Какъв ластик за река

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

vwsport89
фен клуб-скобар

Какъв ластик за река

Мнение от vwsport89 »

Здравейте колеги.Отскоро ловя с щека на река и имам малко затруднения със скобарите.Имам 2 мачови топ сета оборудвани с плътни ластици 0.95 и 1.2мм - според мен са подходящи.С мрените и кленовете нямам проблем,но когато закача скобар много рядко успявам да го извадя.Най-често се откача или къса няколко секунди след като съм го закачил.Когато ловя с боло си ги изваждам без проблем.Бихте ли споделили някакви тактики как ги ловите скобарите с щека :wink: Имам чувстото,че си блъска главата по камъните и затова къса
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Какъв ластик за река

Мнение от chirusa_bg »

1.2мм плътен
или
1.8мм кух
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Чируз, не че имам щека, ма да те питам - гледах един филм на Белополски и Юлиан - онзи, който прави плувките yulian. Не му знам фамилията. На Струма захранваха и ловеше скобари с щеката. Та този Юлиан непрестанно се оплакваше, че му бил дебел ластик 1.2 и твърдеше, че трябва тънък ластик за скобари, за да не ги изпуска. Какво мислиш, че е имал предвид като твърдеше, че му трябва тънък ластик?

/Има го видеото в Мрежата - един мангал да тях извади повече скобари с една тояга/.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
pavyan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pavyan »

vwsport89 написа:Здравейте колеги.Отскоро ловя с щека на река и имам малко затруднения със скобарите.Имам 2 мачови топ сета оборудвани с плътни ластици 0.95 и 1.2мм - според мен са подходящи.С мрените и кленовете нямам проблем,но когато закача скобар много рядко успявам да го извадя.Най-често се откача или къса няколко секунди след като съм го закачил.Когато ловя с боло си ги изваждам без проблем.Бихте ли споделили някакви тактики как ги ловите скобарите с щека :wink: Имам чувстото,че си блъска главата по камъните и затова къса
Вероятно ластика ти е пренатегнат.Аз също ловя с 1,2мм плътен,но нямам този проблем.
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

Моето мнение без да претендирам да съм голям специалист - ако не ти е проблем да си вземеш кух - слагай такъв. Ако не ти се дават пари за кух - пробвай с 0.9 или 1 мм двоен. Имай предвид че и от ластик до ластик има много разлика. Може да са с един и същ диаметър но да са различно твърди. Предния ластик с който ловях беше 0.9 двоен но по твърд и имах повече откачания. Смяних го с 1 мм но доста по мек и разтеглив и въпреки че е по дебел сега си ловя с него и нямам оплаквания. Ако течението не е много бързо слагам 0.9 двоен. Но иначе колкото по-мек и разтеглив е ластика по-малко ще откачаш. Другия вариант е да ти е много натегнат ластика. Колко ластик излиза при първия рън?
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”

Ernest Hemingway
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

кирил великий написа:Чируз, не че имам щека, ма да те питам - гледах един филм на Белополски и Юлиан - онзи, който прави плувките yulian. Не му знам фамилията. На Струма захранваха и ловеше скобари с щеката. Та този Юлиан непрестанно се оплакваше, че му бил дебел ластик 1.2 и твърдеше, че трябва тънък ластик за скобари, за да не ги изпуска. Какво мислиш, че е имал предвид като твърдеше, че му трябва тънък ластик?

/Има го видеото в Мрежата - един мангал да тях извади повече скобари с една тояга/.
От ластик до ластик и от скобар до скобар има разлика. От огромно значение е и плувката, с която ловиш. Щом има късания, вероятно са около кило, а това са сериозни риби.
Ловил съм много пъти с 1мм и много пъти са ми се подигравали, че ги водя на разходка из цялата река. С 1.2 имаш контрол над рибата, а и се засича без проблем с плувка 4-5-6гр и нагоре.
За скобара ти трябва стегната и твърда засечка, за да се забие куката и мек и разтеглив ластик за ваденето. Понеже такова животно няма, затова се търси златната среда.

Двоен 0.9 е нещо близко до 1.3, като сила.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
vwsport89
фен клуб-скобар

Мнение от vwsport89 »

Рибите които успях да извадя ги хванах с ластик 0.95 на престън и си сме размотаваха повечко време и ластика си се опъваше добре.С другия ластик 1.2 на гарболино излизаше малко,но пък не смятам,че е натегнат защото отпред висеше малко-явно е по твърд.Пробвах и да го натегна същата работа.Рибите наистина бяха големи.Лових с близалка 5 грама.Относно кухите ластици знам за какво става въпрос с тях ловя шараните и определено работи много по добре от плътния ластик,но и 30 лв са си 30 лв :)
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

vwsport89 написа:Рибите които успях да извадя ги хванах с ластик 0.95 на престън и си сме размотаваха повечко време и ластика си се опъваше добре.С другия ластик 1.2 на гарболино излизаше малко,но пък не смятам,че е натегнат защото отпред висеше малко-явно е по твърд.Пробвах и да го натегна същата работа.Рибите наистина бяха големи.Лових с близалка 5 грама.Относно кухите ластици знам за какво става въпрос с тях ловя шараните и определено работи много по добре от плътния ластик,но и 30 лв са си 30 лв :)
Щом излиза малко а не се прибира вероятно ти лепи. Резни още върха.По мои наблюдения риби от порядъка на кило и в течение ако не могат да дръпнат поне 2-3 метра (че и повече) при първия напън нещо не е както трябва с ластика.
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”

Ernest Hemingway
vwsport89
фен клуб-скобар

Мнение от vwsport89 »

Аз си мисля,че в ластика е проблема.Другото което е,че като ловя с боло ги напъвам сериозно и не им давам да ме мотаят нагоре надолу.Като усетят,че им отпускаш си тръскат главите по камъните и късат това съм го виждал в бистра вода.Предполагам,че и при щеката трябва повечко да се напъва
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

vwsport89 написа:Аз си мисля,че в ластика е проблема.Другото което е,че като ловя с боло ги напъвам сериозно и не им давам да ме мотаят нагоре надолу.Като усетят,че им отпускаш си тръскат главите по камъните и късат това съм го виждал в бистра вода.Предполагам,че и при щеката трябва повечко да се напъва
Напъваш ги но при болото имаш един път върха и втори път 10-15 метра влакно да обират напъните дори и да си натегнал аванса на макарата докрай. А при щеката е само ластика. Влакното е само 2-3 метра и няма толкова възможност за разтягане, и разчиташ само на ластика. Ти си знаеш но аз такива риби на щека не смея да ги напъвам. Че с напъване може и беля с въдицата да стане. Все пак си на реката да си направиш кеф, няма за къде да бързаш.
А до ластика - като го видиш че е провиснал разглоби 2ро и 3то коляно бавно и ще видиш че между тях си е опънат а отпред продължава да виси. Според мене просто ти лепи на връхчето.

Ernest Hemingway
vwsport89
фен клуб-скобар

Мнение от vwsport89 »

Довечера ще проверя и аз смятам,че така се получава с ластика.Относно напъването - прав си,но пусти мерак с тая щека......
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

овил съм много пъти с 1мм и много пъти са ми се подигравали, че ги водя на разходка из цялата река. С 1.2 имаш контрол над рибата, а и се засича без проблем с плувка 4-5-6гр и нагоре.
За скобара ти трябва стегната и твърда засечка, за да се забие куката и мек и разтеглив ластик за ваденето. Понеже такова животно няма, затова се търси златната среда.

Двоен 0.9 е нещо близко до 1.3, като сила.
Много благодаря за отговора, Владо!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
vwsport89
фен клуб-скобар

Мнение от vwsport89 »

Колегата izzyone се оказа прав!наистина ластика лепи и трябва да се подреже върха на топсета.Благодаря на всички за отделеното време и съветите :)
xey123
фен клуб-скобар

Мнение от xey123 »

Здравейте и от мен :) И аз имах този проблем с ластика..Ловях с 1мм и 1.2 плътен,но от 10 закачени имах само по 3/4 скобара . Смених ги с 1.8 кух на Colmic и 1.5 пак на същата марка. Има голяма разлика сега си ги вадя без проблем и мисля ,че е по-добър вариант от плътния. Смело слагай 1.8 кух. С 1.5 кух ме разхожда по цялата река и нямам контрол над рибата.
Изпуснатата риба е най-голяма Изображение Изображение
vwsport89
фен клуб-скобар

Мнение от vwsport89 »

Почвам да се убеждавам,че колкото по мек е ластика толкова по добре :)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”