Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено за клен
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- научил се да хвърля
Плетено за клен
Здравейте, понеже до сега само с монофил съм ловил и искам да пробвам с плетено да дадете малко акъл.
Значи основно с блесни на мепс 2 номер ловя с 2,10 колмик 3-12, макара риоби екусима 2000.
Каква дебелина плетено да сложа и колко дълъг флуорокарбон и има ли смисъл от флуорокарбон.
Благодаря.
Значи основно с блесни на мепс 2 номер ловя с 2,10 колмик 3-12, макара риоби екусима 2000.
Каква дебелина плетено да сложа и колко дълъг флуорокарбон и има ли смисъл от флуорокарбон.
Благодаря.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Re: Плетено за клен
Ами плетено според мен #1 ще ти свърши работа, че хем да не ти прави проблем макарата, хем и да не е много дебело, иначе #0.6-0.8. От флуоро винаги има смисъл, няма да ти се наранява плетеняка, донякъде ще има и невидимост. Аз на #1 слагам флуоро 0.28-0.301мм.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
- Vid
- кандидат преподавател
Изцяло подкрепям първата половина от по горното мнение на Д.Граховски, не мъчи Екусимата с брейд под 1.0 Относно флуорото, смятам, че не е нужно. Няколко години лова кефал и с флуоро и без и определено разлика в ударите не съм забелязал. Дори съм ловил кефали по р.Арда, където водата е бистра като в гръцкото море и затова мислЪ- не си усложнявай излишно линията..
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- научил се да хвърля
Добре, слагам единичка и в този ред на мисли различните плетени имат ли различна видимост?Vid написа:Изцяло подкрепям първата половина от по горното мнение на Д.Граховски, не мъчи Екусимата с брейд под 1.0 Относно флуорото, смятам, че не е нужно. Няколко години лова кефал и с флуоро и без и определено разлика в ударите не съм забелязал. Дори съм ловил кефали по р.Арда, където водата е бистра като в гръцкото море и затова мислЪ- не си усложнявай излишно линията..
И ако слагам флуоро (защото тука на морето слагам преди лъкатушката за лефери иначер няма удари) колко да е дълго? Искам просто възела да остане извън водачите, значи 40 см флуорокарбон ще върши ли работа?
Иначе благодаря за мненията.
Тази единица няма ли да се усуква ( ловя само с въртележки)?
Преди бях пробвал с 0.6 и стана лайна всичко...
- Vid
- кандидат преподавател
Не сравнявай морския риболов с този сладководния. Ако сложиш флуоро, не повече от 40-50 см. за да не ти влиза възела през първия водач, но както казах, това не ти е нужно.
Относно Екусимата и брейд 1.0 проблем никакъв. Ползвам макаричката вече 4-та мисля година с тези 4-жилни брейдове http://www.voblershop.com/2109/%D0%9F%D ... x4.PE.200/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow или http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=98" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow или http://puffin.bg/index.php?item=1948&group=1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow и още доста други, да не ги изброявам и пролем не съм имал с оплитания, бради и пр....
А, забравих да спомена, че макарата с те влакна основно я ползвам за джиг на сулки, ама си мисля, че дори и при то риболов и липса на натоварване при обиране на влакното, няма да имаш и проблем при друг риболов, стига да не е свързан с пренатоварване при водене на примамките....
Относно Екусимата и брейд 1.0 проблем никакъв. Ползвам макаричката вече 4-та мисля година с тези 4-жилни брейдове http://www.voblershop.com/2109/%D0%9F%D ... x4.PE.200/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow или http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=98" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow или http://puffin.bg/index.php?item=1948&group=1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow и още доста други, да не ги изброявам и пролем не съм имал с оплитания, бради и пр....
А, забравих да спомена, че макарата с те влакна основно я ползвам за джиг на сулки, ама си мисля, че дори и при то риболов и липса на натоварване при обиране на влакното, няма да имаш и проблем при друг риболов, стига да не е свързан с пренатоварване при водене на примамките....
Сенека
Сенека
-
- научил се да хвърля
Ок. Вземам пък квото стане.
- Vid
- кандидат преподавател
Да ловиш на спининг без да ползваш брейд е като да чукаш голяма п-ка с малък к-р, дали си вътре в играта, дали не, дали ти знаеш или тя? Само един господ знае...
Ползването на брейд при спининга е задължителен елемент от занятието наречено спининг, особено пък при туич на примамки или риболов на джиг... Ако някой някъде не беше измислил брейда, спининга като такъв сега щеше да е... просто излет сред природата...
Това е мое мнение и никого не ангажирам с него де..
Ползването на брейд при спининга е задължителен елемент от занятието наречено спининг, особено пък при туич на примамки или риболов на джиг... Ако някой някъде не беше измислил брейда, спининга като такъв сега щеше да е... просто излет сред природата...
Сенека
Сенека
- njoyz
- научил се да хвърля
Един малък офтопик въпрос към marine.Колко е дълго флуорото, което ползваш за лефер и чернокоп?
Hrabri je vodja narodu treb'o.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, донякъде съм съгласен с това твърдение, но когато става въпрос за УЛ спининг и много леки примамки монофила определено се представя пъти по-добре. Не може всичко да се слага под общ знаменател.Vid написа:Да ловиш на спининг без да ползваш брейд е като да чукаш голяма п-ка с малък к-р, дали си вътре в играта, дали не, дали ти знаеш или тя? Само един господ знае...
- Martin Mihailov
- учете се от него
Колега щом ловиш с мепс попитаи в риболовниа магазин дали имат стариа каталог на мепс.В него имаше препорьчителна дебелина на влакното спрямо номера на блесната.Аз го имах вьпросниа каталог но го подарих на едно дете.А в новиа които е по магазините мисля че това за влакното не го пишеmarine написа:Здравейте, понеже до сега само с монофил съм ловил и искам да пробвам с плетено да дадете малко акъл.
Благодаря.
-
- научил се да хвърля
Слагам към метър, ама там съм с 2.7 сопа. А за плувка за ччернокоп слагам поне 1,5 метра.njoyz написа:Един малък офтопик въпрос към marine.Колко е дълго флуорото, което ползваш за лефер и чернокоп?
- falco2
- ще става разбирач
Колега, донякъде съм съгласен с това твърдение, но когато става въпрос за УЛ спининг и много леки примамки монофила определено се представя пъти по-добре. Не може всичко да се слага под общ знаменател.[/quote]
Колега, би ли се аргументирал за предимствата на монофила пред плетеното влакно при УЛ спининга.
Колега, би ли се аргументирал за предимствата на монофила пред плетеното влакно при УЛ спининга.
-
- вече хвърля и на тежко
falco2 написа:Колега, донякъде съм съгласен с това твърдение, но когато става въпрос за УЛ спининг и много леки примамки монофила определено се представя пъти по-добре. Не може всичко да се слага под общ знаменател.
Колега, би ли се аргументирал за предимствата на монофила пред плетеното влакно при УЛ спининга.[/quote]
Колега, лично на мен ми е по-приятно изхвърлянето на примамките и точността на замятане с монофил. Тук говоря за влакна 0.16 - реални. Използвам монофил варивас и плетено влакно варивас. С плетеняка съм имал оплитания - вярно много редки, а с монофила това не се е случвало. Плетеняка си има плюсовете, защото при проводка на туич примамката се усеща по-добре и реагира по-добре на придърпванията. Това са мои лични впечатления. Естествено всеки има различни предпочитания, но за УЛ аз твърдо залагам на монофил.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Брейд + УЛ = много гелета , освен ако УЛто не е силно изразен ейриа такъв 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов