Байтрънар ! Всичко за системата от колегата Вальо !

Модератор: sapuna

Заключено
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Байтрънар ! Всичко за системата от колегата Вальо !

Мнение от Димитър Чаушев »

sapuna написа:
kevlar написа:
sapuna написа:Загледах се един ден, Дайва Инфинити втора ръка, има по-малко за продан от Големия Байт на Шимано
Резонно!Дайва е макара ,тя е като името или егн-то ,а другото евтиното ... едносезонка ,да се похвалим по форумите и да си я снимаме преди да я пуснем в "продавам" :D
Е няма да ви се хвана :fishing4:
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Аз мога да кажа, скромно мнение естественно, малко за Дайва Уиндкаст ДЛ Байтрън, нали имах такива.
Това което ми направи впечатление, използвали са тук-таме много малки винтчета по механизма, шайбите на фрикциона за системата на байтръна са добри.Единственното нещо, което не ми хареса е лостчето за превключване на байтръна, вътре в макарата, че е от пластмаса!Винтовете, с които се закрепва капака към тялото, са от неръждавейка.Стабилна, здрава макара, която ще ви служи дълго!
Мое мнение е, че при биг пит макарите, шпулата трябва да лагерува.
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Димитър Чаушев написа:Е няма да ви се хвана :fishing4:
Вижте сега колеги, дайте всеки да изкаже мнение в тази тема, от опит с дадена марка и модел, за да има какво да научат четящите във форума.
:drinkers:
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Аз не разбирам колега! Точно за това направих темата, да разбера недостатъка на байтрънар системата.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Ти ли не разбираш, не те е срам, лъжеш като дърт чичка!!!
Освен, че е малко по-тежка байт макарата, друг недостатък не виждам.Това, че разни си там фирми използват материяли със съмнително качество, големи допуски, не означава че на системата не може да се разчита.
ВАЛЬО
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ВАЛЬО »

Димитър Чаушев написа:Ето колега Вальо,тема за системата байтрънар .
Обясни ни за дървеното желязо !
Леле за няма и ден гледай каква тема се отвори.
Колега Чаушев опитах се да обясня в предишната тема:
"Като написах ,че байтрънара е "дървено желязо" исках да кажа ,че самата система е измислица и почти ненужна според мен.Може би не съм намерил правилното сравнение и не сте ме разбрали.
Отново твърдя ,че според мен системата е точно това."

твоят отговор беше:
"То и тук не , че каза нещо, смислено ама карай да върви...брътвежи...! :lol: Обясни го на хилядите шаранджии,ловящи с байтове..."
Може би аз не се изразявам правилно или като Куелю ме разбират само манекенките,но отново ще поясня какво се опитвам да напиша.А това е ,че че самата система е измислица и почти ненужна според мен.
Нека някои от "хилядите"шаранджии във форума да ми каже с какво системата помага или улеснява при улов на шаран повече от обикновен аванс?Мога да се съглася донякъде при улов на щука или бяла риба,но и за такъв риболов имам резерви.
sapuna написа:Очаквам включване от Вальо.Ако е фен съм съгласен ,но иначе ми идва веднага да и перна хикса на тази тема!В последно време освен да си мерите дъртите пишки ,нищо продуктивно не сте написали!
Включих се.Не съм фен но не виждам какво пречи темата,дори и да си ги мерим нещата,то какво друго да разтягаме по това време на годината.Според мен не трябваше да затриваш темата на колегата за аванса,това си беше негов дерт,нашите писаници бяха излишни.Колкото до мнението ти за байтрънарите абсолютно съм съгласен на 100%.
Няма да правя никакво ревю защото както казах не ме кефят изобщо.
sapuna написа:
kevlar написа:
sapuna написа:Загледах се един ден, Дайва Инфинити втора ръка, има по-малко за продан от Големия Байт на Шимано
Резонно!Дайва е макара ,тя е като името или егн-то ,а другото евтиното ... едносезонка ,да се похвалим по форумите и да си я снимаме преди да я пуснем в "продавам" :D
Тук отново съм на 1000% съгласен ,няма друга макара освен "Дайва", Шимано до 2000г. правеха добри велосипеди и много добри скоростни системи за тях.

Колегите които са гледали как се лови азиатски шаран по 40 -60кг. може би са пропуснали предишните серии когато същия пич ловеше сладководни скатове по 180-200кг с Дайва BG на 40 години.
И те така,наздраве и да продължим да си ги мерим ако не ни заключи "sapuna" макар ,че аз поне му се подмазах дет се казва.
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Лол. Колега Чаушев, след такива прочетени обидни думи и на мен ми стана криво относно байтрънър макарите. Написаното от Вальо е вероятно просто думи, защото не ги използва и не ги харесва. Но...

Ползвам ги. Любими са ми. Мързелив риболовец съм, обичам да изпипам, да подредя, да заложа и... да чакам. Системата байтрънър много ми допада и ми помага при моят риболов. Нагласям си предният аванс, изпъвам влакното, включвам байта. И мързелувам. После с половин оборот изключвам байта и засичам, ползвайки си предният аванс.

Доста мога още да кажа в защита на системата. А и ловя на чисти, просторни водни обекти. Почти изцяло на Стамболийски. Пръчка 3.90 с биг пит байт макара. Тежичка е, но я ползвам и за риболов на сом. Ето я...

http://www.ebay.co.uk/itm/D-A-M-Quick-S ... 1659610151" onclick="window.open(this.href);return false;
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Ползвам ги. Любими са ми. Мързелив риболовец съм, обичам да изпипам, да подредя, да заложа и... да чакам. Системата байтрънър много ми допада и ми помага при моят риболов. Нагласям си предният аванс, изпъвам влакното, включвам байта. И мързелувам. После с половин оборот изключвам байта и засичам, ползвайки си предният аванс.
+1
А при определени ситуации не е нужно дори да се изпъва влакното

Искам обаче да добавя, че съм наблюдавал във форума с какви доказани и класически макари си е имал работа колегата Вальо и считам, че има основания за мнението си, че прецизния аванс може да замени байтрънера. Искам обаче да съм сигурен, че няма да гоня пръта във водата и използвам байтрънер и при риболов на дъно и най-вече при риболов с жива стръв - и на дъно и с тапи.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

[/quote]Колегите които са гледали как се лови азиатски шаран по 40 -60кг. може би са пропуснали предишните серии когато същия пич ловеше сладководни скатове по 180-200кг с Дайва BG на 40 години.
.[/quote]
Вальо, Дайва БГ е може би най-здравата макара произвеждана някога.Гледал съм ревюта и съм запознат с макарата.
Последно промяна от kevlar на Вто Яну 05, 2016 10:29 am, променено общо 1 път.
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Именно тук е магията им. Заради тези ситуации предпочитам байтрънъра. Не съм до въдиците, нерядко и по-далеч, колега кирил великий.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Колега Вальо , думите " То и тука не ,че каза нищо ,смислено ама карай да върви ............ " аз не съм ги казал но ,това са подробности :wink:
Ловил съм и с трите авансови системи ,заден ,преден и байтрънар . Почнах със задния , нагласяването на аванса като оставях пръчката на стойката продължаваше около минута ,да не говорим че след това три пъти се връщах да проверя да не би да е много стегнат ,след това взех и с преден аванс ,процедурата беше същата като при задния , после взех един байтрънар (куче марка ) и открих че с едно щракване всички страхове ми изчезват , байтрънара е спокойствие за шаранджията особено когато лови до закачки ,едно врътване и имаш предварително нагласен основен аванс . Това са плюсовете на байтрънара (и то не според мене ) напълно потребна система (и то не според мене ) ! Прочетох няколко пъти поста ти ,да не би да съм изпуснал нещо но , така и не открих аргументите ти (освен че не те кефи ) за безполезността на системата байтрънар !
Аватар
Chromeo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Chromeo »

Много забавната тема :D Имам 3 макари с байтрънер капачка, нагласих максимално отворен авансът да отпуска влакно толкова, колкото принципно ми трябва при чакане на удар, тоест всеки път като оставя пръчката на стойка отпускам на макс аванса и знам че е отпуснат толкова колкото ми трябва(предимство, характерно за макарите с двоен аванс). У тук питам аз, какво е предимството на байтрънърите ?
catch a fish or die trying !!!
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

Валка...това за брътвежите аз ти го написах,но и верен на себе си ,ти упорито продължаваш с тях! Огромен пост удари само и само да разберем,че теб системата не те кефи та за това ги отхвърляш,че и препоръчваш на колеги да не си купуват! Никакви доводи....само личното ти мнение и много алабалистика! Сапуне прав си...ключи тая тема! Нищо ново под слънцето!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Chromeo написа:Много забавната тема :D Имам 3 макари с байтрънер капачка, нагласих максимално отворен авансът да отпуска влакно толкова, колкото принципно ми трябва при чакане на удар, тоест всеки път като оставя пръчката на стойка отпускам на макс аванса и знам че е отпуснат толкова колкото ми трябва(предимство, характерно за макарите с двоен аванс). У тук питам аз, какво е предимството на байтрънърите ?
Аз, имам 2 такива капачки на Дайвите ми и всички Ултегри и Пауър Аерото също.Системата байтрън е по надеждна от капачките, мое мнение!!!
При капачките има вероятност, да пренатегнеш аванса или да е прекалено мек, защото все пак е вид гайка, и няма точно фиксирано положение.Докато при байта, аванса пак е настроен като при капачките, но оперираш само с лостче, което достига от ГМТ до ДМТ и обратно.
Така, няма как да пренатегнеш или да олабиш аванса.
За мен, това е предимството на байта пред капачката, макар и двете да изпълняват една и съща роля.
ВАЛЬО
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ВАЛЬО »

hshopov написа:Валка...това за брътвежите аз ти го написах,но и верен на себе си ,ти упорито продължаваш с тях! Огромен пост удари само и само да разберем,че теб системата не те кефи та за това ги отхвърляш,че и препоръчваш на колеги да не си купуват! Никакви доводи....само личното ти мнение и много алабалистика! Сапуне прав си...ключи тая тема! Нищо ново под слънцето!
Явно ти си бил :wink: извинявам се на колегата Чаушев.

Понеже явно не се изразявам правилно ще се опитам по подробно.Пак повтарям това е МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ .Не твърдя че съм прав на 100% и не задължавам никого да е съгласен с него.
За самата система- както всички знаем това са два аванса обикновено по хлабав и като завъртиш стегнат.
Че е по лесен и мързелив съм съгласен,но не виждам нищо революционно или незаменимо което да не можеш да направиш с всяка друга макара.Отново мое мнение,колкото по сложна е една система толкова повече неща могат да се развалят.
Да сравня класическият преден аванс с байтрънър при различни видове риболов.

1-риболов на бяла,щука, и толстолоб(на тапа) при този риболов бих се съгласил до някъде с използването на байт.Достатъчно отпуснат аванс да може рибето да налапа добре после едно завъртане и си на такъв какъвто ти си преценил.Не виждам обаче защо да не отвориш бигела на обикновена макара,пак с едно завъртане се включва аванса който си преценил.Според мен с отворен бигел е по добре защото има по малко съпротивление от възможно най мекия аванс.

2-Риболов на шаран и подобни на дъно,абсолютно не бих ползвал байт освен ако не е на някое платено бетонно корито.В повечето случаи се лови близо до закачки,прагове и т.н(примерно Монтана или Дунав и много други)ако не се засече бързо а му се даде по хлабав аванс 100% е избягал.Тук съм абсолютно несъгласен с колегата Чаушев.
Димитър Чаушев написа:... байтрънара е спокойствие за шаранджията особено когато лови до закачки ,едно врътване и имаш предварително нагласен основен аванс .
Шарана е умна риба,при най малкото забавяне веднага намира къде да се увърти ,претрие и изчезва.Аз , а и доста колеги обикновено сме на 50-200м. от въдиците докато идем до тях и при по хлабав аванс обикновено се получава капо.Винаги си настройвам аванса достатъчно стегнат зависи от дъното,не бих ползвал никога двоен- по мек и основен.За времето необходимо за включване на основния рибата получава много голям шанс за бягство.

Надявам се този път да съм се обосновал и да сте ме разбрали защо мисля така.
За други видове риболов-плувка,блесна камо ли пък морски мисля ,че и любителите на байтрънър не го ползват.Ако съм пропуснал някакъв вид риболов подсетете ме.

П.П.
kevlar написа: Вальо, Дайва БГ е може би най-здравата макара произвеждана някога.Гледал съм ревюта и съм запознат с макарата.
Тук съм съгласен на 100%.Може да не е най здравата,сещам се за още десетина марки макари някои и по здрави,но е единственият модел правен и до днес.Аз съм фен на Дайва.
Заключено

Обратно към “Въдици и макари”