Начинаещ рибар търси информация

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Zorko
новобранец
новобранец

Начинаещ рибар търси информация

Мнение от Zorko »

Здравейте. :)
Нов съм във форума. Извинявам се, ако темата ми не е в подходящия раздел.
Регистрирах се във форума за да чета всичко за риболова.
Аз съм 17 години и съм начинаещ "рибар". Имам 2 въдици и 1 телескоп. От 2 години ходя с един приятел за риба. Ловил съм уклей, каракуди, кротушки и речен кефал. Тази година предимно речен кефал на блесна ловя.
Искам да науча тънкостите в риболова. Много се радвам, че го има този форум от който мога да получа много информация.
Обаче се сблъсквам с един проблем :( Прекалено многото информация :D
Може да ви звучи странно, но сега като съм се регистрирал, виждам толкова много теми, мнения, раздели. Имате почти 1 милион мнения, и почти 50 000 теми. Това е страшно много информация.
И при толкова много информация, нямам идея от къде да започна да чета :|
Може ли да ми дадете насоки от къде да започна да чета, защото току що се регистрирах във форума и още не мога да се оправя. :?:
Убеден съм, че тук има всичко, необходимо като информация. Просто ако може някой да ми каже, с кои теми да започна да чета :D

Много ви благодаря!!! 8)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Начинаещ рибар търси информация

Мнение от sapuna »

Форумът е структуриран на подфоруми.Всеки подфорум е с раздели и обхваща теми по предназначение.Щом си уцелил точното място да си пуснеш първата тема ,значи ще се справиш и с всичко останало.Без да конкретизираш упражнявания от теб риболов ,често посещаваните водоеми и т.н. молбата ти се обезсмисля ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Аз съм фен на сомски риболов. Чета най-вече за него. Ориентирай се за риболовът, който искаш да практикуваш и чети, чети...
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Прочети основното, като такъми,методи на риболов, предпочитаната стръв през сезона, захранки, и другото ще го затвърдиш на реката аз също съм на 19г ти си на 17 това не е проблем, аз ходя за риба с баща ми от 2клас от 6-ти ходех сам на реката и все още има нови неща които научавам :)
Zorko
новобранец
новобранец

Мнение от Zorko »

Благодаря ви за отговорите! :)

Между другото имам 1 въпрос. Вместо да създавам нова тема, направо тук ще попитам.
Чета по темите, че реката се дигала, пък спадала и т.н.
Какво общо има това дали реката е придошла или не с риболова?

Благодаря!
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Ами ако реката е в процес покачване на нивото, от това което съм научил аз, най добре е да търсиш място нагоре по-течението ако търсиш него ако пък спада и водата е с много ниско ниво почти винаги удачния избор е близо до устието на реката. Но това са лични изводи всеки сам си преценява.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Zorko написа: Какво общо има това дали реката е придошла или не с риболова?
При спадане на нивото и особено при рязко спадане рибата се дърпа навътре, инстинктивно търси дълбочина и сигурност, стресирана е и кълве вяло или никак. При покачване напротив, дърпа се по близо до брега, бягайки от бурните течения, събирайки изобилната храна в близост до новозалетите/подривани от водите брегове, обаче риболова в тези условия често е затруднен и дори невъзможен, от силно размътените води. За мен най доброто за риболов ниво е застой или бавно покачване. Накрая да натъртя, че речният ми опит се ограничава на 99% до Дунав, не мога да твърдя, че наблюденията ми са общовалидни и за малките реки.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
stivan99
новобранец
новобранец

Мнение от stivan99 »

Здравейте, препоръчвам ви книката Спортен риболов на Израел Семах. :) Можете да я намерите във библиотеките ако я има или във книжарниците кадето продават книги втора употреба. :)
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

stivan99 написа:Здравейте, препоръчвам ви книката Спортен риболов на Израел Семах. :) Можете да я намерите във библиотеките ако я има или във книжарниците кадето продават книги втора употреба. :)
1984?
И задължително да прочете 10 тонният блок с йероглифи относно риболова в древен египет!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Arol
новобранец
новобранец

Мнение от Arol »

Венелин Радушев написа: И задължително да прочете 10 тонният блок с йероглифи относно риболова в древен египет!
Това е хубаво като чувство за хумор :)
Точно от тази книга обаче наистина може да се научи много. Нищо че е от 84-та. 90% от нещата са общовалидни. За останалите 10 са форумите като нашия. :)
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Край, сега е трябва да я прочета, не мога да споря без да съм я чел...
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”