Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте колеги,рижики не съм брал от 10 години а иначе много ги харесвам та въпроса ми е има ли случаи в които при нараняване не позеленяват?
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Доколкото знам ядливия вид Обикновена млечница (рижика) винаги позеленява при нараняване на пънчето, ламелите и отгоре на гуглата.vesko_r написа:Здравейте колеги,рижики не съм брал от 10 години а иначе много ги харесвам та въпроса ми е има ли случаи в които при нараняване не позеленяват?
Нарязвам манатарките на продълговати и тесни резанчета, гуглата на сърнелите разделям на 2-4 парчета, и ги подреждам в тава с олио. Посолявам ги на вкус и добавям 1/2 чаена чаша вода, тавата я завивам с алуминиево фолио и поставям във фурната на средна височина. Фурната загрявам почти до мах., след 20-30 мин. махам фолиото и поставям тавата на дъното на фурната, като намалявам и градусите до 150 - 180. Когато гъбите станат златисти ги вадя от печката. Преди това може и да се пробват на вкус.G.Petkov написа:desi написа:... а най-малката по-горе в тавата след 10 мин. във фурната заедно с другите манатарки стана черна...
Деси,
Как печеш гъбите във фурна ?
По рецептата на Павел или нещо друго ?
Малко есенни снимки от вчера.
Тука първа спирка-имаше бус със гъбари от Враца преди мен.
Видях че имаха 3 кила общо Рижинки.
После е тука 3 км по нагоре.
3та проверка в друга гора на 12 км
Там само отровни.
Четвърта проверка на 15 км обратно.
Тука вече набрахме за един тиган.
Гората в Ляво,е прекрасна.
Терасирана,но явно съм закъснял да я проверя,а е имало добри гъби.
На връщане,се отбих за 1 багажник зеле за зимата от Хубавото.
Това е прочутия сорт Балкан в село Петърч Софийско-много крехко зеле,щото там където расте на малка дълбочина има под земята вода.
Аз като гледам през ноща под нулата през деня 6 7 градуса-гъбобера приключва в тоя район.
Радвам се че групата се увеличава в тая тема-но умната на по младите.
Тука първа спирка-имаше бус със гъбари от Враца преди мен.
Видях че имаха 3 кила общо Рижинки.
После е тука 3 км по нагоре.
3та проверка в друга гора на 12 км
Там само отровни.
Четвърта проверка на 15 км обратно.
Тука вече набрахме за един тиган.
Гората в Ляво,е прекрасна.
Терасирана,но явно съм закъснял да я проверя,а е имало добри гъби.
На връщане,се отбих за 1 багажник зеле за зимата от Хубавото.
Това е прочутия сорт Балкан в село Петърч Софийско-много крехко зеле,щото там където расте на малка дълбочина има под земята вода.
Аз като гледам през ноща под нулата през деня 6 7 градуса-гъбобера приключва в тоя район.
Радвам се че групата се увеличава в тая тема-но умната на по младите.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Ами по-младите разчитаме на по-учените и хората с опит да помагат. Аз миналата седмица брах Сърнели в района след Драгоман до към Калотина, но тази седмица няма нищо освен Масловки. В този район не съм виждал никога Манатарка. Изобщо някой брал и там Манатарки? Като казах Масловки, нали няма двойник? Поне аз не знам да има?
Последно промяна от Mega на Пон Ное 02, 2015 9:20 pm, променено общо 1 път.
Масловката си е гъба за бране,когато няма други.
Та аз така помня от дядо ми.
Не ми е показвал нейн двойник.
Та аз така помня от дядо ми.
Не ми е показвал нейн двойник.

Риболовци.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
На Деси - благодаря за отговора !
Люси,
Тези километри дето ги споменаваш - пеша ли ги вървиш или с кола ?
Ако е пеша - направо си като летателен апарат
!
А като видях прогнозата за времето - ще е топло, но дъжд няма.
Та ще има по някоя гъба тук-там, но не и с темповете от миналата седмица.
А иначе днес в Софийското поле бе пълно с гъбари, но с празни торбички
!
Люси,
Тези километри дето ги споменаваш - пеша ли ги вървиш или с кола ?
Ако е пеша - направо си като летателен апарат

А като видях прогнозата за времето - ще е топло, но дъжд няма.
Та ще има по някоя гъба тук-там, но не и с темповете от миналата седмица.
А иначе днес в Софийското поле бе пълно с гъбари, но с празни торбички

С тоя Опел-навъртях над 40 000 км за последните 3 години,
И за гъби и за Риба и по задачи.
Ако се счупи-го ремонтирам за ден,и карам друга кола-като Мерцедес-който също се чупи.

Риболовци.
Здравейте приятели.
Миналата седмица не се наканих да споделя есенната гъбена приказка, която за мен продължава с пълна сила... С връщането на часовниците и падането на температурите (особено нощните) наистина не знам как друго яче да го нарека.
Миналата неделя ходих в една друга гора, в която нямаше много манатарки, но пък намерих няколко булки и много хубави и големи кестени, каквито има в някои гори около Кюстендил. Тази булка я намерих сред кестените:

Гъбените подвизи продължиха и през изминалата седмица:

Видях и тази странна гъбка, която така и още не съм проверил в енциклопедията ми:

Следобедните ми разходки през изминалата седмица неминуемо приключваха ето така (това е луната, доколкото телефона може да я улови):

Преди седмица това бе крайният резултат:

По-скромно, но прекрасно като за края на октомври бе онзи ден:

Освен, че зарадвах 3-4 приятели, зарадвах и себе си... Ориз с манатарки и рижики:

Мрежата отпреди седмица:

Тази пък бе до днес на балкона:

Не знам поради какви причини, но гъбите ми се изсушиха перфектно! Тези дни слънцето грее в безоблачното небе, но температурите са едша 12-15 градуса. До обяд суша гъбите в стаята пред един прозорец. След 12ч ги изкарвам за 3-4 часа навън и след това отново ги прибирам. За 3 дни се изсушават като на магия. Дори за разлика от лятото, си остават сухи и нощем, докато лятото на слънце може и да са като чипс, но през нощта веднага се овлажняват. Много съм доволен от постигнатите резултати! Утре отивам отново, преди 2-3 дни оставих 3-4 манатарки и няколко булки, с което завинаги ще помня, че съм брал булки и манатарки през ноември!!! Допреди 2 години се чудех и страдах, как така хората намират манатарки и булки и есенно време, а при мен нямаше и помен от летни гъби. Сега забелязвам, че докато хората споделят сарандаци и рижики, при мен наистина е приказка по никое време!
Миналата седмица не се наканих да споделя есенната гъбена приказка, която за мен продължава с пълна сила... С връщането на часовниците и падането на температурите (особено нощните) наистина не знам как друго яче да го нарека.
Миналата неделя ходих в една друга гора, в която нямаше много манатарки, но пък намерих няколко булки и много хубави и големи кестени, каквито има в някои гори около Кюстендил. Тази булка я намерих сред кестените:

Гъбените подвизи продължиха и през изминалата седмица:

Видях и тази странна гъбка, която така и още не съм проверил в енциклопедията ми:

Следобедните ми разходки през изминалата седмица неминуемо приключваха ето така (това е луната, доколкото телефона може да я улови):

Преди седмица това бе крайният резултат:

По-скромно, но прекрасно като за края на октомври бе онзи ден:

Освен, че зарадвах 3-4 приятели, зарадвах и себе си... Ориз с манатарки и рижики:

Мрежата отпреди седмица:

Тази пък бе до днес на балкона:

Не знам поради какви причини, но гъбите ми се изсушиха перфектно! Тези дни слънцето грее в безоблачното небе, но температурите са едша 12-15 градуса. До обяд суша гъбите в стаята пред един прозорец. След 12ч ги изкарвам за 3-4 часа навън и след това отново ги прибирам. За 3 дни се изсушават като на магия. Дори за разлика от лятото, си остават сухи и нощем, докато лятото на слънце може и да са като чипс, но през нощта веднага се овлажняват. Много съм доволен от постигнатите резултати! Утре отивам отново, преди 2-3 дни оставих 3-4 манатарки и няколко булки, с което завинаги ще помня, че съм брал булки и манатарки през ноември!!! Допреди 2 години се чудех и страдах, как така хората намират манатарки и булки и есенно време, а при мен нямаше и помен от летни гъби. Сега забелязвам, че докато хората споделят сарандаци и рижики, при мен наистина е приказка по никое време!
Матеев при мен вчера най топлата температура в планината беше 8.5 градуса-като отидох сутринта,
ми беше студено с яке,и духаше леден вятър.
Иначе беше Слънчево,синьо небе-но студено на 700 метра надморска някъде.
ми беше студено с яке,и духаше леден вятър.
Иначе беше Слънчево,синьо небе-но студено на 700 метра надморска някъде.

Риболовци.
Забравих тази красива снимка, с която успях да зарадвам моята любима художествена гимнастичка, която галено се нарича Рита и е една от двете световни кралици на тоя спорт в момента. Сигурно звучи много тъпо и необичайно - гъбар да си пада по художествена гимнастика, но това определено е най-красивия спорт, в който страната ни има не само огромни традиции, но и е един от малкото, в който все още сме фактор! И понеже ми омръзна да си късам нервите за футбол, а отборите ни да отпадат, докато нормалните тимове още са по плажовете, започнах да търся и да откривам страстта в други спортове... Ако Неви Владинова, която също много обичам, се окаже гъбарка и види този пост, нека ми прости! 

Люси, последната ти гъба преди зелето вече е Boletus Regius - Царска манатарка.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Чудесни постове на Матеев тази есен
!
Много гъби при него, много нещо !

Много гъби при него, много нещо !
- Диканаров
- кандидат преподавател
Полска сърнелка! Добра за паниране! Моля помни, че има една дребна сърнелка, която е слабо отровна. Калпачето и е почти бяло и отворена е максимум 10-12см. Аз не бера отворени сърнели под 10 см..От голямите има пак една отровна-остролюспестата сърнела! Тя е с петна като връхчета на пирони и се оронват при поглаждане с длан! От доло кожицата на калпачето е гладка, лъскава и жълтеникава! Сърнелите нямат волва! Имат ли, значи си попаднал на мухоморки! А с тях шега не бива! Ако случайно си прибрал при добрите сърнели една мухоморка, изхвърли всичките! Стига и една отчупена ламела от бяла или зелена мухоморка да се залепи или тикне между ламелите на сърнелите за да си имаш жестоки неприятности! Не се плаши! Бъди само внимателен!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Днес има добре от тия рижинките.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.