Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Откриване на сезон 2016
Модератор: Paublo_Eskobar
Откриване на сезон 2016
Колеги,
Първо искам да честитя на всички 2016-та година, да Ви пожелая здраве, късмет и много незабравими излети.
С оглед на екстремното запролетяване тези дни бих искал да попитам по-вещите в занаята дали има смисъл да се пробва излет в близките дни, или е прекалено студено все още?... Имам предвид излет за риболов на мирни риби, не за хищници.
Идеята ми е да посъветвате новобранци в бранша като мен какви са необходимите и достатъчни условия за започване на активен риболов...
Благодаря предварително за изразеното мнение.
Поздрави.

Първо искам да честитя на всички 2016-та година, да Ви пожелая здраве, късмет и много незабравими излети.
С оглед на екстремното запролетяване тези дни бих искал да попитам по-вещите в занаята дали има смисъл да се пробва излет в близките дни, или е прекалено студено все още?... Имам предвид излет за риболов на мирни риби, не за хищници.
Идеята ми е да посъветвате новобранци в бранша като мен какви са необходимите и достатъчни условия за започване на активен риболов...
Поздрави.

Re: Откриване на сезон 2016
Само да допълня: Всякакви съвети и за подходяща локация около София е ценна информация. 

Въпреки "колосалният" интерес към темата, ще си позволя да попитам още нещо. Интересува ме, особено през пролетта дали не е по-удачно да се смени класическата стръв (царевица, бял или торен червей) с пелети за куки?... Дали трябва да бъдат допълнително "дипвани" и ако някои от Вас има опит с пелети за стръв на кука нека сподели техника и марка.
- isavkov
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това с пелетите и аз смятам да го пробвам като се стопли. Взел съм си едни силиконови пръстенчета за куките, та се слагат на тях и слагаш и пелетите. За дип-а... според мен е въпрос на тест. Пробваш веднъж със и веднъж без пък както дойде 

Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
За дип-а най-вероятно си прав. Аз имам предвид пелети, с размери под 10мм, които се слагат на самата кука. Пише, че били изключително стабилни на куката и се разпадали за не по-малко от 30мин.
http://www.nasluka-shop.com/zahranki-i- ... 200gr.html - тези например.
Интересно ми е да чуя мнение от хора, които са пробвали този метод, както и предложения...
http://www.nasluka-shop.com/zahranki-i- ... 200gr.html - тези например.
Интересно ми е да чуя мнение от хора, които са пробвали този метод, както и предложения...
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Ако питаш за риболов на мач - целогодишно има активни риби които могат да се ловят. Бабушки, уклеи, кленове, скобари...Камен_81 написа:Колеги,
Поздрави.![]()
Трябва да се внимава със захранването - по-малки количества. Лично аз предпочитам да не използвам сухи захранки.
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат!![]()
![]()
- isavkov
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз се чудя за уикенда между яз. Суходол и Панчарево...
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Не виждам защо трябва да се спами точно в мачовия раздел.
По темата,когато се топи снега е малко на късмет да уцелиш добър цвят на водата по реките,повечето пъти е по мътна, и се обикаля и се гледа на място.Лично моето мнение е че пролетта ако приемем че е дошла, нещо в което се съмнявам е хубаво да се наблегне на финни такъми и плувки максимум до 1 грам за перки, уклей и клен които са по активните риби. Мачовия риболов не ми се вижда удачен, използва се главно жива стръв а не пелети,царевици и т.н. при по хладна вода те не работят ефикасно. Може да се пробва на тесто, и кус-кус в чист вид без подобрители,аромати и.т.н. На доста от платените язовири се пуска пъстърва така че тя остава най разумния вариант , всичко останало е авджийска работа
Дано съм Ви бил полезен с нещо
По темата,когато се топи снега е малко на късмет да уцелиш добър цвят на водата по реките,повечето пъти е по мътна, и се обикаля и се гледа на място.Лично моето мнение е че пролетта ако приемем че е дошла, нещо в което се съмнявам е хубаво да се наблегне на финни такъми и плувки максимум до 1 грам за перки, уклей и клен които са по активните риби. Мачовия риболов не ми се вижда удачен, използва се главно жива стръв а не пелети,царевици и т.н. при по хладна вода те не работят ефикасно. Може да се пробва на тесто, и кус-кус в чист вид без подобрители,аромати и.т.н. На доста от платените язовири се пуска пъстърва така че тя остава най разумния вариант , всичко останало е авджийска работа

Дано съм Ви бил полезен с нещо
Колега Slavi_82, не смятам, че се спами в раздела и ще обясня защо. Аз лично друг тип риболов, освен мачов не смятам да практикувам. Този метод на комуникация между рибата и риболовеца ми е най на сърце
. Има много начинаещи и аз в това число, които имат нужда от съветите и подкрепата на по-напредналите в занаята. Ти си изразил своето мнение и си го аргументирал много добре, за което ти благодаря. С две думи още не става за активен риболов на мач, освен на някои платени водоеми, сериозно зарибени с пъстърви...
Относно стръвта, не можах да намеря кой знае колко мнения и споделен опит за използването на пелети за кука, а пък ми е доста интересно дали ма резултати. Но да уточня, не става въпрос за пелети за захранка, а за кука, използвани като стръв и по-конкретно тези, които директно се поставят на куката, а не се прикрепят с рингове и т.н.
Колега isavkov, моля да споделиш впечатления, резултати и евентуално някоя снимка след уикенда. На слука!

Колега isavkov, моля да споделиш впечатления, резултати и евентуално някоя снимка след уикенда. На слука!

С 4-5гр. добре утежнен ваглер, да се подават 2-3см от антенката, с един бял червей на 18, 20 или 16 номер кука спокойно се лови уклей и червеноперка на язовир без захранка. С много лека плувка може да се строши мача!Slavi_82 написа:Лично моето мнение е че пролетта ако приемем че е дошла, нещо в което се съмнявам е хубаво да се наблегне на финни такъми и плувки максимум до 1 грам за перки, уклей и клен които са по активните риби.
Пробвал съм само със силиконовите пръстенчета и съм слагал какви ли не пелети /малки, големи, специално за захранка, с различни аромати,.../, но всичките ми опити се увенчаха с неуспех и се отказах. При това в топло време на платени и добре зарибени водоеми.

Здравейте,
По темата : смятам , че все още е рано за пелети. За мен риболова на шаран на платено не е спирал с изключение на 10-те дни когато температурите паднаха до -20 . Ловя на букетче бял червей ( чист протеин ) и имам успех.
Колега ASN,
Бихте ли обяснили защо мача е възможно да се строши от лека плувка. Ще е полезен опит на готово за новобранци като мен.
Благодаря ви.
По темата : смятам , че все още е рано за пелети. За мен риболова на шаран на платено не е спирал с изключение на 10-те дни когато температурите паднаха до -20 . Ловя на букетче бял червей ( чист протеин ) и имам успех.
Колега ASN,
Бихте ли обяснили защо мача е възможно да се строши от лека плувка. Ще е полезен опит на готово за новобранци като мен.
Благодаря ви.
Здравейте,
Питам толкова настоятелно за мнения относно пелетите за куки, поради няколко причини.Първо, те са удобни за съхранение и винаги под ръка, най-вече при непланирани (спонтанни) излети. Второ, изглеждат много удобен и универсален тип стръв. Не винаги, и не всеки разполага с подходящо и удобно място за закупуване на стръв. И не на последно място е сравнително нов (поне за мен) метод за риболов. Никога не съм пробвал пелети на кука. Ако колегите, които имат опит с тази стръв изразят мнение и споделят опит и марки, които са ползвали ще бъде интересно.
Според мен, белият червей е най-универсалната стръв по нашите водоеми, но последните ми излети накланят везната към употребата на царевица. При мен резултата е ограничаване на кълването от по-малки рибки.
Аз лично смятам да открия сезона в началото на март (при благоприятно време) и да заложа на белия червей. Мисля, че при все още студено време тази стръв ще бъде по-актуална.
И аз не мога да си обясня, защо използването на много леки ваглери би могло да доведе до счупване на мача. По-вероятно е ако акцията на мача е по-висока просто да не се получава добро замятане и дистанция. Аз ползвам основно ваглери 4+2 и 6+2 гр., в диапазона 20-35м.
Поздрави.
Питам толкова настоятелно за мнения относно пелетите за куки, поради няколко причини.Първо, те са удобни за съхранение и винаги под ръка, най-вече при непланирани (спонтанни) излети. Второ, изглеждат много удобен и универсален тип стръв. Не винаги, и не всеки разполага с подходящо и удобно място за закупуване на стръв. И не на последно място е сравнително нов (поне за мен) метод за риболов. Никога не съм пробвал пелети на кука. Ако колегите, които имат опит с тази стръв изразят мнение и споделят опит и марки, които са ползвали ще бъде интересно.
Според мен, белият червей е най-универсалната стръв по нашите водоеми, но последните ми излети накланят везната към употребата на царевица. При мен резултата е ограничаване на кълването от по-малки рибки.
Аз лично смятам да открия сезона в началото на март (при благоприятно време) и да заложа на белия червей. Мисля, че при все още студено време тази стръв ще бъде по-актуална.
И аз не мога да си обясня, защо използването на много леки ваглери би могло да доведе до счупване на мача. По-вероятно е ако акцията на мача е по-висока просто да не се получава добро замятане и дистанция. Аз ползвам основно ваглери 4+2 и 6+2 гр., в диапазона 20-35м.
Поздрави.
- isavkov
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Sамо да питам, защо гоните 20-35м с плувка? о_О
Аз съм млад, на 27 години и въпреки това след 10-тия метър забрави да фокусирам тая плувка къде е, та какво остава за 30м
Недоскива си е бая фактор
Аз съм млад, на 27 години и въпреки това след 10-тия метър забрави да фокусирам тая плувка къде е, та какво остава за 30м

Недоскива си е бая фактор

Ами колега, нали това е идеята на мач риболова, постигане на големи дистанции... Тук някъде из форума четох и за дистанции над 50м. с тежки ваглери. Аз най-тежкият, който съм ползвал е 6+2 и съм в посоченият диапазон (20-35м.). Честно да си призная, обикновено слагам малко по-малко утежнение, с цел да се вижда по-голяма част от антената. При тихо време и с поляризирани слънчеви очила нямам проблем с наблюдение на ваглера, но пак казвам, че оставям малко повечко от антената над водата. Скоро си купих и един 12+2, интересно ми е каква дистанция ще направя с него...
Определено след някой час взиране очите се уморяват, но си има техники за разтоварване на напрежението.

Определено след някой час взиране очите се уморяват, но си има техники за разтоварване на напрежението.
- М. Сталев
- разбира нещата
зависи какъв е модела на ваглера ,но с 12 ка спокойно се постигат 35 метра