За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от кирил великий »

Оцетената гъба, Диканаров, си е като ПЛЪТНА лигава медуза, точно на лигава гъба заприличва и се образува на дъното на истинския ябълков оцет след една-две години стоене. Утре ще снимам ябълковия ми оцет, който в момента е в две дамаджани от по седем литра всяка.Правен е преди три години.

Данчо, ябълковият оцет след две-три години стоене се избистря, защото всичката му мътилка се утаява долу на дъното на дамаджаните, където и се образува оцетената гъба. При това, ако е правен както трябва, ябълковият оцет става толкоз силен, че е почти мъчение да пиеш чист оцет. Тоест, ако се прецеди през марли мътилката, оцетът ще бъде чиста и НЕМЪТНА течност с КАФЯВ цвят.

НЕ ДРЪЖТЕ ЯБЪЛКОВИЯ ОЦЕТ В ПЛАСТМАСОВИ ТУБИ!!!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря на Данчо и на Киро! Нали съм новак в това производство, всеки съвет ми е от полза! Кире, защо бе братче да не са в пластмасови съдове? В инструкцията пишеше да се разбърква додето е със смляните ябълки с дървена бъркалка и да не е в метални съдове! Аз съм налял оцета в 5л. пластмасови бидончета и го чакам да видя какво ще стане. За сега ми е слаб и мътен, но е на 3 месеца. Рецептата по която го правих е:- на 10 кг. смляни очистени от нагнило и червиво ябълки се добавят 10л. изворна вода с разтворен 1кг. захар или мед. Бурето или бидонът да е на топло, но да е покрит с тензух и да не е на пряка слънчева светлина. Да е завит! После 1.5 месеца се бърка сутрин, обед и вечер с дървена бъркалка. После се изстисква и течността се слага на тъмно и хладно, без да е плътно затворена капачката на съда. След още 2 месеца се избистрял. На дъното ставала оцетната гъба, дето да я пазим мокра до следващото залагане, за ускоряване на процеса.
За отслабването рецептата е:- 2 супени лъжици изстискан лимонов сок, 2 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. мед и 1с.л. канела на прах се смесват в една водна чаша, като се долива вода.
Пие са по 1 с.л. от разбърканата смес 20-30 мин. преди закуска на гладно! И така редовно до постигането на желаното тегло! Това плюс по-горе написаната техника на храна и хранене! А и по възможност без пържено!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Диканаров написа:=== Кире, защо бе братче да не са в пластмасови съдове? В инструкцията пишеше да се разбърква додето е със смляните ябълки с дървена бъркалка и да не е в метални съдове! Аз съм налял оцета в 5л. пластмасови бидончета и го чакам да видя какво ще стане.===
Диканаров, напиши в търсачката "пласмасови бутилки и туби вреди" и гледай какво става. На какъвто и език да го напишеш, навсякъде ще ти се появи една и съща информация - вредни са поради няколко вещества, които отделят.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Кириле, направо ми счупи всички представи за пластмасовите опаковки, шишета и бидони! Как да не се дивиш на "човеколюбците" грижещи се само и единствено за хората! Преди десетилетия у нас беше само стъкло,картон и дърво за опаковка, а на Запад бил прогресът-пластмаса, силикон, ГМО и т.н. Май пак ще извадим старите бабини делви и дядови бурета и каци! Боже ако е истина, че над 80% от раковите заболявания се причиняват, ускоряват или съдействат от отделяните химични съединения на пластмасовите шишета и бидони/особено вторично употребяваните/ , то това е ужасяващо! А и СЗО нищо не предприема, освен да разсекрети проучванията по въпроса! Ще забия по-дълбоко по темата от днес! Но и това дето сега прочетох от 3-4 статии ми надигна косите! Коварството на "човеколюбителите" в името на Мамон е безгранично! Ще те омайват додето мърдаш и плащаш!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Няма как да избягаме от пластмасите, но дълготрайно да държиш агресивна течност като ябълковия оцет в пластмасови туби е неразумно. Направо си купувай стъклени дамаджани - сега има и пресипи цялото количество оцетена заготовка, което имаш, в тях. В стъклото може да отлежава години.

Да не плашим колегите, но да ти препоръчам да видиш някои изследвания, Барутчията мисля беше пуснал една тема за карциногенните причинители. Въпросът е многоаспектен, но не е място във форума за риболовци да говорим за лоши неща.

Да се радваме на живота и да се надяваме само на хубави неща!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

кирил великий написа:. Въпросът е многоаспектен, но не е място във форума за риболовци да говорим за лоши неща.

Да се радваме на живота и да се надяваме само на хубави неща!
Място е адаш,място е - аз по много форуми не се подвизавам,време няма.
Бат Весо,за отслабването ми споделиха,половин лимон,сока му де,и чаша топла вода,
сабалян първо него пиеш,след 20 - 30 мин вече другото.Абе кът ги гледам познатите,
явно има ефект,та и аз го мятам този пиниз. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Изображение

Изображение

Това ми е ябълковия оцетец - в мазето, та снимките днес - за светлина повече. Стои утаен, на втората снимка е утайката и гъбата. Полезна напитка.
lusienn

Мнение от lusienn »

Кире ако ти е повече,да ми заделиш малко като е готов,пък аз ще водя на искъра.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Напълно готов е, Люсиене, той е на три години - ще ме водиш, но на река Искър да пробвам една болонеза на изтичане по една нова система. Ще ти пиша на лични, следващата седмица. И ще се разберем. Защото за утре ме чакат шаран и есетра за готвене.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

кирил великий написа: Данчо, ябълковият оцет след две-три години стоене се избистря ...
Може би си прав, защото при мен оцета се консумира до две години прецеден през марля. За по-дълъг период нямам преки наблюдения.
Това лято с брат ми влязохме в мазето да видим какво има вътре. Не бяхме влизали от пет години, откак почина баща ми. Намерихме една касетка с 12 броя стъклени бутилки с оцет. Чудихме се винен ли е или ябълков и беше почти бистър. Нямаше и гъба - може би баща ми го е прецеждал през марля за консумация. Брат ми си го взе за Поморие и така и не го питах какъв беше оцета.
Относно бутилките - държим го винаги в стъкло.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:...Относно бутилките - държим го винаги в стъкло.
:smt023 Само така!

Значи, точно както казваш, ако прецедиш оцета през два-три слоя марля, той се избистря, ама аз държа на дъното утайката.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Кептън, аз пия една чаена лъжица от еликсира на д-р Димков, после след 20-30 минути "коктейла"! Чакам нови 20-30 минути и закусвам! Е не стоя да чакам на стол, ами си правя това- онова, извеждам кучето и така си минава час от ставане без да го усетиш! От както правя еликсира и го употребяват моите хора няма грип в къщи! Най малката внучка преди боледуваше всяка седмица това дето някое друго дете в градината е боледувало. Сега ако заболее е за ден-два в месеца. Майка ми е на 91г. и не е боледувала от 5г. грип или някаква друга инфекция! Много е полезен, казвам го от собствен опит! Лесен е на правене и се иска само постоянство при вземането му! Мисля, че знаете как се прави, ако не ще ви кажа.
lusienn

Мнение от lusienn »

Казвай елексира-да го пробват и мойте.

Аз съм готов със суровата туршия,ама я редувам с друга салата-да не ям прекалено много сол.

Изображение

Утре зелена салата.И Никулденски Шаран-пълнен.

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

За пластмасата,мога да ви кажа-че съм Работил в завода в София-на Гара Север-преди казармата-2 месеца.

Прави се чашки,кофички бъркалки за кафе и така нататък на Шприц машини-към Преса-на нея има матрица,отваря затваря-и като почне да полепва се пръска със препарат-понякога-чисто масло машинно-да не залепва-та да си знаете-хигиена-няма.

Поне там се работеше с гранула-пластмасови топчета на чували,колкото грахово зърно.

Този материял се сипва в машината да се разстопи-и после под налягане се подава в матрицата.

Риболовци.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

lusienn написа: ... да си знаете-хигиена-няма.
Поне там се работеше с гранула-пластмасови топчета на чували ...
Люси, сега е още по-зле.
Нефтозавода в Бургас спря производството на въпросните гранули. Полиетилен ниско и високо налягане, Полипропилен, Бутадиен и т.н. И се започна внос от Турция. Да, ама турците пък спряха гранулите и подават суровината в прахообразно състояние. Това пък изисква нови машини по-модерни за работа с тях.
И се започна - някои цехове се преустроиха в такива за рециклиране на стари пластмаси. Тук има един такъв. Внасят от Гърция употребявани касетки, бидони и каквото се сетиш. Трошат, смилат и ги правят на гранули. А доста отровни промишлени химикали се съхраняват и транспортират в пластмасови бидони и туби. В течно и прахообразно състояние. И после рециклирани на гранули стават част от изделията в бита ни.
В това е трагедията ни при пластмасите. Съвест няма там.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”