейби. Тоест модула ми работиииии.
Явно е с високо КПД и има вид. Търговски дори би могло да се каже.
Модул на Юнг изразява линейна еластичност, свързано е напрежението възникнало при деформация. Я некой колон или капитален рибак.
Опса, ударихме го на колквиум по обща физика със завряване на протоколи.
По високо число/ по хамерикански/, по-високо качество!
Най-често слушам-ДОет агейн Бейби. Тоест модула ми работиииии.
Явно е с високо КПД и има вид. Търговски дори би могло да се каже.
Модул на Юнг изразява линейна еластичност, свързано е напрежението възникнало при деформация. Я некой колон или капитален рибак.

По високо число/ по хамерикански/, по-високо качество!
аз кой знай защо, все като хвана нещо голямо, оказва се неодушевен предмет:):):)bingofish написа:... Я некой колон или капитален рибак....
а тъй!пак он написа:... По високо число/ по хамерикански/, по-високо качество!
ей туй пък кат го чуя и настръхвам целиот, щот модула ми на моменти дава накъсо...и пак он написа:... Най-често слушам-ДОет агейн Бейби....

Жоро Гоцов написа:...и като добавиш малце кевлар в схемата и целата игрица се превръща в композит !
...

това честно каано никъде не съм го чел или чувал(освен аконе става дума за онези повъхностни оплетки, за които сериозните изследвания показват , че имат по-скоро декоративе характер) , още повече, че съм имал малце възможност да попина Кевлар, Спектра, СВМ и прочие такива нишчици. Платът който се използва за изработване на прътите е импрегиран със специални термопластични смоли, които след изпчането придават твърдост, примесена с еластичност. За крехкостта няма какво да говорим, известно е какво става от една малка напречна драскотина... Карбона и крехкостта вървят ръчица за ръчица както мента с мастика. и вече карбона се измества от нови видове материали, при които тои недостаък не е толкова вопиещ.
Освен това , както посочих по-горе, на приличните въдици отделните части се правят от различен вид карбон.
И аз имам туй-онуй "мъде ин УСА", ама малко съм скептичен. Даже имам едно с покритите от титан, но хайде да не се изказвам:) А колкото до кевларните оплетки, имам такава въдица, но не намирам, че строят им се е подобрил от това, независимо че такива са твърденията. Ще се радвам ако се включи и колегата Бингофисх, който едоста навътре у материята и е безспорен капацитет 

Здравейте.Двуомя се между две болонезета ... едното като описание е дадено карбон - IM7 другото - HMR-24T.Кое да избера като цените са им почти еднакви.
- http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... lick&page=" onclick="window.open(this.href);return false;Болонезе-Libao-DIAMOND-BOLO
- http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... lick&page=" onclick="window.open(this.href);return false;Болонезе-Libao-ALL-STAR-XSPACE
Благодаря!
- http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... lick&page=" onclick="window.open(this.href);return false;Болонезе-Libao-DIAMOND-BOLO
- http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... lick&page=" onclick="window.open(this.href);return false;Болонезе-Libao-ALL-STAR-XSPACE
Благодаря!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
В твоят случай няма никакво значение!Забравяш за карбона!Няма го и в горните секции!