МАРИЦА-всичко за и по реката

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: МАРИЦА-всичко за и по реката

Мнение от AlbinoTrout »

Въпрос на личен избор , но когато това се филмира става пример за другите.
За отношението към рибите и животните у нас има доста спорове по форумите. Чел съм как жени кълнът ловец .Гледач на дива горска котка спомена , че е имал предложение на лични от потребител да му продаде котарака, ония да го препарира, един гърмял по ято чайки , че ядяли яйцата на яребиците , друг го пита да не е Господ , че да регулира природата.
Който иска слава , ще трябва да отговаря и на по-високи изисквания.
Аватар
Бай Иван
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от Бай Иван »

Направо да го опандизим човека че е хванал трофей и да приключваме.
Ще го филмира, що да не го филмира, няма да вечно да седим на ниво Велико Търново 84 и Перла 5.
Отбелязвам, че не познавам съфорумеца, но не мога да понасям хора да дават изшлен акъл или да се правят излишно на съдии.
SuperMario45
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от SuperMario45 »

Ще си позволя да цитирам колега писал в репортажа за въпросния улов, надявам се да не се сърди.
"Има и нещо друго според мен, хубаво е такива риби да се изваждат и да се взимат, за да се дава шанс на останалите риби в този район на реката да се развиват. Това нещо изяжда и малко и голямо. Някой ще кажат че дава голямо поколение, но лично мое мнение е че такъв голям хищник прави повече пакости отколкото полза."
Нека се замислят всички които скочиха срещу прибирането на улова, дали това не е по-правилния вариант.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

.......все си мисля,че сме европейци.......и си мисля,какво ли биха казали други европейци,членуващи във рибарски форуми при вида на канджосването на безпомощната риба......
SuperMario45,може и да си прав по-добре е да няма голяма риба, "която да изяжда мало и голямо"-така ще ни пречи ние да го изядем.................спомням си за един огромен сом-89кг,който две години наблюдавах и след,като го убиха едни полицаи с бомби и мрежи,когато го видях провесен,разбрах,че от нас по-големи хищници няма..............интересно,че тогава това място вреше от алаи и кефали,а сега на Баба Рада няма и рибка......защо ли?
валатът не най-лошото нещо на света
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Най- добри за размножаване са сомове 5-15 кг. , с времето дават все по малко хайвер. Рибата можеше да се прехвърли в някой водоем. Само трябва да я наситят с кислород за час-два. Анимал планет нали сме гледали :D
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Всичко е въпрос на личен избор!
Браво на колегата за улова!Все пак,не се лови всеки сезон такава риба.
Всеки сам преценява,как да постъпи.Ще има доволни,ще има и недоволни.
Чета,и си мисля за това,какви пагубни щети нанася един хищник.Ами-никакви!
Преди години,когато беше пълно по реката с какви ли не видове риба,и имаше хищник в изобилие,защо не нанасяше вреди?А сега,изведнъж хищника трябвало да се унищожи,за да имало шанс за по-малките.Може би,на Ебро няма други риби,защото има огромни сомове?Или на р. По?
Няма такова нещо!Природата си знае работата.Лошото е,че ние й се бъркаме!
Когато хората спрат да мислят със стомасите и егото си,тогава можем да кажем,че сме съвестни.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Голям късмет е споходил колегата на това обезрибяване по реката,в тоя раьон, може би това беше последната голяма риба закачена на малшанс за главата,но важното е, че изпита тръпка и дигна адреналин при ваденето,дано после при продаването или разфасоването и, не се е разочаровал....но никой не може да съдим как ще постъпи после....един в по горен пост беше споменал че на баба Рада нямало вече и рибка....и там имаше един още по голям сом от тоя - 79 кг. изкаран точно на Никулден на тежко със стръв голяма каракуда,но било на смрачаване без странични наблюдатели със фото и т.н.,пак бил изкаран със канджа от брега нагоре и най интересното...натоварен на мига и закаран в един ресторант.....все пак е било Никулден и доставката е била експресна
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

Колеги по нагоре в темата се споменава, че има цяла отделна тема + клипче за въпросния сом. Къде може да ги намерим?
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

to4eh написа:Колеги по нагоре в темата се споменава, че има цяла отделна тема + клипче за въпросния сом. Къде може да ги намерим?
viewtopic.php?f=135&t=91218
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

Другото което ми е интересно е, как по това време на година е тръгнал сома, и то на изкуствени примамки. Сега би трябвало още да не се храни, или ако се храни още ще е съвсем муден и едва ли ще тръгне да гони...по-вероятно за мен е колегата да го "затърмъчил" случайно.
Аватар
reelbigfish
новобранец
новобранец

Мнение от reelbigfish »

to4eh написа:Другото което ми е интересно е, как по това време на година е тръгнал сома, и то на изкуствени примамки. Сега би трябвало още да не се храни, или ако се храни още ще е съвсем муден и едва ли ще тръгне да гони...по-вероятно за мен е колегата да го "затърмъчил" случайно.
Може би по-добрите риболовци имат собствена си интуиция и не чакат Емил Чолаков да каже че времето ще е приятно за риболов :lol: Ако си гледал филмчетата на Кърцата по Хоби щеше да видиш как се хваща едър сом при температура малко над 0 градуса на силикон.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Чета тук мнения и... немея...
И, не разбирам какво толкоз е станало- човека е имал ден- слука и уловил сом? Дали ще го върне в реката или не е негов избор. Законът от все му позволява да си го задържи и, ако бях на негово място повече не бих пуснал подобен репортаж във форума..
И пак в този смисъл, какво е една трофейна риба уловена по Марица? А, къде са другите такива? Що ги няма? Що не си зададем този въпрос и да потърсим отговор първо от нази си, а после и от органите де им плащаме да пазят реката?

п.п. В отговор на по горното от reelbigfish- няма температура малко над 0 градуса през тази зима. По големите ни водоеми /до 500 м. надморска/ темп. е падала до +4-5 гр. и то през най студените дни. Сега е мъничко над 10 гр., а по реката със сигурност е по висока...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
reelbigfish
новобранец
новобранец

Мнение от reelbigfish »

Vid, филмчето е старо, ловяха бяла риба на джиг на язовир и водачите им замръзваха през целия излет. Кърцата извади два сома- един закачен отвън и един със силикон в устата
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

reelbigfish написа:Vid, филмчето е старо, ловяха бяла риба на джиг на язовир и водачите им замръзваха през целия излет. Кърцата извади два сома- един закачен отвън и един със силикон в устата

Бяла риба на джиг на язовир...гледал съм го, и язовира естествено е платен и зарибен, там и баба ще хване нали се сещаш че в дивите и обезрибени водоеми е съвсем различно и е в пъти по-трудно да се улови риба...
Аватар
enduro51
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от enduro51 »

само да ми падне един такъв звер па и по-малък да е и да го извадя успешно , ще го разфасовам най първобитно ,пресен пресен на реката с клип и снимки и даже как го мяткам на барбекюто да изпадате от злоба всички европейски толерантни и объркани философи тука , то биа биа завист и злоба ама чак па толкоз и то от хора дет се имат за можещи и хващащи , яд ви е на късмета на хората ... бълвайте си морал колко щете , с въдица макара и воблер извадената риба си е личен законен улов и от там нататък човека може да я прави каквото си иска ,
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”