Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Прекрасни манатарки екстра качество. Да ти е сладко.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Усещането е, че сякаш са последните дни за гъбите при мен!
Затова и няколко пъти се разходих по местата в Стара планина,

В делнични дни - за кратко, че няма време, стъмва се рано,

Днес отделих повече време, ама много върли баири в тази местност, трудно се ходи !
Сигурно бях последния гъбар качил се в тази част на планината /заради риболова/, но като познаваш местата, колкото и да се минали преди теб, все остава по нещо
,

Тези гъбки редовно ги виждам есенно време по стволовета на мъртвите дървета, но не ги познавам:

Една печурка, ама като тава, ухаеше превъзходно
,

Бях много мераклия да намеря и аз някоя манатарка, но уви ...,
Покатерих се по едни баири, които ги избягвам в други случаи, но не успях!
За тази година имам само една манатарка и то през м.май - странно, но е факт!
На високото събрах рижики и няколко млади масловки, които са обект на интерес от една колежка - та утре ще и дам двете торбички - да си ги маринова или както намери за добре
,

Днес на високото духна много силен и студен вятър, дано не пресече гъбите, че толкова дълго чакахме да тръгнат, а то дойде студеното време
!
Затова и няколко пъти се разходих по местата в Стара планина,
В делнични дни - за кратко, че няма време, стъмва се рано,
Днес отделих повече време, ама много върли баири в тази местност, трудно се ходи !
Сигурно бях последния гъбар качил се в тази част на планината /заради риболова/, но като познаваш местата, колкото и да се минали преди теб, все остава по нещо

Тези гъбки редовно ги виждам есенно време по стволовета на мъртвите дървета, но не ги познавам:
Една печурка, ама като тава, ухаеше превъзходно

Бях много мераклия да намеря и аз някоя манатарка, но уви ...,
Покатерих се по едни баири, които ги избягвам в други случаи, но не успях!
За тази година имам само една манатарка и то през м.май - странно, но е факт!
На високото събрах рижики и няколко млади масловки, които са обект на интерес от една колежка - та утре ще и дам двете торбички - да си ги маринова или както намери за добре

Днес на високото духна много силен и студен вятър, дано не пресече гъбите, че толкова дълго чакахме да тръгнат, а то дойде студеното време

Тази жълто-оранжевата, която е по стволовете на мъртвите дървета, не е ли горчива миризливка? По-опитните колеги, как мислите?
Вчера направихме един излет със семейството. По поляните където преди 2 седмици брахме печурки сега няма и помен от тях. Гъбите бяха в боровите гори, там намерихме рижинки и масловки - които вече почват да "залязват". Сърнелите също ги нямаше - с изключение на 2 случайни. Имахме слука на 3 манатарки пак в боровите гори и няколко по дребни приличащи на тях, които не посмях да ги сложа в тавата при другите. Като цяло много добър излет, но се очертава да ми е от последните за тази година.
Между другото имаше и много червени мухоморки, както и други гъби, които не познавам.
Тези последните сред отрязване почерняват, а най-малката по-горе в тавата след 10 мин. във фурната заедно с другите манатарки стана черна, та се наложи да събера парчетата от нея и да ги изхвърля.Между другото имаше и много червени мухоморки, както и други гъби, които не познавам.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Днес се чудя-накъде да хода за гъби-май ще е по нависоко,в стара планина-за рижинки евентуално.

Риболовци.
На терен съм слаба работа,много е минавано.
Сега на връщане,се сетих че е време за зеле да се купи,та ще се отбия до петърч,за сорт. Балкан.
Обиколих няколко километра,духа студен вятър.
Сега на връщане,се сетих че е време за зеле да се купи,та ще се отбия до петърч,за сорт. Балкан.
Обиколих няколко километра,духа студен вятър.

Риболовци.
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Аз обиколих нови места по радомирско в търсене на челадинки, но няма. Влязох и в една гора, имаше рижики и масловки, но не брах... Защо и аз не знам
Сега ме е яд, щото можеше да набера две кофи гъби.
Беше пълно с някакви чернолилави, доста едри гъби. Отдолу бяло-сиви. Високи по 8-10 см пънчета, бял цвят. Диаметър по около 20 см, бяха на пътечки. Забравих да ги снимам. Ама бяха наистина много, из цялата гора.
Споделете как приготвяте рижики и масловки, другия път като ходя ще си набера

Беше пълно с някакви чернолилави, доста едри гъби. Отдолу бяло-сиви. Високи по 8-10 см пънчета, бял цвят. Диаметър по около 20 см, бяха на пътечки. Забравих да ги снимам. Ама бяха наистина много, из цялата гора.
Споделете как приготвяте рижики и масловки, другия път като ходя ще си набера

- кирил великий
- разбира нещата
За рижиките виж назад моите постове, а масловките първо им белиш задължително кожата от шапките, после си измиваш ръцете със сода за хляб и препарат за съдове, че боядисват. Сетне ги сваряваш в солена вода за пет минути - изцеждаш, пържиш с масло или тръгваш към мариноване в зависимост от количеството. Успех!
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Мерси! За рижиките мисля мариновани и в бурканчета за зимата.
На масловките дунапрена отдолу маха ли се задължително или само кожичката отгоре? И пънчетата стават ли за ядене или се чистят и остава само месото от средата на гуглата?
На масловките дунапрена отдолу маха ли се задължително или само кожичката отгоре? И пънчетата стават ли за ядене или се чистят и остава само месото от средата на гуглата?
- кирил великий
- разбира нещата
За масловките - дунапренът отдолу го махаш, само ако е наяден. Ако е свеж, няма никаква нужда да се маха. Кожицата отгоре задължително я махаш, защото дава горчив вкус. Пънчета ги режа наполовина, ако са пресни, общо взето не са нищо особено. Ако са зачервясали леко, като ги извариш, червеите умират и изплуват във водата. Стари и силно овлажнени и наядени гъби недей да взимаш.
За рижиките ти пиша лично.
За рижиките ти пиша лично.
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Благодаря още веднъж за инфото! Другата събота ако е хубаво времето ще се разходя из горичките
И за лс-тата благодаря
Успех и

И за лс-тата благодаря

Успех и

Днес ми,
Сготвиха набраните гъби с ориз.
Вървят с винце розе домашно,без захар и вода,
Само гроздов сок.
Зелето прясно и крехко стана на една салатка.

Сготвиха набраните гъби с ориз.
Вървят с винце розе домашно,без захар и вода,
Само гроздов сок.
Зелето прясно и крехко стана на една салатка.

Риболовци.
- G.Petkov
Пропуснах да спомена - гъбите са по края на гората, на откритото и по ливадките с ниска трева!
Във вътрешността на гората намерих само няколко сърнели, по-скоро случайни
!
Рижиките засега растат на високото!
Във вътрешността на гората намерих само няколко сърнели, по-скоро случайни

Рижиките засега растат на високото!
- G.Petkov
desi написа:... а най-малката по-горе в тавата след 10 мин. във фурната заедно с другите манатарки стана черна...
Деси,
Как печеш гъбите във фурна ?
По рецептата на Павел или нещо друго ?