Избор на пръчка и макара

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Ivailo87
новобранец
новобранец

Избор на пръчка и макара

Мнение от Ivailo87 »

Здравейте,
Искам да си купя спининг пръчка + макара + брейд.
Ще се ползва основно по реки и по-рядко на затворени водоеми.
За риби: Основно за Речен кефал и Костур и по-рядко (ако се закчи Бяла, Щука)
Изкуствени примамки: Воблери, Блесни, Джиг

Пръчка:
Sportex CARBOFLEX TURBO - 3 - 15 g / 210 cm
Sportex BLACK PEARL - 5 - 16 g / 210 cm

Abu Garcia Veritas Spin - 3-15 / 5-18 / 219 cm

Okuma Black Rock - 3 - 18 g / 213 cm

GAD Gancho - 4 - 16 g / 213 cm
GAD Booch - 3 - 15 g / 213 cm

Savage Gear Bushwhacker XLNT2 - 3 - 18 g / 228 cm

Макара:
Ryobi Krieger - 2000 / 275 g
Ryobi Zauber - 2000 / 280 g

Ryobi NonSuch - 2000 / 285 g

Okuma NEW Trio SRS FD HIGH SPEED - 30 / 295 g

Daiwa Exceler S 2500 - 2500 / 290 g
Daiwa Exceler S 3000 - 3000 / 315 g

На този етап съм се насочил към по-бюджетен брейд:
YGK Real Sport G-Soul SS 112 - 32 лв
VARIVAS High Grade PE4 - 32 лв
Duel Hardcore X4 Milky Green - 35 лв

Парите ги имам налични и дето се казва и утре мога да ги поръчам. Но искам да попитам какви са шансовете на изложението "ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ" в Пловдив да има намаление на Sportex? Към Sportex съм се насочил по-специално заради гаранцията им. 10 години си е доста примамливо.

По форумите няма лошо мнение за GAD Gancho. Но по нашите форуми нищо не намерих за Booch

За Окумата също пишат добри неща.

Ако има намаления на Sportex бих си взел една от двете пръчки. Ако няма, може би ще е Gancho.

Бос съм в спининга. До сега бях с Oxygen Fuerzas + Cormoran Corcast Super Match.

Приемам всякакви съвети!

Edit:
Забравих да напиша цени.
Пръчка до 180 лв. (заради Sportex-са)
Макара до 150-160 лв.
Брейд до 35 лв.
Daiwa BG PILK 802HFS + DAIWA BG 3500 + Daiwa J-BRAID X8 - 300м #2.0
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Избор на пръчка и макара

Мнение от Vid »

Моето скромно мнение е....
Ivailo87 написа:Парите ги имам налични и дето се казва и утре мога да ги поръчам.
Парите са преходно нещо, днес ги има утре ги няма..., освен ако не си БГ олигарх :D

А, по същество, Спортексите са доста твърди пръчки още повече в тази дължина, Гадовете също макар че най ниската акция става, ако я намериш някъде по магазините де, ама едва ли...., при положение, че ще ловиш основно кефал и костур по реките?
В този смисъл мислЪ, че най доброто е Bushwhacker XLNT2 - 3 - 18 g / 228 cm., Моя приятел има такава и с нея вади даже толупи от по 15 кг. Изключая това, пръчката е много чувствителна, бърза и лека.... Работи много добре с леки примамки...

Относно макарите, Риоби е най добрата на най прилична цена...

п.п. Нямам мнение за Окума, т.е. имам ама то е 10 годишно, че са пълен боклук, ама сега може и да са напреднали.... Китайците не са сега това кое бяха преди 10 г......
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
reelbigfish
новобранец
новобранец

Мнение от reelbigfish »

Шпулите на Рьоби в размер 1000 перфектно събират 150m Varivas High Grade PE #0.8 Не мисля че ти трябват повече метри за този риболов..така че по-добре си вземи размер 1000
Herkules
новобранец
новобранец

Мнение от Herkules »

Аз гледах някъде с доживотна гаранция . :lol:
Обаче има две страници кога отпада гаранцията и при какви условия.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Има и такива с безусловна доживотна гаранция , както и такива с до първото счупване като пак няма никакво значение как се е случило то . Друг е въпроса , че са над определеният бюджет от 180лв.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Monovbg
новобранец
новобранец

Мнение от Monovbg »

Ivailo87 написа:Здравейте,
Искам да си купя спининг пръчка + макара + брейд.
Ще се ползва основно по реки и по-рядко на затворени водоеми.
За риби: Основно за Речен кефал и Костур и по-рядко (ако се закчи Бяла, Щука)
Изкуствени примамки: Воблери, Блесни, Джиг

Пръчка:
Sportex CARBOFLEX TURBO - 3 - 15 g / 210 cm
Sportex BLACK PEARL - 5 - 16 g / 210 cm

Abu Garcia Veritas Spin - 3-15 / 5-18 / 219 cm

Okuma Black Rock - 3 - 18 g / 213 cm

GAD Gancho - 4 - 16 g / 213 cm
GAD Booch - 3 - 15 g / 213 cm

Savage Gear Bushwhacker XLNT2 - 3 - 18 g / 228 cm

Макара:
Ryobi Krieger - 2000 / 275 g
Ryobi Zauber - 2000 / 280 g

Ryobi NonSuch - 2000 / 285 g

Okuma NEW Trio SRS FD HIGH SPEED - 30 / 295 g

Daiwa Exceler S 2500 - 2500 / 290 g
Daiwa Exceler S 3000 - 3000 / 315 g

На този етап съм се насочил към по-бюджетен брейд:
YGK Real Sport G-Soul SS 112 - 32 лв
VARIVAS High Grade PE4 - 32 лв
Duel Hardcore X4 Milky Green - 35 лв

Парите ги имам налични и дето се казва и утре мога да ги поръчам. Но искам да попитам какви са шансовете на изложението "ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ" в Пловдив да има намаление на Sportex? Към Sportex съм се насочил по-специално заради гаранцията им. 10 години си е доста примамливо.

По форумите няма лошо мнение за GAD Gancho. Но по нашите форуми нищо не намерих за Booch

За Окумата също пишат добри неща.

Ако има намаления на Sportex бих си взел една от двете пръчки. Ако няма, може би ще е Gancho.

Бос съм в спининга. До сега бях с Oxygen Fuerzas + Cormoran Corcast Super Match.

Приемам всякакви съвети!

Edit:
Забравих да напиша цени.
Пръчка до 180 лв. (заради Sportex-са)
Макара до 150-160 лв.
Брейд до 35 лв.
Със сигурност от изброените макари това - Ryobi NonSuch - 2000 / 285 g е най-доброто решение и силно препоръчвам. Румен (Artaks), който обслужва всякакви макари, е правил вече ревю на тази макара в другия форум и можете да го погледнете в раздела "макари". Определено за тези пари NonSuch е най-доброто.
Аватар
vantonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vantonov »

Взимаш ГАДината, слагаш едно Рьоби - Заубер, YGK 0.8-0.6, няколко Голди-та, няколко Салмо-та(Tiny), може и 1-2 Ружни пачета, и моя личен фарит Yo-Zuri L minnow 33/44s с цвят C44, някакви въртушки до №1 и ги почваш :)) Успех и да се похвалиш с покупката!
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Кхъм , брейдове с тегло 0.6 - 0.8 не се връзват особено с МЛ - М такъма който колегата си заформя . Доста по-оптимално решение е брейд с тегло 1 - 1.2 в случаят , най-малкото ще го ползва безпроблемно и с въртележки всякакви а и по-добре ще го понасят упоменатите макари . Относно основните питания лично аз какво бих препоръчал ? Ами в продавалниците в този и този на Манията форуми от време на време се среща най-универсалната гега в диапазона на която съм попадал - PS70MLF2 . В случаят сме наясно , че при второ употребление такава гаранцията няма да я има , но лично аз съм на мнение , че ако гаранцията е водещото при покупка на въдица , то по-добре да не си купуваме такава :wink: Слагаме и един Заубер 1000 , намотаваме която и да е от трите линии с тегло 1 или 1.2 и право на ряката :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
pop_stavri_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pop_stavri_ »

... или ето тази макара в размер 1000, прави ѝ се лек тунинг на врътката за 10 минути, и остават пари за по-читав брейд. Ексията според мен понася по-добре тънките брейдове в сравнение със Заубера.
Ivailo87
новобранец
новобранец

Мнение от Ivailo87 »

Monovbg,
Разгледал съм го ревюто на колегата Artaks. Затова съм я сложил в списъка.

Да за първа пръчка за съжаление бюджета е ограничен. Може би другата година ще заприходя PS70MLF2.

Edit.
Но никой нищо не казва за изложението в Пловдив. Аз никога не съм ходил на него и нямам впчеталения. Няколко пъти съм ходил в Експото и е имало частични намаления на някои неща.

Мен билета ми изтича сега на 1-ви Февруари и ще го подновявам Март месец, началото или средата.
Herkules
новобранец
новобранец

Мнение от Herkules »

Според мен всичко живо кьораво и сакато върти спининги по реката .
Гаранцията е водеща при тях защото копуват макари ,въдици и тн.
А после трябва да ги продадът някъде , защото вече са се снимали с тях :lol:
В последствие се разбира ,че не е това риболова за тях !
Правят ли някъде застраховка на въдици ,ако са по скъпи от колата ?
Изложението в Пловдив трябва да се види най -макото заради момичетата рекламиращи въдиците. :wink:
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

Не съм пробвал всички изброени въдици от поста ти .
Но повечето съм ги тръскал , както са ти казали и преди мен Sportex е прекрасна въдица - но не е точно за този риболов който споменваш.
Наскоро познат си взе kglights , и ако в момента аз си търсех въдица , най вероятно бих се спрял на нея.
:arrow: https://www.nariba.com/shop/bg/productv ... ights.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Най вероятно доста хора ще кажат - това е нисък клас , следователно не става хъхъ , или правено е във Виетнам !! Ако се абстрахираш от тези мнения ще видиш ,че това всъщност е много приятно пръчле , по нищо не отстъпващо на Гадовете, че дори и превъзхождащо ги - според мен.

Поздрави !!
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
liga
новобранец
новобранец

Мнение от liga »

Имам точно този спортекс CARBOFLEX TURBO - 3 - 15 g и няколко други спининга,като спортекса не го ползвам вече.Твърд е за джиг и работи добре с глава 9-11 гр.,добре работи с цикади и по силно вибриращи воблери.С блесни,клатушки и малки грамажи глави ми идва глуха сопата,оглушава и при делечни замятания.При костур 500гр.+ се огъва много и откъм дръжката и макародържача се чува нещо като пукане или чаткане,което също не ми харесва.
Ivailo87
новобранец
новобранец

Мнение от Ivailo87 »

А за кой риболов е Sportex-а?

За сега все повече и повече клоня към GAD-а. Предполагам, че за Пловдивското изложение ще вкарат и някоя друга пръчка. GAN702MLF
Ако няма ще се ориентирам към Savage Gear Bushwhacker XLNT2.

Специално на този GAD пише, че се ползва с брейд 6-12 lb. има ли проблем примерно да се ползва с повече lb. Защото специално Duel Hardcore X4 му дават на 1 - 18 lb / 1,2 - 20 lb. Другите за 1.2 са 14 lb. Което мисля, че няма да е проблем.

Остава само макарата ...
Мисля, че GAD се балансира добре с макара около 280 g.
Ryobi NonSuch мисля, че добре ще се пасне, пък и ще мога да я ползвам за щуки на другата ми пръчка (Оксижена).

Тръгнах да си пускам коментар и системата ми изписа, че има ново мнение.
Прочетох мнението на колега liga, явно няма да е Sportex-а на този етап.
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

GAD-те са балансирани пръчки, което ще рече че могат да се ползват макари в по широк диапазон. Имам моделите GAN602XULF, GAN662LLF, GAN702LLF като ги използвам основно за риболов на кефал, и са ми предостатъчни като тест по примамки. Моделът GAN702MLF според мен е малко прекалено за риболов на упоменатите от теб риби. Освен ако не използваш целенасочено примамки от и над 7-8 грама, защото с по-малък грамаж ще се загуби удоволствието от работата на пръчката. Последните четири водача са микро, което ще рече че е почти невъзможно да си намериш карабинка която ще премине през тях. Не се презапасявай и с по дебело плетено влакно, пак заради тези микро водачи, защото малко или много възпрепятстват изнизването му. Аз използвах размер #0.8 по японският стандарт, но после преминах на размер #0.6, като кастингът се подобри, а за моделът GAN602XULF тази година ще ползвам Gosen DonPepe-4 нишково в размер #0.4.
За макарите на Ryobi лоша дума не мога да кажа, точно обратното. Имал съм и имам доста Ryobi-та, като можеш да погледнеш и моделът Excia, ако не държиш да е с две шпули е финансово по изгодно от Zauber-а. Excia в размер 2000 работи безпроблемно с плетено влакно с размер #0.6. Единствено проблематично е това че често влакното се подпъхва под капачката за регулиране на аванса. Това само по себе си не е проблем защото се отстранява, чрез изпиляване, за отрицателно време.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”