Маришкият 53

Модератори: bobopeli, sapuna

Публикувай отговор
Аватар
carbolino
разбира нещата
разбира нещата

Re: Маришкият 53

Мнение от carbolino »

dunavski написа:В пра-исторически времена, когато хората са живеели в племена мъжете, носещи храна на племето са се радвали на висок социален статут. В условията на 21в доста мъже подтикнати от този си инстинкт подхранват илюзията, че ако донесат риба на приятели и комшии това ще им осигури прзнанието на ''племето'' и висок социален статут. Поради тази причина ''племенните ловци'' така ожестечено защитават правото си да задържат риба и квалифицират хората промотиращи ''хвани-пусни'' като хейтъри и завистници защото те се явяват директна заплаха към племенния им статут. Задържането на риба за 'племето' ще ви донесе краткотрайно признание, но пускането на рибата обратно ще ви донесе дълготрайни дивиденти независимо, че закона ви дава право да я задържите. Тонове риба се избива годишно зада може разни хора да си надуват егото и избиват комплекса на ''племенния ловец'',
Някой беше писал, че взимал риба зада не му се подигравали или като автора на темата задържал сома зада си нахрани съплеменниците т.е. приятелите. И пак повтарям не става въпрос на какво ви дава право закона и тази тема трябваше да се заключи още на втората страница. Лека вечер на всички.
Не ми разказвай разкази от шипковия храст.Аз не ходя за риба за да убивам а да си направя кефа.Риболова не ми е хоби той ми е страст.От 28 години ходя за риба и заради тия риби изоставих работа в чужбина в която бях адски добре платен.Направи си сметка дали рибите за мен са едно месо. :D
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

carbolino написа:.... и заради тия риби изоставих работа в чужбина в която бях адски добре платен...
Тос път нищу не ка'а :lol:
Междудругото като гледах клипа подробно видях,че сома изплува и можеше да го извадиш както си трябва, за устата.
Не друго,ами канджата замалко да ти играе геле!
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

dunavski написа:В условията на 21в доста мъже подтикнати от този си инстинкт подхранват илюзията, че ако донесат риба на приятели и комшии това ще им осигури прзнанието на ''племето'' и висок социален статут. Поради тази причина ''племенните ловци'' така ожестечено защитават правото си да задържат риба и квалифицират хората промотиращи ''хвани-пусни'' като хейтъри и завистници защото те се явяват директна заплаха към племенния им статут. Задържането на риба за 'племето' ще ви донесе краткотрайно признание, но пускането на рибата обратно ще ви донесе дълготрайни дивиденти независимо, че закона ви дава право да я задържите. Тонове риба се избива годишно зада може разни хора да си надуват егото и избиват комплекса на ''племенния ловец'',
Някой беше писал, че взимал риба зада не му се подигравали или като автора на темата задържал сома зада си нахрани съплеменниците т.е. приятелите.
По големи щуротии не бях чел дори и в "хвани-пусни" форума.И какви дълготрайни девиденти ще ни донесе пускането на рибата?Може би твоите ръкопляскания в темата...или на останалите хвани-пусковци.Всеки сам си решава какво да си прави със законния улов приятелю....вие ингилизко-ловящите явно сте от друга планета,и си мислите че сте пъпа на риболова..но искам да те уверя ,че това не е така.Айде пусни няколко снимки как пущаш риба...една снимка не сме видяли от теб на релиййз...ама плюнките ти са по всяка тема на колегите.
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Маришкият 53в

Мнение от dunavski »

carbolino написа: Не ми разказвай разкази от шипковия храст.Аз не ходя за риба за да убивам а да си направя кефа.Риболова не ми е хоби той ми е страст.От 28 години ходя за риба и заради тия риби изоставих работа в чужбина в която бях адски добре платен.Направи си сметка дали рибите за мен са едно месо. :D
Това не са приказки от какъвто и да е било храст това е човешката природа изследвана и описана от по-умни хора от нас. Тази тема се превърна в поредната полемика относно хвани-пусни и опазване на рибата като цяло. В страните където това е практика имат риби, а у нас нямаме тази култура, но нямаме и риби, явно някаде грешим. Ясно е, че нещата скоро време няма да се променят защото самите българи не искат промяна, те я искат, но ако може друг да го направи вместо тях.

П.п. Никой не отказва добре платена работа в чужбина зада ходи на риба в България.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

yco написа:Ще гледате европейците, как го правят - Във ваденето на сом. :wink:

Ако не ви държи гъзецо и искате да сте ама истински пра-българи, монголци и северно корейци, не си купувайте европейски и американски стоки, като, коли и гащи, gsm-и, презервативи и западни воблери... :lol: ., та дори и източните въдици не са ви нужни.., а само една пра-българска ножка ви трябва от арматура RVL..БГ.. и 2-3-ма клакьори и сте в играта на 3-5-8....на 3-ето ниво... :wink:
Ако щете пробвайте и американски стоки, но и тяхните закони спазвайте, щото не върви инак...., нали франсе... :wink:
за кои европейци говориш,за тези дето убиват бик пред хиляди ,за да покажат какви са мъже ,или за тези които избиват хиляди делфини пак заради някакъв показ на мъжество.има и друга подобна група Европейци ,която убива животни ,заради едната снимка.
dunavski написа:В пра-исторически времена, когато хората са живеели в племена мъжете, носещи храна на племето са се радвали на висок социален статут. В условията на 21в доста мъже подтикнати от този си инстинкт подхранват илюзията, че ако донесат риба на приятели и комшии това ще им осигури прзнанието на ''племето'' и висок социален статут. Поради тази причина ''племенните ловци''
Бля,бля бля....промени закона и тогава плямпай и се изживявай като добрия самарянин.забравяш да споменеш че някои 'племенни мъже",трупат несметни богатства,купуват си луксозни коли ,замъци ,яхти ,милиони и милиарди в банкови сметки,само и само да си задоволят егото че са нещо повече от други,ощетявайки милиони други себеподобни.
пак казвам ,имаше филм по хобито за риболов на сьомгова пъстърва в Канада( НЕ е с участието на 'диви'българи),прегелдай филмчето,да видиш какви са условията и какви риби се вземат ,а не само да натрапвате едно и също клише за всяка прибрана риба. :idea:
като не ти се яде сирене ,яж ..друго.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Вие като риболовци в България и на представа си нямате каква привилегия имате. Само срещу 25лв годишно получаваш не ограничен достъп до всички държавни водоеми и на практика имаш право да задържиш не ограничено количество риба. Това го няма никаде. В Англия плащаш такси на всяка крачка ако искаш да ходиш за риба, а не дай си боже да ходиш за сьомги там може и да си оставиш заплата, но от никого няма да чуеш "Абе ти знаеш ли аз колко пари съм дал сега ако не взема един сом 50 кила аз за кво ходя на риба", но там хората имат съвсем друг начин на мислене и съвсем друг контрол и затова имат риби.
Явно това което се опитвам да ви обясня не минава през филтъра и хората ме наричат хейтър и завистник ами ако утре хвана самолета за Ебро и изплющя един сом 200 кила това означава ли че имам по-голяма пишка от вас?
Абе някой няма ли да ме банне накрая, че немога да се самобанна. Лек ден.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

dunavski написа:Вие като риболовци в България и на представа си нямате каква привилегия имате. Само срещу 25лв годишно получаваш не ограничен достъп до всички държавни водоеми и на практика имаш право да задържиш не ограничено количество риба. Това го няма никаде. В Англия плащаш такси на всяка крачка ако искаш да ходиш за риба, а не дай си боже да ходиш за сьомги там може и да си оставиш заплата, но от никого няма да чуеш "Абе ти знаеш ли аз колко пари съм дал сега ако не взема един сом 50 кила аз за кво ходя на риба", но там хората имат съвсем друг начин на мислене и съвсем друг контрол и затова имат риби.
Явно това което се опитвам да ви обясня не минава през филтъра и хората ме наричат хейтър и завистник ами ако утре хвана самолета за Ебро и изплющя един сом 200 кила това означава ли че имам по-голяма пишка от вас?
Абе някой няма ли да ме банне накрая, че немога да се самобанна. Лек ден.
Ами бай Добри от село Доброволец не взима като тебе 3000паунда заплата,а човека има 200лв пенсия за 40 години бачкане...та поне тая привилегия да си лови риба да има човека.Така че не сравнявай английските реалности с нашите...нищо общо нямат.
Относно това че си щял да извадиш сом на Ебро 200кила-дълбоко се съмнявам че имаш оборудването и знанията да извадиш такава риба.Това не са мморунажите на езерото Загорка пич...това са ...РИБИ :fishing6:
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

dunavski написа:Това го няма никаде. В Англия плащаш такси на всяка крачка ако искаш да ходиш за риба, а не дай си боже да ходиш за сьомги там може и да си оставиш заплата
те шотландците ходят с полички,що не се облечеш и ти така ,като все гледате в други държави кое как било.ама все избирателно ,което на вас ви е угодно. :!: кажи защо в Германия трябва да носиш Задължително бухалчица ,като ходиш за някои видове риба(питай един от администраторите).
пък ниския ни стандарт е точно заради твоите западняци ,които ни използват за евтина работна ръка,да си призвеждат продукцията извън страната ,с ниски разходи ,а по-високи печалби.недей да гледаш само кое колко струвало,а погледни кое за колко се произвежда.
тая тема я "бистрим ' от години,все много риба се вземало (не говорим за шаран,сом ,сулка) ,пък в същото време излизат постояно снимков материал със значителен улов на плевели(платика ,червеноперки ,каракуди ,костур) ,не я ли изядохме тая риба,що така ?или и в тези видове риби може да е проблема за ниската популация на значимите риби. :idea:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Никакъв шанс няма да помръднем напред. Явно сме обречени на безрибие до окончателна емиграция....
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
kokomin
новобранец
новобранец

Мнение от kokomin »

Няма нищо лошо човек да си вземе според закона риба за вкъщи.Аз също взимам и ям риба.Колегата щом е преценил да задържи такава риба значи си има нужните причини.От моя гледна точка такава трофейна риба е мечта за всеки риболовец .Мечта ,която те нахъсва да преследваш такава риба в студ и пек и след десетки извъртяни капота и накрая да изядеш и изакаш мечтата си ми се струва нелогично.Както и да е ,всеки човек е различен.Поздравления за улова.
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Всички рибкиииии плууууват,всички рибкиииии плуууват.Сааааааамо пържИнИте нье!

Ся,закона му давал право,но морала не.
Закона надделял над морала и два квадрата слънчоглед дадоха фира за да може да бъде пръжнат сома.Но пък давайки фира слънчогледа,от него ще останат Х-кила шрот,от който пък ще бъдат направени Х-пакета захранка които в последствие аз ще купя.
След като ги купя,следователно ще отида и за риба.
След като отида за риба,ши фана,а кат фана ши я пусна.
И след този кръговрат на природата,баланса ще бъде възстановен!
До тук за сома който ще си остане пейсе и три оки плюс форевър.

Ся,за рибите у немско и бухалките.
Баси, тия ше ни върнат в 90-те когато бяхме номер ЕДНО по-продажби на бати, но на нито една топка или къф и друг аксесоар свързан с въпростният спорт.
Ся,видиш ли,рибата била стресирана и след като е уловена и нейното съществуване трябвало да бъде прекъснато мигар./баси и наглите немци,поне една фотка да си направи човек преди да и изпука прешлените в тревата/.

Това само по-себе си води до следното :
Пострадаме при инцидент/да не дава Меркел!/.
Идва Бавна помощ,излиза парамедика и ни пуска един в тила с контролен в черепчето.
Не,че не може да помогне,но пък живот ли е после с такъв стрес?

Дали съм за вземането на риба,ТВЪРДО ДА!
Но въпросния колега изгуби битката и феърплея със рибата със действията си.
Както много шарено е обрисувал друг по-горе,че би бил ползват патрони,динамит,ракети със топлинно насочване, циганин които шконти кабел само и само СОМА ДА БЪДЕ НЕГОВ!!!! :mrgreen:

И за последно да избистрим закона до макс.
Нека колегата си покаже заверен билет със описана вътре риба,но да не го караме да удря пръста за да видим дали ще се отбележи.За толкова дни трябва да е попил туша :lol:
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

dunavski написа:.... но там хората имат съвсем друг начин на мислене ....
Там хората не ядат сладководна риба , това май го уточнихме ?!?
Я кажи от морската нещо релийзва ли се , без значение от размера и количеството ?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
lusienn

Мнение от lusienn »

В Англия годишния билет струва 5 паунда :D

Може с тоя билет да ловиш по многобройни държавни водзоеми и канали,но не може да взимаш сладководна риба,

обаче те като островна държава имат много Морска Риба,и тя се взима за консумация.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

lusienn написа:В Англия годишния билет струва 5 паунда :D

Може с тоя билет да ловиш по многобройни държавни водзоеми и канали,но не може да взимаш сладководна риба,

обаче те като островна държава имат много Морска Риба,и тя се взима за консумация.i
Ако ми кажеш от къде мога да си го взема този годишен билет за 5 паунда лично ще дойда и ще те целуна.
В Англия риболовния билет или лиценз струва 25 паунда за година за не мигриращи риби и пъстърва. Този лиценз не означава, че може да ловиш навсякаде, а ти дава право да практикуваш риболов. Иначе се плаща допълнителна дневна такса за съответния язовир, канал или река защото е под нечия клубна собственност. Таксата варира в зависимост каква риба искаш да ловиш. Англичаните също така пускат голяма част от улова си обратно."
Иначе ако се върнем на темата колко от вас биха искали да отидат на същото място и да хванат този сом след като Карбо го е пуснал обратно? Не вярвам някой да откаже, а плюс това идва размножителен сезон колко поколение ще даде този сом за следващата година? Нямам нищо напротив да си вземеш кило две таранки или платика, но такива трофейни риби трябва да се пускат обратно особенно в българските условия. Това е моята позиция независимо колко ме наричате хейтър и завистник. Едното хвалене не си струва да се унищожи тази риба. Относно изказването, че едни същи хора плюели еми явно никой друг не се осмелява да се опълчи на форумните майстори.
Както е казал Уинстън Чърчил "Ако имаш врагове значи някога някаде в живота си си устоявал позиция"
Изображение
lusienn

Мнение от lusienn »

Така ми каза Марк-който прави клипа за яз Искър-той ходи в Манчестер-3 пъти го питах.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”