Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Тия Манатарки са идеални,да се сготвят с телешко,
или с ориз.
или с ориз.

Риболовци.
-
- новобранец
Здравейте,
Ще споделя с Вас начина по който осолявам рижики:
1. След почистване, измиване и нарязване, рижиките се бланшират 15-20 минути;
2. Изцеждат се и се изстискват в шепи, като целта е да не се наранят, но една част от водата да се отдели;
3. Взима се голям буркан /аз ползвам три литров/ и гъбите се редят в него със морска сол и подправки, като се притискат за да се уплътнят;
4. Заливат се с винен оцет, колкото поемат и да ги залее с един пръст отгоре;
5. Слага се капачка, най добре на винт и се слагат в хладилника или като вен на терасата на сенчесто място. Консумират се след 2 седмици. При мен издържат до месец март на следващата година;
6. Сол-50 гр. на литър вместимост, подправки-черен пипер, бахар и дафинов лист;
7. При консумация, загребвате колкото Ви е необходимо, слагате ги в купа за да се обезсолят 20-30 мин. / проверява се на вкус/, слагат се в чиния, заливат се със зехтин и който желае може да добави и ситно нарязан кромид лук. Останалото е въпрос на хубава ракия!!!
Ще споделя с Вас начина по който осолявам рижики:
1. След почистване, измиване и нарязване, рижиките се бланшират 15-20 минути;
2. Изцеждат се и се изстискват в шепи, като целта е да не се наранят, но една част от водата да се отдели;
3. Взима се голям буркан /аз ползвам три литров/ и гъбите се редят в него със морска сол и подправки, като се притискат за да се уплътнят;
4. Заливат се с винен оцет, колкото поемат и да ги залее с един пръст отгоре;
5. Слага се капачка, най добре на винт и се слагат в хладилника или като вен на терасата на сенчесто място. Консумират се след 2 седмици. При мен издържат до месец март на следващата година;
6. Сол-50 гр. на литър вместимост, подправки-черен пипер, бахар и дафинов лист;
7. При консумация, загребвате колкото Ви е необходимо, слагате ги в купа за да се обезсолят 20-30 мин. / проверява се на вкус/, слагат се в чиния, заливат се със зехтин и който желае може да добави и ситно нарязан кромид лук. Останалото е въпрос на хубава ракия!!!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И днес направих един излет в Стара планина.
Вече няколко пъти, заради риболова закъснявам за гъбите и когато влизам в най-дашното си място, други колеги вече излизат от там с пълни торби.
Така и днес, двама от по-възрастните гъбари вече излизаха от гората, разменихме няколко приказки и се размислих дали има смисъл да вървя по обраните места, но ................
Имам една вътрешна убеденост, че на моите места винаги ще има гъби и за мен
!
Така и стана !
Много хора бяха минали през мястото, после надойдоха и още, ама гъби намерих и аз
!
А сърнелите са едри гъби - не е като полската печурка - да я видиш преди да си я настъпил
!
Явно ги пропускат - после проверих и себе си - намерих една пропусната гъба
!

Много вкусни гъби
!
Вече няколко пъти, заради риболова закъснявам за гъбите и когато влизам в най-дашното си място, други колеги вече излизат от там с пълни торби.
Така и днес, двама от по-възрастните гъбари вече излизаха от гората, разменихме няколко приказки и се размислих дали има смисъл да вървя по обраните места, но ................
Имам една вътрешна убеденост, че на моите места винаги ще има гъби и за мен

Така и стана !
Много хора бяха минали през мястото, после надойдоха и още, ама гъби намерих и аз

А сърнелите са едри гъби - не е като полската печурка - да я видиш преди да си я настъпил

Явно ги пропускат - после проверих и себе си - намерих една пропусната гъба

Много вкусни гъби

Здравейте приятели. Както бях запланувал, вчера отново се разходих до моята гора на щастието. Успях да събера няколко булки и манатарки, които очевидно бяха останали от миналите пъти, защото нови гъби не бяха покарали, а една която бях оставил, не бе мръдналата въобще за 4 слънчеви дни...
Тази булка се бе скрила усърдно, ниско под шумата:

Последната хлебна манатарка за 2015г.

Повечето гъби, които намерих се бяха спокрили ето така:

Една от последните пантерки:

Гъбеното разнообразие бе богато като за ноември:

Крайния резултат, скромно, но все пак като за 6ти ноември не е зле:

Гъбена вкусотийка, тип каша - микс от манатарки, булки и рижики с брашно, прясно мляко, чесън, подправки и т.н.:

Това ще са последните булки и манатарки. Срещнах гъби, които бяха премръзнали от ниските нощни температури и миришеха лошо. Някои от манатарките, които събрах, се бяха също поболели от студа. Червеите тази есен ги няма никакви (само по рижиките). Имаше хубави рижики, но в дъбовата гора не са чак толкова много. Из борчетата и иглолистните гори сезонът им си продължава доволно. Това е от мен за тази есен... Добре, че бе тя, за да осмисли сезона, като сложих манатарки и във фризера, успях и да изсуша, при това всичко само първо качество. Завършвам тирадата от постове през последните 3 седмици с пожелание следващата късна пролет и лято да не бъдат нулеви, както тези на 2015г.
Тази булка се бе скрила усърдно, ниско под шумата:

Последната хлебна манатарка за 2015г.

Повечето гъби, които намерих се бяха спокрили ето така:

Една от последните пантерки:

Гъбеното разнообразие бе богато като за ноември:

Крайния резултат, скромно, но все пак като за 6ти ноември не е зле:

Гъбена вкусотийка, тип каша - микс от манатарки, булки и рижики с брашно, прясно мляко, чесън, подправки и т.н.:

Това ще са последните булки и манатарки. Срещнах гъби, които бяха премръзнали от ниските нощни температури и миришеха лошо. Някои от манатарките, които събрах, се бяха също поболели от студа. Червеите тази есен ги няма никакви (само по рижиките). Имаше хубави рижики, но в дъбовата гора не са чак толкова много. Из борчетата и иглолистните гори сезонът им си продължава доволно. Това е от мен за тази есен... Добре, че бе тя, за да осмисли сезона, като сложих манатарки и във фризера, успях и да изсуша, при това всичко само първо качество. Завършвам тирадата от постове през последните 3 седмици с пожелание следващата късна пролет и лято да не бъдат нулеви, както тези на 2015г.
- G.Petkov
mateev написа:...
...
Жестока снимка

А наистина - есента е добра за слабата, иначе от към гъби година !
При мен манатарките вече свършиха, вчера само рижийки и малко бяла рогачка.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Някой ще сподели ли как приготвя бялата рогачка? и въобще някой субира ли я??
Привет 
Ето и от мен кратък отчет в снимки за изминалия уикенд
В събота се разходихме семейно наблизо в Стара планина и макар целта да не бяха гъбите, не се стърпях и хвърлих едно око в близките храсти. Прав е колегата Петков, че колкото и народ да минава ежедневно все остава по нещо… Ей така на най-отъпканото място намерих хубава сърнела и няколко рижики, което ме амбицира достатъчно за следващия ден.
За него си избрах друга посока – Плана, където знаех, че предния ден са минали също доволно хора, но в неделя няма да има никого и ще мога да се насладя на тишината и спокойствието на планината
В ниското намерих последните замръзнали от сланата рижики:

Вече на по-високото, сред ниски борови дръвчета растяха кехлибарени гъбки…:

Както и последни, вече посъсухрени масловки:

Откъснах по някоя гъба, за да не ми е празна кошницата, и се насочих към основната си цел - близка дъбова горичка, до която все не стигах в предишните си разходки. Тайничко се надявах там да намеря разни дървесни видове от сорта на припънки или дори кладници
...и донякъде уцелих
Кладници нямаше, но припънки намерих и то доста (за този вид ние нямаме име, но руснаците ги наричат "есенни"… ако правилно съм ги определил
):

Оказа се, че наоколо бе пълно с тях, а докато ги събирах попаднах и на няколко едри тръбенки – първите и вероятно последните ми за тази година:

Набрах предоволно, та чак препълних кошницата и се наложи да изхвърля част от по-старите и сухи гъби…

Като цяло се получи много приятен излет. Останах доволен и гледайки хубавото топло време навън се надявам да не е последен за тази година
Саааамо един дъждец ще е нужен в следващите дни и ще пълзим по баирите поне още месец

Поздрави!!
П.П. Матеев, както винаги страхотни снимки и много красиви гъби показваш… Особено манатарките направо ми топлят душата като ги гледам

Ето и от мен кратък отчет в снимки за изминалия уикенд

В събота се разходихме семейно наблизо в Стара планина и макар целта да не бяха гъбите, не се стърпях и хвърлих едно око в близките храсти. Прав е колегата Петков, че колкото и народ да минава ежедневно все остава по нещо… Ей така на най-отъпканото място намерих хубава сърнела и няколко рижики, което ме амбицира достатъчно за следващия ден.
За него си избрах друга посока – Плана, където знаех, че предния ден са минали също доволно хора, но в неделя няма да има никого и ще мога да се насладя на тишината и спокойствието на планината

В ниското намерих последните замръзнали от сланата рижики:

Вече на по-високото, сред ниски борови дръвчета растяха кехлибарени гъбки…:

Както и последни, вече посъсухрени масловки:

Откъснах по някоя гъба, за да не ми е празна кошницата, и се насочих към основната си цел - близка дъбова горичка, до която все не стигах в предишните си разходки. Тайничко се надявах там да намеря разни дървесни видове от сорта на припънки или дори кладници

Оказа се, че наоколо бе пълно с тях, а докато ги събирах попаднах и на няколко едри тръбенки – първите и вероятно последните ми за тази година:

Набрах предоволно, та чак препълних кошницата и се наложи да изхвърля част от по-старите и сухи гъби…

Като цяло се получи много приятен излет. Останах доволен и гледайки хубавото топло време навън се надявам да не е последен за тази година

Поздрави!!
П.П. Матеев, както винаги страхотни снимки и много красиви гъби показваш… Особено манатарките направо ми топлят душата като ги гледам

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
В събота тръгнахме за заргани пък то кво стана... Два-три бързи заргана и после пръчки, ама големи пръчки-ей такъви.

И като духна изтока към 8,30 ч и излезнаха в морето едни мечки, вълци и зайци аз забегнах в гората като сирийски бежанец. Резултата ей такива пръчки, понеже торбата се препълни.

Плюс още два пъти по толкова сърнели и рижики, които не снимах.
Връщам се на обекта, а трафикантите продължават да упорстват без резултат.

Добре, че се развали морето, че да посъбера и аз малко гъбки и да се запиша в темата за тази година.

И като духна изтока към 8,30 ч и излезнаха в морето едни мечки, вълци и зайци аз забегнах в гората като сирийски бежанец. Резултата ей такива пръчки, понеже торбата се препълни.

Плюс още два пъти по толкова сърнели и рижики, които не снимах.
Връщам се на обекта, а трафикантите продължават да упорстват без резултат.

Добре, че се развали морето, че да посъбера и аз малко гъбки и да се запиша в темата за тази година.
- G.Petkov
Загледах се днес в прогнозата за времето - сякаш има малък шанс за последен опит през следващата седмица, ама ако познаят за дъжда във вторник
!
Да видим!
Един хубав дъжд и 5-6 дни без минусови температури - и ще направим по един, последен излет
!

Да видим!
Един хубав дъжд и 5-6 дни без минусови температури - и ще направим по един, последен излет

Аз приключих на време.
квото имаше събрах-всичко е в буркани.
приятен излет.
квото имаше събрах-всичко е в буркани.
приятен излет.

Риболовци.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, бялата рогачка си е отлична за мариноване и ракийка, особено, ако не е сама, а е асорти с други есенни гъби! Пробвай и ще бъдеш приятно изненадан! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Martin Mihailov
- учете се от него
Привет на гьбарите.Несьм гьбар ама с интерес ви чета мненията та искам дави питам като по специалисти имали в Бьлгария трюфели и ако има в кои раиони растьт.