Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Планираният излет за вчера /събота/ за малко да се провали, защото докато се наканим да тръгнем за гъби, към 09.00 ч. заваля дъжд. Но въпреки това тръгнахме с надеждата, че там където отиваме може и да не вали /на 15 км. от София/. Да, ама не, там дори валеше по обилно. Първо спряхме до една малка поляна в подножието на планината, където намерихме печурки. След това се пуснахме в широколистна гора, където намерихме "редки" сърнели. На връщане се отбихме до една борова горичка там намерихме няколко рижинки и масловки, а в смесената гора до нея сърнели. Към 11.30ч. бяхме си вече в София. Не сме се задържали много на едно място за определен вид гъби заради дъжда, също така искахме да проверим дали са тръгнали рижинките - едни от любимите ми гъби. Извод: ливадните печурки ги има в изобилие, стига преди това да не са ги обрали; челадинките са много на рядко; сърнелите ги има, оставихме доста млади неразторени; масловките и рижинките вече се "появяват"; манатарки, булки и пачи крак не намерихме, трябва да се затопли още земята.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Досегашният дъждец и днешното слънчице ме изненадаха много приятно ! В двора ми са се нароили печурките :

Снимката е от балкона с талафона та не се вижда много , ама си се вижда една голяма и като се вгледа човек покрай нея ще открие пет , шест гнезда с по няколко дребни печурки . Леко по леко превземат двора което си е екстра
Тия дни като поизрастнат пак ще си имам "питомни" гъбета , от моя си двор и няма да ги мисля 

Снимката е от балкона с талафона та не се вижда много , ама си се вижда една голяма и като се вгледа човек покрай нея ще открие пет , шест гнезда с по няколко дребни печурки . Леко по леко превземат двора което си е екстра

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Днес за краткото слънчево време обиколих ливадите по село
Резултата за мен задоволяващ, половин кофичка челядинки. Други гъби не познавам, а и не срещнах нищо различно от челядинките.

Имах 2-3 гъби в двора, приличаха на сърнели, доста малки. Не посмях да ги откъсна...

Имах 2-3 гъби в двора, приличаха на сърнели, доста малки. Не посмях да ги откъсна...
Челядинките са прекрасни гъби за чорба, а такива < приличаха на сърнели, доста малки>, ги избягвам- вероятността да ги сбъркаш с гребенестата сърнела е голяма.Баш Щукар написа:Днес за краткото слънчево време обиколих ливадите по селоРезултата за мен задоволяващ, половин кофичка челядинки. Други гъби не познавам, а и не срещнах нищо различно от челядинките.
![]()
Тук http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_16.html

Ars longa, vita brevis
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И от мен малко от вчера

и от днес

и от днес
Хубави находки и снимки. След толкова дъждове темата трябва да се обогати мнооого.
Смелчаци късметлии....!
Смелчаци късметлии....!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Оправи се работата
!
Днес на ливадите около София имаше много, ама много гъби !
Предимно печурки и челадинки!
Аз събирах само печурки,

И все пак, нека да сме предпазливи, имаше много карболови печурки, както и гъби, които не мога да определя, с големината, формата и миризмата на печурките, но с бели ламели !!!
Гледах един набор, режеше и събираше всичко в торбата, без да ги погледне даже
!
Ама, всеки знае себе си !

Днес на ливадите около София имаше много, ама много гъби !
Предимно печурки и челадинки!
Аз събирах само печурки,
И все пак, нека да сме предпазливи, имаше много карболови печурки, както и гъби, които не мога да определя, с големината, формата и миризмата на печурките, но с бели ламели !!!
Гледах един набор, режеше и събираше всичко в торбата, без да ги погледне даже

Ама, всеки знае себе си !
Днес излизам от вкъщи и гледам на поляната пред нас една чудесна печурка, след малко още една. 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Здравейте приятели.
Днес забелязах, че едно тополово пънче е обрасло цялото с ето такива гъби:

Не съм голям капацитет по дървесните гъби, затова моля за малко помощ. Първата ми асоциация, като видя подобни гъби, винаги е, че може би са някакъв вид пънчушки или припънки. Откъснах една малка гъба, има много приятен аромат... Погледнах в моята дебела енциклопедия, на прима виста ми се наби неядливата гъба тополова люспеница, която на цвят и големина пасва добре с тези гъби, но при моите гъби люспите отсъстват...
Днес забелязах, че едно тополово пънче е обрасло цялото с ето такива гъби:

Не съм голям капацитет по дървесните гъби, затова моля за малко помощ. Първата ми асоциация, като видя подобни гъби, винаги е, че може би са някакъв вид пънчушки или припънки. Откъснах една малка гъба, има много приятен аромат... Погледнах в моята дебела енциклопедия, на прима виста ми се наби неядливата гъба тополова люспеница, която на цвят и големина пасва добре с тези гъби, но при моите гъби люспите отсъстват...
Колега mateev, за мен си е тополова пънчушка - много вкусна ядлива гъба.
Все пак, ако имаш наблизо познат гъбар - покажи му я наживо преди да хукнеш да береш и хапваш!
Все пак, ако имаш наблизо познат гъбар - покажи му я наживо преди да хукнеш да береш и хапваш!
Обръщам се към всички колеги, публикуващи снимки в постовете си:
Намалявайте обема на снимките, моля!
При мене окабеляване няма. Мъча се с една калпава флашка и понякога час и горница чакам да се отвори страница...
Да не ви разправям какво ми е, като съм писал какво-що и вземе, че се скапе връзката.
Намалявайте обема на снимките, моля!
При мене окабеляване няма. Мъча се с една калпава флашка и понякога час и горница чакам да се отвори страница...

Да не ви разправям какво ми е, като съм писал какво-що и вземе, че се скапе връзката.

Благодаря, tomov-1! На 51ва страница от темата има пост, посветен на тополовата пънчушка, който завършва така: "За консумацията няма какво да ви казвам - тези от вас, които са опитвали такива гъби, знаят за какво става въпрос"... Надявам се утре да получа още 1-2 утвърдителни отговора. 
Ето тук е 51ва страница: http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=25&p=472531" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Ето тук е 51ва страница: http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=25&p=472531" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Тополова е.Спокойно! Да са ти вкусни!
Колега mateev, на цитираната 51-ва страница става въпрос за култивираната кладница на gogolisec. Да ме прощаваш, но това е съвсем различна гъба! 

- кирил великий
- разбира нещата
На 51 стр. на Пчеличката пънчето е хванало тополова. Къде се изгуби таз жена, бе, а дано да си е добре!