Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от bgbul »

Дяволската манатарка е МЕТАЛНО сива отгоре, сива шапка.
Червената мухоморка се ползва за лекарство (спиртен извлек) при ревматични болки и други подобни.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Червената мухоморка я пасът северните елнени, да се друсат.Ескимостите хранят с тях домашните елни и пият урината за да се надрусат и те.
Видях снимки на пърхутки. Не знам да има у нас отровна пърхутка. Има едно нещо - Вълчи зъб, но като го срежеш - посинява.
Пърхутките се белят и се задушават с масло , но трябва да са пресни.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Не знам да има у нас отровна пърхутка. Има едно нещо - Вълчи зъб, но като го срежеш - посинява.
Вълчият зъб никой в темата не го споменава, но той е смъртоносна гъба, с която лесно може да се сбърка малка неразтворена печурка. Вълчият зъб няма нищо общо с пърхутките и не посинява изобщо. Ще потърся снимки на вълчия зъб - Иноцибе патоиларди - патоилардова гъба.

А, ето снимки от Мрежата:

Изображение

Изображение

Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Може да е съвпадение с имената или диалект. Прилича на грутка с неправилна форма и при срез посинява. Ще потърся в нета какво точно е.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

AlbinoTrout написа:Може да е съвпадение с имената или диалект. Прилича на грутка с неправилна форма и при срез посинява. Ще потърся в нета какво точно е.
Ааа, това, което описваш си отровната пърхутка. Има си отровна пърхутка.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Набарах го: :D
http://manatarka.org/scleroderma-citrinum" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Тук е показан разрязан този отровен трюфел:
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_18.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Последно промяна от bgbul на Сря Окт 21, 2015 8:24 am, променено общо 1 път.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

bgbul написа:Тук е показан разрязан този отровен трюфел:
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_18.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Добро е мнението ти относно отровните трюфели, ама ако споделиш как да набера няколко кила от таз гъба, ядни де, че да вляза в бизнеса и изкарам някоя хилядарка юро, ще съм ти безкрайно благодарен :lol: :lol: :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Ето снимка на ВЪЛЧИ зъб. Забележете характерната конусовидна издатина на върха на шапката. Цветовете са около охрено-кафяво и се менят в зависимост от зрелостта и дъждовете.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от bgbul на Сря Окт 21, 2015 8:24 am, променено общо 1 път.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

bgbul написа:
Vid написа:........ ако споделиш как да набера няколко кила от таз гъба, че да вляза в бизнеса и изкарам някоя хилядарка юро, ще съм ти безкрайно благодарен
1. Знания (от интернет трудно ще си ги набавиш), въпреки, че мнозина си мислят обратното.
2. Обучено куче или ти да си обучиш. По избор. Обучено струва скъпо.
3. Изчакваш масовия сезон. Сега намират САМО майсторите в този занаят.
4. Някой добър приятел ти показва занаята и места, където да търсиш (където да намираш е по-правилно) Много търсят, малко намират.
5. Търпение и упоритост за първите слаби излети.
6. Финанси за покриване на разходките поне за един месец...до първите доходи./quote]
Това го зная, очаквах да споделиш нещо по лесно? Мисля да продължа да си изкарвам парите по по-трудния начин....
Защо тогава вкарваш темата с неядните трюфели, при положение, че тия не се ловЪт без куче и пр... и не са тема в та тема???
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
vesko_r
новобранец
новобранец

Мнение от vesko_r »

Здравейте гъбари, понеже стана въпрос и за трюфелите искам само да споделя нещо.Уважавам много мненията на bgbul и следя с интерес всички негови постове.Може би всичко казано от него за намирането на трюфели е абсолютно точно но какви са наблюденията ми за моя регион.Много кандидат трюфелджии без особени знания и умения се впускат в този "бизнес" и успяват, много бързо влизат в час само се искат по здрави крачка.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Vid написа:Това го зная, очаквах да споделиш нещо по лесно?
Мисля да продължа да си изкарвам парите по по-трудния начин....
Защо тогава вкарваш темата с неядЛИВИте трюфели, при положение, че тия не се ловЪт без куче и пр... и не са тема в та тема???
Заради ползата от знанията.
Някой е намерил отровен тр. и пита какво е намерил. И добре, че пита вместо да го яде.
Ето колегата ти каза нещо лесно. Питай го от кой край е и започвай по лесния начин.
Само един необразован човек МОЖЕ да си помисли, че намирането на трюфели е лесен начин за печелене на пари. Жалко!
:fishing7:
vesko_r
новобранец
новобранец

Мнение от vesko_r »

Чета всичко, което се пише в тази тема но пиша много рядко.Забелязал съм, че Vid е много скептично настроен към темата "ГЪБИ" и още по скептично към "ТРЮФЕЛИ" .Забелязал съм също така, че той е много интелигентен пич а предполагам и много издържлив.Така ,че ако иска да прави бързи пари, ще трябва да дойде по нашия край.Все пак тук е доста по богато на трюфели отколкото в южна БГ.
vesko_r
новобранец
новобранец

Мнение от vesko_r »

Североизточна БГ.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Аз да се разпиша и днеска.

Вчера хапнах 200 грама готвени гъби,

Заситиха ме,вървят много добре със сиренце и домат.

Сутринта закусих с мариновани рижинки,и сиренце.
Най интересното е че откакто,

Се храня основно с гъбите които си събирам,

Отслабнах с 2 кг.

Може би и тия километри в преходите ми по гората и поляните,да са спомогнали.

За мен е по добре да съм по слаб,

Ако може 95 да стана ще е идеалното ми тегло.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”