Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ееее,браво бат Весо.
Най-накрая да те огрее и теб слънцето.
Не съм сигурен как да действаш по-нататък,знаеш кои ще ти дадат точния съвет,
като гледам под мойта слива(тя на жената де) как избиват издънките,на втората година са много по-силни.
Даже и с мотиката ги пердаша,ама пак поникват на следващата година.
Сега ще си оставя една,ще я преместя някъде,догодина да се ашладиса с тази дето я имам,
че почна да И гние стъблото нещо,ама над 20г е - май и е време за смяна.
Най-накрая да те огрее и теб слънцето.

Не съм сигурен как да действаш по-нататък,знаеш кои ще ти дадат точния съвет,
като гледам под мойта слива(тя на жената де) как избиват издънките,на втората година са много по-силни.
Даже и с мотиката ги пердаша,ама пак поникват на следващата година.
Сега ще си оставя една,ще я преместя някъде,догодина да се ашладиса с тази дето я имам,
че почна да И гние стъблото нещо,ама над 20г е - май и е време за смяна.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
Диканаров, не искам да те лъжа - нямам никакъв опит с отглеждането на декоративни и паркови овощни видове. Имам колега пенсионирал се в тази сфера, но не е сигурно кога ще го видя, за да подскаже.
Разгледах биологията на Кестена и мога да разсъждавам на глас :
- Многовековно дърво. Това предполага бавен растеж силно зависимо от интензитета на слънчевото греене.
- В класификацията спада към семейство Букови. От това съдя, че от агротехническа гледна точка могат да приложат способите при отглеждането на разсада за буковите гори.
- Встъпва в плододаване от семеначе към 20-30-та година. За присаждане вече без помощ от мои колеги няма да минем.
Въз основа на горното бих те посъветвал първо да пикираш пониците в отделни саксии. Това, след като развие 2-4 същински листа както е при пипер, домати. В последствие трябва да се отглежда година или две в питомник - добре огрявано място нейде в двора позволяващо и поливка. Ако ще се присажда, времето за отглеждане ще се удължи още. Едва след това ще се засади на постоянното си място.
Разгледах биологията на Кестена и мога да разсъждавам на глас :
- Многовековно дърво. Това предполага бавен растеж силно зависимо от интензитета на слънчевото греене.
- В класификацията спада към семейство Букови. От това съдя, че от агротехническа гледна точка могат да приложат способите при отглеждането на разсада за буковите гори.
- Встъпва в плододаване от семеначе към 20-30-та година. За присаждане вече без помощ от мои колеги няма да минем.
Въз основа на горното бих те посъветвал първо да пикираш пониците в отделни саксии. Това, след като развие 2-4 същински листа както е при пипер, домати. В последствие трябва да се отглежда година или две в питомник - добре огрявано място нейде в двора позволяващо и поливка. Ако ще се присажда, времето за отглеждане ще се удължи още. Едва след това ще се засади на постоянното си място.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Благодаря Данчо! Точно за това питах!
Значи ще е процес от 2-3 години до същинското засаждане!
Ще го следвам, ако Онзи горе го разреши! А дали ще имам възможност да ги пробвам на вкус как ще са е съвсем божа работа!
Бате Киро, пюрето от кестени е според мен по-вкусно от картофеното и ще отива на пържен калкан отлично! Ама трябва да са поне две дървета на 20м. едно от друго та да се опрашвали! Търси място, там при теб е по-топло от балкана и ще станат по-хубави! Избиха още два поника, май ще имам за горичка!

Бате Киро, пюрето от кестени е според мен по-вкусно от картофеното и ще отива на пържен калкан отлично! Ама трябва да са поне две дървета на 20м. едно от друго та да се опрашвали! Търси място, там при теб е по-топло от балкана и ще станат по-хубави! Избиха още два поника, май ще имам за горичка!

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Don4o_62
- учете се от него
По горе бати Киро е писал как издънките след пердашене с мотика пак форкали нагоре
завчера се качихме на вилата с жената да отпуснем и гледам по някой лехи покарали едни издънки от някакъв храст,еба ли го какъв е, ама направо са тръгнали като дръвчета
викам тая няма да я бъде и днес с резачката горе
изгорих един резервоар бензин докато ги изчистя
но си викам тая гад пак ще разте скоростно и се допитах да приятел
вика вземи капни по капка нафта на всеки отрязък и няма грешка,та утре със спринцовката ще ходя да ги боцкам
по нататък ще видим какво ще стане и ще пиша....

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- Модератор
Тц, възможно е да са ти дали грешен съвет. Аз пък друго прочетох - Кестена е еднодомно растение. Сиреч, трябва да се опрашва само. Бях забравил да ти пратя един линк. Агротехническата информация липсва, защото искат да продават дръвчетата си без конкуренция: http://razsadnik-elit.com/otglejdane-na ... esten.htmlДиканаров написа: ... трябва да са поне две дървета на 20м. едно от друго та да се опрашвали ...
- Диканаров
- кандидат преподавател
Е това ме разби съвсем Данчо! До сега от татковият кестен излизаха едни масури, които висяха надолу и после опадваха на земята. От тях се образуваха много бодливи топки, които бяха отвътре кухи или с малки кестенчета. Цветови съцветия, като при дивия/конски/ кестен нямат. Корифеи бяха обяснявали на татко, че е причината в самотността на дървото и т.н. Същото е положението и при други кестени, които татко бе подарил на негови приятели. Бе хванал съм се и каквото излезе! Прави хубава сянка над кухничката ми и не ми се маха. А новите ще ги чакам да видя какъв плод ще дадат! Живот и здраве да е само!
-
- разбира нещата
,браво ,браво ,диканаров.та за колко време ти поникнаха,сякаш скоро беше писал че си сял.за дърво не е ли много бързо покълването ,или съвета за "рътене " си е оказал влияние????
в събота взех да поорежа дръвчетата и подкарах и 1-2 асми ,изненадах се ,че взеха да "плачат",тази година процесите ще са доста по-ранни ,та който има лозя и асми ,да не чака обичайното време ,а да хваща ножицата.кайсиите тук таме цъфнаха ,прасковите са пред цъфтеж,днеска е слънчево и още ще се ускури процеса.в недела порязах още няколко пръчки ,а на жената на селото почнах да сея нови пръчки.данчо ми вика на 1,50 ,ама направих лек компромис и ги карам на 1,40 междуредието,а в реда на 1,20.100 бр-мерло ,пиньо ноар и малко шардоне.аима и асмалък,мин г засяхх 4 ,има 3 стари и поне още 4 ще бучна.
взех си от рекламираното домати ,това е опаковката от института.засях го заедно по 20 семена със "розов дар",па юли месец, живо -здраво,ще го видим кое какво е .пакетчето струва 3 лв -0,5 гр и има над 130 семена( броих ги)
в събота взех да поорежа дръвчетата и подкарах и 1-2 асми ,изненадах се ,че взеха да "плачат",тази година процесите ще са доста по-ранни ,та който има лозя и асми ,да не чака обичайното време ,а да хваща ножицата.кайсиите тук таме цъфнаха ,прасковите са пред цъфтеж,днеска е слънчево и още ще се ускури процеса.в недела порязах още няколко пръчки ,а на жената на селото почнах да сея нови пръчки.данчо ми вика на 1,50 ,ама направих лек компромис и ги карам на 1,40 междуредието,а в реда на 1,20.100 бр-мерло ,пиньо ноар и малко шардоне.аима и асмалък,мин г засяхх 4 ,има 3 стари и поне още 4 ще бучна.
взех си от рекламираното домати ,това е опаковката от института.засях го заедно по 20 семена със "розов дар",па юли месец, живо -здраво,ще го видим кое какво е .пакетчето струва 3 лв -0,5 гр и има над 130 семена( броих ги)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Диканаров
- кандидат преподавател
Дельо, бях ги купил по НГ. Зарих ги в две саксии на по 1-2 см., като ги полях и ги оставих на източен прозорец. След съвета на Данчо ,сложих саксиите в тавички с вода и пак ги полях от горе. Гледах вода да има постоянно в тавичките и поникнаха за има няма месец и нещо.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
верно че много рано тръгна всичко,поне месец напред.Сливата нормално се отрупваше с цвят
в началото на април някъде.

Днес гледам почна да отваря цветовете,до 4-5 дена ще побелее.
в началото на април някъде.

Днес гледам почна да отваря цветовете,до 4-5 дена ще побелее.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
Дончо, не те е излъгал твоя приятел. За пример, преди години така съборихме едно дърво стигащо чак на 3-ия етаж на жил. блок и клоните влизаха в терасите. Общината не разреши да го премахнем. Направихме дупка в ствола и сипахме нафта. Запечатахме дупката с глина и стой, та гледай. Дървото си изсъхна и от Общината си го отрязаха.Don4o_62 написа: ... капни по капка нафта на всеки отрязък и няма грешк ... .
Миналата пролет пък си спечелих нови почитатели с друг способ - едра сол. Наблизо има площи със слънчеви ел.централи /фотоволтаици/. Из площите плъзнали къпини и хванали хора да ги косят все едно косят ливада. Подсказах им да поръсят с едра сол и сега терена им е чист. Евтино, без химикали.
-
- разбира нещата
е ,уредил си се вече на евтин ток,да не те мислимdantho.mihov написа:Миналата пролет пък си спечелих нови почитатели с друг способ - едра сол. Наблизо има площи със слънчеви ел.централи /фотоволтаици/. Из площите плъзнали къпини и хванали хора да ги косят все едно косят ливада. Подсказах им да поръсят с едра сол и сега терена им е чист. Евтино, без химикали.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Don4o_62
- учете се от него
днес следобед щях да ходя да боцкам издънките с нафта
,но добре че не отидох, че да заваля една градушка....само за комбинация с едра сол беше
Данчо тоя метод по рахат ми се гледа със солта,че имам гъдел на ръцете и много не ми се ходи като пчеличка от издънка на издънка да ги опрашвам
кажи подробности със солта,след поръсване трябва ли да се мокри или така си седи и от влагата си поема,но може да ударя няколко лейки все пак де, за по голямо сцепление 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- Модератор
Не е нужно да се полива. Все пак идва дъждовен сезон продължаващ поне месец. А солта е по-ефективно да е от едрата, защото по-бавно се разтваря и при дъжд няма да се отмие като ситната. Соления разтвор си попива вертикално надолу. Този метод е ефективен дори и през м. май. Тогава сутрин рано все още има роса. Ако площта ще се обработва и за други цели се подава по-малко сол и по-начесто. Максимума е около 10 кг за 1 дка. При по-високи дози почвата става стерилна за години напред или се третира с по-висока доза амониева селитра, за да неутрализира соления разтвор. Но ако ще се "мори" примерно 10 метрова Топола, само за нея ще са нужни 1 кг.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Честит ви празник приятели! Да ви е приятна компанията около трапезата! 

-
- Модератор
Дельо, е това го бях пропуснал. Ако искаш ме послушай, но Пино Ноар не ти трябва. В цяла Европа този сорт системно се изкоренява, тъй като има свойството да обсорбира / разбирай изсмуква и съхранява/ тежките метали от почвата.delio-haidutin написа: ... да сея нови пръчки.,пиньо ноар ...
Навсякъде, където има и малко промишлено предприятие и минимално замърсяване на почвата /например кога ТКЗС-та пръскаха масово с химикали/, всички химични елементи ще ги поемаш при консумацията на гроздето. Дори и чрез виното. В западна Европа този сорт отдавна е забранен за размножаване. Нашите държавници спят и все още не са въвели ред в тази сфера.