Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- фен клуб-скобар
Re: Има ли гъбари?
Хубавo да ръкопляскам ли?кирил великий написа:N.Dimitrov написа:N.Dimitrov написа:Здравейте колеги, не съм гъбар но като видях тези гъби и ми се прииска да ги събера, знам ,че отровни гъби на дърво няма а тези бяха точно такива. мисля ,че са кладница ако греша ме поправете и ако е така кажете как да ги сготвя.
Един от няколкото ми постове в тази тема, ако имате Алцхаймер дъртаци не се напъвайте! помнете си и не правете неуместни забележки
Освен простак, неграмотник си и опасно невеж - отровни гъби на дърво ИМА и то доста много.
Последно промяна от N.Dimitrov на Нед Окт 04, 2015 8:48 pm, променено общо 1 път.
За начинаещите.
Има и други ядливи които бера.

Има и други ядливи които бера.

Риболовци.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кхъм , мислех да не взимам участие ама след като модовете на подфорума не се интересуват явно от темата ще се умешам . Тъй , знам , че след като сядох Люската и внесох безсмислен спам ще прозвучи малко лицемерно ама все пак
Тъй , като цяло "каквото повикало , такова се обадило" . Демек подкарахте лапето на къс пас само и единствено щот е лапе и то скокна щот кът на болшинството лапета кръвта му врие
Демек Дончо , Георге и Люс малко безпочвено го почнаха от начало , ама N.Dimitrov зе малко да преиграва , малко в повече бих казал .
Пак тъй , N.Dimitrov , съвсем приятелски , без да те познавам , но пък за сметка на това в качеството си на глобален модератор на форума ти казвам :
- Спри се !!!
Не друго ама ако продължаваш в същият дух просто ще се наложи да те банна а в това няма особен смисъл .
Ако искаш да се докажеш тия дни отскочи до някъде , набери някоя и друга гъба , щаракни я със собственото си фото а не копи пейст от нета и я пусни в темата . Ще е много по-ефектно отколкото ако продължаваш да се репчиш и подскачаш виртуално , вервай ми

Тъй , като цяло "каквото повикало , такова се обадило" . Демек подкарахте лапето на къс пас само и единствено щот е лапе и то скокна щот кът на болшинството лапета кръвта му врие

Демек Дончо , Георге и Люс малко безпочвено го почнаха от начало , ама N.Dimitrov зе малко да преиграва , малко в повече бих казал .
Пак тъй , N.Dimitrov , съвсем приятелски , без да те познавам , но пък за сметка на това в качеството си на глобален модератор на форума ти казвам :
- Спри се !!!
Не друго ама ако продължаваш в същият дух просто ще се наложи да те банна а в това няма особен смисъл .
Ако искаш да се докажеш тия дни отскочи до някъде , набери някоя и друга гъба , щаракни я със собственото си фото а не копи пейст от нета и я пусни в темата . Ще е много по-ефектно отколкото ако продължаваш да се репчиш и подскачаш виртуално , вервай ми

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- tcekata
- вече хвърля и на тежко
Днес ходих на едно село, близо до Кюстендил и по обяд отделих 2 - 3 часа за разходка в близката гора. Следя редовно темата и знам че гъбите все още са рядкост, но тъй като наскоро в Кюстендил и околностите паднаха сериозно количество валежи, а последните дни и слънцето припомни за себе си, реших да проверя какво е положението. Често обикалям района, брал съм доволно количество гъби всяка година и тръгнах с големи очаквания. След кратък разговор с един съсед, разбрах че в района не е паднал много дъжд, бурята го е подминала и в началото ентусиазмът ми понамаля. Първо проверих една поляна, на билото на един хълм. Всяка година, тръгнат ли гъбите, на нея намирам стотици сърнели, но винаги изсъхнали. Явно, понеже е на припек, никнат по-рано. Затова реших да проверя първо там. За десетина минути набрах около двадесет сърнели, като повечето още не се бяха разтворили напълно. Мястото е на 705 - 710 метра надморска височина /не знам дали е коректно, но толкова е отчел GPS-а на фотоапарата /. По периферията на поляната през 3-4 метра има малки борчета 1,5 - 2 метра високи. Обикновено намирах повечето гъби между тях, но днес всичките които открих, бяха на припек пред тях. Влага имаше достатъчно, но явно все още е студено. Намерих и доста масловки, но повечето все още малки, току що поникнали.

С тези гъби си и останах. Проверих още няколко места, които винаги са се отчитали с прилично количество гъби, но този път нямаше никакви, дори отровни.

С тези гъби си и останах. Проверих още няколко места, които винаги са се отчитали с прилично количество гъби, но този път нямаше никакви, дори отровни.
Току-що се прибирам от излет. Резултатът - 2 кофички (ония - сиренарските) със сърнела и 4-5 червенки (т.е. ливадна печурка). 
По законите на Мърфи фотото отказа заради изтощени батерии.
Основно брах по ливадите и храсталаците около гората (на припек).
Отивам пак да обикалям. Ако се заредят батерийките до довечера, надявам се да приложа и "доказателствен материал".
Успех и на вас, колеги!

По законите на Мърфи фотото отказа заради изтощени батерии.
Основно брах по ливадите и храсталаците около гората (на припек).
Отивам пак да обикалям. Ако се заредят батерийките до довечера, надявам се да приложа и "доказателствен материал".
Успех и на вас, колеги!
Времето е прекрасно за гъби-аз затворих вече в буркани за зимата.
След сряда идва нови дождовни дни-така че пак ще има.
След сряда идва нови дождовни дни-така че пак ще има.

Риболовци.
Прекрасно, прекрасно... Колко да е прекрасно?
От два часа такъв дъжд плющи, че... едва успях да прибера стоката. И като се знам, че оводнени гъби не събирам - пак загуба в "лова" се очертава.
Както и да е. Ето обещаното фото:
От два часа такъв дъжд плющи, че... едва успях да прибера стоката. И като се знам, че оводнени гъби не събирам - пак загуба в "лова" се очертава.

Както и да е. Ето обещаното фото:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Томов-1-добре си събрал-панирай и яж.
Всеки си пише от неговия Район-при мене капка не е паднала от 5 дни.
Ти незнам къде живееш,но добре си събрал-даже отлично.
Може да затвориш и в буркачета от Сърнелата,щото повече от 5-6 гъби на човек да изяде панирани,
ще му стане тежко.
Кажи в кой район ги събра тия хубавици.
Всеки си пише от неговия Район-при мене капка не е паднала от 5 дни.
Ти незнам къде живееш,но добре си събрал-даже отлично.
Може да затвориш и в буркачета от Сърнелата,щото повече от 5-6 гъби на човек да изяде панирани,
ще му стане тежко.
Кажи в кой район ги събра тия хубавици.

Риболовци.
-
- фен клуб-скобар
Павел Иванов написа:Кхъм , мислех да не взимам участие ама след като модовете на подфорума не се интересуват явно от темата ще се умешам . Тъй , знам , че след като сядох Люската и внесох безсмислен спам ще прозвучи малко лицемерно ама все пак![]()
Тъй , като цяло "каквото повикало , такова се обадило" . Демек подкарахте лапето на къс пас само и единствено щот е лапе и то скокна щот кът на болшинството лапета кръвта му врие![]()
![]()
![]()
- Спри се !!!
Ти каза това което е в действителност, разбра ме защо се дръпнах на колегите (наистина ме хванаха на къс пас без основна причина) но и аз съм си виновен понеже не обичам да си мълча пък и наистина съм се още млад и може да реагирам по-остро от нужното извинявам се! най-вече на теб ,че се наложи да се намесиш.
Аз бях до тук спирам със спама и безсмислените спорове и постове, ако реша да пиша отново тук ще е само и единствено за гъби

Люси, районът е Стара планина (център), 300-500 м н.в. За бурканите - не ме мисли! Докарал съм ги на количество и продължавам. За качеството... който иска - да заповяда - да провери сам.lusienn написа:Кажи в кой район ги събра тия хубавици.

Наздраве и със здраве!
Аз понеже нямах свободно време тия дни за писане-бях за гъби и на Софри,та да пусна къде ги брах.
Това е района,около 900 метра надморска в Стара планина на 36 км от София.
Времето горещо като лято.
Но в Боровата гора имаше доста от масловките.
Една до друга.
Имаше влага малко и в дъбака-вижда се в дупките на това дърво-водата където се е събрала,
малко странна форма има,ама природа.
Там обаче имаше ловци-та като загърмеха с пушките,предвидливо си тръгнах.
Скокнах и до Искрецка-никакви гъби-много сухо.
Обаче щракнах табелките.
Тука има развъдник за Риба,хранят я с гранула която мирише на Риба.
Купих за Баща ми а за мен Шаран от тия.
Това е малко отклонение,ама да се разхода покрай реката дето се вика-на проверка.
Шарана го сготвих на Рибена чорба,и го хапнахме с малко гъбки.
Останалите гъби са в Буркани в мазето,като поотлежат в марината няколко дни ще отворя и ще ви кажа как са станали.
Рапорт даден и от мен.Аз бях доволен от уикенда.
Това е района,около 900 метра надморска в Стара планина на 36 км от София.
Времето горещо като лято.
Но в Боровата гора имаше доста от масловките.
Една до друга.
Имаше влага малко и в дъбака-вижда се в дупките на това дърво-водата където се е събрала,
малко странна форма има,ама природа.
Там обаче имаше ловци-та като загърмеха с пушките,предвидливо си тръгнах.
Скокнах и до Искрецка-никакви гъби-много сухо.
Обаче щракнах табелките.
Тука има развъдник за Риба,хранят я с гранула която мирише на Риба.
Купих за Баща ми а за мен Шаран от тия.
Това е малко отклонение,ама да се разхода покрай реката дето се вика-на проверка.
Шарана го сготвих на Рибена чорба,и го хапнахме с малко гъбки.

Останалите гъби са в Буркани в мазето,като поотлежат в марината няколко дни ще отворя и ще ви кажа как са станали.
Рапорт даден и от мен.Аз бях доволен от уикенда.

Риболовци.
Здравейте ... нямам много опит с гъбите. Събирам предимно сърнели и печурки които познавам. На поредния излет намерих доста от този вид в началото на широколистна гора ( габър и дъб ). Бяха на група и имаше доста. Някой знае ли какви са и ядливи ли са ? Предварително благодаря!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Тези гъби никога не съм ги виждал !
- Don4o_62
- учете се от него
хубаво е като се пита за гъби,да се снимат в естествената им среда,някак си по разбираемо е 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Нямах тази възможност ... затова се опитах да опиша до колкото е възможно.