върхове и тяхното предназначение

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

върхове и тяхното предназначение

Мнение от isavkov »

Привет колеги,
знам че задавам глупав въпрос, ама простете на младите и глупавите като мен :D
Та търсих инфорамация за върховете на фидерите. Знам че червения е твърд, зеления - среднотвърд, и жълтия - най-мек.

Въпросът ми е кога и в какви ситуации, кой връх да ползвам?
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Аватар
Naas
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: върхове и тяхното предназначение

Мнение от Naas »

Има много изписано по темата, просто върни темите назад и ще намериш отговора, четене му е майката :mrgreen: И цветовете нямат никакво значение, всеки производител слага различни и нямат никаква последователност. По принцип при дребни и капризни риби слягаш по мек, при риболов на шарани на платени например или на река с течение слагаш по твърд и така се нагаждаш според ситуацията. Успех!
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Три стандартни върха с последователност лайт, медиум и хеви. Цветовете, да видим, доста ми се спи в този късен час, извинявам се ако има грешки, не са еднакви за различните производители. Предполагам, че на тях има упоменат тест в oz. А 1 oz, унция е 28 гр. Оттук правиш сметка в какви ситуации и с какви монтажи кой връх, ще използваш.

Пример, отиваш на водоем в спокойна вода и ще ловиш дребна риба като платика, червенопер или баби. Слагаш лайт връхчето. Отиваш на арендван водоем със шарковци например 2 до 4 кг, слагаш медиум връхчето. На река с течение използваш хеви връхчето. И така, докато свикнеш.

Накратко написах, но лично аз не използвам фидери, а само методът.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Mistor ribar
новобранец
новобранец

Мнение от Mistor ribar »

Ако не са надписани,хвани и трите връха за тънкия краи и ще ти стане ясно,кой то се огъне най много е лайт и тн.Пожелавам ти и с трите връха да на скубеж много Рибоци.Успех
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

Mistor ribar написа:Ако не са надписани,хвани и трите връха за тънкия краи и ще ти стане ясно,кой то се огъне най много е лайт и тн.Пожелавам ти и с трите връха да на скубеж много Рибоци.Успех
Много правилно,а и на истина не се подлъгвай по цветовете. При всеки производител са различни!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от isavkov »

ем значи ще го проверя да видим :)
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

oneillbgm написа: А 1 oz, унция е 28 гр. .
Интересно, в Испания твърдят , че една ОЗ Унция е 33гр. А сега де ..... Това го казва 5-ят в Испания
Изображение
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

http://www.convertworld.com/bg/
1 унция = 28,35 гр.
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Испания правят ли хубава бира? Може нещо от петата бира да е..
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

И аз съм новак в фидер риболова но всеки връх си има предназначение.
Всичко зависи и от твърдостта на самата пръчка но да вземем пример с един медуим фидер :
-В всеки риболов основата или началото трябва да ти е с средния връх най често 1.5-2 Оz, С него се гони средна дистанция например до 30-40 метра от брега и риби до 7-8 кг :) Тук е малко противоречиво, но често набодените риби усещат по твърдия връх и плюят бързо за чупене не го мисли ,трудно се чупят !
Най мекия връх е за ловене на близка дистанция до 20-30 метра и за риби с много нежко кълаване, перки, каракуди,платика и костурчета ,
Но никога не го подценявай :) на него ранно пролет когато рибите са мудни кълват и шарковци макар че са до 1 Оz се справят отлично с риби до 3-4 кила.
Хеви върховете са 3-4-5 Оz и те са тежката артилерия :) Когато рибата взема добре и са йедри това е твоя връх :) С него се хвълят по тежки хранилки,на бая голяма дистанция и т.н.

Та както казах основата ти е медиум или средния връх, и в течение на риболова, Ако са по нежки къванетата и или имаш пропуснати кълванета сменяш на по финния и така докато не стигнеш оптималния вариант да не пропускаш кълванета и да достигаш дистанцията на която са рибите
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Чирусе, аз зная колко е една оз, стана ми странно, че 5-я в Испания не знае колко е една унция :)
Слави, брат, нямашш си и на идея колко лесно се чупи връх ! Само леко невнимание и е отишъл !
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Иво Вълов написа:................... стана ми странно, че 5-я в Испания не знае колко е една унция :)
Да е само това което не знаят с мед да ги намажеш.
Биратаим е страхотна Влади,ама май поррррото/джойнта/ му е дошло в повече :lol: :lol: :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Ице, мога да ти постна линк към клипа дето испанеца говори, ще паднеш от коня какви ги говори, на някакви типове, дето искат да започнат да ловят на фидер, пример една от изцепките му : cualquer carrete vale para pescar con feeder, cualquer ! Превод: Всяка една макара може да се ползва за фидер, всяка една !
Интересното е че тоя мъж в Ирландия е направил 156 та 165 риби за 4 часа ! Това ме вцепени още повече !

https://www.youtube.com/watch?v=tYSLwq2 ... e=youtu.be
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Иво,не знаенето на някои терминологии не му пречат да е добър риболовец и обратното-дървени философи ,а не могат една риба да хванат.Оспамихме темата,чакай поне да драсна и аз нещо по нея.
Върховете се избират според интензивността на кълването на рибата,според дистанцията,според тежината на кошника.Но има и изключения като например-малка кошница с най-твърдия връх може да я заметнеш по-малко отколкото с по-мек.Та човек се учи в движение, стига да иска.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”