Първи мухарски излет и очаквано капо

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Първи мухарски излет и очаквано капо

Мнение от dunavski »

Днес осъществих първия в живота си мухарски риболов. Мястото е Дрейкот уотър Англия. Излета общо взето се състоеше в три часово хаотично замахване с пръта в стил брулене на джанка за ракия.
Докато чаках тия от tackle uk да ми доставят нещата (доставката им е много тегава) прекарах цялата предходна седмица в четене н книги и гледане на филми за мухарски риболов, аз за държавния си изпит не бях чел толкова много :lol: :lol: и накрая днес си получих пратката и газ към водоема. Като цяло бях доста надъхан и пристъпвах към язорвира ето така
Изображение

Но бързо установих че нещата не са толкова елементарни. Духаше доста силен страничен вятър и общо взето всичките ми "замятания" се приводняваха на купчина десетиня метра от мене. Но някакси успях да предизвикам атака, но нещо се бях заблял зад мене в тревите и изтървах кълването, засякох, но рибата си замина с мухата и целия типет 0.12мм. Пръчката ми е Daiwa Lexa 9.6ft #7, макара Greys GX #6/7/8, шнур Cortland trout boss #7 WF плуващ и 5 фута лидер.
Незнам дали това е много удачен вариант за начинаещ. Избора ми се състои изцяло на база интернет.
Снимките са пейзажни риби няма поради обясними причини. :D :D
Ето тука ми клъвна рибата на суха муха, но си замина по живо и здраво.
Изображение

Има опция за наемане на лодка, но реших да не се давя още на първия излет хахах.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Като си платиш билета ти дават касова бележка, карта на водоема и правилата според това дали ще ловиш от брега или с лодка. Имаш право да задържиш от една до няколко риби според таксата, която си заплатил. Има определени места където можеш да паркираш и определени места от където можеш да ловиш. Всичко това ти се връчва с касовата бележка зада няма оправдания след това :twisted:

И накрая като се готвехме да си тръгваме спира един от тяхната ИАРА и вика спирайте да ловите риба незабавно щото е нелегално, а аз му отговарям "искаш ли да ти шибна един зад врата". Тоя продължава да ми се обяснява понеже не сме били с кола и сме изглеждали подозрително. Извадих билета си от джоба и му го лепнах на челото и тоя почна да ми се извинява три часа, че бил се заблудил.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
Chromeo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Първи мухарски излет и очаквано капо

Мнение от Chromeo »

Колега, това дали оборудването ти е подходящо зависи от водоема и вида на преследваната риба. На мен ми препоръчаха като започвах 5/6 клас прът, макара и DT5 шнур. За затворени водоеми обаче, нещата предполагам стоят другояче....
dunavski написа:И накрая като се готвехме да си тръгваме спира един от тяхната ИАРА и вика спирайте да ловите риба незабавно щото е нелегално, а аз му отговарям "искаш ли да ти шибна един зад врата".
на BG или ЕN му го каза :lol: :lol: :lol:
Ако трябва да съм сериозен - много ще се радвам и по водоемите в България да има повече хора като тоя човечец дето искаш да му удариш един зад врата, ама.......няма :roll:
catch a fish or die trying !!!
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Chromeo написа:на BG или ЕN му го каза :lol: :lol: :lol:
Ако трябва да съм сериозен - много ще се радвам и по водоемите в България да има повече хора като тоя човечец дето искаш да му удариш един зад врата, ама.......няма :roll:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Това само си го помислих хахаха много ясно, че неможе да му отговориш така. Иначе проверяват стабилно, но и хората имат самосъзнание. Пълно е колоездачи, рибари и хора които само се разхождат, но едина торбичка няма по земята.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Да но не и този път хахахахах :fishing2: :fishing2: :fishing2: !!!!!
След първото очаквано капо последваха още доста излета, които приключиха пак с капо, но накрая успях да уловя риба. След като значително си подобрих кастинга и се снабдих с широка гама мухи, нова пръчка, нов шнур и нняколко изчетени книги реших, че трябва да подходя мааалко по сериозно към нещата ако искам да хвана риба и резултата не закъсня. Този път се пристраших да направя монтаж с тандемни мухи, което си чисто чепаре, но тук това е разрешено. И така построих линия с три мухи като първо вързах една голяма атракторна муха и две нимфи след него, които да висят към дъното. Този монтаж не сработи тъй като дълбочината не беше голя и последната муха се влачеше по дъното. Реших да сменя разположението на мухите като първо вързах две мухи имитиращи хирономус и какавида на хирономус и накрая вързах една голяма сиха муха зада придържа другите две мухи да не потъват много. И така помятах малко, но мухите за закачаха за храстите зад мен и шнура се оплиташе за някакви слечки на брега. Ядосах се и нагазих във водата с маратонки и без гащерезон и това се оказа печелившата тактика. Тъй като брега беше доста полегат на 10-15м навътре не беше по-дълбоко от бедрата и вече можеш да мятам в малко по-дълбока вода. И около 18 часа около мен навсякаде започна да играе риба и в този момент закачих първата си риба. Беше захапала сухата муха докато обирах шнура. Оказа се доста борбена риба за размера, но я докарах до кепа и първата английска пъстърва беше факт. Само след няколко минути закачих още една риба, но докато се опитвах да извадя телефона да я снимам как скача и тя се откачи. Беше се закачила за средната муха хирономус. Последваха още доста атаки, но не успях да ги закача като на няколко пъти пъстървите гонеха мухите до краката ми. Но това нямаше значение защото бях закачил две пъстърви в рамките на няколко минути и това ми стигаше и така стана осем и половина и беше време да си отиваме.

Времето беше перфектно. Огледална вода и леко облачно. По-рано беше малко ветровито но привечер вятъра српя и явно това активизира рибата.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Рибата не е много голяма, но се оказа доста борбенна!!!!
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Мухарски излето от чужбина

Мнение от dunavski »

След миналогошния ми дебют в мухарския риболов прекарах зимната ваканция в практикуване на замятане и четене на книги и така започнах новия сезон доста по-подготвен технически и теоритически. На местния ми язовир новия сезон започна на 4ти Март и естественно първия ден бях на язовира. Снимките са кът тъй като водата все още е ледена и след няколко минути мятане вече не си чувствах пръстите на ръцете, и не ми се рискуваше да вадя телефона да правя снимки нагазил до кръста във вода. Рибите кълвяха доста активно като за деня имах общо девет уловени риби като повечето бяха хванати на изработена от мен муха :supz: :supz: .Рибите са изключително борбенни и прявят доста зрелищни скокове над водата и голям кеф да се ловят :fishing8: :fishing8: Билета който купих ми дава право да задържа една риба следователно първата риба, която хванах получи бърз удар по главата със специална малка бухалка и беше хумано умървена :D
В задната част на дръжката на бухалката има специална лъжица с, която може да се сондира стомаха на рибата и да се види с какво се е хранила.
Дъгова пъстърва 47см
Изображение
Стомашното съдържимо показа, че рибата само и единственно се е хранила с минятюрни какавиди на комари.
Изображение
След няколко дена пак там, но този път беше доста по-слабо за цял следобед само една риба долу горе пак същия размер.
Изображение
И тъй като това беше единственната риба получи остро главоболие причинено от удар с тъп предмет по главата и съотвено стомашното съдържимо показа, че рибата се е хранила с минятюрни дафнии.
Изображение
И тъй като рибата неще да кълва почнах да правя снимки
Изображение

Десеттина дена по-късно пак за риба и за 3 часа две уловени и две откачени риби. Ръбите активно кълвяха на имитация на хирономус вързана от мен като успях да хвана една доста добра дъгова пъстърва 55см, която с доста брутално кълване почти успя да ми изтръгне пръчката от ръцете :fishing5: :fishing1: , че даже огъна осми номер кука. В отговор получи бърз удар по главата да се научи, че не хубаво да се краде :twisted: :twisted:
Изображение
Реших, че това ми стига и след тричасово киснене в ледена вода и порядъчно измръзнал реших да си ходя.
За сега това е от мен и моето откриване на сИзонЯ.
Изображение
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

Колега пишеш страхотно и ще се абонирам за темата-продължавай в същият дух!
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

Браво, колега, поздравления и от мен.
В тоя риболов практиката е далеч по - важна от теорията, но това вече ти е известно :)
Не си споделил дали на водоема е разрешено да се лови на спининг, защото на следващото ниво / блесни, воблери/ еуфорията е в двоен размер.
И ако може малко инфо, чисто любопитство от моя страна :
1. Каква е таксата за дневен улов с право да прибереш една риба?
2. Вижда ми се много стерилно , не ти ли липсват боклуците по брега?
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

mrenka написа:Браво, колега, поздравления и от мен.
В тоя риболов практиката е далеч по - важна от теорията, но това вече ти е известно :)
Не си споделил дали на водоема е разрешено да се лови на спининг, защото на следващото ниво / блесни, воблери/ еуфорията е в двоен размер.
И ако може малко инфо, чисто любопитство от моя страна :
1. Каква е таксата за дневен улов с право да прибереш една риба?
2. Вижда ми се много стерилно , не ти ли липсват боклуците по брега?
Теорията е важна от гледна точка на това да разбереш с каква хранителна база разполага рибата през различните сезони и евентуално с каква муха може да я излъжеш. Иначе за замятане с мухарката си трябва яко тренировки, че даже няколко часа с професионален инструктор.
Този язовир конкретно е разрешен само мухарски риболов. Цените варират в зависимост как ловиш и колко риби искаш да задържиш. Можеш да ловиш от брега или да наемеш лодка, като за риболов от брега цените започват от 17,50 до 28,50 паунда като максимум може да вземеш осем риби, само ако ги хванеш разбира се. Ако искаш да наемеш лодка там цените са с няколко паунда по-скъпи. Има билети за половин ден с лодка или последните четири часа от брега като цените са малко по-евтини.
По брега боклуци няма въпреки, че постояно е пълно с рибари или хора които спортуват, но има кошове за боклук за стъкло, пластмаса и хартия на всеки няколко метра, също така има обособени места за паркиране специлано за рибарите иначе ако не си за риба кола не можеш да караш около язовира защото има бариери с кодове. Тревните площи се потдържат и полянките са пълни със зайци и всякакви видове патици, гъски и лебеди, но никой не ги закача т.е. едновременно докато ловиш риба може да се насладиш и на дивата пририда около себе си.
Така е колега в нормалните държави хората разбират от дума и като ти се каже, че не трябва да хвърляш боклуци това означава, че не трябва да правиш мизерия за разлика от българина като му направиш забележка той почва да ти прави на пук.
Изображение
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

Тенкс за бързия и изчерпателен отговор :)
Ами то и на нашите платени водоеми има кошчета, обаче ... Миналото лято на Върбица под Радомир, хората сложили кошове нагъсто, табелки, обаче Ганьо си знай - осира всичко наред и най - вече себе си.
Пръчката и такъмът са ти оптимални - 2.90 м и торпедовиден шнур / стига удебелената му част да е от страната на мухата :lol: /, който позволява далечни дистанции.
На езеро е малко кофти, щот си трябва газене и трудно се използва посоката на вятъра. Обаче ми се виждаш достатъчно заразен от мухата, така че давай смело.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

mrenka написа:Тенкс за бързия и изчерпателен отговор :)
Ами то и на нашите платени .......
Така е колега за сега най-голямо впечетление ми прави, че хората тук имат имат самосъзнание, пазят и разбират от дума като има се каже нещо. Не само в риболова, но и като цяло във всичко. Например дори и в най-големия трафик всеки си кара спокойно и си чака реда без никой да се оитва да те изпревари или да ти натиска клаксона да караш по-бързо. За риболова в Англия мога ти напиша две страници, но за повечете колеги във форума това ще им се види не реално и ще кажат, че едва ли не си измислям.
Иначе мухарството е доста зарибяващо аз ползвам 2,90 - 3,0м пръчка с седми номер WF шнур и тука е хубаво да газиш във водата първо сащото брега е висок и като изкараш повече шнур и закачам храстите отзад и второ това ти дава няколко метра допълнителна дистанция, а на язовир дистанцията е важна.
Изображение
vboriyanov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vboriyanov »

Страхотни разкази, колега. Според мен трябва риболовците, които ловят в чужбина да разказват повече за реда и правилата там, за да може българите да повярват, че може да бъде по-добре и при нас, и че това зависи от нас самите, не само от държавата. Защото и при нас има правила, но както ми каза един охранител на паркинг "Правила ли?! Кой ти ги спазва тия неща, бе братче?!". Та, така де, не се притеснявайте да разказвате за реда и как той се спазва стриктно, за да им е приятно на всички. Поздрави отново за хубавите разкази.
Аватар
Surveyor
новобранец
новобранец

Мнение от Surveyor »

Страхотен разказ, четох с интерес. С умиление си спомням как проходих като мухар, с първите вързани мухи от събрани пера от село. после започнах купуване на качествени материали и накрая и резултатите от хванатите риби. Благодаря за разказа.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”