Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Въпреки много лошото време около София - направих една разходка по ливадите!
Влага има, но топлина - не и обичайните есенни гъби нямаше.
Ето такива, странни гъби срещнах, имаше доста от тях:

Също и такива,

Накрая, на една позната ливада намерих доста челадинки и малко печурки,

Към челадинките нямам интерес, но другите гъби ги хапнах с удоволствие, последните може би за годината !
За съжаление не можа да се сбъдне прогнозата ми за последна гъбна реколта,
Зимата вече настъпва.
Също и такива,
Накрая, на една позната ливада намерих доста челадинки и малко печурки,
Към челадинките нямам интерес, но другите гъби ги хапнах с удоволствие, последните може би за годината !
За съжаление не можа да се сбъдне прогнозата ми за последна гъбна реколта,
Зимата вече настъпва.
Хубава разходка с интересна находка...Фалос импудикус.G.Petkov написа:Въпреки много лошото време около София - направих една разходка по ливадите!
![]()
Докато е яйце е ядлива, после мнооого вони и не става за нищо. От този аромат често някой хора ги боли главата. За няколко часа насекомите я изяждат.
Скоро ще започнат масово кладницата (огледай се по ореховите насаждения и стари паднали дървета) и сивия пачи крак.
Привет отново, дружина!
Прав е Bgbul - сезонът за гъби не свършил, просто трябва да се преориентираме към други видове
Аз в събота отскочих до зеверозапада и си спретнах една чудна разходка в снега... Не очаквах да бера нещо, но гъбки все пак имаше
Още по пътя намерих пън с невероятна кладница:

Страхотна гледка беше:

А тези бебета си останаха там, за някой друг гъбар през седмицата
После в едно сечище надърпах малко уши... както казваше колегата tomov

Тъй като очаквах най-вече да се разхождам не си бях взел нито съд, нито плик някакъв… та се наложи да сложа набраните гъбки в страничните джобове на елека
Посъбрах към килограм и се отказах, но ги имаше наистина доста – млади, стари и току що поникващи...
По обратния път намерих още един пън с кладница, която едвам видях да се подава изпод снега:

И накрая - нещо, което си мисля, че е първата ми зимна припънка:

Подобни находки в тази част на годината много ме радват, да ви кажа. Мога да го сравня единствено с удоволствието да хванеш джигова бяла рибка от Дунава, в снежен януарски ден :p
Т.е. доволен останах и от разходката и от намереното в гората… жалко, че в неделя не успях да ида още веднъж. Надявам се, обаче, другия уикенд да е също толкова успешен с мекото време, което ни обещават в следващите няколко дни
Поздрави!

Прав е Bgbul - сезонът за гъби не свършил, просто трябва да се преориентираме към други видове

Аз в събота отскочих до зеверозапада и си спретнах една чудна разходка в снега... Не очаквах да бера нещо, но гъбки все пак имаше

Още по пътя намерих пън с невероятна кладница:

Страхотна гледка беше:

А тези бебета си останаха там, за някой друг гъбар през седмицата

После в едно сечище надърпах малко уши... както казваше колегата tomov

Тъй като очаквах най-вече да се разхождам не си бях взел нито съд, нито плик някакъв… та се наложи да сложа набраните гъбки в страничните джобове на елека

По обратния път намерих още един пън с кладница, която едвам видях да се подава изпод снега:

И накрая - нещо, което си мисля, че е първата ми зимна припънка:

Подобни находки в тази част на годината много ме радват, да ви кажа. Мога да го сравня единствено с удоволствието да хванеш джигова бяла рибка от Дунава, в снежен януарски ден :p

Т.е. доволен останах и от разходката и от намереното в гората… жалко, че в неделя не успях да ида още веднъж. Надявам се, обаче, другия уикенд да е също толкова успешен с мекото време, което ни обещават в следващите няколко дни

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
bgbul написа:...Скоро ще започнат масово кладницата ...
Странното е, че за вече 50 години излети за гъби никога не съм намирал кладница.
Също и тополови припънки, въпреки че зимата често ходя около реки и има много дървета - тополи, върби, живи, мъртви, паднали и .... абе всичко има, само гъби за ядене няма

Може и да не съм достатъчно настойчив, разбира се !
И на мен ми се струва странно. Често гъбите са на по-високо, отколкото ние гледаме.
Здравейте отново в понеделник 
Уикенда не бе особено продуктивен, но важното е, че не си стоях у дома и този път
В събота реших да проверя един участък, който съм си кръстил „гората на припънките“, защото при предните дъждове буквално нямаше къде да стъпиш от тях… Надявах се да с се появили нови, но уви. Намерих само една самотна кладница, сгушена във вече изгнил брезов пън:

В неделя ми се отвори възможност за поправителен, от който се възползвах без колебание. Избрах си място, където никога досега не бях ходил, но където знаех, че минава малко поточе... Идеята ми бе хем да огледам района, хем да потърся някоя кладница или зимна припънка.
Припънки нямаше, докато кладници намерих само на едно място – върху ствол на изсъхнала бреза.

Количеството обаче бе задоволително

Много приятна находка, от която в крайна сметка успях да набера около килограм кладница, а поне още толкова не успях да достигна.

Иначе наоколо открих последни, вече скапващи се кехлибарени гъби и гълъбки, с което считам, че наистина края на активния гъбарски сезон е «зад ъгъла». От тук нататък по всичко личи, че ще го караме повече на ободряващи разходки и опознаване на нови терени за следващата година
Поздрави!

Уикенда не бе особено продуктивен, но важното е, че не си стоях у дома и този път

В събота реших да проверя един участък, който съм си кръстил „гората на припънките“, защото при предните дъждове буквално нямаше къде да стъпиш от тях… Надявах се да с се появили нови, но уви. Намерих само една самотна кладница, сгушена във вече изгнил брезов пън:

В неделя ми се отвори възможност за поправителен, от който се възползвах без колебание. Избрах си място, където никога досега не бях ходил, но където знаех, че минава малко поточе... Идеята ми бе хем да огледам района, хем да потърся някоя кладница или зимна припънка.
Припънки нямаше, докато кладници намерих само на едно място – върху ствол на изсъхнала бреза.

Количеството обаче бе задоволително

Много приятна находка, от която в крайна сметка успях да набера около килограм кладница, а поне още толкова не успях да достигна.

Иначе наоколо открих последни, вече скапващи се кехлибарени гъби и гълъбки, с което считам, че наистина края на активния гъбарски сезон е «зад ъгъла». От тук нататък по всичко личи, че ще го караме повече на ободряващи разходки и опознаване на нови терени за следващата година

Поздрави!
- G.Petkov
Стефко,
Как ги готвиш дивите кладници ?
Абе да си призная и аз нямам особен опит с кладниците в кухнятаG.Petkov написа:Стефко,

Сега съм наумил други няколко рецепти да опитам: Едната е за туршийка със зеле по предложението на колегата Диканаров, на която възлагам големи надежди

Другото, което възнамерявам да пробвам е омлет с кладници или например стандартното задушаване с масло и сметана... Или също мога да опитам да направя някаква супа. Имам спомен, че съм ял т.нар. „фалшива“ шкембе чорба, приготвена с култивирана кладница, която се бе получила доста сполучливо. Може пък с дива да е още по-добре

Проблемът при мен е, че гъбите у дома си ги ям сам и това малко ми убива кулинарния устрем

Поздрави!
- GODzillata
Панираната кладница си е класика!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- G.Petkov
Това бяха последните гъби, които намерих през декември - една попреминала масловка и няколко млади челадинки,

И защото се оплаках, че не виждам дървесни гъби - ето тези ги намерих в София на ул.Бачо Киро
!

Не ги познавам.
Снимките не са хубави, ама нямаше осветление но затова пък много мъгла.
И защото се оплаках, че не виждам дървесни гъби - ето тези ги намерих в София на ул.Бачо Киро

Не ги познавам.
Снимките не са хубави, ама нямаше осветление но затова пък много мъгла.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Георги, това е отлична зимна припънка! Става и за каша, чорбица и най-вече за мариноване. Да имаш предвид, че маринатата се естествено желира! По това време вече не се среща отровната пънчушка тук, но на някои по-южни райони може още и да избива. Разликата е, че на отровната пънчушка ламелите са с цвят на моторно масло- сивозеленикави и гъсти, а на зимната припънка са жълти и рехави, като на челядинката! Гуглата на пънчушката е куршумовидна, а на припънката се разтваря като чадърче с тъмна пъпка на върха. Много е красив такъв пън под снега! Изглежда, като че ли жарава гори! И аз така съм намирал кладници и припънки в София на много оживени места. И сега има един стар кичур кладница пред съседен блок на отдавна изсъхнало дърво. Но от тук гъби не прибирам, защото са замърсени я от домашни любимци , я от мързеливи домакини или от пушеци и прах от колите .
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
ЧРД-Честит Юбилей-50.
НА колегата-не му знам Още името.

Риболовци.
- G.Petkov
lusienn написа:ЧРД-Честит Юбилей-50.
Люси,
До днес размислях по повод поста ти

Много загадъчно е написан.
Да не си объркал темите в "Разни", а ?
- Павел Иванов
Не бре , просто честити на bgbul любилеят в темата , в която е най-активен
Та ако и да е на патерици , честито и от мен

Та ако и да е на патерици , честито и от мен

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- G.Petkov
Абе усетих аз, че има някаква загадка
!
Въпреки, че човека си има "ник-нейм"
!
На патерица,
ЧРД на bgbul,
Да е жив и здрав, както и семейството му!
Да продължава да ни напътства!
Моето мнение е, че е един от най-силните автори в темата,
Както от теоретична, така и от практическа насоченост.

Въпреки, че човека си има "ник-нейм"

На патерица,
ЧРД на bgbul,
Да е жив и здрав, както и семейството му!
Да продължава да ни напътства!
Моето мнение е, че е един от най-силните автори в темата,
Както от теоретична, така и от практическа насоченост.