измерване на дълбочина

Модератор: Paublo_Eskobar

kukumqv
новобранец
новобранец

измерване на дълбочина

Мнение от kukumqv »

Здравейте ,колеги. Може ли някой да ми даде съвет как да измеря сравнително прецизно дълбочината, на която пада кошницата?
Примерно дистанция 30 -40 метра . Тежина на кошницата /със захранката / - около 70 грама ,основно влакно - плетено 0.12.
Благодаря предварително.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Re: измерване на дълбочина

Мнение от кирил великий »

На непознат водоем наистина трябва да измериш дълбочината - ама баш прецизно /както с дълъг директен или както колегите с щеките не може да стане/.
Дълбочината се мери с маркерна плувка /ползвай такива с голяма носимост - много по-добре става/. Как става меренето мисля ще ти е полезна е тази тема от форума на шаранджиите:

http://www.carpbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=560

Прочети я цялата.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
diskata
новобранец
новобранец

Мнение от diskata »

Като казва колегата ,дълбочина се мери с маркерна плувка.Изгледай тези клипове и ще ти стане ясно .
https://www.youtube.com/watch?v=BxSyam4pPXk
https://www.youtube.com/watch?v=_0pNf2UdB1w
Аватар
stridata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stridata »

30гр крушовидно олово потъва за 1сек/1 метър, ако не се лъжа!
Можеш да извадиш човека от селото, но селото от човека НИКОГА!
Изображение
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

монтаж : на основното нанизваш 1един вирбел ,след него поставяш гумено топче,за омекотяване.и на края връзваш още 1 вирбел ,като на него поставяш маркер.на първия вирбел слагаш тежест ,която да е по-тежка ,от колкото носи маркера.
при хвърляне всичко пада на дъното ,после полека отпускаш влакно докато се покаже маркера на повърхноста.изпъваш леко влакното ,маркера да ти стои вертикално.по свой си начин отбелязваш нишан на влакното ,после почваш леко да придърпваш месината от към маркера (той се потапя) ,и трябва да усетиш кога е опрял до тежеста(за това казвам че тежеста трябва да е значителна).бележиш още един нишан ,разтоянието между двете белязки ,ти е дълбочината.някой го правят по обратния начин ,като отпускат влакното ,докато се покаже маркера и по разтоянието между водажите ,колко пъти са предърпвали ,определят дълбочината.аз заставам на брега ,при опънато влакно ,почвам да придърпвам с ръка ,докато усетя тежеста ,и всичкото влакно от първия водач което съм изтеглил ,е дълбочината.
дано си ме разбрал ,има и клипчета .обаче за да измерваш така ,ще ти е необходима още една въдица,която да ти служи за маркер и мерене на дълбочина,но така хем ще си имаш маркер на желаната дистанция ,хем ще си знаеш и дълбочината.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

stridata написа:30гр крушовидно олово потъва за 1сек/1 метър, ако не се лъжа!
Най-практично!

Продават се и "специални" олова за целта.

https://www.youtube.com/watch?v=XRFHaKHfsdU
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Balakchia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Balakchia »

Здравейте, и аз да задам един новобрански въпрос;Защо е необходимо да се измерва дълбочината и винаги ли трябва да се прави ,при условие че се лови на дъно?
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Купи си маркер сет или само маркер. От шпулата измери примерно 40 см и бележи мястото с лента върху пръчката. Когато заметнеш върху мястото със маркер монтажа, изпъни линията, за да усетиш, че маркера обляга в тежеста на дъното. И започни отброяването, като разхлабиш аванса на макарата и започваш да отпускаш по 40 сантиметрови издърпвания на влакно от шпулата. С този метод прецизно се отмерва дълбочина.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Balakchia написа:Здравейте, и аз да задам един новобрански въпрос;Защо е необходимо да се измерва дълбочината и винаги ли трябва да се прави ,при условие че се лови на дъно?
Проверява се дълбочина и релеф на дъното - закачки, тиня, пясък, камъни, водорасли и т.н. Не е задължително условие, а желателно. Тъй като си има условности за вид риболов, сезон и прочее.
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Balakchia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Balakchia »

Благодаря, попитах защото ми се струва сложничко упражнение,а нямам много време за тренировки
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Balakchia написа:Благодаря, попитах защото ми се струва сложничко упражнение,а нямам много време за тренировки
Ако още не си тотално зарибен, то след време това ще се промени.
kukumqv
новобранец
новобранец

Мнение от kukumqv »

Благодаря на всички . Номерът с маркерната плувка съм го правил, но нещо не ми се получаваше . Явно трябва да си купя сет.
Това с оловото е най-практично и не се губи време ,пък и всеки телефон има хронометър . Още веднъж - благодаря!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

kukumqv написа:Благодаря на всички . Номерът с маркерната плувка съм го правил, но нещо не ми се получаваше . Явно трябва да си купя сет.
Това с оловото е най-практично и не се губи време ,пък и всеки телефон има хронометър . Още веднъж - благодаря!
Колега, ти ще си направиш както искаш. Само няколко мои споделяния от двегодишна практика. Това с потъването на 30 гр. тежест за секунда ти дава относително премерване в точката, в която си решил да ловиш. Но...може да се окаже, че по-наблизо от точката, която си избрал има по-дълбоки участъци или прагове, или ямички, в които рибата се задържа по-често. И че, ако захраниш там, ще е по-удачно за тебе. Това може да го разбереш само с маркерна плувка /не знам какво е сет/ и тежест. Но вземи маркерна плувка с голяма носимост! Много е важно да опипаш дъното с плетено влакно и тежест и чувствителен връх на фидера. Да се види там за миди, за закачки, за водорасли. Да се напипат ями, прагове... И сетне при монтажа на линията, с която ще ловиш, трябва пак да попаднеш в мястото, което си избрал.
Меренето с маркерна плувка е страшно досадно нещо, но засега няма добър и надежден сонар за замятане с въдица и с връзка към таблет да ти покаже реалния релеф по целия път или половината път от тебе до крайната точка, на която замяташ.
Дано съм бил относително понятен. Успех! :smt023
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
kukumqv
новобранец
новобранец

Мнение от kukumqv »

Много си прав за маркерната плувка , обаче веднъж пробвах и не ми се получи . За маркер избрах една голяма щукарска плувка ,сложих едно олово 50 г. ,ама или се оплиташе или не се изхлузваше влакното от шпулата - общо взето нищо не направих . Един колега, погоре, беше постнал едно клипче на унгарски . Тежест 50 г. с хронометър . Ако си поиграеш малко и имаш търпение ,мисля че ще се получи добре. Миналата сряда пробвах нещо подобно ,уцелих една дупка и хванах за 3 часа към пет кила платика и морунаж. Не ,че съм направил нещо кой знае какво ,ама другите около мен не хванаха нищо - ясно ,че релефът има голямо значение и ще пробвам пак с маркерна плувка дано да стане. Поздрави на всички.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

kukumqv написа:Много си прав за маркерната плувка , обаче веднъж пробвах и не ми се получи . За маркер избрах една голяма щукарска плувка ,сложих едно олово 50 г. ,ама или се оплиташе или не се изхлузваше влакното от шпулата - общо взето нищо не направих . Един колега, погоре, беше постнал едно клипче на унгарски . Тежест 50 г. с хронометър . Ако си поиграеш малко и имаш търпение ,мисля че ще се получи добре. Миналата сряда пробвах нещо подобно ,уцелих една дупка и хванах за 3 часа към пет кила платика и морунаж. Не ,че съм направил нещо кой знае какво ,ама другите около мен не хванаха нищо - ясно ,че релефът има голямо значение и ще пробвам пак с маркерна плувка дано да стане. Поздрави на всички.
за това по-горе писах че е желателно тежеста да е доста по-голяма от носимоста на маркера.бях си вел и аз една такава шукарска плувка (оранжева) и понеже вкарвах със лодка ,и за добра видимост ,рекох да и добавя и една стериопорена бяла,със тежест 100 гр,е не прецених че ако искам да измеря дълбочината,при потапяне на "иновацията", :lol: ще ми отмества тежеста.дърпам -навивам,дърпам -навивам,бре стана 10 м ,няма стигане на дъното (а там си е около 5-6 м).като отпуснах ,то маркера на 60-70 м от мене.
а относно оплитанията ти ,нещо не ти е както трябва монтажа.маркера трябва да е на върха на линията :!: :idea:
ето ти един модел маркер;
https://akvasport.com/product/7609/mark ... -4048.html
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”