Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг въдици на достъпна цена
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг въдици на достъпна цена
Мишката написа:Има ли някой опит с тая марка и конкретно със серията пръчки Xinn. Ефтенийка си е, ма поне на пръв поглед изглежда обещаващо като за нискобюджетна китайка. Пише "плътен карбон" и наистина като се хване бланката се усеща твърда и тежка за дебелината си (като за карбон). Заради това и има някак по-голяма инерция при размятане, но и не пружинира прекалено. Няколко пъти я срещам "на живо" в търновски и горнооряховски магазини в различни дължини и акции, но не се решавам на покупка въпреки препоръките от страна на продавачите. Siweida се намърдва в нисшата на народните такъми за масово унищожение благодарение на ниските цени на марката, която за мен е непозната.
Така колега аз съм от Търново и имам вапросната въдица от 2 години.И съм много доволен моета е 2-8 но реални нз някаде там вапреки ,че е микро джиг я ползвам за блесни и воблери. И нямам проглеми с кастинга вапреки многото водача. Ползвам я главно с плетено 0.8 и моно 18 . Плътен карбон е да ,не е тежка 2.10 160 гр. мисля ,че беше поне на мен ми е добре не е като локум и е доста чувствителна ,стегната . Та какви ли неща е преживяла стъпвах на върха и не се счупи

- maranzika
- сериозен играч
Здравей колега.Преди 3 години "по принуда" се наложи да си закупя една пръчка Siweida Simple 2,1м. 8-25гр.Моята се счупи точно 2 дни преди да ходя на едно състезание за пъстърви.Та за 35лв. я грабнах и се молех поне да не се счупи до края на състезанието.Извадих 7 пъстърви него ден.Мишката написа:Има ли някой опит с тая марка и конкретно със серията пръчкиSiweida Xinn.
След това пръчката стоеше вкъщи и се сещах отвреме-навреме за нея само.Последната година(2015) обаче имам сигурно 30 излета с нея.От пъстърви до джиг за бяла риба.Никакви ядове с нея.Накрая като се махах от България даже я продадох на друг колега.Та с тези пръчки вярно си е късмет,но пък ако няма фабричен дефект ,не виждам причина да не си я ползваш до момента в който си вземеш по-скъп клас.Леки са,едва ли и ма карбон в тях,но не се чупят толкова лесно както ти разправят.Виждал съм в пъти по-скъпи пръчки счупени като солета без да са третирани душмански.Всеки лови с това което може да си позволи и не чакай по форумите да ти кажат кое на тебе ще ти е по джоба и кое ще ти "легне на ръката".
Някой да знае какъв строй са Shimano Speedmaster BX/CX Spinning 270M - Бърз, параболик или нещо по средата
Кои спининги продавани БГ бяха с гаранция ... за Кроа зная ни имаше и други коментирани тук .... просто не мога да сетя сега ...?
- Vid
- кандидат преподавател
Потвърждавам, Спортекс-ите са с най реалната гаранция в БГ. Един такъв счупих на два пъти- първия път ми смениха снадката, а втория цялата пръчка.аксел написа:Спортекс
Относно Кроа- гаранция-Франция, доживотна означава само, да умирате по бързо, че оне да не си харчат скъпите паричка за маймуняци в БГ.

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
колеги един вапрос имах серт 2 1.80 ул и я подарих на едно запалено приятелче ... та вапроса ми е има ли инт. предложения за същите пари ул може и л .... 1.80 или да си закупя пак сертче .... и така благодаря на сички идеи предварително поздрави наслука 

Разгледай тук - http://www.bent-fishing.com/index.php?m ... &range_id=Ivan7777 написа:колеги един вапрос имах серт 2 1.80 ул и я подарих на едно запалено приятелче ... та вапроса ми е има ли инт. предложения за същите пари ул може и л .... 1.80 или да си закупя пак сертче .... и така благодаря на сички идеи предварително поздрави наслука
а също и тук - http://fishbg.org/sert-34
Чувал съм че карбонът стареел. До колко е вярно и по какъв начин се отразява това на качествата му? В магазините често остават модели на пръчки които не се продават с години. Има някои серии които също така с години не се променят за да се поддържа духа на някаква продуктова традиция от производителя. Ето защо често е трудно да познаеш колко е ново нещото което купуваш, особено през нета. Проблем ли е да купиш карбон стар модел, примерно от преди два-три сезона (неизползван)? Благодаря.
Късметът е на страната на подготвените.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Не знам къде си ги чувал тези неща , но карбона , респективно въглерода старее доста по-бавно от теб , примерно . За справка въглерод-14 по който обикновено се датира дадено нещо на каква възраст е , има период на полуразпад около 6000 години та ... В случаят приемаме , че въглеродните нишки от които са направени "карбоновите" ни въдици са полимери извлечени като тръгнем от полиакрилонитрила та стигнем до целулози от типа на синтетична коприна или памук . В случаят тези прекурсори изобщо не трябва да ни разсейват по посока стареене , най-малкото защото крайният продукт си е въглерод . Като цяло понятието въглеродна ( карбонова ) нишка се определя такава която съдържа минимум 90% въглерод, получен чрез контролирана пиролиза на подходящи влакнести суровини . За да определим такава като "графитна" обаче въглеродното съдържание би трябвало да е равно или да надвишава 99% . От там натам вече качеството на самият карбонов плат се определя от според модулността му :
Ултра високомодулни (UHM – Ultra High Modulus), с модул над 450Gpa.
Високомодулни (HM – High Modulus), с модул между 350 – 450Gpa
Средномодулни (IM – Intemediate Modulus), с модул между 200 – 350Gpa
Нискомодулни с висока якост (HT – High Tensile), с модул, по-малък от 100Gpa, но с якост над 3Gpa.
Супер високоякостни (SHT – Super High Tensile), с якост над 4.5Gpa
Естествено , че не може да очакваш в евтина "карбонова" въдица в която самият графит може да се съдържа единствено в надписаният и с молив бранд да има високомодулен графит .
Другите показатели които определят качеството на карбоновият плат е температурата при която се изтегля нишката :
Тип I – високотемпературно обработени въглеродни нишки – (HHT – High Heat Treatment), където крайната температурна обработка е над 2000 °С и същите могат да бъдат определени като Високомодулни въглеродни нишки.
Тип II – среднотемпературно обработени въглеродни нишки – (IHT – Intermediate Heat Treatment), където крайната температурна обработка е около и малко над 1500 °С и могат да се определят като високоякостни въглеродни нишки.
Тип III - нискотемпературно обработени въглеродни нишки, където крайната температурна обработка не надвишава 1000 °С. Това са нискомодулни и нискоякостни въглеродни нишки.
Тук трябва да отметнем , че нискобюджетните "карбонови" геги са изтъкани основно от полиакрилонитрил който се изтегля при около 300°С и въпреки , че го именуват с гръмкото карбон от латинското Carboneum дало първата си буква на химичният символ С - въглерода , то те са много далеч от високотемпературните си събратя . Известно ни е , че основните въглероди имат различно отношение към температурата . Примерно ако диамант се нагрее до 1500°С се превръща в графит , но ако графит се обработи при 3000°С и високо налягане то се превръща в диамант . Демек колкото по-високомодулна и високотемпературно е изтеглена дадена нишка , толкова по-бърза и лека здрава карбонова въдица имаме като краен продукт .
Баси що глюпости изписах само да кажа , че "карбона" няма как да старее поне по нашите латентни мерки за време
Иначе като цяло други са нещата които трябва да гледаш на въдица , на няколко сезона , като най-вече дали има дълбоки , пък било то и ремонтирани такива драскотини
Ултра високомодулни (UHM – Ultra High Modulus), с модул над 450Gpa.
Високомодулни (HM – High Modulus), с модул между 350 – 450Gpa
Средномодулни (IM – Intemediate Modulus), с модул между 200 – 350Gpa
Нискомодулни с висока якост (HT – High Tensile), с модул, по-малък от 100Gpa, но с якост над 3Gpa.
Супер високоякостни (SHT – Super High Tensile), с якост над 4.5Gpa
Естествено , че не може да очакваш в евтина "карбонова" въдица в която самият графит може да се съдържа единствено в надписаният и с молив бранд да има високомодулен графит .
Другите показатели които определят качеството на карбоновият плат е температурата при която се изтегля нишката :
Тип I – високотемпературно обработени въглеродни нишки – (HHT – High Heat Treatment), където крайната температурна обработка е над 2000 °С и същите могат да бъдат определени като Високомодулни въглеродни нишки.
Тип II – среднотемпературно обработени въглеродни нишки – (IHT – Intermediate Heat Treatment), където крайната температурна обработка е около и малко над 1500 °С и могат да се определят като високоякостни въглеродни нишки.
Тип III - нискотемпературно обработени въглеродни нишки, където крайната температурна обработка не надвишава 1000 °С. Това са нискомодулни и нискоякостни въглеродни нишки.
Тук трябва да отметнем , че нискобюджетните "карбонови" геги са изтъкани основно от полиакрилонитрил който се изтегля при около 300°С и въпреки , че го именуват с гръмкото карбон от латинското Carboneum дало първата си буква на химичният символ С - въглерода , то те са много далеч от високотемпературните си събратя . Известно ни е , че основните въглероди имат различно отношение към температурата . Примерно ако диамант се нагрее до 1500°С се превръща в графит , но ако графит се обработи при 3000°С и високо налягане то се превръща в диамант . Демек колкото по-високомодулна и високотемпературно е изтеглена дадена нишка , толкова по-бърза и лека здрава карбонова въдица имаме като краен продукт .
Баси що глюпости изписах само да кажа , че "карбона" няма как да старее поне по нашите латентни мерки за време

Иначе като цяло други са нещата които трябва да гледаш на въдица , на няколко сезона , като най-вече дали има дълбоки , пък било то и ремонтирани такива драскотини

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов, адмирации за труда който си положил, в опит да разясниш стареенето на карбоновите пръчки!!!
Поздрави
Поздрави
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
А впечатления от тази марка имате ли ? PEZON & MICHEL http://www.aquasport-n.com/%D1%81%D0%BF ... ;brands=19
- Vid
- кандидат преподавател
Относно по горното мнение на П.И. да добавя....
Едно време много си притеснявах любимите ми въдици останали в колата при Темп. 40 гр. на сянка, а в колата при 80 гр. на слънце, да не вземат да се размекнат или деформират?
Сега разбирам, що това не се случва- щото карбона се печал при мин. 300гр....
Едно време много си притеснявах любимите ми въдици останали в колата при Темп. 40 гр. на сянка, а в колата при 80 гр. на слънце, да не вземат да се размекнат или деформират?

Сенека
Сенека
- Vid
- кандидат преподавател
Благодарство Павка за компетентното мнение.Vid написа:Относно по горното мнение на П.И. да добавя....
Сенека
Сенека
В бланката освен карбонов плат има и смола/и, които стареят доста по бързо.