Байтрънар ! Всичко за системата от колегата Вальо !

Модератор: sapuna

Заключено
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Re: Байтрънар ! Всичко за системата от колегата Вальо !

Мнение от kevlar »

Щом системата байтрън е по-надеждна от капачката защо Коледата ти е толкова ненадеждна :lol:

Chromeo, много си долен, шъ знайшшш!!!
Предпочитам макари с преден аванс, затова всички са такива.
Колеги, всичко опира до лично мнение и предпочитание!Може, да разпъваме локуми от тук до Великден. Затова и казах по-горе, всеки писал в темата да разкаже(с думи прости), за щайгите с които е ловил.По този начин, аз лично мисля, че ще се обогати темата, вместо да се чете за нападки.
Колкото до автора на темата, ако съм на твое място, ще си трая с какви макари ловя.Изпуснеш ли я, става земетресение, хахаха
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
Chromeo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Chromeo »

Димитър Чаушев написа: нагласяването на аванса като оставях пръчката на стойката продължаваше около минута ,да не говорим че след това три пъти се връщах да проверя да не би да е много стегнат
Аз лично си нагласям авансите и на трите въдици за по-малко от минута докато с едната ръка си бъркам в носа, какво това, така и твоето потретно проверяване на авансите е личностна характеристика, а не - или + на определена система.
Димитър Чаушев написа:едно врътване и имаш предварително нагласен основен аванс .
Нагласен за какво ? Игра с основния аванс винаги има, защото нито рибите, нито килограмите им са еднакви. В един случай ще е нагласен, а в друг ще съжаляваш, че си направил този 1/4 оборот. Реален пример на Ивайловград мощен рън имах, можеше да е 6 кг. шаран или 30 кг. сом. При 6 кг. шаран добре изключваш байта, но ако отсреща е сома врътнеш ли дръжката всичко приключва(то и при мене приключи тогава, ама поне ми свърши влакното преди това :wink: )
Като минуси на макарите с тази система мога да посоча относително по-голямото тегло в сравнение със същия модел макари без байт. Да не забравяме, че не всички макари са Дайва и Шимано(Окумата по мое мнение също имат читав байт) и наличието на БР система предполага още едно място за дефектиране освен обичайните.
kevlar написа:Chromeo, много си долен, шъ знайшшш!!!
Малко friendly fire да има :lol: :lol: :lol:

Въпросът е малко от малко да възприемем противоположните си мнения и аргументите заложени в тях. Щото истината някъде по средата.
catch a fish or die trying !!!
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

Еми ето плюса за такива льольовци като мене които не могат да си нагласят аванса за пет секунди .
Аванса винаги ми е настроен , става с лекота ,пипам( разхлабвам) само когато рибата е на десетина метра от брега и затягам евентуално ако рибата тръгне към закачки ,имам един приятел който в такива случаи казва "Ръчичка трябва за това " Това с теглото на байтрънара ми е омръзнало ,дай друг минус ! Както споменах ловил съм с трите вида авансови системи , байтрънара най ми допада .
пп. а ти ловил ли си с байтрънар ?
Аватар
Chromeo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Chromeo »

Димитър Чаушев написа:Еми ето плюса за такива льольовци като мене които не могат да си нагласят аванса за пет секунди .
Аз подобно нещо не съм имал предвид в казаното по-горе, само да уточня. Посочил съм два минуса не един :lol: И да, ползвал съм макари с байтрънер, даже и на плувка :oops:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Бря .... :shock: ! Много писано, много казано и все се прелива от пусто в празно. Някой не разбрал плюсовете и минусите, на друг му липсват примери, кой с какво лови...
Първом всякой има право да лови с каквото му е кеф, па ако ще и да са 2 куки от тел вързани на сопата. Аз примерно съм се оборудвал с 2 байта на Серт и 1 на Филстар/нема се юрна сега да ги гледам с какви букви и цифри са по тях :wink: / и съм си много доволен.
Какъв е + за мен, ами сигурността която ми дава байта да си имам 1 положение на свободна шпула и подготвен аванс. Пример от миналата година кога бях забравил да отворя байта и се бях отплеснал да снимам панорамата, обикновена каракуда ми събори сопата и стойката, а не ми се мисли къде щях да я гоня и как ако беше нещо от класа. При някои случай / бяла риба на рибе/ е бая трудно да се остави отворен бигела, що при вятър или трябва да си връзва човек влакното с ластик или да му се размята цялата линия по водата.
Тежината на байтрън системата за мен не е минус, що сопата общо взето си седи на стойка и не се държи постоянно на ръка.
Единствено като недостатък може би е качеството при евтини модели и материала който е вкаран, но па тук си е въпрос на късмет, поне според мен де, ако е речено лебедката да не издържи и даде фира, няма значение от каква система е.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Chromeo написа:[Нагласен за какво ? Игра с основния аванс винаги има, защото нито рибите, нито килограмите им са еднакви. В един случай ще е нагласен, а в друг...
Колега, ти сериозно ли?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Защо има стремеж да се налагат лични предпочитания.Всеки сам прави избора с каква макара да лови.Не съм истински шаранджия и моля мнението да не ми се взима на сериозно,но ловя шарани с фидер,дори избягвам от стандартните монтажи за фидер и ловя с типично шаранджийски монтажи.Та в моята практика на шаранджия с фидер, байтовете са намерили приложение при различните монтажи ,които използвам.Ловя с байтове на Шимано Супер Аеро,размерите са такива,че всеки уважаващ себе си шаранджия би ми се изсмял,но на мен си ми вършат работа.В бъдеще ,ако имам повече свободно време и реша да стана ИСТИНСКИ шаранджия бих ги сменил за по-големи и подходящи.
Хубава зимна тема,но нека тона бъде по-мек.В крайна сметка никой не се е родил научен
,споделените грешки на колеги само биха ни помогнали при избора.
Да не забравяме и една Българска поговорка:"Простирай се според чергата си."
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от isavkov »

[quote="butnik"..."Простирай се според чергата си."[/quote]

Това много ми хареса. Особено като почнат да ми опяват колко велики били Дайва и Шиманотата :))
:fishing12:
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Аватар
dizela_88
новобранец
новобранец

Мнение от dizela_88 »

Това трябва да е от прословутите зимни спорове за които до сега само бях чувал така ,че се включвам няма начин :D .За скромния си опит на шаранджия съм събрал два комплекта въдици единия с преден аванс , другия с байтове fire fox hb 80 които взех по препоръка на колеги.За мен тази системата има доста плюсове , особено при риболов на хищници е незаменима.Като съм с малко опит за мен е по-лесно предварително да си наглася аванса и само малко да коригирам ако има нужда след като превключа ,а когато ми се налага да ловя близо до закачки работя само с предния. Като минус за мен е , че на повечето бюджетни байтове втулката която включва от единия към другия аванс е от някакъв долнопробен метал и направо се пръсва при по сериозен удар ама за тия пари толко.За варианта с капачка не съм наясно ама там май нямаш възможност да регулираш като при втория аванс?
Аватар
Chromeo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Chromeo »

chirusa_bg написа:
Chromeo написа:[Нагласен за какво ? Игра с основния аванс винаги има, защото нито рибите, нито килограмите им са еднакви. В един случай ще е нагласен, а в друг...
Колега, ти сериозно ли?
Не казвам, че колегата си вади рибите на основния аванс така както го е нагласил в началото и не го пипа до края. Казвам, че предния аванс има преход от по-мек до по-твърд без да се прескачат степени, докато при БР системата има "скок" от по-мек на по-твърд и именно това прескачане може да изиграе лоша шега.

Трудно се улавя интонацията на написаното дори и при правилна пунктуация, но гарантирам че нямам нищо против никого от форума и тонът ми не е бил язвителен. Не съм казвал на никого за колко пари какъв модел макара да си вземе, нито съм му определял "чергата". Исках да има една читава тема, в която като влезе някой колега изправен пред дилема дали заден/преден/БР и т.н. да прочете ясни предимства и недостатъци и да си направи избора за себе си. Но явно и аз съм се пуснал по течението на "прословутите зимни спорове"; "налагане на лични предпочитания" и "преливане на пусто в празно" и нещата завършват както в повечето теми. Аз спирам до тук.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Chromeo написа: докато при БР системата има "скок" от по-мек на по-твърд и именно това прескачане може да изиграе лоша шега.
Напълно съгласен!
Разбрах те по съвсем друг начин в предния пост.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

И на това има" лек " Байта може да се настрои "почти " като основния за да преминава плавно , друг е въпроса че трябва практика ,като добиеш рутината идват и плюсовете . Най се ядосвам че не мога да ви го покажа нагледно :D Едно са предпочитанията ,друго е да обявиш нещо за ненужно заради тях !
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Добре де ,на мен като ми удари добра риба забавям с пръст мекия аванс и при овладяване на ситуацията си превключвам на работния,ама тук има тънка нишка-как да е настроен.Това е при ситуация с чист водоем и липса на закачки в близост.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

butnik написа:Добре де ,на мен като ми удари добра риба забавям с пръст мекия аванс и при овладяване на ситуацията си превключвам на работния,ама тук има тънка нишка-как да е настроен.Това е при ситуация с чист водоем и липса на закачки в близост.
Това с пръста, както спомена адаша е супер!!!
Повечето англета работят така, даже и не използват много аванса, понеже така с пръст усещат борбата на рибата.
Това е много добър начин, за "омекотено" преминаване към работния аванс, мое мнение.
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

От толкова мнения, няма ли да си дойдем вече на думата - всеки лови с предпочитаните от него пособия и методи. Както му е удобно... Както си иска. Мир да има.

Като заговорихме за английската школа, тя ми е любима. Топ риболовци и състезателите и не използват байтрънъри. Имам наблюдения за Дани Феърбрас, Али Хамиди от Корда тийм и т.н. Забравих и Стив Рингър от Дайва тийм... Якуб Вагнер от ДАМ МАД тимът рядко лови шаран, но не използва байт система. Предният аванс е за авантюристи, двойният за мързеливци. Лично мнение.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Заключено

Обратно към “Въдици и макари”