За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от кирил великий »

Данчо, това не важеше ли за отела? За пино ноар същото ли важи?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

dantho.mihov написа:
delio-haidutin написа: ... да сея нови пръчки.,пиньо ноар ...
Дельо, е това го бях пропуснал. Ако искаш ме послушай, но Пино Ноар не ти трябва. В цяла Европа този сорт системно се изкоренява, тъй като има свойството да обсорбира / разбирай изсмуква и съхранява/ тежките метали от почвата.
Навсякъде, където има и малко промишлено предприятие и минимално замърсяване на почвата /например кога ТКЗС-та пръскаха масово с химикали/, всички химични елементи ще ги поемаш при консумацията на гроздето. Дори и чрез виното. В западна Европа този сорт отдавна е забранен за размножаване. Нашите държавници спят и все още не са въвели ред в тази сфера.
аз вече ги купих пръчките , от П.Н. са само 25,а и на село няма никакво производство.да ти кажа ,то и за тези отели пишат че в процеса на ферментацията са се образували канцерогенни вещества и по тази причина всички масиви във Франция били изкоренени.
да се чуди човек на кого да вярва с този лобизъм,пък виж каква статия има за него.
http://www.villayustina.com/index.php?o ... =8&lang=bg
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

кирил великий написа:Данчо, това не важеше ли за отела? За пино ноар същото ли важи?
Вярно. Прощавайте приятели ! Паметта ми изневери и си признавам, че започна да ми се случва често.
За Отел се отнася забраната за производството му, а не за Пино Ноар.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:
кирил великий написа:Данчо, това не важеше ли за отела? За пино ноар същото ли важи?
Вярно. Прощавайте приятели ! Паметта ми изневери и си признавам, че започна да ми се случва често.
За Отел се отнася забраната за производството му, а не за Пино Ноар.
:lol: :lol: :lol: ,ей ,ще те глобяваме.недей да всяваш смут и паника.кажи кога ти е сбора :drinkers: .това за отела и аз го бях чел някъде,имам 1 бяла липа по наследство ( мисля че е от тоя сорт) ,и бях засял две пръчки ,пак някакъв вид черен отел ,но като го прочетох това,бяха на 1 година и едната я махнах и сях друг вид черно десертно от комшии.обаче и тези другите ще ги махна след 1-2 г ,да дръпнат младите ,сяти до тях.

тука е таз годишното домати,розово селско ;розова магия ;фантазия и друго селско.последните дето ги купих ,тъкмо поникнаха и още не им се полага фотовнимание.
20160310_084327.jpg
тази година ,сякаш нещо по-бързо станаха ,дето ги сях на по-рядко ли ,слънцето ли им помогна ,но ме претеснява че го дават хладно и облачно ,а ще станат за пикиране и нямам място до прозорци за 50-60 кофички.по нататък ако се постопли малко ,ще му прече ли на село ,необитаема стая ,но добре изолирана и с южно изложение ,да ги занеса ,но температурата посред нощите ако падне 7-8 градуса ,ще им се случи ли случка????
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Не знам кога ще ти даде време да ги сееш на открито?
Моите сега никнат,ама при мен слънцето е много кът - абе на седмица я има 5-6 часа,я не.
Вървят хилаво,хем са в стаята,но повече от 22* не се вдига в стаята - майната му,не бързам,
че от кофичките директно на вадите ги сея в края на април.
Дельо,ако много тръгнат,извади ги навън,ама под навес,нищо че са температури от порядъка на 7-8*.
Забавят разтежа,но се каляват (стават едни морави)-ама после при добра температура хукват като луди,
поне при мен е така.

Миналата година,доматите тръгнаха супер,но като удариха жегите,стана мамата си трака.
Почнаха да пожълтяват,абе замина реколтата де.А поливам,имам си кладенец и цистерна 3 кубика.
Един ден стана въпрос като говорих с майка ми,приказките И бяха:
– навремето като ставаше горещо,покривахме ги с трева и парцали по коловете,така ги спасявахме.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Дельо, при мен си е балкан и април си е хладен, както сега, та аз си съм приготвил срязани от 5 до 10 л. бидончета от вода, на които съм пробил с пирон дупка на дъното по периферията. Като засаждам разсада от домати, пипер, краставици и патладжан, го покривам с тях. Така става нещо като индивидуален парник и се проветрява. Нощем като падне температурата под 8-10 градуса не им влияе въобще. Избуяват си яко и като израснат до дъното, го обръщам и в дупката си слагам един пирон насочен към корена на растението. И така като наливам вода в срязаните бидончета поливам на корен . Нещо като капково се получава. Водата си таи покрай пирона в земята и понякога се задържа повече от ден вътре. Тогава раздвижвам пиронът в дупката и водата пак си тръгва нормално. Гледам само да не засегна коренът на растението с пирона. Като загърлям стеблото, заривам и бидона около него. На есен прибирам бидончетата в навес и си чакат там до следващата пролет. Киро сподели съвета от майка му, почерпен, явно от дългогодишен опит, аз правя нещо подобно, като покривам коловете в лехата със строителна зеленикава мрежа, която превързвам към коловете. Така си пазя лехите в жегите и от градушки. Има полза. Опазва на повече от 80%! Щетите идват само от удари от страни, от пътеките.
Данчо , искам да те попитам следното:- Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели. Истина ли е? Аз се боя от развитие на разни плесени и мухали по сламата и от там да си направя беля със зеленчуците. :lol: Да не си маносам доматите сам?
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Диканаров написа:........Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели............
Става и с талаш от дърводелната,пази влагата,ама от плевели не знам дали ще се отървеш.
Една година ме нападнаха тревите по лехите на доматите,и не само тях де,
нямах време да ги скубя,ама пък даде яка реколта.На половината село бяха пак им изгорели доматите,
при мен всичко си беше зелено до последно.
Това дето го казваш за мрежата,намислил съм го и аз за това лято.
Изображение

dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Диканаров написа: ... Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели. ...
Вярно е. Нарича се "мулчиране" и широко се прилага най-вече в оранжериите. Като чукнеш в нета мулчиране и ще ти излезе доста полезна информация. Пък плевелите са значително по-малко.
За Дельо - Кирчо вече му отговори с ключовата дума "каляване". Както и да се развива разсада, трябва да мине през тази процедура. Дельо, ако разполагаш с Фундазол, направи една поливка с 0.1 % разтвор. Ще го предпази от бяло гниене и сечене на разсада. И това го правим като задължителна процедура.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:ако разполагаш с Фундазол, направи една поливка с 0.1 % разтвор. Ще го предпази от бяло гниене и сечене на разсада. И това го правим като задължителна процедура.
имам топсин,предните години ги поливах ,но нещо се опърлиха листата,и сега мисля да не ги поливам ,а ще държа почвата по-суха.то и без това ,сега не им трябва много влага ,че тръгват да избуяват ,,а и другата седмица го дават все облачно.
каисиите прецъфтяха ,но май -май дават температури около 0 градуса,ще стане някоя беля :evil:
Диканаров написа:както сега, та аз си съм приготвил срязани от 5 до 10 л. бидончета от вода, на които съм пробил с пирон дупка на дъното по периферията. Като засаждам разсада от домати, пипер, краставици и патладжан, го покривам с тях. Така става нещо като индивидуален парник и се проветрява.
този начин го знам ,само че режа от дъното ,а гърлото на бутилката остава с капачката.когато е облачно ,поставям капачката ,а като е слънчево ,я махам.само че проблема е ,че на село ходя от седмица на седмица и през седмицата ,ако напече слънце и е горещо ,му се такова майката.
много е подходящо за двугодишни лозички ,посадени в стар асмалък :idea: .старите асми като се разслистят ,пречат на младата да порасни бържи и и пазят сянка .а като сложа тубата на младата пръчка ,се разлиства много по-бързо,прави ластар 20-30 см,а другите те първа са покарали.и докато се разлистят ,за да направят сянка ,то младата е стигнала почти до горе.

миналата година си патих от белокрилка.най-напред нападна краставиците(1 ред),пръсках с какво ли не,изсушиха ги ,и след това се прехвърлиха на доматито в оранжерията,на вънка по-малко имаше.пръскам ,хем от долната страна на листата ,не умират ли ,други ли идват ,бем мама му.пазя малко треволяк ,да не го пръскам ,че го давам на кокошките ,там ли се развъжда :?: ,тази година съм решил ,минавам всичко със "наса" да няма от къде да дойдат .освен от малини и ягоди.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:ако разполагаш с Фундазол, направи една поливка с 0.1 % разтвор. Ще го предпази от бяло гниене и сечене на разсада. И това го правим като задължителна процедура.
имам топсин,предните години ги поливах ,но нещо се опърлиха листата,и сега мисля да не ги поливам ,а ще държа почвата по-суха.то и без това ,сега не им трябва много влага ,че тръгват да избуяват ,,а и другата седмица го дават все облачно.
каисиите прецъфтяха ,но май -май дават температури около 0 градуса,ще стане някоя беля :evil:
Диканаров написа:както сега, та аз си съм приготвил срязани от 5 до 10 л. бидончета от вода, на които съм пробил с пирон дупка на дъното по периферията. Като засаждам разсада от домати, пипер, краставици и патладжан, го покривам с тях. Така става нещо като индивидуален парник и се проветрява.
този начин го знам ,само че режа от дъното ,а гърлото на бутилката остава с капачката.когато е облачно ,поставям капачката ,а като е слънчево ,я махам.само че проблема е ,че на село ходя от седмица на седмица и през седмицата ,ако напече слънце и е горещо ,му се такова майката.
много е подходящо за двугодишни лозички ,посадени в стар асмалък :idea: .старите асми като се разслистят ,пречат на младата да порасни бържи и и пазят сянка .а като сложа тубата на младата пръчка ,се разлиства много по-бързо,прави ластар 20-30 см,а другите те първа са покарали.и докато се разлистят ,за да направят сянка ,то младата е стигнала почти до горе.

миналата година си патих от белокрилка.най-напред нападна краставиците(1 ред),пръсках с какво ли не,изсушиха ги ,и след това се прехвърлиха на доматито в оранжерията,на вънка по-малко имаше.пръскам ,хем от долната страна на листата ,не умират ли ,други ли идват ,бем мама му.пазя малко треволяк ,да не го пръскам ,че го давам на кокошките ,там ли се развъжда :?: ,тази година съм решил ,минавам всичко със "наса" да няма от къде да дойдат .освен от малини и ягоди.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Дельо,тая зима нали беше малко дълга,та имаше време да се бъзикам из нета.
Абе попаднах на копривата,и пръскането с нея на почти всичкото зелено из градината.
Ще го пробвам при всички положения,че добри отзиви четох за този начин.
И заместител хрян,ама от него по-го няма по нашия край.
Изображение

Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Ей златни сте! Данчо, прочетох за мулчирането и ми просветна! При мен слама се трудно намира, но сено дал Бог, а съм натрупал и куп компост та ще действам с тях! А наблизо има и борови насаждения и иглички, които също ще пробвам! Благодаря ви!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Нали ви споменах,че очаквам изненади.
Абе Кичево е друга България
Изображение
Изображение

lusienn

Мнение от lusienn »

IMG_20160326_110649.jpg
Нещо и при нас студено цяла седмица,

Няма никакви пчели да опрашват прасковите,

Пред блока.

Имаме 3 броя,като само тая е цъфнала,щото е на слънце.

Миналата година и беше сефтето да роди плод.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

20160404_202418.jpg
позакаснях малко със засаждането на пипер,па рекох по метода на рътене да съкратя поникването ,но нещо сякаш не се получава.това е на 3 дена,отначало ги полях със топла вода ,отгоре слагам дебел пласт памук,да им е топло ,през деня са на слънце,затворени със капак.пипера по-трудно ли покълва,в един форум четох ,но не знам за какво семе беше ,на втория ден покълнало.май ,май ,ще окъснея с пипера ,а както е топло времето ,хората ще почнат да берат ,а аз не съм го сял :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”