Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
-
- разбира нещата
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
точно тези видове са от отелите или дето ти викам "румънска пръчка".не са дивачка ,за която ти казвам,зърното не е по-голямо от грахено ,черно на цвят и без никакъв вкус и аромат.
споменатите сортове ,по принцип не се пръскат,но зависи от годината,ако е много дъждовно и има мана ,ги хваща и тях.виждал съм как на отел ,му се е@ава мамата.
споменатите сортове ,по принцип не се пръскат,но зависи от годината,ако е много дъждовно и има мана ,ги хваща и тях.виждал съм как на отел ,му се е@ава мамата.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Конструкция ли ?
От строителните борси направо вземай арматура за бетон ( за плочи де ),те са с размери 4/2м.
Има различни дебелини на арматурата,там ти си решавай.
Бучиш единия край в земята на метър от къщата,и горния край го докарваш до където искаш.
Ще се получи един тунел покрай стените,ама надявам се това да ти свърши работа.
От строителните борси направо вземай арматура за бетон ( за плочи де ),те са с размери 4/2м.
Има различни дебелини на арматурата,там ти си решавай.
Бучиш единия край в земята на метър от къщата,и горния край го докарваш до където искаш.
Ще се получи един тунел покрай стените,ама надявам се това да ти свърши работа.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
Сега ще се досетиш, все пак сме от старата гвардия.Диканаров написа:... Това "рафия" не знам какво е
На времето нямаше сезал и за връзване се използваше лико. И за доматите за колчетата и за пощенските колети. Рафията е същото, но е от друго дърво. Разликата между двете е, че рафията има разтегливост, нещо като разликата между монофила и флуорокарбона.

Бяха си внос, но ги няма вече - сезала ги измести.
- КИРО
- Обратна връзка:
Чи ликото си е местно производство ве,напролет като почне мъзгата по върбите,
къртиш кора от по-младите клони,и отвътре си вадиш лико на метър,
провисваш го да изсъхне и го прибираш на сянка.
Ама с новите технологии,не знам дали си заслужава играчката.
къртиш кора от по-младите клони,и отвътре си вадиш лико на метър,
провисваш го да изсъхне и го прибираш на сянка.
Ама с новите технологии,не знам дали си заслужава играчката.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Да, даааа! Помня тези кълбета с които навремето връзваха разни пакети!
Не знаех, че са от дърво, а предполагах, че са от коноп! На времето се отглеждаше и обработваше масово по селата! И в Желязна има още вани до близкият ручей, в които са топили някога конопа преди да го чукат.
То и "сезал" си е едно тропическо растение , от което вадят дълги здрави жилки за същата цел! И у нас се среща, но като градинско растение по южните паркове и по морските градини! Някои му казват "столетник". С дълги зелени листа в китка, завършващи с шипче. Листата стигат до метър и половина дължина и десетина см. дебелина. Цъфти с едно стъбло, като хурка или мачта в средата на китката, на което израстват странично клончета с кремави камбанки! В Либия го имаше масово и си цъфтеше ежегодно! Е вече с тази химия, никой не се трепе да вади ликото от листата. Изкуственият сезал е много по-евтин, здрав и лесен за производство и съхранение, но се оказа, че няма нужната разтегливост при присадките. Бе тази година мисля най-после да си взема изпита за селянин на пролетната сесия!
Бе то, ако не са се прихванали присадките, пак ще си остана кандидат селянин! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- Модератор
Диканаров написа: ... да си взема изпита за селянин на пролетната сесия!Бе то, ако не са се прихванали присадките, пак ще си остана кандидат селянин!

Завръщане към корена му казваш.

- Диканаров
- кандидат преподавател
Данчо, аз съм трето поколение софиянец и до дето не се пенсионирах най-голямата ми нива е била някоя саксия с циклами!
Но от както се помня съм бил болен на тема природа. Ден след ден, година след година я за гъби, я за риба или раци, я за билки поне през единият от почивните дни си натрупах собствен опит и знания. На колко приятели съм ходил на бригади да бием плоча или друго не им знам броя.
Обичах да миткам на нови места, а не да съм закрепостен на една вила. Родителите ми бяха купили колибата при тяхното пенсиониране и аз ги карах в едната посока напролет и после обратно на есен. Е ходех и през отпуските за някой ден де ! Обикалях Балкана или за риба на язовира, но не ме влечеше земеделието.
След като цял живот съм си скъсявал живота, след пенсионирането си отидох там с намерение да си продължа с някой ден дните! Време мноооого и почнах! А да направя една леха, а после да терасирам друга, а десет корена домати, а някоя овошка и така вече шеста година се клатя около колибата. А да прекопая, а да оплевя, а да полея, а да заложа матриял за "лекарство", а да направя някой буркан с гъби или риба. Та така от сутрин до вечер се движа. Нещо, което в София ми липсваше!
Така си се поувлякох и ми става интересно да видя нещо ново дето съм опитал какво ще излезе! Та затова се шегувам със себе си, нали съм от гражданята!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Да попитам Данчо Михов и всички, които имат опит в следното:- от 3-4 години се опитвам от питомни кестени да произведа фиданки и не ми никнат! Все избирам едри и лъскави кестени от пазара, отначало ги пазех през зимата и напролет ги заривах под 5 см. земя, после ги пробвах напролет в саксии , сега съм ги заложил веднага след покупката в саксии у дома и гледам да имат вода в паничките под саксиите! Дано да покълне някой! Защо питам? Защото баща ми бе произвел фиданки и аз му ги закарах, ама като не ме влечеше и не го разпитах как ги е произвел! Сега вече го няма и ми се налага да откривам топлата вода! Имам голям кестен в двора над кухнята от него и единствено дето ми прави сянка, иначе няма плод! Трябвало да са няколко на по 20-30 метра един от друг за да станело опрашването! Татко бе раздал на съседите другите фиданки, но те са на стотици метри и нищо не става с опрашването и освен много бодливи и кухи топки с някакви зачатъци вътре друго няма. Та решил съм да бодна един-два на общинската пустееща земя около колибата та белким нещо стане! Място колкото щеш! Пред колибата има 20 декара мера с 20 стари ореха, сети под линия преди сто години. Между тях съм посадил вече разни фиданки, почнах да ги ашладисвам и ако имам и нови кестени ще има кой да ме споменава там с добра дума, когато вече няма да ме има! Та така, чакам ви съветите, ако имате опит с такъм матриял! 

- Martin Mihailov
- учете се от него
Многое вьзможно кестените даса обработвани с препарати против разни гадинки и това влияе на прихващанетоим.А на бащати сасе прихванали защото сигорно ги е брал директно от дьрвото.Товае все едно да купиш от магазина от тая пакетираната пшеница и тя да покьлне.А в сьщото време става за ядене и е безвредна.С кестени несьмсе разправял ное напьлно вьзможно даса третирани зада може да издьржат зимата .
-
- разбира нещата
Диканаров ,да ти кажа ,до едно язовирче (локва ),имаше едни орех ,едър и с мека черупка,събрах една шепа и ги засадих ,но нищо не поникна .хвърлял съм и костилки от череши ,купешки от пазара ,пак нищо.а преди време като имахме лозе ,имаше 2 череши ,имаше редовно изданки от нападали череши.и един орех има на село ,постоянно излизат издънки.
май когато искаш нещо умишлено да направиш ,не се получава,а природата сама си го произвежда.или е ниска кълняемоста ,или нещо не правим както трябва.
май когато искаш нещо умишлено да направиш ,не се получава,а природата сама си го произвежда.или е ниска кълняемоста ,или нещо не правим както трябва.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Диканаров
- кандидат преподавател
Абе има нещо, ама нали съм само "кандидат плантатор"
та не знам какво е и предпочитам от мързел, вместо да хвана книгите и да чета, някой да ми подскаже
! Мартин предположи, че може кестените да са третирани, а ти Дельо друго. То и съседите тук дето са уж знаещи ми казват същото, че от хубава овошка може да поникне самораслек, но обикновено бил дивачка
! После трябвало да се ашладисва!
И аз така почнах! Вадя покълнали от двора и разсаждам около колибата. После, като се прихванаха и поизраснаха почнах да ашладисвам.
Интересно ми е, че купешки уж расови овошки на кайсия и праскова не мога да завъдя!
Уж се прихване, а на втората година изсъхва! Може да е от почвата, може да не е достатъчно голяма дупката дето копая или торът да не е достатъчно или пък да е много? Знам ли?
Почвата ми е по-глинеста, ама за зеленчуци или ягоди и малини, вишни, череши, ябълки и круши си е ОК. Дори засадих и два ореха от тези дето поникнаха в двора на плешиви места в орешака пред колибата! Хванаха се, ама едни съседи като си забият кола с въжето за кончето им да пасе не се съобразяваха с тях и въжето ги ожъна на два-три пъти и после загинаха!
Сега дръвчетата ги садя с още три кола наоколо и ги привързвам към тях та оцеляват! 

- Don4o_62
- учете се от него
Някой да е слушал за около 45 год. праскова
дето си разстеше и чупеше клони от плод и си разстеше весела
- иначе около 10 - тата година изсъхват - точно такава имахме в двора и идваха хора та си рязаха клечки да ги присаждат,та да станат техните като тая
плодовете ставаха чак на есен и бяха като голяма ябълка,но не червеникави а жълтееха,за вкус няма да говорим
,та един комшия ми каза да му събера костилки да ги носил в Гърция при познати,стана ми интересно как ще я раззсели,вика костилките наесен ги слагам по 2 в саксия и ги поливам цяла зима да е влажна почвата,но ги държа на стайна температура,та на пролет все някоя ще покара,та Диканаров да пробва тоя метод за кестените пък било за каквото и ще да е друго

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Благодаря Дончо! Тази година точно това се опитвам да направя. Но съм сложил кестените по 4-6 в саксии и ги държа на хладно, осветено място и гледам в паничките под саксиите винаги да има вода! А дано най-после да съм нещо направил. Ако израсне някоя фиданка и се прихване ще ви каня след десетина години на кестенобер!
А пропо, до саксиите с кестени ми са саксиите с люти многогодишни чушлета и розмарина.
Надявам се да не станат някакви люти с вкус на хвойна кестените! 
Дончо, един мой комшия, който е на 65г. има в двора си 3 такива праскови, садени от баща му! Стоят зелени и най-много да пожълтеят на есен! Отрупват се от плод и правим от тях специални" капки "за блясък в очите! Не са много едри и много сладки и сочни, но са с хубав аромат и стават за компот отлично, а за лекарството да не говорим! Търсил съм при него да има нещо поникнало от само себе си и до сега не съм намерил. Ама кой знае, може и да намеря някой поник. До сега всичките костилки ги хвърлям на едно място, където правя компост и не съм видял нещо да е покарало. Имал и кайсии от баща му но изсъхнаха миналата година и ги извади. Бяха средни по размер , но пъпчиви като зарзалите и така оцветени . За тях вече нямам никакъв шанс да прихвана.

Дончо, един мой комшия, който е на 65г. има в двора си 3 такива праскови, садени от баща му! Стоят зелени и най-много да пожълтеят на есен! Отрупват се от плод и правим от тях специални" капки "за блясък в очите! Не са много едри и много сладки и сочни, но са с хубав аромат и стават за компот отлично, а за лекарството да не говорим! Търсил съм при него да има нещо поникнало от само себе си и до сега не съм намерил. Ама кой знае, може и да намеря някой поник. До сега всичките костилки ги хвърлям на едно място, където правя компост и не съм видял нещо да е покарало. Имал и кайсии от баща му но изсъхнаха миналата година и ги извади. Бяха средни по размер , но пъпчиви като зарзалите и така оцветени . За тях вече нямам никакъв шанс да прихвана.

- Don4o_62
- учете се от него
Тая нашата многогодишноразтяща праскова
си разтеше весела, щото отвън откъм тротояра имало пукната тръба и си смичела водица постоянно,един ден дойдоха едни от ВИК и с един уред намериха теча,оправиха го и за 2 - 3 месеца дървото изсъхна
,одрязах то до дъно,но след време отстрани покара фиданка и почна да расте скоростно,сигурно пак беше станал теч
и тръгна и стана дръвче,но взех да престроявам двора и я резнах,колкото и да не ми се искаше,та такава беше одисеята с тая праскова,но пак не беше като другите модели че плодовете и бяха като голяма ябълка и жълтозелени

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- КИРО
- Обратна връзка:
Розмарин и чушлета - комшии ????
Бат Весо,прасковите ще почнат пипер да вързват бре.
Майтап де.
Иначе дето хвърляш костилки на компоста,не очаквай нищо да поникне.
Компоста мааалко по-на дълбоко развива голяма температура,отделно десетина модела червеи работят там.
То и затова е компост демек ТОР.
И аз като теб навремето хвърлях така орехи и праскови из градината,
ама поникваха на 30-40м настрани после,абе щура работа.Е,разбрах после че
грешката е в мен,ама се наложи да се преместя в града да живея,заебах цялото пръст производство за
20 и кусур години,после почнах на ново,ама вече с друг акъл.Демек,и аз питам тука и чета като луд.
Абе като бях хлапе,дядо ми ме учеше как се ашладисва,над десетина дръвчета има още живи,
сега 3г вече,нищо не ми се хваща,забравил съм уроците нещо.
Бат Весо,прасковите ще почнат пипер да вързват бре.

Майтап де.
Иначе дето хвърляш костилки на компоста,не очаквай нищо да поникне.
Компоста мааалко по-на дълбоко развива голяма температура,отделно десетина модела червеи работят там.
То и затова е компост демек ТОР.
И аз като теб навремето хвърлях така орехи и праскови из градината,
ама поникваха на 30-40м настрани после,абе щура работа.Е,разбрах после че
грешката е в мен,ама се наложи да се преместя в града да живея,заебах цялото пръст производство за
20 и кусур години,после почнах на ново,ама вече с друг акъл.Демек,и аз питам тука и чета като луд.
Абе като бях хлапе,дядо ми ме учеше как се ашладисва,над десетина дръвчета има още живи,
сега 3г вече,нищо не ми се хваща,забравил съм уроците нещо.