Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Зимни кефали на спининг.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- pavre
- вече хвърля и на тежко
Зимни кефали на спининг.
Здравейте, колеги и за много години.
Вчера реших да се отдам на любимото си хоби, а именно - лайт-спининга. За целта посетих една река, която ми е наблизо и държи добра популация от кефал. Реката ме посрещна сравнително ниска за този сезон, с неговите топящи се снегове, времето беше мъгливо, но меко. Разходих се по високия бряг и видях, че рибата се беше групирала на големи ята на определени места, което ме кара да си мисля, че започва да се размножава.. Избрах си едно удобно за хвърляне място: http://imgur.com/lN96NXl" onclick="window.open(this.href);return false; Започнах да подавам аглия 0/сребриста към отсрещния бряг, като се стараех да я водя бавно към средата на реката.. На второто хвърляне резултата не закъсня - нещо взе блесната ми и започна да плува с нея срещу течението, като се придържаше в дълбочината. Затягайки аванса, вдигнах рибата нагоре и видях, че това е кефалче около 30см - изненадващо енергично и борбено за студената вода. След него с прекъсвания от по няколко минути се закачиха още няколко, доставяйки ми неповторимото усещане за риба на въдицата. Такъма ми беше: сертче 2.1м/3-10гр и монофил 0.18. http://imgur.com/pQbMrgl" onclick="window.open(this.href);return false; Ето и снимка на уловените рибки: http://imgur.com/u0htFVi" onclick="window.open(this.href);return false;
Всичко най-добро и много риболовни емоции ви желая.

Всичко най-добро и много риболовни емоции ви желая.

Последно промяна от pavre на Чет Яну 07, 2016 10:16 am, променено общо 6 пъти.
- Bigmarlin
- сериозен играч
Re: Зимни кефали на спининг.
Супер ! Много яко
Браво колега ! Мерси за разказа
- hshopov
- разбира нещата
Браво,колега!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
- isavkov
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Евалата 

Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Че не се е събрал да се размножава - не е. Дано си ги пуснал да растат тез хубави рибета. Хубав излет иначе. Поздрави и още много такива!
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
- nikidilov
- ще става разбирач
Другият път,по-големи!!!!
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Браво, колега, добра слука
Дадохте ми алтернатива на мръзненето с болонезата и правенето на дупки в леда.

catch a fish or die trying !!!
- Vid
- кандидат преподавател
Браво, уникално и виртуозно... 

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- ще става разбирач
Браво,отлично. 

-
- сериозен играч
Много добър риболов се е получим.Поздравления за упоритостта.
А каква беше проводката? Бавно ли обираше, какво беше течението? Блесната зависваше ли или се движеше равномерно, срещу, диагонално или по течението? Кога последваха ударите най-често - непосредствено след приводняването или след потъването... Абе с две думи опиши начина на водене и поведението на хищника.
Не ми се е случвало в снега да ловя кефал на въртушка, но на воблер съм имал слука в хладното, последно на 11.11.2015. Мойте кефали са есенни))) Бавна проводка, плуващо жълто Goldy. Рибата взимаше някак по меко, не отсечено и рязко като през лятото. Имах около седем удара, четири извадих два върнах и два си запазих...
Не ми се е случвало в снега да ловя кефал на въртушка, но на воблер съм имал слука в хладното, последно на 11.11.2015. Мойте кефали са есенни))) Бавна проводка, плуващо жълто Goldy. Рибата взимаше някак по меко, не отсечено и рязко като през лятото. Имах около седем удара, четири извадих два върнах и два си запазих...
- Прикачени файлове
-
- IMG_20151114_091600.jpg (1.33 MiB) Преглеждано 3846 пъти
-
- IMG_20151114_202125_777.jpg (1.08 MiB) Преглеждано 3845 пъти
Късметът е на страната на подготвените.
-
- новобранец
Колега, къде си хванал тези прекрасни рибоци? 

- pavre
- вече хвърля и на тежко
Блесната я хвърлях напреко, по и срещу течението, като я водех възможно най-бавно, усещайки я да се върти. Нямаше ''летни'' удари - директно след приводняването..Но рибата беше много енергична, бореше се изненадващо силно за това време на годината. Според мен кефала си взима и зимата на спининг, но зависи от реката или водоема.Мишката написа:А каква беше проводката? Бавно ли обираше, какво беше течението? Блесната зависваше ли или се движеше равномерно, срещу, диагонално или по течението? Кога последваха ударите най-често - непосредствено след приводняването или след потъването... Абе с две думи опиши начина на водене и поведението на хищника.

Съгласен съм че и зимата и въобще в студа взима, но просто е по трудно да намериш местата и да улучиш времето. Трудно е да се говори за целенасочен улов на кефал с блесна през зимата, но не е невъзможно. Интересно, самото място кадето ловеше как го определяш - дебел бързей, дълбок или плитък вир, непосредствено след или над бързей или участък от реката с тихи води?... Виждам не е накъдрена повърхността на водата, но не мога да преценя колко е бърза. На мен ми удари непосредствено под бързеи (и то в студ) и в широк, плитък до 0.5м. участък с вода гладка като стъкло, но с течение.
Късметът е на страната на подготвените.