Несебър

Модератори: bobopeli, sapuna

snegk
и господ не е толокова добър

Несебър

Мнение от snegk »

Днеска реших да опитам на кея за калкан.Хвърлих две въдици на граца и започнах да се мъча да хвана някое попче,но уви нищо.До обяд мръзнах като куче,при полужение,че солената вода замръзва по влакното и кея.Добре,че газовата печка работи в кемпера та да се грея отвреме на време.Въпреки всичко не съжалявам,че пробвах.Успех на колегите.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Несебър

Мнение от Камбата »

95% от излетите за калкан не са съпроводени от успех,това трябва да е ясно на всеки и да не се отчайва.Все някой хубав/или лош/ ден всеки ще хване тавичка. :lol: Колкото и майстор да си,калкана не те пита,тука му е и чара. :lol: :lol: :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Бат Ицо
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Бат Ицо »

Колега, ти ли беше шофьор :?: И ако не, защо не се подгря вътрешно :?: За проверката те поздравявам :smt023
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

snegk написа:Днеска реших да опитам на кея за калкан.Хвърлих две въдици на граца и започнах да се мъча да хвана някое попче,но уви нищо.До обяд мръзнах като куче,при полужение,че солената вода замръзва по влакното и кея.Добре,че газовата печка работи в кемпера та да се грея отвреме на време.Въпреки всичко не съжалявам,че пробвах.Успех на колегите.
Здравей "snegk",
Значи на тоя кей и аз съм висял доста пъти, но никога в дебелата зима. Там съм хващал калкани малко над нормата пролетно време и по-големи - късната есен. От това, което си написал ми става ясно, че си пробвал на осолена граца. Може би по-добре би било да се пробва на живо рибе или с придърпване по дъното с въртяща сребриста блесна и филе от морска риба на куката, но там дъното е шибано :evil: Тоя втория монтаж е с крайна тежест, да можеш да заметнеш надалече, а по майката на един метър и повече над основната тежест слагаш вирбел с два силиконови ограничителя, за вирбела връзваш 45-50 см повод, а в края му - въртяща сребърна блесна 1-2 номер, без утежнение. Вместо тройка на халката на въртящата блесна се закача единична морска кука черна или оксидирана 1/0 или 2/0 и на нея прошиваш два пъти филе от задната част на платерина, илария ,скумрия, херинга или друга риба с кожата, а може и филе от граца, но тогава да са две парчета.
Значи това, което го описвам сега е по-подходящо за лов на калкан от плажова ивица, а не в оня камънак.
Наслука на теб и всички колеги - калканджии :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
simbat
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от simbat »

Камбата написа:95% от излетите за калкан не са съпроводени от успех,това трябва да е ясно на всеки и да не се отчайва.Все някой хубав/или лош/ ден всеки ще хване тавичка. :lol: Колкото и майстор да си,калкана не те пита,тука му е и чара. :lol: :lol: :lol:
Е то тогава кой балък би ходил за калкан :roll:

Доценте този монтаж,който описваш ми се струва доста интеребях.Не бях чувал досега за него.Наистина ли дава добри резултати?
snegk

Мнение от snegk »

Мерси Доценте,ще го пробвам тзи монтаж,но да се стопли малко,че всичко е замръзнало на кея и може да стана за храна на калканите.Аз горе долу знам за по големите закачки.Пък и с по тънко влакно за отежнението ще спасявам блесната.
Изображение
подобен на този монтаж,само,че стръвта е на блесната.Между другото този монтаж се използва и за облавяне на големи дълбочени с воблери и блесни.
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

simbat написа:
Камбата написа:95% от излетите за калкан не са съпроводени от успех,това трябва да е ясно на всеки и да не се отчайва.Все някой хубав/или лош/ ден всеки ще хване тавичка. :lol: Колкото и майстор да си,калкана не те пита,тука му е и чара. :lol: :lol: :lol:
Е то тогава кой балък би ходил за калкан :roll:

Доценте този монтаж,който описваш ми се струва доста интеребях.Не бях чувал досега за него.Наистина ли дава добри резултати?
Здравейте Simbat и Камба,
Колегата Snegk е показал приблизително как изглежда монтажа на картинката по-горе.Блесната трябва да е въртяща, а не клатушка - взимаш някое от ментетата на Меппс Аглия и го разкостваш, махаш утежненията от оста и можеш на нея да нанижеш няколко разноцветни перли, целта е перката да се върти при най-слабо движение, заради това правиш водни проби заедно с окачената стръв близо до брега, да видиш какво става и дали върти. С два по-яки силиконови ограничители фиксираш вирбела на повече от метър над утежнението, сиреч разстоянието от вирбела до блесната да е половината от разстоянието между вирбела и тежестта, а не както е на картинката по-горе. Ползва се здрав прът около и над 4 метра с добра акция. След замятане пръта се държи на 70 градуса и се прави лек мах до 90 градуса, изчакваш половин секунда и поклащаш два пъти. После навеждаш пак пръта напред, като тогава обираш с макарата и така, докато клъвне. Понякога удря съвсем преди прибоя.
Каква е логиката тук? Оловото винаги е зад блесната със стръвта и при притеглянето вдига мътилка по дъното, а отпред блесната бляска като живо рибе пред атакуващ калкан. Ако има друг калкан наоколо, това му действа влудяващо, че някой му кльопа"рибетата" от неговата територия и налита да го изпревари.
Като клъвне го остави да налапа добре, защото това е стръв, после засичаш как си знаеш, под тежестта на засечения калкан вирбелът заедно с долния силиконов ограничител се смъква до тежестта и нямаш проблеми при ваденето.
Този монтаж може да се направи и с троен вирбел, но тогава действително на ухото към тежестта се връзва по-тънко влакно, ако се закачи някъде тежестта по дъното да се скъса само тя, но да извадиш рибата.
Тия финтове при лов на калкан ги видях 1993 година по рибарските селища северно от Барселона, по-конкретно Сан Фелиу, но там вадеха по-дребни от нашите калкани и казваха, че са в нормата.
Аз съм журналист и имаме почивна база Международен дом на журналистите във Варна, където бях на почивка септември 94-та със семейството ми. Тогава на Кабакум пробвах за пръв път тая испанска дяволия и хванах няколко калкана, но само един в нормата. Убедих се, че и на други места у нас тази тактика работи, но е по-подходяща от плажни ивици.
Наслука на всички!
Последно промяна от docenta на Нед Яну 06, 2008 6:38 pm, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Това е голяма импровизация,наистина.Може някой ден и аз да пробвам,особено в спокойна вода. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Спец-костур
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Спец-костур »

Эдравейте! Аэ съм от Дуранкулак и там имаме доста добри места эа ловене от брега по морето но эа сега нямам голям опит в морския риболов а предимно ловя на еэерото. Та колкото до калкана - эначи таэи година може би около средата на Октомври ходих с един дядо от селото на морето да ме учи как се лови калкан. Аэ по принцип си эная че е главно на рибка - жива или парченце но той лови по съвсем друг неясен эа мен начин. Имаше някакви дребни силиконови рибки които вътре в тях имаше някакъв светещ прах - мисля че брукат му се вика. Вэе тай една такава рибка която беше червена на цвят и каэа че червеното ги драэнело. След това вэе игла и прободе рибката от опашката до устата и и после прекара месината преэ дупката. Вэе много малка кука тройка и я сложи на тоэи край на месината който беше след силиконовата рибка и след това иэхлуэи рибката колкото се може по-блиэо до куката . След това иэкара една эапалка и стопи главата на рибката и я прилепи към куката. След това сложи две малки топченца тежест точно эад опашката на рибката и эаметна колкото може навътре. След това наведе пръта надолу и почна да влачи по дъното. Аэ си помислих че това деде е иэперкало но след 4-5 эамятания иэведнъж эапочна да вади нещо и аэ честно да кажа се учудих. Иэвади калканче което премери и си го прибра като каэа че е над нормата. След това направи и аэ си направих прът като неговия и эапочнах да хвърлям. В крайна сметка си тръгнахме с три калкана и два пуснати эащото дедето каэа че са твърде малки и не бива да ги хабим. Това е от мен - странен метод но надявам се да помогна поне на някой да пробва !!!
simbat
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от simbat »

Мерси за информацията колеги :D
Аватар
didodi
новобранец
новобранец

Re:

Мнение от didodi »

snegk написа:Мерси Доценте,ще го пробвам тзи монтаж,но да се стопли малко,че всичко е замръзнало на кея и може да стана за храна на калканите.Аз горе долу знам за по големите закачки.Пък и с по тънко влакно за отежнението ще спасявам блесната.
Изображение
подобен на този монтаж,само,че стръвта е на блесната.Между другото този монтаж се използва и за облавяне на големи дълбочени с воблери и блесни.
Колега виждам че си от св.Влас и може би знаеш че калкана яде есенно време. През зимата се подготвя за пролетното размножаване и почти не се храни поради простата причина че го няма по брега.Знам от старите рибари че пролетно време са започвали да го хващат от 80 метра дълбочина. А пък и сега да хванеш ще е грехота понеже може да е пълен с хаивер :wink:
Затвор за "Националния отбор по високо-волтов риболов" и "Съюза на миньорите на свободна практика"
snegk

Мнение от snegk »

Приятелю,миналата година ходих зимата и имах калкан.Аз го знам къде е точно какана на Влас,но трябва да ловя с харпун защото немога да хвърла до там.Имам и харпун и неопрен мога да взема по всяко време,но не ме кефи.Мои приятели ходят и дупчат с шишове.Иначе напролед е фул.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
didodi
новобранец
новобранец

Мнение от didodi »

snegk написа:Приятелю,миналата година ходих зимата и имах калкан.Аз го знам къде е точно какана на Влас,но трябва да ловя с харпун защото немога да хвърла до там.Имам и харпун и неопрен мога да взема по всяко време,но не ме кефи.Мои приятели ходят и дупчат с шишове.Иначе напролед е фул.
Може. Но просто изказвам моето мнение и това което съм чувал.А местата и аз ги знам но не на Влас А на Емона и Иракли. Но нямам нищо против и да отидем заедно някои път, ако решиш да си издадеш местата :D :D :D
Затвор за "Националния отбор по високо-волтов риболов" и "Съюза на миньорите на свободна практика"
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”