Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Изключение прави КАРБОЛОВА печурка. Някой я посочват като условно ядлива (след изваряване), други казват, че не е отровна. В някой книги я посочват като отровна. Която и да е истината, след изваряване карбола (мирише на бакелит, изгорял контакт) намалява толкова, че хората си я ядат. Аз НЕ, но други я хапват. Та е възможно "шмиргела" така да се предпазва от карболова печурка между хубавите печурки в торбата. Диплянката е такава също. Там гиромитринът намалява концентрацията при изваряване и изчезва при изсъхване. Има и други подобни.
- кирил великий
- разбира нещата
Говоря за смъртоносно отровните
- всички отровни от семейство Lepiota, двойници на сърнелите, всички смъртоносно отровни мухоморки, пантерката и т.н., орландовки, не се обезвреждат от варене, а към тези, за които ти пишеш, можем да добавим и дяволската гъба. Но нито тя, нито споменатите от тебе са смъртоносно отровни.Смъртоносните гъби може да ги вариш 24 часа и през пет минути да им изхвърляш водите, накрая, ако остане нещо за ядене, пак ще си в гробищата.
- Don4o_62
- учете се от него
ставаше въпрос за сърнели,това си берял, след сварка на две води си ги ядял и си бил спокоен
значи условно да приемем,че ако има отровен сърнешки двойник,вариш, вариш и пак надяваш дървена жилетка

значи условно да приемем,че ако има отровен сърнешки двойник,вариш, вариш и пак надяваш дървена жилетка

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- кирил великий
- разбира нещата
Ами сърнелите баш двойник нямат, особено когато са развити напълно. Ако обаче се берат неотворени и неразвити сърнели или по някакви други причини поради неразбиране се сбъркат с гъбите от Lepiota - напиши си ги в гуглето да ги видиш, или пък с бялата мухоморка или със зелената, то това е равнозначно на смърт или живот с тотални увреждания и скъпо дълго лечение. Изобщо да препоръчвам изваряване на гъби за премахване на отрова не ми позволява съвестта. Аз съм варил карболови печурки във вода - това е такава силна смрад на аптека, че щяхме да повърнем и то на двойна врата отворена към градината.
Така си е и аз съм ,имал такъв случай,
При пържене,смърди отвратително
Та вчера ядох от мойте и бяха чудесни,
На фурна с вратни пържоли и картофи.
Днес раздадох малко че са ми много.
Предупредил съм да внимават,
За такъв мирис за всеки случай.
По добре да хвърлиш,
Отколкото да се тровиш.
Оставих си 30 печурки едри за мен.
При пържене,смърди отвратително
Та вчера ядох от мойте и бяха чудесни,
На фурна с вратни пържоли и картофи.
Днес раздадох малко че са ми много.
Предупредил съм да внимават,
За такъв мирис за всеки случай.
По добре да хвърлиш,
Отколкото да се тровиш.
Оставих си 30 печурки едри за мен.

Риболовци.
Колеги, да сподели някой карболката може ли да се познае по нещо по сигурно от ливадната печурка освен мириса на бакелит когато вече е втигана???
На външен вид си приличат ,особенно когато е малка.
Така че мириса на бакелит ,е от значение.

Риболовци.
Мерси Люско а иначе и при мен там където минали години съм брал стандартна манатарка сега излиза предимно царската.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
G.Petkov написа:.....И от неделя - две снимки на прекрасни печурки, ама карболови:
Приличат си и особено, когато са големи!
Само миризмата ги отличава, поне за мен и едно потъмняване на шапката отгоре, но то не винаги е сугурно.
lusienn написа:На външен вид си приличат ,особенно когато е малка.
Една позната, която ми се похвали, че у тях ядяли и карболови печурки,
Днес се оплака,че този път се понатрови с тях, особено мъжът и.
Високо кръвно, учестен пулс, треперене на ръцете.
Така че никакви отклонения от правилата.
И аз това разправям.
Гъба печурка до 15 см шапка,
Е опасна.
Това с пожълтяването на шапката при допир го има и при,едрите редовни.
Гъба печурка до 15 см шапка,
Е опасна.
Това с пожълтяването на шапката при допир го има и при,едрите редовни.

Риболовци.
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Днес минах по ливадите до село... малко челадинки, почнали са да изсъхват вече, има нужда от дъжд.
По принцип разпознавам добре на мирис челадинките. Днес обаче имаше няколко гъби на външен вид еднакви с челадинките, но мириса им беше по-странен. Накрая ги изхвърлих от кофата...
Да питам знаещите - челадинката има ли отровен двойник?
По принцип разпознавам добре на мирис челадинките. Днес обаче имаше няколко гъби на външен вид еднакви с челадинките, но мириса им беше по-странен. Накрая ги изхвърлих от кофата...
Да питам знаещите - челадинката има ли отровен двойник?
-
- ще става разбирач
Колеги,това с мириса на карболовата печурка е така,но при определени условия може дори да липсва.Най-важното нещо при печурките е да се изскубят,не да се режат пънчетата.Най-силното пожълтяване е точно в основата му,миризмата там също е най-отчетлива.Ако се режат пънчетата е възможно да се пропусне това силно пожълтяване и някой по-невнимателен гъбар да сгреши.Представете си,че в тигана от 11 печурки само 1 е карболова.По този начин миризмата на бакелит може и да не е така отчетлива и да доведе до заблуждение.В тази тема не веднъж се е споменавало за белезите на карболката,но не е зле периодично да се напомня отново и отново.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Това , челадинката , е гъба от която съм се интересувал доста по простата причина , че обичам да си я бера и съответно ям . Та по питането ти - Marasmius collinus , абсолютният и двойник , малко по-подробно - http://manatarka.org/marasmius-collinus/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; . Иначе си има и други двойници , но не са толкова идентични с нея .Баш Щукар написа:... челадинката има ли отровен двойник?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
От челадинката става много добра супичка.
Отдолу трябва да е кремаво бяла-не чисто бяла.
Както е отгоре-така и отдоле-цвета е еднакъв-с силен аромат-на хубава гъба.
Тия ги снимах жълтичките,са по малки от нея.
има и оранжеви-не се ядът.Има и тъмно кафяви-също.
.
Такава за пръв път срещам в моя район.
Мисля че е някаква от манатарковото семейство,Брезовка или нещо подобно--не я събирам.
Много е рядка в България.
Най много са гъбите в Холандия от Европа-и Полша.
Отдолу трябва да е кремаво бяла-не чисто бяла.
Както е отгоре-така и отдоле-цвета е еднакъв-с силен аромат-на хубава гъба.
Тия ги снимах жълтичките,са по малки от нея.
има и оранжеви-не се ядът.Има и тъмно кафяви-също.
.
Такава за пръв път срещам в моя район.
Мисля че е някаква от манатарковото семейство,Брезовка или нещо подобно--не я събирам.
Много е рядка в България.
Най много са гъбите в Холандия от Европа-и Полша.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Ето още един белег за хубави печурки пресни.
Като се загледате в снимката си личи при одраскване,как е порозовяла в стъблото едната,а другата в шапката.
Добрите гъби като ги режеш за готвене-ножа стърже в тях-и месото е Бяло.
На карболката,колегата много добра снимка даде за опреснение в разрез-то и те са на куп по много в кръг-понякога над 10 гъби в гнездо-50 см.
От тая кофа ми останаха още за едно готвене утре-днес готвя пак с пържоли,
Дал съм на Баща ми-също.
Така че надявам се утре пак да си пишеме.
Като се загледате в снимката си личи при одраскване,как е порозовяла в стъблото едната,а другата в шапката.
Добрите гъби като ги режеш за готвене-ножа стърже в тях-и месото е Бяло.
На карболката,колегата много добра снимка даде за опреснение в разрез-то и те са на куп по много в кръг-понякога над 10 гъби в гнездо-50 см.
От тая кофа ми останаха още за едно готвене утре-днес готвя пак с пържоли,
Дал съм на Баща ми-също.
Така че надявам се утре пак да си пишеме.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.