Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от mateev »

Здравейте приятели. През уикенда бях на Руй планина, една от планините на Краището над гр. Трън. Покрай черния път от с. Зебел към едноименната хижа в гората бе пълно със сърнели, на които групата ми се радваше като малки деца и които изядохме в събота вечер. Черешката на тортата, обаче бяха няколкото манатарки, които носех и булките на една жена.
След като се върнах, днес първата ми работа бе да отида отново в гората за манатарки. До гората се стига по един черен път, дълъг 1600м. Такова нещо не бях виждал и в най-големите летни гъбени пикове... По пътя се разминах с 2 пълни голфа, едни други хора чистеха рижики под един дъб, а в гората, в моята гора, през цялото време един човек идваше оттам, накъдето аз отивах...
При това и на двамата ни бяха направили впечатление следите от варварите, които явно бяха преварили и двама ни: изскубани хлебни манатарки (това е непозната гъба за кюстендилските пунктове, респективно и за "гъбарите"), всякакви по-стари манатарки, разкъсани на парчета, което явно е вид проверка дали стават за пунктовете, изкоренени пантерки и всякакви други подобни следи от пълна липса на гъбарска култура и етикет. Оказа се, че цената на манатарката 1во качество е 5лв, рижиките са по 4лв най-малките, другите по 1,50, като пунктът е претъпкан. Въпреки варварите и човекът, който бе дошъл преди мен, успях да събера доволно количество гъби, като бях принуден да спра само защото вече нямаше къде да ги нося.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Крайния резултат без по-старите от гъбите, които побързахме да изпържим за вечеря:

Изображение

Ако някой има някаква идея и опит от сушене на манатарки през октомври при липса на слънце, много моля, нека я сподели!!!
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Матеев-твоя репортаж-за пореден път,показва многообразието на нашата Природа.

В Трънско също имам стара къща-която рядко посещавам-над 100 годишна,писал съм в тоя форум за нея и язовир Ярловци.

Над Трън селата-в тоя момент са под 50 жители.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mateev написа:....Ако някой има някаква идея и опит от сушене на манатарки през октомври при липса на слънце, много моля, нека я сподели!!!

Ееееееее,
Матеев и Люси са ги "разбили" :D !

За сушене през октомври без слънце - няма как да стане !
Търси сушилня - за чушки, за тютюн /в краен случай/, иначе няма шанс да изсъхнат гъбите!
Ще мухлясат, ще се развалят!

Ако можеш - замразявай във фризер!
Това лято ядох замразени манатарки нарязани на кубчета от миналата есен - ставаха!
Ама само във фризер,
В камера на хладилник - не стават, изпробвано е !

Опит за сушене в фурната на готварска печка - имам :D !
Но ефекта бе съмнителен :wink: !
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Люси, царската манатарка която намираш е всъщност Boletus Impolitus - Сиво-жълта манатарка. Boletus Regius (Царска манатарка, Хлебна манатарка) е с тъмно розова шапка и видима мрежа по пънчето. Вкусовата разлика е брутално в полза на Regius-a. Ако имаш ходене по Ихтиманско...........
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Цял месец само чета - сега дойде ред и аз да се разпиша.

Дъжд през октомври и сърнелите луднаха по полето в акациевите горички

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Намерих много интересна гъба , която в бързината може да се обърка със сърнелата та внимавайте и не бързайте.

Изображение

Изображение
ski today
work tomorrow
lusienn

Мнение от lusienn »

Добро утро-след сношното ядене съм жив и здрав.

Първо вярно че мойта жълта манатарка не е Царската-но Матеев-има доста от тях-те са с Розово Лилава шапка.

Мойта-няма изразения мирис на манатарките-не беше кой знае какво като вкус.

А колегата над мен е снимал-отровна Сърнела-тая с рошавото пънче-Гребеста-та и Сърнелите имат

отровен Двойник.

Весел ден,и много гъби.

Риболовци.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Жив съм бе братци, но като нямам с какво да се похваля тази година си се радвам на вашите слуки и снимки! Тук при мен-яз. Сопот и Тетевенският балкан едва тези дни луднаха сърнелите и ливадната печурка.Други гъби за сега няма. В троянско се хвалят също с добра слука на манатарки, но при нас ги няма, както и бялата рогачка, тръбенката, припънките, ясеновата манатарка, коралът, овчата прахан, овчите сив и жълточервеникав нос, от които предишни години мажеше да се пълнят тирове.
Да припомня, че брезовата манатарка е със сива шапка, а ясеновата с керемидена! Пънчетата им са изпъстрени с черни чертички! В някои от мненията имаше объркване, но не е фатално.
Действително изваряването помага, но само при определени отровни гъби, на които отровата се разгражда при висока температура, каквато е дяволската гъба, но не и при мухоморките! Вече бе това отразено от колега:- тяхната отрова не се разгражда при термична обработка и се остават СМЪРТОНОСНИ! Отровните гъби не са с една отрова, а с различни отрови и действията им са по различен начин и върху различни органи на тялото ни.
Прегледах няколко страници тук, които не съм чел и мисля, че трябва да спомена за един признак на мухоморките, който не бе отбелязан:- те всичките имат в основата на пънчето волва. Това е част от първичното було на гъбата и остава, като кожица в основата на пънчето. При наличие на такова, не се колебайте и я отминавайте!
Бисерната гъба, която е двойник на пантерката няма волва и пънчето и завършва с одебеление, като бухалка! Най важният обаче признак е:- като обелиш кожицата на шапката на бисерката месото на въздух порозовява! На пантерката никога не порозовява и остава бяло!Остава ми още малко време да съм на вилата и началото-средата на ноември ще се върна да правя зелето и суровата туршия, та от тогава ще съм по-често на линия. Сега от време на време, като слизам до центъра за да си напазарувам нещо преди обед влизам в интернет клуба да погледна какво става във Форума. Хайде до скоро и късмет на всички ви!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
tcekata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tcekata »

Диканаров написа: Да припомня, че брезовата манатарка е със сива шапка, а ясеновата с керемидена!

Преди няколко дни попаднах на следната манатарка:
DSC01502.JPG
DSC01504.JPG
Каква е и нормално ли е това оцветяване на шапката? Диаметъра и беше към 10 см. Намерих я под две брези в една борова гора. В гората почти нямаше никакви гъби, с изключение на една площ от около два квадрата от тези:
DSC01487.JPG
Но под двете брези имаше много, включително и тези булки:
DSC01495 - Копие.JPG

На няколко пъти в темата се качваха снимки на подобни гъби:
DSC01507 - Копие.JPG
DSC01510 - Копие.JPG

но така и не разбрах конкретно какви са, освен че са отровни. Посиняват почти веднага след разрязване. Ходя рядко за гъби и до сега не бях намирал такива, но за един излет тези дни попаднах на три. Ако някой знае, моля да сподели. Изобщо по местата които обиклям, за разлика от други, тази година намирам доста отровни гъби, особено от тези красавици:
DSC01467.JPG
Има и много масловки, при това запазени, без червеи. Първия излет след последните дъждовни дни, набрах над 50 кг. перфектни масловки. Обаче какво белене падна на следващия ден :rolleyes: и сега само им се любувам:
DSC01483 - Копие.JPG
DSC01482 - Копие.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от tcekata на Вто Окт 20, 2015 1:23 pm, променено общо 1 път.
Аватар
tcekata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tcekata »

rosboz написа: Намерих много интересна гъба , която в бързината може да се обърка със сърнелата та внимавайте и не бързайте.

Изображение

Изображение

Колега, много благодаря за снимките. До сега съм попадал само на тези:
DSC00818.JPG
Тях е почти невъзможно да ги обърка човек, но на тази, от твоите снимки приликата е много по-голяма!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Това всичко на снимките по-горе са силно отровни представители на Lepiota.
От още по-горните снимки на колегата - масловките са есенна масловка, много е вкусна, обаче на мен ми предизвиква винаги силно разстройство. Никакво неразположение, а просто като слабително.

Там, където казваш, че си попаднал на манатарка - първата ти снимка е добра и манатарката е Брезова манатарка.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
lusienn

Мнение от lusienn »

Това е Двойник на Манатарката-дяволска гъба.

Изображение

Много често се среща,има и с по тънко стебло-те са още по срещани.

Ето и от мен да сравниш.
за гъби 18 013.JPG

Няколко пъти я показвам-в ляво е дяволската,в дясно се яде.

И двете посиняват-в ляво почти веднага,в дясно по рядко-но се яде-изядох 7 вчера и онзи ден.

Днес отново почна да вали-но лошото е че и захладнява,но гъби намирам и на 5 градуса.

Риболовци.
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Манатарката която Люси определя като Дяволска е Boletus Luridus - Огнена манатарка, а гъбата която сте снимали до обикновената сърнела е Amanita Vittadinii- Едролюспеста мухоморка.
lusienn

Мнение от lusienn »

Може и така да е,но са отровни.

Гледай какво ям Аз.

Вчера готвих Жълтата манатарка,тая при разрез не посиня,челадинка и печурките които си набрах.

Изглеждаха така,отдолу под тях-пържоли с малко водичка.
Гъбки за вечеря 005.JPG

Сложих ги във фурната за 45 минути,като ги разбърквам от време на време.
Гъбки за вечеря 005.JPG

Гъбки за вечеря 015.JPG

Днес пак съм на същото Винце и пак гъби-тоя път с филенце пушено-беконче.
Гъбки за вечеря 012.JPG

Сърнелите ги Панирам,и със сиренце и доматче към тях.
Гъбки за вечеря 014.JPG

Надявам се утре пак да си пишеме.

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

Та сега погледнах какви снимки дават за Дяволската Гъба,

общото е че в пънчето е Червена-и то при натиск посинява,както и дунапрена под шапката.

Първи линк :arrow: http://boletales.com/genera/boletus/b-rubrosanguineus/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Уикипедия :arrow: https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 6PDPoeKH4A" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; .

И така нататък-писали са доста за нея в гуглето.

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

Ето и линк за Бяла едролюспеста мухоморка

Цъкни :arrow: http://manatarka.org/amanita-vittadinii/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;.

Та Мухоморките са отровни-бяла,и зелена-смъртоносно,червената не съм я чел,

какво причинява-не мисля да я пробвам-никога.

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”