Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Ремонт на телескоп
Модератор: emo vasilev
Ремонт на телескоп
Имам фидер телескоп, при който не се затварят /не могат да влязат една в друга/ две от внадките с малък диаметър. Моля за помощ от майсторите. Преди време имах подобен проблем, но като сложих малко фино масло се затвориха. Сега обаче не се получава. Благодаря предварително на тези които ми отговорят .
Това ми беше първата фидер въдица и много държа на нея. разбира се впоследствие осъзнах минусите на телескопа и не правя тази грешка.
Това ми беше първата фидер въдица и много държа на нея. разбира се впоследствие осъзнах минусите на телескопа и не правя тази грешка.
Обмяна на опит и информация за риболов.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Ремонт на телескоп
Прилагал съм два начина.
1. Един помагач залива снадката с вряла вода над мивката, а аз въртя и натискам.
2. Направил съм си тенекиен конус с отрязан връх долна Ф 12 см е дупката отгоре около 2,5-3 см. Слагам конуса на газовия котлон и паля... на минимум.. да бяга огънчето по горелката. внимателно от 7-8 см приближавам до 4-5 см над конуса, въртейки снадката. Внимавай да нагряваш само стадката в двойната част! След добро загряване с леко въртене и добър натиск...
1. Един помагач залива снадката с вряла вода над мивката, а аз въртя и натискам.
2. Направил съм си тенекиен конус с отрязан връх долна Ф 12 см е дупката отгоре около 2,5-3 см. Слагам конуса на газовия котлон и паля... на минимум.. да бяга огънчето по горелката. внимателно от 7-8 см приближавам до 4-5 см над конуса, въртейки снадката. Внимавай да нагряваш само стадката в двойната част! След добро загряване с леко въртене и добър натиск...
Пробвай друго - вземи пакет замразен /примерно грах или сладка царевица/ , завий го плътно , да обгърне там където е снадката ,остави го за 10 мин. и след това пробвай с леко въртеливо движение - би трябвало да се събере.
Нагряването на открит пламък - не го препоръчвам под никаква форма
Нагряването на открит пламък - не го препоръчвам под никаква форма

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Тук ще ви върна във физика за 5клас.
Пак някой е спал в училище.
Температурно разширение и свиване на телата.
Видео урок: Температурно разширяване и ... -i-svivane
Сега вече може да охлаждате по-тесният елемент за да се свие телескопа(болонезето) въдицата.
В противен случай затягате още повече сглобката телескопа.
Нагряване с гореща вода от горната страна само - Разширява сглобката на телескопа и трябва да се отпусне.
Ако нагрявате или охлаждате и двете части едновремено - Не правите нищо полезно !
Извод- има значение, къде точно охлаждате или нагрявате .
Пак някой е спал в училище.

Температурно разширение и свиване на телата.
Видео урок: Температурно разширяване и ... -i-svivane
Сега вече може да охлаждате по-тесният елемент за да се свие телескопа(болонезето) въдицата.
В противен случай затягате още повече сглобката телескопа.
Нагряване с гореща вода от горната страна само - Разширява сглобката на телескопа и трябва да се отпусне.
Ако нагрявате или охлаждате и двете части едновремено - Не правите нищо полезно !
Извод- има значение, къде точно охлаждате или нагрявате .
-
- вече хвърля и на тежко
Обясних за приспособлението на газовия котлон, доста над пламъка...... само горещ въздух на тясна струя 2,5-3 см!!!
Благодаря !!! Горещата вода свърши работа. На всички, които ми писаха пожелавам от сърце - ДА СЕ ВРЪЩАТЕ ОТ РИБОЛОВ С ПЪЛНИ ЖИВАРНИЦИ.
Обмяна на опит и информация за риболов.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Toпла вода,охлаждане,масла,кока кола още какви ли не простотии ще пишете,а WD40 е пропуснато.С вибрации се отлепят колената ,писал съм го някъде преди 9 години,а как да ги постигнете се сетете сами.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
С вибратор??
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- вече хвърля и на тежко
Добре, вибратор, секси лубрикант...... Дадох изпитани съвети, колегата се е справил. НО!!!! проблема пак ще се появи, защото от многократна употреба, графита се шлайфа и никакъв лубликант не помага. Затова често разглобявам телескопите/чип, без водачи/ и в долната външна част на снадката.... подлагам найлонче, капвам 1-2 капки каноколит, бързо с найлончето усуквайки забърсвам... така ,че каноколита да остане 2-5 хилядни върху графита на телескопа. Изсъхва /втвърдява/ за секунди....... и 1-2 години няма затягане!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Мен ли ще учиш,където съм разделял стотици колена мазани с какво ли не.С ремонти на въдици се занимавам от 97 година,на колко си бил тогава?kostadin11 написа:Добре, вибратор, секси лубрикант...... Дадох изпитани съвети, колегата се е справил. НО!!!! проблема пак ще се появи, защото от многократна употреба, графита се шлайфа и никакъв лубликант не помага. Затова често разглобявам телескопите/чип, без водачи/ и в долната външна част на снадката.... подлагам найлонче, капвам 1-2 капки каноколит, бързо с найлончето усуквайки забърсвам... така ,че каноколита да остане 2-5 хилядни върху графита на телескопа. Изсъхва /втвърдява/ за секунди....... и 1-2 години няма затягане!
Влади ,да е зареден с Дюрасел,че са по-издръжливи

-
- вече хвърля и на тежко
Ех, наистина много гении тука! ЕГН-то ми започва с 56..... Само споделих своя опит. добавих и обработката на долния, външен край... за да не се повтаря скоро проблема!
С ремонт на въдици не се занимавам, друго съм работил... сега пенсионер!
С ремонт на въдици не се занимавам, друго съм работил... сега пенсионер!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Бате Коце,това което си описал пак не е най-добрия начин за нанасяне на секундото,че една секунда и после цял ще жулиш,както и да е -моят съвет е да не прибягвате до никакви течности и термични процедури въпрвеки твърденията,че ставало.
А пропо,на телескоп с водачи размонтирваш за да налееш лепилото ли
А пропо,на телескоп с водачи размонтирваш за да налееш лепилото ли

-
- вече хвърля и на тежко
Ох, никъде не пиша за телескоп с водачи. Споделих само как обработвам шлайфаните от използване секции на карбоновия си телескоп без водачи. След 5-6 зверски затягания го обработих по посочения метод, каноколита е с много добра адхезия, прониква в графита и го заздравява, спира изронването, а направения тънък твърд филм не позволява това плътно затягане на секциите, остава леко грапаво и площта на контакт е многократно по-малка и лесно се събира.
Лек ден.
Лек ден.