Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Днес има добре от тия рижинките.
Отидох посока подбалканския път,и ги намерих накуп близо до Мелниците.
Е мелниците отгоре от високо.
Дотам с Опела по черен път,който се отбива в дясно на гърбицата.
Вече остаревам,а и съм си тежичък да катеря байри пеша.
Времето лятно стана,удари 20 градуса към 15 часа.
А сутринта беше около нулата.
Това е някъде около 600 метра надморска до 630,по нависоко няма нищо,освен масловки.
Дъжд няма отдавна,но в Боровата гора намерих една нова Сърнела.
Тука ми беше основния гъбобер.
От тая кофа ще станат 15 буркана,мариновани-сега ги варя,и в марина до утре да отлежат,
после по бурканите и час варене-но утре.
Е още някоя снимка за цвят.
Гъбите ги намирам до малки борчета,с ниска трева.
Това е от мен,не ходете на високо-просто няма нищо сега.
Отидох посока подбалканския път,и ги намерих накуп близо до Мелниците.
Е мелниците отгоре от високо.
Дотам с Опела по черен път,който се отбива в дясно на гърбицата.
Вече остаревам,а и съм си тежичък да катеря байри пеша.
Времето лятно стана,удари 20 градуса към 15 часа.
А сутринта беше около нулата.
Това е някъде около 600 метра надморска до 630,по нависоко няма нищо,освен масловки.
Дъжд няма отдавна,но в Боровата гора намерих една нова Сърнела.
Тука ми беше основния гъбобер.
От тая кофа ще станат 15 буркана,мариновани-сега ги варя,и в марина до утре да отлежат,
после по бурканите и час варене-но утре.
Е още някоя снимка за цвят.
Гъбите ги намирам до малки борчета,с ниска трева.
Това е от мен,не ходете на високо-просто няма нищо сега.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Браво, това си е истинско находище.
Така е.
Ходих на други места,просто няма нищо за събиране.
Но това и беше и много красив и релаксиращ ден.
Днес си почивах,щото нямах работа,а в такива дни съм,задължително на природа.
Айде много поздрави,и много разходки.
Ходих на други места,просто няма нищо за събиране.
Но това и беше и много красив и релаксиращ ден.
Днес си почивах,щото нямах работа,а в такива дни съм,задължително на природа.
Айде много поздрави,и много разходки.

Риболовци.
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Люска, браво за находката
Ще има доста зимнина 
И аз ще ида за рижики... в събота или неделя. Дано времето задържи топличко, уж го дават да стига +20 С през деня. Ама сутрин с тия яки слани хич не ми харесва...

И аз ще ида за рижики... в събота или неделя. Дано времето задържи топличко, уж го дават да стига +20 С през деня. Ама сутрин с тия яки слани хич не ми харесва...
Здравейте отново. Както споменах онзи ден, вчера отидох да събера булките, които бях оставил. Може би това бе последният ми ден, осветен от тези закъснели летни съкровища. Най-изненадващо се оказа, че за тези 3-4 дни от предишното ми ходене, бяха покарали нови булки, като успях да набера около 20на. Бях оставил и 3 манатарки, но намерих също около 20на. Всичко това бе повече от достатъчно, за да се зарека, че ще се върна отново около петък или събота. Уважаеми другари, хич не е зле като за ноември месец!!! Лятото за мен бе кръгла нула или казано още по-ясно: цяло лято капо! Не съм предполагал, че точно пък през тази година (а и въобще) на 3ти ноември може да ми се случват такива неща:

Взех една по-малка кофичка, като смятах, че и тя може да ми е в повече, но взе, че се напълни...

Слънцето се бе скрило зад Осогово, но последните му искрици алено галеха Рила:

Поглед към Витоша на 10на км западно от Кюстендил, откъдето планината вече се открива до Конявската планина:

Една лисица пресече шосето и любопитно ни оглеждаше. За жалост при вече доста слабата светлина, телефонът успя да направи само една (долу-горе) читава снимка.

Крайния резултат - може би последните пресни манатарки и булки за тази година, заедно с няколко рижики, които си сложих в ориза днес:

Булките ги изядохме на фурна с масло снощи, а с една манатарка направихме супа. Една част от гъбите дадох на един приятел за рождения ден. Същи мрежичката заредих с няколко манатарки, а днес отново си усладихме живота по този начин:

Макар очевидно вече да приключват, ще се върна още веднъж, защото тези дни е топличко и булките бяха неочаквано потръгнали вчера. Иначе в горите има доста рижики, а изненадващо за мен се срещат и пантерки и бисерки, но при наличието на булки и манатарки не проявявам особен интерес към останалите. Това е, поздрави от полите на Осогово и ако в петък вече няма гъби, ще постна снимки на бурканите, които напълних със сушени манатарки "премюм едишън"...

Взех една по-малка кофичка, като смятах, че и тя може да ми е в повече, но взе, че се напълни...

Слънцето се бе скрило зад Осогово, но последните му искрици алено галеха Рила:

Поглед към Витоша на 10на км западно от Кюстендил, откъдето планината вече се открива до Конявската планина:

Една лисица пресече шосето и любопитно ни оглеждаше. За жалост при вече доста слабата светлина, телефонът успя да направи само една (долу-горе) читава снимка.

Крайния резултат - може би последните пресни манатарки и булки за тази година, заедно с няколко рижики, които си сложих в ориза днес:

Булките ги изядохме на фурна с масло снощи, а с една манатарка направихме супа. Една част от гъбите дадох на един приятел за рождения ден. Същи мрежичката заредих с няколко манатарки, а днес отново си усладихме живота по този начин:

Макар очевидно вече да приключват, ще се върна още веднъж, защото тези дни е топличко и булките бяха неочаквано потръгнали вчера. Иначе в горите има доста рижики, а изненадващо за мен се срещат и пантерки и бисерки, но при наличието на булки и манатарки не проявявам особен интерес към останалите. Това е, поздрави от полите на Осогово и ако в петък вече няма гъби, ще постна снимки на бурканите, които напълних със сушени манатарки "премюм едишън"...
Аз току що се наядох,с днешните гъби.
Снимах и как ги приготвих,но сигорно друг път ще покажа.
Сега мисля да си лягам.
Снимах и как ги приготвих,но сигорно друг път ще покажа.
Сега мисля да си лягам.

Риболовци.
- кирил великий
- разбира нещата
Благодарности и на Матеев и на Люсиен за хубавите снимки и поздравления на двамата за гъболова!
Предчувствам как ще се повтори 2012 г. когато на 01.12. брах по поляните доволно количество полски печурки.А иначе в момента манатарките се намират на южни просветлени склонове, където слънцето пече през по голямата част от деня.
Жалко ,че не мога да качвам снимки 

Ето тук накратко съм обяснил как ставаvesko_r написа:Жалко ,че не мога да качвам снимки.

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Ето как ги готвя аз.
Заготовката е от пресни гъби-1 сърнела нарязана,5 пресни масловки,и 2 големи рижинки сварени.
Гъбите ги нарязвам на парчета,към тях добавям нещо пушено за аромат-салам луканков,или друго.
На тигана ги задушавам с малко мазнина и водичка,под капак-10 минути.
После се добавя 1 купичка ориз,измит предварително.
Разбърква се отвреме на време.
И така докато набъбне ориза.
Добавя се сол и магданоз на вкус,и малко черен пипер.
Накрая се оставя под капак,на изключен котлон да поседи малко,и се сервира по чиниите .
Може така примерно.
Може и със сиренце,и люто доматено пюренце-лютика.
Тая манджа-излиза под левче порцията-поне на мен,и е много вкусна.
Другите гъби,вече са в Буркани и в момента се варят за зимата.
Заготовката е от пресни гъби-1 сърнела нарязана,5 пресни масловки,и 2 големи рижинки сварени.
Гъбите ги нарязвам на парчета,към тях добавям нещо пушено за аромат-салам луканков,или друго.
На тигана ги задушавам с малко мазнина и водичка,под капак-10 минути.
После се добавя 1 купичка ориз,измит предварително.
Разбърква се отвреме на време.
И така докато набъбне ориза.
Добавя се сол и магданоз на вкус,и малко черен пипер.
Накрая се оставя под капак,на изключен котлон да поседи малко,и се сервира по чиниите .
Може така примерно.
Може и със сиренце,и люто доматено пюренце-лютика.
Тая манджа-излиза под левче порцията-поне на мен,и е много вкусна.
Другите гъби,вече са в Буркани и в момента се варят за зимата.

Риболовци.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
vesko_r написа:Предчувствам как ще се повтори 2012 г. когато на 01.12. брах по поляните доволно количество полски печурки...
Тази снимка е от 07.12.2013 година от ливадите до София - полски печурки бяха пораснали под снега

- кирил великий
- разбира нещата
Ето от тук се достига до мястото където бера перфектни манатарки.