Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Риболова около Русе
Модератор: sapuna
Re: Риболова около Русе
Миро здравей,
сега аз имам въпрос:
Как се мери и с какво това ПХ на водата? С някакви лакмуси ли? Просто съм лаик по темата и ми е интересно.
Предполагам има и други колеги, които като мен не знаят.
сега аз имам въпрос:
Как се мери и с какво това ПХ на водата? С някакви лакмуси ли? Просто съм лаик по темата и ми е интересно.
Предполагам има и други колеги, които като мен не знаят.
JECKSION Digital PH Meter Tester Aquarium Pool Water Wine Urine LCD Pen Monitor Free Shipping
http://s.aliexpress.com/YVjYzeyI
(from AliExpress Android)
Най лесно с това
http://s.aliexpress.com/YVjYzeyI
(from AliExpress Android)
Най лесно с това
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
- миро мачтийм
- вече хвърля и на тежко
Как точно се измерва с процеси и реакции, нямам представа.Аз съм ползвал и съм запознат с такива.
http://www.petco.com/shop/en/petcostore ... freshwater
http://www.tetra.net/de/en/aquaristik/t ... ra-test-ph
http://www.balevbiomarket.com/ph-test-l ... 0wodIoUC8A
Има стотици видове модели и марки широкоспектърни и профилирани за почва, вода, хранителни добавки, кръв и урина и квот ти дойде на ум. Както термометъра, има за измерване на въздуха от -40 до +50 и за човешка температура от 35 до 40 в тесен диапазон. Дигиталния е доста надежден но електрода в сондата му се стапя и му дават точност до две години, след това сменяш цяла сонда за 100+левчета. Лентичките са със широк диапазон на измерване и се счита че не са достатъчно точни, но специално тия които съм постнал са за човешки изследвания и се водят че са по надеждни, препоръчват ги акваристи. Има и китайски за по 5-6лв. ама ??????
Точно преди 20 год.(как лети времето) съм учил аква култури и рибовъдство, само че тогава се хранеше с фуражи а сега +химикали.
Моя съвет е да не се вкарваш в излишни филми и разходи, освен ако не си маниак акварист или рибовъд. Има сумати други причини поради които може да не кълве, така че перфектното ПХ не ти гарантира улов. Рибата няма как да излезе от водата, затова свиква и се нагажда и при ниско и при високо ПХ и пак си се храни и кълве. Влияние оказва рязката промяна с поне две десети или повече но рибата бързо свиква. При голяма разлика, да речем след по киселинен дъжд или порои стекъл се от скоро наторени или пръскани ниви, може да не кълве седмица или две. На Текето се е случвало. Като споменах наторени ниви се сетих че за сваляне на ПХ в рибарниците може да се хвърля торф.
Може да се пише още доста, със случки и примери, но нямам време и нерви.
Риболова тръгна с пълна сила, така че Наслука
http://www.petco.com/shop/en/petcostore ... freshwater
http://www.tetra.net/de/en/aquaristik/t ... ra-test-ph
http://www.balevbiomarket.com/ph-test-l ... 0wodIoUC8A
Има стотици видове модели и марки широкоспектърни и профилирани за почва, вода, хранителни добавки, кръв и урина и квот ти дойде на ум. Както термометъра, има за измерване на въздуха от -40 до +50 и за човешка температура от 35 до 40 в тесен диапазон. Дигиталния е доста надежден но електрода в сондата му се стапя и му дават точност до две години, след това сменяш цяла сонда за 100+левчета. Лентичките са със широк диапазон на измерване и се счита че не са достатъчно точни, но специално тия които съм постнал са за човешки изследвания и се водят че са по надеждни, препоръчват ги акваристи. Има и китайски за по 5-6лв. ама ??????
Точно преди 20 год.(как лети времето) съм учил аква култури и рибовъдство, само че тогава се хранеше с фуражи а сега +химикали.
Моя съвет е да не се вкарваш в излишни филми и разходи, освен ако не си маниак акварист или рибовъд. Има сумати други причини поради които може да не кълве, така че перфектното ПХ не ти гарантира улов. Рибата няма как да излезе от водата, затова свиква и се нагажда и при ниско и при високо ПХ и пак си се храни и кълве. Влияние оказва рязката промяна с поне две десети или повече но рибата бързо свиква. При голяма разлика, да речем след по киселинен дъжд или порои стекъл се от скоро наторени или пръскани ниви, може да не кълве седмица или две. На Текето се е случвало. Като споменах наторени ниви се сетих че за сваляне на ПХ в рибарниците може да се хвърля торф.
Може да се пише още доста, със случки и примери, но нямам време и нерви.
Риболова тръгна с пълна сила, така че Наслука

Мерси за инфото.
Беше ми любопитно да си направя една справка, кълването на шараните дали зависи от това PH. Много парички са хубавите тестери.....
Айде наслука! И пишете и ПОКАЗВАЙТЕ рибки по-често
Аз засега съм в почивка, само ходя на разходки.
Беше ми любопитно да си направя една справка, кълването на шараните дали зависи от това PH. Много парички са хубавите тестери.....
Айде наслука! И пишете и ПОКАЗВАЙТЕ рибки по-често

Не зависи като говорим за пх вода, рибата се приспособява(освен ако нямаш някакви големи крайности, да речем рибата изпадне в ацидоза), проблем се получава при резки разлики в пхто. Лакмусите не мерят много точно, дигиталният пх метър, на който можеш да се довериш е скъпо нещо + това, че трябва да се калибрира и има живот, аквариумните тестове с капки на сера, jbl, тетра и т.н не мерят точно. Когато правя експерименти и искам да имам брутална точност, нося вода в РИОСВ и за 3 кинта мисля, че беше и ако не ги мързи на другия ден ти е готов резултата. Само трябва да им кажеш, когато си променял нещо драстично във водата(ако ще го правиш), понеже преди време не им бях казал, че бутнах хлоридите 300 пъти над нормата и се бяха побъркали от къде съм взел тази вода.kutinchev написа:Мерси за инфото.
Айде наслука! И пишете и ПОКАЗВАЙТЕ рибки по-честоАз засега съм в почивка, само ходя на разходки.

- миро мачтийм
- вече хвърля и на тежко
Нещо се обърках, с тая нова визия на форума.
Последно промяна от миро мачтийм на Вто Фев 16, 2016 7:33 pm, променено общо 1 път.
- миро мачтийм
- вече хвърля и на тежко
Как откъде, от водопроводната мрежа на ВИК Русе.kasabinho написа: хлоридите 300 пъти над нормата и се бяха побъркали от къде съм взел тази вода.
При помощните средства за отчитане на ПХ, влияние в точността оказва и температурата на водата.
РИОСВ многократно установяват че отпадните води изтичащи от заводите за иначе екологичния БИО дизел в Мартен и Сливо поле са в нормите. А мъртвите риби в районите след двете тръби, измирали от недостиг на кислород.
Бях променил вода от водопроводната мрежа на ВИК с химия и им я дадох да и направят тест, но бях забравил да им кажа, че съм слагал нещо във водата.миро мачтийм написа:Как откъде, от водопроводната мрежа на ВИК Русе.kasabinho написа: хлоридите 300 пъти над нормата и се бяха побъркали от къде съм взел тази вода.
При помощните средства за отчитане на ПХ, влияние в точността оказва и температурата на водата.
РИОСВ многократно установяват че отпадните води изтичащи от заводите за иначе екологичния БИО дизел в Мартен и Сливо поле са в нормите. А мъртвите риби в районите след двете тръби, измирали от недостиг на кислород.
Това риба да умре в Дунава без причина само от недостиг на кислород е повече от смешно, сигурно има някаква схема, която се прави между РИОСВ и заводите. В Русе няма ихтиолози, които да направят дисекция на рибата - в Пловдив и в София има и може да се правят чалъми преди да се прати рибата. Някаква химия, която в досег с водата да изчерпва кислорода е вариант, но рибата не е толкова глупава - би трябвало да напусне водата с недостиг на кислород. Вариант, който се сещам е наличие на нитрит(получен от преобразуване на протеин до амоняк и понеже амоняка е супер отровен да го преобразуват до нитрит) във водата, при който хемоглобина на рибата се преобразува до метхемоглобин (такъв който не може да пренася кислород) и рибата умира от недостига на кислород, но това може да се хване и от РИОСВ и от ихтиолозите. Варианти съществуват много, сигурно има някаква схема според мен, не вярвам да са толкова некадърни институциите.
Последно промяна от kasabinho на Вто Фев 16, 2016 11:56 pm, променено общо 1 път.

Форума е за риболова около Русе а не кой е по ПО НАЙ.
Аз не мога да разбера, защо трябва да се пускат подмятания, пораждащи дразги.... Двама човека написаха неща, които никъде не можете да ги прочетете в риболовен форум, а вместо да има някаква признателност трябва да се лигавим един с друг. Пускайте си снимчици с платичките и морунажчетата, които сте хванали, драскайте си от време на време, че е почнало да дава на корабната, топлата или мартен и се радвайте колко пълноценна е темата. Аз вече само ще ви ръкопляскам.ORadev написа:Форума е за риболова около Русе а не кой е по ПО НАЙ.

Ай стига ве.Наистина ли си мислиш,че ако млъкнеш за малко ще ти залепне устата?
За какво да сме благодарни?Прочети първо какво си написал.Това го знае всеки ученик малко внимавал в час по химия.Миро поне каза,че споделя опита си от гледането на декоративни рибки.А ти,ако беше влизал и в часовете по биология,нямаше да наблягаш само на промишлените замърсители(не,че не са важни)но основния проблем с PH на водоемите го правят микроорганизмите.Главно те подкиселяват водата през топлите месеци и рибите не свикват толкова бързо.Понякога минават седмици.Някой спомена Текето.Там колко фабрики има че лятото само хора които му разбират ловят.
Нищо лично професоре но ако продължаваме така,наистина ще оакаме подфорума а под Водоеми са написали за какво трябва да пишем
За какво да сме благодарни?Прочети първо какво си написал.Това го знае всеки ученик малко внимавал в час по химия.Миро поне каза,че споделя опита си от гледането на декоративни рибки.А ти,ако беше влизал и в часовете по биология,нямаше да наблягаш само на промишлените замърсители(не,че не са важни)но основния проблем с PH на водоемите го правят микроорганизмите.Главно те подкиселяват водата през топлите месеци и рибите не свикват толкова бързо.Понякога минават седмици.Някой спомена Текето.Там колко фабрики има че лятото само хора които му разбират ловят.
Нищо лично професоре но ако продължаваме така,наистина ще оакаме подфорума а под Водоеми са написали за какво трябва да пишем
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
Като ще се правиш на тарикат поне бъди такъв с знания, а не поредния селянин-цъкач зад клавиатурата. Като си внимавал по биология защо говориш глупости. Знаеш ли защо рибата се шашка при цъфтеж и то толкова при топло време - защото колкото е по-топло толкова нивото на кислород във водата намалява, а при цъфтеж има бум на водорасли, които изразходват допълнително кислорода, отделя се сероводород при гниене който е отровен и прецаква основната функция на хемоглобина - пренасянето на кислород, въгл. диоксид, който също е отровен в големи количества. Основния проблем е кислорода в летните месеци. Ще ти дам пример язовир 80-90м на 70м целия покрит през пролетта с гниещи не така наречен планктон а с водни растения, които една кофа тежи 3-4кг, влизаме 2-ма човека и чистим половин ден и после ловим шарани. Водоема на всичкото отгоре е плитък най-дълбоките участъци са 2м. Защо след такава обемна маса и гниене след това пролетно време рибата кълве, това е защото пролетно време има повече кислород във водата отколкото през лятото.elbosi написа:Ай стига ве.Наистина ли си мислиш,че ако млъкнеш за малко ще ти залепне устата?
Понеже темата наистина са разводни, може модераторите ако желаят да направят две отделни теми - влиянието на пх върху рибата, както и цъфтеж на водата, процесите и резултатите от това.

Когато спориш с някого,не трябва ли да прочетеш какво е написал а не да си говориш сам и да си вярваш.Тук си говорим за PH на водата което се променя Главно от въглеродния двуокис за чието наличие във водата са отговорни микроорганизмите( зоо и фитопланктон). Трябва ли да го пиша с големи букви,че въглеродния диоксид с вода дава въгленова коселина.Сиреч Пехато пада......При гниенето процесите са свързани вече с органичната химия но ти сигурно и там си сведущ и няма защо точно на теб да обяснявам.Само да кажа че на много места шараните кълват на Вкиснала царевица( сиреч гнила). И ги лъжат с аминокиселини,сложни масни киселини и протеини които са продукт пак на сложната химия.
И,моля те,преди да ме наричаш пак селянин,прочети още веднъж какво съм написал.Понякога и изслушването е полезно за диалог.Може би ако имаше диалог и тея от РИОСВ нямаше да ти се чудят на акъла.Кво стана с рибките ти след драстичната ти химична намеса? Оцеляха ли?
И,моля те,преди да ме наричаш пак селянин,прочети още веднъж какво съм написал.Понякога и изслушването е полезно за диалог.Може би ако имаше диалог и тея от РИОСВ нямаше да ти се чудят на акъла.Кво стана с рибките ти след драстичната ти химична намеса? Оцеляха ли?
Ти май не схващаш изобщо. Първо наясно ли си какво е така нареченият цъфтеж на водата, загниването след това и каква е разликата от това, което наричаш умиране/гниене на фитопланктон. Когато го разбереш и желаеш да обясня в детайли(без да продължаваме да се лигавим) какво става при самият процес на загниване драсни, понеже виждам, че пишеш наизуст. Понеже спомена, че Миро споделя знания от аквариумният си опит, предполагам си се усетил но аз се занимавам от над 10 години също и тези неща, които ги пиша и ще ти напиша са вследствие от опити и тестове.