Откриване на сезон 2016

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Откриване на сезон 2016

Мнение от Камен_81 »

Колеги,

Първо искам да честитя на всички 2016-та година, да Ви пожелая здраве, късмет и много незабравими излети.
С оглед на екстремното запролетяване тези дни бих искал да попитам по-вещите в занаята дали има смисъл да се пробва излет в близките дни, или е прекалено студено все още?... Имам предвид излет за риболов на мирни риби, не за хищници.
Идеята ми е да посъветвате новобранци в бранша като мен какви са необходимите и достатъчни условия за започване на активен риболов...
Благодаря предварително за изразеното мнение.

Поздрави. :fishing8: :fishing2:
Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Re: Откриване на сезон 2016

Мнение от Камен_81 »

Само да допълня: Всякакви съвети и за подходяща локация около София е ценна информация. :)
Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Мнение от Камен_81 »

Въпреки "колосалният" интерес към темата, ще си позволя да попитам още нещо. Интересува ме, особено през пролетта дали не е по-удачно да се смени класическата стръв (царевица, бял или торен червей) с пелети за куки?... Дали трябва да бъдат допълнително "дипвани" и ако някои от Вас има опит с пелети за стръв на кука нека сподели техника и марка.
Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от isavkov »

Това с пелетите и аз смятам да го пробвам като се стопли. Взел съм си едни силиконови пръстенчета за куките, та се слагат на тях и слагаш и пелетите. За дип-а... според мен е въпрос на тест. Пробваш веднъж със и веднъж без пък както дойде :)
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Мнение от Камен_81 »

За дип-а най-вероятно си прав. Аз имам предвид пелети, с размери под 10мм, които се слагат на самата кука. Пише, че били изключително стабилни на куката и се разпадали за не по-малко от 30мин.
http://www.nasluka-shop.com/zahranki-i- ... 200gr.html - тези например.
Интересно ми е да чуя мнение от хора, които са пробвали този метод, както и предложения...
Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Камен_81 написа:Колеги,

Първо искам да честитя на всички 2016-та година, да Ви пожелая здраве, късмет и много незабравими излети.
С оглед на екстремното запролетяване тези дни бих искал да попитам по-вещите в занаята дали има смисъл да се пробва излет в близките дни, или е прекалено студено все още?... Имам предвид излет за риболов на мирни риби, не за хищници.
Идеята ми е да посъветвате новобранци в бранша като мен какви са необходимите и достатъчни условия за започване на активен риболов...
Благодаря предварително за изразеното мнение.

Поздрави. :fishing8: :fishing2:
Ако питаш за риболов на мач - целогодишно има активни риби които могат да се ловят. Бабушки, уклеи, кленове, скобари...
Трябва да се внимава със захранването - по-малки количества. Лично аз предпочитам да не използвам сухи захранки.
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат! :lol: :lol: :lol:
Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от isavkov »

Аз се чудя за уикенда между яз. Суходол и Панчарево...
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

Не виждам защо трябва да се спами точно в мачовия раздел.
По темата,когато се топи снега е малко на късмет да уцелиш добър цвят на водата по реките,повечето пъти е по мътна, и се обикаля и се гледа на място.Лично моето мнение е че пролетта ако приемем че е дошла, нещо в което се съмнявам е хубаво да се наблегне на финни такъми и плувки максимум до 1 грам за перки, уклей и клен които са по активните риби. Мачовия риболов не ми се вижда удачен, използва се главно жива стръв а не пелети,царевици и т.н. при по хладна вода те не работят ефикасно. Може да се пробва на тесто, и кус-кус в чист вид без подобрители,аромати и.т.н. На доста от платените язовири се пуска пъстърва така че тя остава най разумния вариант , всичко останало е авджийска работа :)
Дано съм Ви бил полезен с нещо
Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Мнение от Камен_81 »

Колега Slavi_82, не смятам, че се спами в раздела и ще обясня защо. Аз лично друг тип риболов, освен мачов не смятам да практикувам. Този метод на комуникация между рибата и риболовеца ми е най на сърце :) . Има много начинаещи и аз в това число, които имат нужда от съветите и подкрепата на по-напредналите в занаята. Ти си изразил своето мнение и си го аргументирал много добре, за което ти благодаря. С две думи още не става за активен риболов на мач, освен на някои платени водоеми, сериозно зарибени с пъстърви... :) Относно стръвта, не можах да намеря кой знае колко мнения и споделен опит за използването на пелети за кука, а пък ми е доста интересно дали ма резултати. Но да уточня, не става въпрос за пелети за захранка, а за кука, използвани като стръв и по-конкретно тези, които директно се поставят на куката, а не се прикрепят с рингове и т.н.

Колега isavkov, моля да споделиш впечатления, резултати и евентуално някоя снимка след уикенда. На слука! :)
asn
новобранец
новобранец

Мнение от asn »

Slavi_82 написа:Лично моето мнение е че пролетта ако приемем че е дошла, нещо в което се съмнявам е хубаво да се наблегне на финни такъми и плувки максимум до 1 грам за перки, уклей и клен които са по активните риби.
С 4-5гр. добре утежнен ваглер, да се подават 2-3см от антенката, с един бял червей на 18, 20 или 16 номер кука спокойно се лови уклей и червеноперка на язовир без захранка. С много лека плувка може да се строши мача!
Пробвал съм само със силиконовите пръстенчета и съм слагал какви ли не пелети /малки, големи, специално за захранка, с различни аромати,.../, но всичките ми опити се увенчаха с неуспех и се отказах. При това в топло време на платени и добре зарибени водоеми. :(
l__k
новобранец
новобранец

Мнение от l__k »

Здравейте,
По темата : смятам , че все още е рано за пелети. За мен риболова на шаран на платено не е спирал с изключение на 10-те дни когато температурите паднаха до -20 . Ловя на букетче бял червей ( чист протеин ) и имам успех.
Колега ASN,
Бихте ли обяснили защо мача е възможно да се строши от лека плувка. Ще е полезен опит на готово за новобранци като мен.
Благодаря ви.
Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Мнение от Камен_81 »

Здравейте,
Питам толкова настоятелно за мнения относно пелетите за куки, поради няколко причини.Първо, те са удобни за съхранение и винаги под ръка, най-вече при непланирани (спонтанни) излети. Второ, изглеждат много удобен и универсален тип стръв. Не винаги, и не всеки разполага с подходящо и удобно място за закупуване на стръв. И не на последно място е сравнително нов (поне за мен) метод за риболов. Никога не съм пробвал пелети на кука. Ако колегите, които имат опит с тази стръв изразят мнение и споделят опит и марки, които са ползвали ще бъде интересно.
Според мен, белият червей е най-универсалната стръв по нашите водоеми, но последните ми излети накланят везната към употребата на царевица. При мен резултата е ограничаване на кълването от по-малки рибки.
Аз лично смятам да открия сезона в началото на март (при благоприятно време) и да заложа на белия червей. Мисля, че при все още студено време тази стръв ще бъде по-актуална.
И аз не мога да си обясня, защо използването на много леки ваглери би могло да доведе до счупване на мача. По-вероятно е ако акцията на мача е по-висока просто да не се получава добро замятане и дистанция. Аз ползвам основно ваглери 4+2 и 6+2 гр., в диапазона 20-35м.
Поздрави.
Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от isavkov »

Sамо да питам, защо гоните 20-35м с плувка? о_О
Аз съм млад, на 27 години и въпреки това след 10-тия метър забрави да фокусирам тая плувка къде е, та какво остава за 30м :D
Недоскива си е бая фактор :D
Аватар
Камен_81
новобранец
новобранец

Мнение от Камен_81 »

Ами колега, нали това е идеята на мач риболова, постигане на големи дистанции... Тук някъде из форума четох и за дистанции над 50м. с тежки ваглери. Аз най-тежкият, който съм ползвал е 6+2 и съм в посоченият диапазон (20-35м.). Честно да си призная, обикновено слагам малко по-малко утежнение, с цел да се вижда по-голяма част от антената. При тихо време и с поляризирани слънчеви очила нямам проблем с наблюдение на ваглера, но пак казвам, че оставям малко повечко от антената над водата. Скоро си купих и един 12+2, интересно ми е каква дистанция ще направя с него... :)
Определено след някой час взиране очите се уморяват, но си има техники за разтоварване на напрежението.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

зависи какъв е модела на ваглера ,но с 12 ка спокойно се постигат 35 метра :)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”