Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
По-натам в гората срещнах ей тия
Зимъс питах за тях, сега пак питам, че втора година на същото място минимум една каруца мога да събера. Ето ги отблизо: И разрез: Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Специално за тебе - ето я преди да бъде напъплена Хайванчето я измъкна изпод ръката ми, а после я пусна до друга, вече опапана от дружината.кирил великий написа:Колега Томов, снимката, на която козата е яла гъбата не ми мяза баш да е бяла мухоморка.
Да ме прощавате за качествата на снимките, ама толко си можем!

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Колега по-горе снимката ми на сърнелата, нали ако има двойници те са малки по размери? Тези са над 16 см. няма съмнение, че е сърнела? Още се уча, принципно толкова голяма гъба друга няма, но все пак да питам.
- кирил великий
- разбира нещата
Да, абсолютна бяла мухоморка, Томов, ясно се вижда и пръстенът и формата на новата снимка. Не са лоши снимките ти, а позицията беше. Добре че не я е изяло хайванчето.
- кирил великий
- разбира нещата
Да, сърнела е.Mega написа:Колега по-горе снимката ми на сърнелата, нали ако има двойници те са малки по размери? Тези са над 16 см. няма съмнение, че е сърнела? Още се уча, принципно толкова голяма гъба друга няма, но все пак да питам.
- кирил великий
- разбира нещата
Тия ми приличат на дърти есенни трихоломи, между които ядливата Кафява есенна трихолома, но и отровната Tricholoma pessundatum и расте точно така по много.tomov-1 По-натам в гората срещнах ей тия
Зимъс питах за тях, сега пак питам, че втора година на същото място минимум една каруца мога да събера. Ето ги отблизо:
Лично никога не бих брал подобни гъби. Казавл съм и друг пат, че от трихоломите гледам да стоя надалеч.
А междувременно се появиха едни дребни (до 5 см) кафяви отгоре паяжинници, които бяха подминати с пълно безразличие:
А този модел си ги кръстих "копчетата" , щото жената навремето имаше блузка с подобни на вид
и едни по-едрави (до 10-12 см) с жълтеещи шапки.:
на които не им се размина А този модел си ги кръстих "копчетата" , щото жената навремето имаше блузка с подобни на вид

Щракнал съм и една "особнячка", която при дъжд събира вода в чашката си и като одъртее става съвсем черна на цвят
Близо до нея си намерих и първото есенно манатарче, но бързах да го прибера преди да го надушат дребосъците и не успях да го снимам в естествената му среда. И като излязохме на билото над гората - гледайте къде шетам:
По пътя обратен срещнахме още: и отблизо:
Тия и трите модела бяха схрускани.Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- фен клуб-скобар
http://www.novini.bg/news/310591-%D0%B2 ... D0%B5.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
- tcekata
- вече хвърля и на тежко
Да попитам и аз, печурки ли са гъбите на снимките? До сега съм брал само полски печурки, със сравнително скромни размери. Тази на първата снимка е над 20 см диаметър и нещо ме притеснява. Обикновено ги подминавам, но сега попаднах на повечко. Как е най-добре да се консервират?
Накрая, рекох си, "за десерт" да им предложа ей тия
И току накрая на пътеката през дола, вижте какво си намериха тия диванета Че не ми дадоха даже да я снимам като хората преди да я опаткат Четири гъбки бяха, всичките разсипаха. Не бях виждал такава синя гъба!
Дано не съм досадил на аудиторията!
Кириле, сполай ти за отговорите! Ма много си вещ по гъбите, бе човек! Поне спрямо мене... И не само, де. И друг път съм казвал - гъба бера и слагам на масата само, когато друг гъбар ми я покаже да я науча, та не ме мислете!
Наздраве и със здраве на всички на всички!
Ако не на вкус - на размер го докарват. И като им омръзна - в индианска нишка потеглихме към дома. И току накрая на пътеката през дола, вижте какво си намериха тия диванета Че не ми дадоха даже да я снимам като хората преди да я опаткат Четири гъбки бяха, всичките разсипаха. Не бях виждал такава синя гъба!

Дано не съм досадил на аудиторията!
Кириле, сполай ти за отговорите! Ма много си вещ по гъбите, бе човек! Поне спрямо мене... И не само, де. И друг път съм казвал - гъба бера и слагам на масата само, когато друг гъбар ми я покаже да я науча, та не ме мислете!
Наздраве и със здраве на всички на всички!
Полска печурка я готвя така.
Измивам я добре,нареждам в тавичка-поръсвам със сол-и слагам,парче масло.
Слагам във фурната за малко да се запече,и след 5 минути вадя тавата с гъбите,и слагам на всяка парченце кашкавал.Отварям си студена Бира и след 3 минути вадя готовата печурка.
Днес ми изглеждаха така,гъбите набрани от мен.
Панирах и Сърнела.
При Сърнелата,ползвам тефлонов тиган и зехтин.
На 1 яйце слагам лъжица брашно.
Пържа ги по 2 минути от 2те страни,после на готварска хартия ги отцеждам-както при пържената риба.
Нещо такова изглежда.
Докато си напиша поста и нов пост на Томов
Измивам я добре,нареждам в тавичка-поръсвам със сол-и слагам,парче масло.
Слагам във фурната за малко да се запече,и след 5 минути вадя тавата с гъбите,и слагам на всяка парченце кашкавал.Отварям си студена Бира и след 3 минути вадя готовата печурка.
Днес ми изглеждаха така,гъбите набрани от мен.
Панирах и Сърнела.
При Сърнелата,ползвам тефлонов тиган и зехтин.
На 1 яйце слагам лъжица брашно.
Пържа ги по 2 минути от 2те страни,после на готварска хартия ги отцеждам-както при пържената риба.
Нещо такова изглежда.
Докато си напиша поста и нов пост на Томов

Риболовци.
Колеги, я кажете, каква печурка расте в иглолистна гора? Днес търсих Сърнели, намерих няколко, но имаше 4-5 отлични печурки, постнати от мен по-горе. Аз съм свикнал по ливади да ги виждам. Кой "модел" е това?
Малко черен хумор от мене:
"Половината от пишещите в първите няколко страници,
вече не пишат..."
вече не пишат..."

Bibooo написа:Малко черен хумор от мене:
вече не пишат..."
Е то ние кво да направиме-нема да спреме заради тях.
Може да не им е интересно вече,само те да пишат.
Аз съм доволен от тая тема-полезна е и нека си седи,на никой не пречи.
То ако търсиш под вола теле-нема да намериш.
Но по същество-това ви пожелавам да ви е вечерята на всички пишещти в тая тема,или поне
предястието.
Казва се Букет Асорти-на някой от най вкусните наши гъби.
Вчера ги изядох-още съм жив.

Риболовци.