За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

lusienn написа:...........Глобалното затопляне,обърка системата.
Абе оня ден гледам и във Виница яко са цъфнали бадемите,
ама винаги си имам едно на ум,че често явление по нашия край е,
след като се излъжа и засея,идва един студ за 2-3 дена,и почвам пак
от "1-ви клас",та затова се чеша там дето ми изчезна косата.
Ще изчакам - то и без това "бързата слепи ги ражда"...... :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

КИРО написа: ... да почна ли да си сея зеленчуковия разсад ???? :smt017
Ако е за Домати - дори си закъснял с много. Но важи само за ранните такива.
За Пипера - сега му е времето. Краставици - един месец преди разсаждането им - сиреч в началото на м. март.
Дини и Пъпеши - по-топлолюбиви са. Разсаждат се в началото на м. май.
Топлото време не е критерий сега. Основното е разсаждането на повечето култури да се случи, когато температурата на почвата /не на въздуха/ е над 8 градуса.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

dantho.mihov написа: ........Ако е за Домати - дори си закъснял с много. Но важи само за ранните такива.
За Пипера - сега му е времето. .
Златен си Данчо,Изображение
Утре заебавам лодката,и действам по разсадите.
Изображение

delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

Киро,аз снощи засях доматито в саксии .после ,3 реда сея под найлон и 3 на открито.но ако всичко ще сееш на открито ,не се подлъгвай че сега е по-топло и по-рано ще се развие всичко.последните години съм забелязал ,че винаги има един период от няколко дена ,началото или по средата на април със големи слани.дано тази година не е така,но определено за пипер е рано ,ако имаш такова намерение.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

В кофички ги сея,чак април ги вадя в градината.
Те за тези слани и аз говорех малко по-назад,подлъгва ме дълъг период
от хубаво време,и тъкмо засея вече в лехите,парне някоя сутрин една слана,
айде наново всичко.
Гледам прогнозите,но за Варна,а температурата Варна/Кичево се различават между
3 и 5*,по-нависоко сме с около 300м от Варна.
Обаче,днес пак слязох към града,масово са нацъфтели бадемите,обикновенно
това става след 15.03 - много рано стават тази година нещата,замислям се де.
Изображение

Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

На Кирил Великий!
Прозвището навярно е от обкръжението ти и те ласкае! Така да е! Аз няма да те наричам така! Въобще няма да ти отговарям ! А Кирчо, не е обидно обръщение, та ти си на възрастта на децата ми! Не ще те величая! Хайде със здраве! :D
Ако синът ти е на петдесет /50/ години, значи съм на възрастта на децата ти. Но това не значи, че съм човек, на който можеш да викаш "Кирчо". Това че никнеймът ми е кирил великий не означава, че се имам за велик. Значи съвсем друго нещо, но не смятам, че сме задължени да обясняваме защо сме с даден никнейм. Но никнеймът не се поставя в кавички. Все едно аз да пиша "диканаров" с кавички, когато се обръщам към теб. Напълно ми е безразлично ще ми отговаряш ли или няма да ми отговаряш. Уважавах те, защото разбираш от гъби, очевидно е от цялото ти творчество през годините.

Що се отнася до аронията, не вярвайте на приказки колко е полезна - може да ви докара единствено гастрити и язви с ужасната й стипчивост. При нас на вилата това е храст, който използваме за жив плет - то расте като плевел. И всичкия й плод се изхвърля - единствено аз съм пил компот от арония - всички други домашни го презират.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Кире,покажи една снимка от твоята арония,че нещо ми вкарваш съмнения.
Защото съм пил вино от арония. :wink:
А когато узрее,всеки ден си хапвам по 3-4 чепки,отделно след това си го замразявам,
оня ден последните зърна отидоха с един сладолед.
Верно малко е стипца,ама съвсем поносимо е,иначе си е ОК плода.
Изображение

delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

ВЪПРОС за засаждане на лозе в двор:
интересува ме междуредовото разстояние за винен сорт.по различни статии го дават 1,5 м като минимално,но пък на мотофрезите работната площ е 80 см,много остава от страни за доокопаване.преди като имахме лозе ,на ръка копаехме ,и ми се виждаше широк реда ,но няколко пъти беше минавано със фреза ,а тогава някъде се удряше в чуканите.мисля да е 1,2 на 1,2 в реда,Данчо Михов ,какво ще кажеш????
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Дельо, на 1.20 м. от ред до ред си е малко. Минималното разстояние от 1.5м. го разбирай като минимума, който зависи от ред фактори. Например при равен терен след обяд реда "хвърля" сянка на съседния такъв - разстоянието трябва да е по-голямо, за да се огрява от Слънцето. При наклонен терен сянката е по-къса и позволява по-малко разстояние, но пък зависи от големината на наклона и ориентацията на реда дали ще е изток-запад или север-юг например. Зависи и от склона дали е южен или северен.
За целта мислено се очертават редовете като евентуална схема и започват наблюдения и измервания. Наличието на точно определена техника с определена работна ширина също нанася съответната корекция на избраното разстояние.
Принципа от биологична гледна точка е, че за растението е по-благоприятно да му оставиш по-голяма хранителна площ и повече площ за листната маса с цел по-благоприятна дейност от фотосинтеза и по-мощна коренова система. Проветрението между редовете е по-добро и пораженията от мани са по-малки.
Просто минахме през закостенялото мислене при социализма да моделираме растението според работната ширина на техниката, с която разполагахме и да уплътним максимално терена при пропадане на някои лози. Природата ни се "отплати" с нарастване на интензитета на заболяванията и съответно с нарастване на разходите за третиране на лозата.
Общо взето ще спечелиш повече с по-голямото разстояние- например 1.80 от ред до ред /два хода на мотофрезата/. Ако се загледаш в астмалъците - разстоянието е много по-голямо, но си дават доволно плод.
В допълнение мотофрезата е със сменяеми секции и можеш да коригираш работната й ширина.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

КИРО написа:Кире,покажи една снимка от твоята арония,че нещо ми вкарваш съмнения.
Защото съм пил вино от арония. :wink:
А когато узрее,всеки ден си хапвам по 3-4 чепки,отделно след това си го замразявам,
оня ден последните зърна отидоха с един сладолед.
Верно малко е стипца,ама съвсем поносимо е,иначе си е ОК плода.
Никога не ми е хрумвало да ги снимам, колега Киро, но...арония без съмнение е. То е на вилата в Рударци - между Перник и София е мястото. Тъстът ги садил като боровинки - глупости. Даже в тая тема питах къде да купим американски боровинкови храсти, защото тая арония ни дете я кусва, ни тъста, ни жена ми, ни тъщата. Тогава Данчо Михов и Павел Иванов ми посочиха места за боровинките да се купят. Павел съвсем до нас ми посочи.
Е, чел съм суперлативи за аронията, но...веднъж чета за кафето, че е полезно, след два месеца пишат, че е вредно. Не ми харесва аронията никак за директна консумация.

Като се разлисти пролетта ще направя снимки и после на плодовете пак.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:Общо взето ще спечелиш повече с по-голямото разстояние- например 1.80 от ред до ред /два хода на мотофрезата/. Ако се загледаш в астмалъците - разстоянието е много по-голямо, но си дават доволно плод.
1,80 за в двор ще дойде множко,все пак има и дървета по краищата,със сигурност 1,50 ще е максимума,сега мисля 4 реда да сея ,и ще преценя на място до къде ще се разпростра,с идеята до година още 1 ред да засея.
А какво мислите за днешната реклама по телевизията за това домати "розово сърце"??гледам и други фирми имат подобни сортове,но тяхни ли са или само пакетирват,не бели.а от института разправят че само в пловдив го имало в магазините па да се чуди човек другите ментета ли са?

http://cvetna-gradina.com/index.php?pag ... t&Itemid=1
е тука едно подобно
http://agrogradina.com/%D0%A1%D0%B5%D0% ... 0%BD%D1%82
и това
http://agrogradina.com/%D0%94%D0%BE%D0% ... 0%B0%D1%80
ако не доставят по магазините ,ще си взема от това.засях 4 сорта-фантазия ,розова магия ,друго розово селско едро ,и едно пак селско червено( вече поникнаха),и ще си взема за по-ранно ,готов разсад от "наслада" 20 коренчета,но пуста и реклама дето направиха ,сега се запалих да сея 10-тина от тоя сорт ,че да го видим какво му е качеството.
хей Киро ,да не тръгнеш като луд и ти като мене да обикаляш да го търсиш :lol: :lol: :lol: :drinkers:
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

[quote="delio-haidutin" ... па да се чуди човек другите ментета ли са?
[/quote]
Не са брат, просто си посочил три различни сорта. Има си ги от край време, нов е само "Розово сърце".
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

http://cvetna-gradina.com/index.php?pag ... t&Itemid=1
има в пред вид това ,защото е на друга фирма(русенска),да ли е препакетирано или си е техен сорт.те другите са стари ,както че има и други разновидности на розов домат със сърцевидна форма.в момента има 5-6 нови подобни сорта на различни фирми-"момино сърце" ,"розова мечта",розов дар","розов блян",розовите биволски сърца са няколко чешита,хвърлих око на рекламираното,но утре на пазара ако няма или е скъпо ,ще взема от розовия дар.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

На Данчо Михов, Дельо и капитан Киро да се похваля! От засятите десетина питомни кестени в две саксии имам вече четири поника, а е възможно и други да излязат, че има съмнителни бабунки на влажната почвата. Най-после след 5 години опити да има добро начало! Явно това дето Данчо препоръча/"рътене"/ и аз пробвах даде резултат. Само дето не бяха на влажен текстил, а в саксии поставени постоянно в тавички с вода. Сега обаче изникват следните въпроси:- разсаждането в отделни саксии или в почвата на какъв етап от развитието на кестена трябва да стане? На година, на примерно 20-30 см. височина или на 5 листо? Как да се подготви дупката за засаждането на поника? Дълбочина, торене, поливане? Та ако някой знае или има опит да подсказва! А също ако иска някой да си засади, да пише на "лични" къде да му пратя поник на питомен кестен! На мен повече от 2-3 няма да са ми нужниV Другите ще ги подаря на желаещи приятели! :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
lusienn

Мнение от lusienn »

Вчера с моя комшия,ископахме 2 дупки, и боднахме 2 сливи,различен сорт.

Подрезахме ги на 1,20 височина по опътването.

Наторени са и ги поляхме.

Насадихме ги на слънце,та ще ви информирам,

Като дадът плод.

Орехите,черешите,и прасковите също ги

Подкастрихме,да върви короната на вън,

Тоест,клоните избили на вътре ги режем,

Остават тия на вън,да вървят.

Като цъфнат,ще ги шракна за спомен,към тая година.

Което е отрезано,го намазваме със специялна,

Паста за целта,от агроаптеката.

Жалко че нямаме къде да боднем,домати,

Така е в града,само дървета.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”