Избор на плувка
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Избор на плувка
Здравейте, колеги
Зимния сезон ми пенсионира временно шаранджийските пръчки и вкара в употреба болонезата и директния. Ловя основно на канали и реки със сравнително бързо течение и ми се налага да задържам стръвта на едно място, но с обикновените плувки не ми се получава. Така стигнах до дилемата между Shark-Cralusso и Cralusso Torpedo и също така не мога да преценя грамаж. Целите са морунаж и скобар и изискват максимална прецизност що се отнася до линията и грамажа на плувката. Скоростта на течението е приблизително 1м. за 2 сек. Моля да ми дадете съвет относно избора между двата модел и евентуално да ми посочите техни алтернативи на по-ниска цена. Весели празници от мен 

catch a fish or die trying !!!
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: Избор на плувка
първо тези плувки на са за боло и директен а за щека. погледни плувкиня на Кралусо Боло и Сърф те са в боло. като мога да кажа че и звете плувки са за по дълбоки вирове. но най добре лови с буре. големината зависи от течението и дълбочината
http://www.krakra-fishing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
[quote="Chromeo"]Здравейте, колеги
Зимния сезон ми пенсионира временно шаранджийските пръчки
А уж, си запален шаранджия, язък

''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Целта ми е да задържа плувката изправена, а стръвта позиционирана на едно място и да разбирам, че с препоръчаната от вас плувка BOLO - Cralusso ще се получи ?Емил Димитров написа:първо тези плувки на са за боло и директен а за щека. погледни плувкиня на Кралусо Боло и Сърф те са в боло. като мога да кажа че и звете плувки са за по дълбоки вирове. но най добре лови с буре. големината зависи от течението и дълбочината
Много е кратък деня, а нощта е прекалено студена за нощуване, така че няма смисъл да мъкна цял багажник такъми за 8 часа, от които 1,5ч. ми е разпъване и събиране на багажkevlar написа:Chromeo написа:Здравейте, колегиЗимния сезон ми пенсионира временно шаранджийските пръчки

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Използвай големи бурета 4-5-6...гр. Ще стана най-бързо и лесно. Няма да спреш на едно място, но не е и нужно. Достатъчно е да забавиш стръвта.
Ако все пак решиш да се пробваш с близалки (сърф и боло), то първо се увери, че течението е право и равномерно. Ако има водовъртежи, завои и тн. няма да ти се получи.
Грамажите зависят от дълбочината и течението, но по-малки от 5-6-7гр няма смисъл да купуваш.
Ако все пак решиш да се пробваш с близалки (сърф и боло), то първо се увери, че течението е право и равномерно. Ако има водовъртежи, завои и тн. няма да ти се получи.
Грамажите зависят от дълбочината и течението, но по-малки от 5-6-7гр няма смисъл да купуваш.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- izzyone
- фен клуб-скобар
За задържане на едно място и много много бавно изтичане Cralusso Surf. Обаче ако се спреш на нея трябва да се въоръжиш с мноооого търпение и да прежалиш поне един излет за тренировка, по време на който вероятно ще стигнеш до момент в когато ще ти се иска да си изядеш лактите от нерви
. Но попривикнеш ли плувката е много ценна за бързо течение.

“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”
Ernest Hemingway
Ernest Hemingway
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Шаранът е целогодишен уловист. Зимата е по труден заради температурата, но на големите и дълбоки язовири и езера си е активен. Въпросът е ние как се справяме с ниските температури 
Бивито, дебели дрехи, отопление, легло и разумно количество дизел биха били от полза и за по-късните часове.

Бивито, дебели дрехи, отопление, легло и разумно количество дизел биха били от полза и за по-късните часове.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
До известна степен послушах колегата Емил Димитров и си взех Cralusso Bolo 3gr., но нали съм инат и често пъти питам нещо и като ми отговорят правя обратното
та си взех и Cralusso Torpedo 5gr. Снощи ми изтекоха очите от гледане на клипове, как се водят Bolo и Surf
Торпедото го взех за канала в Гълъбово, защото там течението е равномерно без въртоли и завихряния на водата, а пък и каналът е широк 9 метра и не виждам проблем с 6-ца болонеза да се правя на щекар
Видях и изпълнения на Colmic и по-точно моделите Saturno, Navi, Beverly, Sfera които не бъркат толкова в джоба и също стават за задържане, но колко са ефективни във вещи ръце вие ще кажете

От изброените ми липсват "само" бивито и отоплениетоoneillbgm написа:Бивито, дебели дрехи, отопление, легло и разумно количество дизел биха били от полза и за по-късните часове.

Първите ми 4 излета с мухарката ми идеше както е на 4ри части да си завра да не ти казвам къде, но въпреки това не се отказах, така че един сърф и един тренировъчен риболов няма да ме уплашат(надявам се) Поздрави, колеги и весело посрещане на Новата годинаizzyone написа:За задържане на едно място и много много бавно изтичане Cralusso Surf. Обаче ако се спреш на нея трябва да се въоръжиш с мноооого търпение и да прежалиш поне един излет за тренировка, по време на който вероятно ще стигнеш до момент в когато ще ти се иска да си изядеш лактите от нерви. Но попривикнеш ли плувката е много ценна за бързо течение.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Взел си прекалено малки, за съжаление едва ли ще ти свършат работа.
Живи и здрави ще попълниш колекцията.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Доста се чудех за грамажа, ама ще видим какво ще се получи. По тия реки и канали ловя с 0.5гр. от обикновените плувки, та ме достраша да взема по 7-8гр. Ама все пак не съм ги ползвал мога да ги сменя то цената е една и съща, ако със сигурност няма да вършат работа, кажете...chirusa_bg написа:Взел си прекалено малки, за съжаление едва ли ще ти свършат работа.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това,че ловиш с 0.5 гр не значи,че е правилният грамаж.Близалки под 6гр почти нямат поне при мен приложение, освен в някои канали с много бавно течение.А 0,5 си е смях за река,съжалявам за откровението.Стръвта трябва да ти се движи по самото дъно,при задържане стръвта с куката не трябва да излизат на въздух,ако малко от малко разбираш от плувкарски риболов ще ме разбереш с половин дума.Или при течение тежест от 0,5гр ще слезне до дъното някъде къде вече трябва да презамяташ.Още едно пояснение-при задържане на плувката стръвта с първият дропер трябва леко да се отлепят от дъното-да се презентира стръвта и да привлече вниманието на рибите,ако ги има
За река трябва да имаш поне по 2бр плувки от грамаж.Една закачка може да да провали риболова.Нашата Марица играе с нивото постоянно и ако плувка от 2гр е добра в даден момент в следващите 10 минути може да иска 4гр и повече грама.Всяка река си е особена,но аз споделям основни неща за този риболов.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
По реката има доста закачки на дъното и когато ползвам обикновена плувка 0.5гр. с болото на изтичане нямам закачане по дъното, докато със същата плувка 3гр. кукат се забива доста стабилно във всичко по пътя си, засилена от по-голямата тежест. Това ми е доводът за употреба на свръхлека плувка и тъй като нямам опит с плувка близалка правя каквото всеки човек би направил, а именно да пренеса опита си от едното спрямо другото. Не случайно дадох информация за бързината на течението, за да мога да получа що годе ориентировъчен съвет за грамажа на вид плувка с функционирането на която не съм запознат и тепърва ще се запознавам. Поддържам 3 вида рибарско оборудване и ми идва малко по нагорнище на един път да набавя от по 2бр. от грамаж и вид плувки, всяка от които стува по 10 лв. 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Бурета си накупи,кой казва по две близалки.Я дай адрес да ти изпратя няколко от моите близалки,които дялкам в студените зимни нощи
- hshopov
- разбира нещата
Ти гледай и ластика да оправим и никакво влизане в болница,повечеbutnik написа:Бурета си накупи,кой казва по две близалки.Я дай адрес да ти изпратя няколко от моите близалки,които дялкам в студените зимни нощи

Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да чукна на дърво,ама това ми е първо влизане и то само за по 2-3 часа на ден.На линия съм.
Chromeo,с 0,5 няма как да закачаш, защото стръвта едва ли слиза до дъното.Това имах на предвид и по-горе.
Chromeo,с 0,5 няма как да закачаш, защото стръвта едва ли слиза до дъното.Това имах на предвид и по-горе.