Плетено за клен

Модератори: Павел Иванов, sestrata

marine
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Плетено за клен

Мнение от marine »

Здравейте, понеже до сега само с монофил съм ловил и искам да пробвам с плетено да дадете малко акъл.
Значи основно с блесни на мепс 2 номер ловя с 2,10 колмик 3-12, макара риоби екусима 2000.
Каква дебелина плетено да сложа и колко дълъг флуорокарбон и има ли смисъл от флуорокарбон.
Благодаря.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Плетено за клен

Мнение от Д.Граховски »

Ами плетено според мен #1 ще ти свърши работа, че хем да не ти прави проблем макарата, хем и да не е много дебело, иначе #0.6-0.8. От флуоро винаги има смисъл, няма да ти се наранява плетеняка, донякъде ще има и невидимост. Аз на #1 слагам флуоро 0.28-0.301мм.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Изцяло подкрепям първата половина от по горното мнение на Д.Граховски, не мъчи Екусимата с брейд под 1.0 Относно флуорото, смятам, че не е нужно. Няколко години лова кефал и с флуоро и без и определено разлика в ударите не съм забелязал. Дори съм ловил кефали по р.Арда, където водата е бистра като в гръцкото море и затова мислЪ- не си усложнявай излишно линията..
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
marine
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от marine »

Vid написа:Изцяло подкрепям първата половина от по горното мнение на Д.Граховски, не мъчи Екусимата с брейд под 1.0 Относно флуорото, смятам, че не е нужно. Няколко години лова кефал и с флуоро и без и определено разлика в ударите не съм забелязал. Дори съм ловил кефали по р.Арда, където водата е бистра като в гръцкото море и затова мислЪ- не си усложнявай излишно линията..
Добре, слагам единичка и в този ред на мисли различните плетени имат ли различна видимост?
И ако слагам флуоро (защото тука на морето слагам преди лъкатушката за лефери иначер няма удари) колко да е дълго? Искам просто възела да остане извън водачите, значи 40 см флуорокарбон ще върши ли работа?
Иначе благодаря за мненията.
Тази единица няма ли да се усуква ( ловя само с въртележки)?
Преди бях пробвал с 0.6 и стана лайна всичко...
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Не сравнявай морския риболов с този сладководния. Ако сложиш флуоро, не повече от 40-50 см. за да не ти влиза възела през първия водач, но както казах, това не ти е нужно.
Относно Екусимата и брейд 1.0 проблем никакъв. Ползвам макаричката вече 4-та мисля година с тези 4-жилни брейдове http://www.voblershop.com/2109/%D0%9F%D ... x4.PE.200/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow или http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=98" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow или http://puffin.bg/index.php?item=1948&group=1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow и още доста други, да не ги изброявам и пролем не съм имал с оплитания, бради и пр....
А, забравих да спомена, че макарата с те влакна основно я ползвам за джиг на сулки, ама си мисля, че дори и при то риболов и липса на натоварване при обиране на влакното, няма да имаш и проблем при друг риболов, стига да не е свързан с пренатоварване при водене на примамките....
Сенека
marine
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от marine »

Ок. Вземам пък квото стане.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Да ловиш на спининг без да ползваш брейд е като да чукаш голяма п-ка с малък к-р, дали си вътре в играта, дали не, дали ти знаеш или тя? Само един господ знае...
Ползването на брейд при спининга е задължителен елемент от занятието наречено спининг, особено пък при туич на примамки или риболов на джиг... Ако някой някъде не беше измислил брейда, спининга като такъв сега щеше да е... просто излет сред природата...
Това е мое мнение и никого не ангажирам с него де..
Сенека
Аватар
njoyz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от njoyz »

Един малък офтопик въпрос към marine.Колко е дълго флуорото, което ползваш за лефер и чернокоп?
Hrabri je vodja narodu treb'o.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

Vid написа:Да ловиш на спининг без да ползваш брейд е като да чукаш голяма п-ка с малък к-р, дали си вътре в играта, дали не, дали ти знаеш или тя? Само един господ знае...
Ползването на брейд при спининга е задължителен елемент от занятието наречено спининг, особено пък при туич на примамки или риболов на джиг... Ако някой някъде не беше измислил брейда, спининга като такъв сега щеше да е... просто излет сред природата...
Това е мое мнение и никого не ангажирам с него де..
Колега, донякъде съм съгласен с това твърдение, но когато става въпрос за УЛ спининг и много леки примамки монофила определено се представя пъти по-добре. Не може всичко да се слага под общ знаменател.
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него

Мнение от Martin Mihailov »

marine написа:Здравейте, понеже до сега само с монофил съм ловил и искам да пробвам с плетено да дадете малко акъл.
Значи основно с блесни на мепс 2 номер ловя с 2,10 колмик 3-12, макара риоби екусима 2000.
Каква дебелина плетено да сложа и колко дълъг флуорокарбон и има ли смисъл от флуорокарбон.
Благодаря.
Колега щом ловиш с мепс попитаи в риболовниа магазин дали имат стариа каталог на мепс.В него имаше препорьчителна дебелина на влакното спрямо номера на блесната.Аз го имах вьпросниа каталог но го подарих на едно дете.А в новиа които е по магазините мисля че това за влакното не го пише
marine
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от marine »

njoyz написа:Един малък офтопик въпрос към marine.Колко е дълго флуорото, което ползваш за лефер и чернокоп?
Слагам към метър, ама там съм с 2.7 сопа. А за плувка за ччернокоп слагам поне 1,5 метра.
Аватар
njoyz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от njoyz »

Мерси за изчерпателния отговор.
Hrabri je vodja narodu treb'o.
Аватар
falco2
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от falco2 »

Колега, донякъде съм съгласен с това твърдение, но когато става въпрос за УЛ спининг и много леки примамки монофила определено се представя пъти по-добре. Не може всичко да се слага под общ знаменател.[/quote]

Колега, би ли се аргументирал за предимствата на монофила пред плетеното влакно при УЛ спининга.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

falco2 написа:Колега, донякъде съм съгласен с това твърдение, но когато става въпрос за УЛ спининг и много леки примамки монофила определено се представя пъти по-добре. Не може всичко да се слага под общ знаменател.

Колега, би ли се аргументирал за предимствата на монофила пред плетеното влакно при УЛ спининга.[/quote]

Колега, лично на мен ми е по-приятно изхвърлянето на примамките и точността на замятане с монофил. Тук говоря за влакна 0.16 - реални. Използвам монофил варивас и плетено влакно варивас. С плетеняка съм имал оплитания - вярно много редки, а с монофила това не се е случвало. Плетеняка си има плюсовете, защото при проводка на туич примамката се усеща по-добре и реагира по-добре на придърпванията. Това са мои лични впечатления. Естествено всеки има различни предпочитания, но за УЛ аз твърдо залагам на монофил.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Брейд + УЛ = много гелета , освен ако УЛто не е силно изразен ейриа такъв :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”