Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от DJONI RINGO »

Да бе то е ясно,че има някаква риба-мисля хванах единия път 8 или 9 скобара по кило и аз над Бобошево:)За мрените не съм обърнал внимание,защото не ги търся:)а това ,че на Благоевград има риба не означава,че всеки отива и ги смазва!
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

Когато се подреди скобара един след друг, тези които са наясно какво означава това, ще придобият представа за какво смазване става, няма празно изтичане :lol:. А тези които не са наясно, хващат случайните риби отляво и дясно :D
roamer
новобранец
новобранец

Мнение от roamer »

Здравейте колеги. Внимателно изчетох всичко в темата от последните няколко страници. Реших да пиша, защото и на мен не ми е безразлично какво се случва по реката и защо постепенно се обезрибява. Със сигурност освен месарите /които основно влияят на популацията с риба/, значение има годината и дали има нормални сезони. А последните години глобалното затопляне ни изпраща сериозни предизвикателства в това отношение. С интерес чета постовете на Калин Кацаров. По дефилето между Невестино и Бобошево, не са останали много хубави места - това мога да го кажа със сигурност. Поне 10-15 места, на които съм хващал риба вече не съществуват в този участък. Вярно е, обаче и това което Джони Ринго казва: рибата намалява сериозно. С колегата Велека съм споделял, че популацията на мрена е рязко намаляла - на места където съм виждал хиляди мрени, където на практика те живеят, тази година се виждат само малки мрени и то в десетки пъти по-малко. Тази година не съм направил нито един нормален риболов на река Струма в този участък. Просто положението е трагично. Дори местните месари се оплакват и казват, че тази година положението е много зле. Така че, ясно е едно: рибата намалява прогресивно. Никога не съм посещавал участъка Бяло Поле-Зелени Дол. Чувал съм, а и чета добри отзиви за риболов на скобар, но ми се струва, че няма и скоро да отида. Причината: не ми е приятно да се наредя през 1 метър с месари и други риболовци и да ми образуват нерви. Нямам нужда от това. А и не ходя на реката, за да се препитавам с риба. Целта е: почивка, релакс и ако излезе някоя рибка - добре. Имам накрая един въпрос към всички, който знае и може да даде съвет ще му бъда благодарен: има ли смисъл според вас да се пусне малко зарибител в реката на шаран, лин и бял амур? Дали зарибителят ще може да се развие? Колко голям да е зарибителят и т.н. Бих оценил всяко ваше мнение. Благодаря.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Колега, рибите се влияят основно от наводненията. Сега реката се е врязала в корито си на места над метър и местата навсякъде са доста променени. Кефалът и мрената бяха избити от последното наводниение и скобара къде местен , къде дошъл от гръцко зае свободните места в реката. За да стане кефалът 45 сантиметра му трябват поне 4 години, мрените растът още по бавно.Отделно за кефалът са добри сушавите години когато оцеляват повече от малките , а големите на кълвът много , задоволени от обилната храна. Имаше години със силни популаци на дебели каракуди, но водата ги отнесе.
Лин и шаран трудно ще се задържът, но бели и черни амури могат да оцелят по големите вирове, покрай Благоевград има големи места, до Сандаски също съм виждал.
Трябва си европрограма или спонсори за целта.
roamer
новобранец
новобранец

Мнение от roamer »

Мерси, колега. Оценявам поста. Предполагам, че си прав-наистина до преди 5-6 години се правеха прилични роболови на каракуда в Струма. Имаше и червеноперка и костур доста. Сега не е така. А кое наводнение имаш предвид? В смисъл - то всяка година си има прииждания на реката и нивото и варира. Мисля, последните години май не е имало наводнения като в Мизия, примерно. Другият ми въпрос е: защо амурът да оцелее, а шаранът не? В смисъл: шаранът е доста по-непретенциозна риба, по принцип. А линът пък може да вирее и в много мръсна и застояла вода така че и там не би трябвало да има проблем.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Наводнението е 2010,амурът е речна риба, a шаранът / езерна,ne6to mi se precka kirilizatora..
:(
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

От утре съм всеки ден по реката до петък, знаете ми телефона, обаждайте се да се видим
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

roamer написа:Здравейте колеги. Внимателно изчетох всичко в темата от последните няколко страници. Реших да пиша, защото и на мен не ми е безразлично какво се случва по реката и защо постепенно се обезрибява. Със сигурност освен месарите /които основно влияят на популацията с риба/, значение има годината и дали има нормални сезони. А последните години глобалното затопляне ни изпраща сериозни предизвикателства в това отношение. С интерес чета постовете на Калин Кацаров. По дефилето между Невестино и Бобошево, не са останали много хубави места - това мога да го кажа със сигурност. Поне 10-15 места, на които съм хващал риба вече не съществуват в този участък. Вярно е, обаче и това което Джони Ринго казва: рибата намалява сериозно. С колегата Велека съм споделял, че популацията на мрена е рязко намаляла - на места където съм виждал хиляди мрени, където на практика те живеят, тази година се виждат само малки мрени и то в десетки пъти по-малко. Тази година не съм направил нито един нормален риболов на река Струма в този участък. Просто положението е трагично. Дори местните месари се оплакват и казват, че тази година положението е много зле. Така че, ясно е едно: рибата намалява прогресивно. Никога не съм посещавал участъка Бяло Поле-Зелени Дол. Чувал съм, а и чета добри отзиви за риболов на скобар, но ми се струва, че няма и скоро да отида. Причината: не ми е приятно да се наредя през 1 метър с месари и други риболовци и да ми образуват нерви. Нямам нужда от това. А и не ходя на реката, за да се препитавам с риба. Целта е: почивка, релакс и ако излезе някоя рибка - добре. Имам накрая един въпрос към всички, който знае и може да даде съвет ще му бъда благодарен: има ли смисъл според вас да се пусне малко зарибител в реката на шаран, лин и бял амур? Дали зарибителят ще може да се развие? Колко голям да е зарибителят и т.н. Бих оценил всяко ваше мнение. Благодаря.

Много е важно, дадено място да държи риба. Това се определя , като изключим бракониерските набези, от предпочитанията на съответния вид риба, за дълбочина, укрития, релеф на дъното, въобще място , което се харесва и предпочита да се обитава от рибата. Много хора не знаят къде да я търсят и замятат в неподходящи места. За мен перфектното място за мрените е единия бряг да е обрасъл, надвиснали дървета, дълбочина от 30 см до 1 м вода, по-бърза вода и едри камъни. Не силните бързей, просто мястото да е като разлив, да може да се води и задържа линията. Скобара най-добре се чувства в населените места , дето няма корморани, средно дълбок разлив, с каменисто дъно, може и песъчливо, водата да се движи на въртопи. На такива места лесно се замята и контролира линията, ако не се прави, скобара не атакува стръвта, както трябва.Кефала е плашлива риба и търси укрития в подмоли и надвиснали дървета, задължително укрития и не застояла вода. Перфектни места в дефилето.Отсечката Бело поле -Покровник е трагедия, все едно си на бунище, никакви природни дадености и красиви места. Просто там е скобара, защото има 2,3 места подходящи, реката не е толкова маловодна и е населено място. Хората не са гъз до гъз , както си мислиш, поради много причини. В дефилето Бобошево -Невестино има някой места, дето риба се лови добре, както писах преди няколко дни, по-едри мрени и като количество не бях ловил, а и кефали се ловят добре на такива места и все по-едри. Голямата река не може да отнесе рибата, просто разваля мястото, и то става не атрактивно за рибата. Затова на много места в дефилето сега са неподходящи, няма как терен все с плитка вода и дъното да се вижда навсякъде да се направи нещо смислено. На такива места освен дребни мренки, какво друго да има. Преди години, подходящите места, както за лесно паркиране на кола, така и близки едно до друго бяха много, не беше трудно, където и да застанеш, не беше грешка. Голямата вода изравни подходящите места и ги превърна в тип-баластриера, а тва си е водна пустиня. Рибата да намаля доста, но на подходящо място се концентрира и се прави приличен риболов.
Другото много важно нещо е като пристигне някой риболовец на даден вир , къде да застане. От там много зависи дали риболова ще е по-успешен. Пак повтарям, това е от особено значение, тъй като рибата атакува стръвта, само при правилно водене на линията.
Шаран имаше по Струма преди години, защото имаше дълбоки вирове! Сега ги няма, съответно и шаран няма как да има. Всички знаете какви места имаше в дефилето, колко атрактивни бяха баражите и т.н. Същото се отнася и за сома.
По Струма останаха по-плитки и бързи места, по тях все още има мрени, ако е малко по-дълбоко и населено място и скобари. Но не останаха много места както удобни за риболовците, така и места където успешно и правилно да се лови на плувка. Поради тази причина най-дашните места се броят на пръсти по реката!
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него

Мнение от Martin Mihailov »

Малко инфо и от мене.Вчера бях на Скакавица.Реката малка и бистра но по вировете излиза по някои и друг клен.
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Martin Mihailov написа:Малко инфо и от мене.Вчера бях на Скакавица.Реката малка и бистра но по вировете излиза по някои и друг клен.
Евала на колегата! Даде информация за район ,който 80 процента от хората в този форум не са виждали и на картинка! Истинска джунгла и красота,жестоки вирове.....за съжаление безжизнени.....а беше уникално
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

DJONI RINGO написа:
Martin Mihailov написа:Малко инфо и от мене.Вчера бях на Скакавица.Реката малка и бистра но по вировете излиза по някои и друг клен.
Евала на колегата! Даде информация за район ,който 80 процента от хората в този форум не са виждали и на картинка! Истинска джунгла и красота,жестоки вирове.....за съжаление безжизнени.....а беше уникално

Ето, констатира се нещо и се взимат мерки, за възвръщането на популацията по тези места. Един проблем, който трябва да бъде обсъждан и разрешен!
Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jasonsmith »

калин кацаров написа:Много е важно, дадено място да държи риба. Това се определя , като изключим бракониерските набези, от предпочитанията на съответния вид риба, за дълбочина, укрития, релеф на дъното, въобще място , което се харесва и предпочита да се обитава от рибата. Много хора не знаят къде да я търсят и замятат в неподходящи места.......
Много добре казано, браво Калине!
Драсни едно лично другия път като ходиш пак, за мен ще е удоволствие да ловя до теб! :drinkers:
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Има разлика от пълноводие и наводнение. Не знам в дивата природа на колко години е цикъла на наводнениеята , но ако няма човешка дийност, сигурно е 20-30 г. и от притоците и съседните участъци веднага идва риби да заемат празните места. Дървета пускат корени да стабилизират бреговете, реката бавно отнася наносите и остават големите камъни и чакъла да оформят коритото. Но сега имаме парников ефект, ерозия и замърсяване , отделно хората с торбите.
За да не ги отнася наводнението рибите трябва да са в по комфортни места , да имат опит и късмет. Проблема е, че твърде често имаме наводнения.
Ако климата се стабилизира за дълъг период ,големите вирове могат да бъдат зарибявани с бял амур, с времето те ще се научат да оцеляват в голямата вода и да си пазят мястото.
Мерцедеса на зарибяването е черният амур - стават до 100 кг. , яде миди , охлюви, водорасли и др. У нас ги люпят в Пловдив или внос от Румъния.
Река Батулия до гара Реброво е била известна с мрените и пъстървите си. Първо минали токаджиите и избили всичко. Миналата година наводнението избило дори мамарците..Това е живота у нас..
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

2011-2012 на определени места съм правил много успешен риболов, там където мястото е перфектно за рибата, винаги има живот, а това е веднага след голямата вода. Най-големия проблем на много вирове, е че се затлачват с мръсотия и тиня, гадна утайка, на такива места мрената и скобара бягат, патрулират някой кефали само. А е хубаво големите и дълбоки вирове с тиха вода да са с чисто дъно, тогава се развъжда всякаква риба, така беше преди години. Най-дълбоките места трябва да се зарибят със сом и шаран също, то не са много места такива по Струма, съответно не е непосилна задача. Основния проблем е коритото на реката, там трябва да се направи така, че да е комфортно за рибата. А от бракониери и месари ми писна вече. Айде по някоя риба не е проблем, ама да се изнасят с чували скобари , нямаш никакво оправдание. А да ми се хвали някой,че е хванал 20 риби примерно, където се е струпал скобара ми е смешен, щото един колега тук знае, как даже ги хваща и на джиг глава с бял червей.
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

Кое му е смешното на 20 скобара по кило и нагоре бе ти нобмален ли си кви са тия митове от преди 5години и аз ловех по двеста мрени преди да хвана скобар и как че сравняваш 2та риболова :rolleyes:
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”