Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Добре дошъл
!
Има участници в темата и от твоя регион, да се надяваме, че ще отговорят на въпросите ти.
А иначе,
Чети - страници има много и са интересни.
Там са разказани толкова много неща, че може и пътепис за гъбите в България да се напише.

Има участници в темата и от твоя регион, да се надяваме, че ще отговорят на въпросите ти.
А иначе,
Чети - страници има много и са интересни.
Там са разказани толкова много неща, че може и пътепис за гъбите в България да се напише.
Аз също се надявам да пишат... А иначе доста четох , клипове гледах също , даже съм се разхождал из горите в търсене , но освен посиняващи и червенеещи други ни намерих за съжаление...
- Диканаров
- кандидат преподавател
Да там растат няколко вида манатарки, от края на май та до ноември! Бъди внимателен само към два вида от тях:- "дяволската" манатарка, която е смъртоносно отровна при консумация в пресен вид и "красивата" манатарка, която не е отровна, но е много горчива и ще ти развали целият гъбобер! Като си с опитен гъбар в дъбаците искай обезателно да ти ги покаже. Красивата манатарка е сравнително рядка и съм я намирал само в Родопите, но дяволската се среща често! По описание гъби не се учат, но ще ти дам някои признаци за "дяволската":- Гуглата е сива с цвят на стар цимент, без кафяви или червеникави петна! Пънчето прилича на чушка камба! По е дебело от колкото високо! Пънчето е оцветено от черно долу до червено горе. При нараняване става месото тъмно синьо-черно. Бъди внимателен!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
От опитен гъбар знам ,че ако гъбата има червен цвят по себбе си или посинява не се бере .. Има ли неядлива манатарка която не посинявя ?
- Диканаров
- кандидат преподавател
Половината от манатарките се пигментират, като някои в синьо-виолетово, други в синьо-зелено, в кафяво-черно! И са с отлични вкусови качества! Пази се от манатарка с цвят на гуглата като употребявано паве и ниско и много дебело пънче в черно в основата-червено към дунапрена! Дяволската е страшна само сурова, сварена губи от отровността си! Огнената манатарка е с гугла с червени или кафяви петна и пънчето и е високо-стройно! Отлична е за консумация и преработка! При разрязване става тъмнокафява-към черна!
Благодаря за изчерпателната информация. Ще се радвам и други да се включат а ако са от района защо да не направим някой излед като се постопли още малко ☺
Благодарение на това, че в събота работния ден приключи по-рано от очакваното, направих кратък обход на една близка позиция 
Намерих точно каквото очаквах – страхотни юдини уши:

Не бяха много като количество, пък и честно казано не разполагах с много време, но на размер бяха бая тлъсти
:

Поздрави!

Намерих точно каквото очаквах – страхотни юдини уши:

Не бяха много като количество, пък и честно казано не разполагах с много време, но на размер бяха бая тлъсти

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Само да добавя, че си спретнах доста вкусно нещо с част от тия уши
Направих си едно пилешко филенце със зеленчуци и гъби «по китайски»… неочаквано добре се получи.
Другия вариант, в който ги хапвам е с ориз – обикновен или пак със зеленчуци по китайски , но това го оставих за следващия път
И понеже зачекнах кулинарната тема, сещам се, че някъде в предните страници бях дал дума да споделя опитите си с кладница… Ами трябва да призная, че опита за туршия със зеле претърпя пълен провал
Нещо явно аз не правя както трябва… За сметка на това, обаче, фалшивата «шкембе» чорба беше попадение съвсем близо до десятката
Много ми хареса и си спечели правото да бъде повторена отново.
Поздрави!!

Другия вариант, в който ги хапвам е с ориз – обикновен или пак със зеленчуци по китайски , но това го оставих за следващия път

И понеже зачекнах кулинарната тема, сещам се, че някъде в предните страници бях дал дума да споделя опитите си с кладница… Ами трябва да призная, че опита за туршия със зеле претърпя пълен провал

Поздрави!!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Стефко, обръща ли бурканите да се претака саламурата? А тя 4% ли бе?
За претакане - претаках
Но виж за процентите не съм сигурен какво забърках… Май малко прекалих с концентрацията и всъщност бе повечко от 4%

Но виж за процентите не съм сигурен какво забърках… Май малко прекалих с концентрацията и всъщност бе повечко от 4%

- G.Petkov
Stefko написа:… За сметка на това, обаче, фалшивата «шкембе» чорба беше попадение съвсем близо до десяткатаМного ми хареса и си спечели правото да бъде повторена отново...
Сестра ми, която също бере диви гъби, ми се похвали, че прави много успешно тази чобра с кладница.
Явно рецептата върви между кулинарите

- Диканаров
- кандидат преподавател
Намерих есенна ливадна виолетка в околностите на София! Избила е сега! 

- Павел Иванов
МмммДам ! Днеска като отворих компостера с цел да дръпна малце компост , бях приятно изненадан с първата за тая година печурка в двора ми пръкнала се в него 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов