Точна акция на всеки връх фидер

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Точна акция на всеки връх фидер

Мнение от k0st4din »

Здравейте на всички колеги,
след много търсене, обикаляне и разглеждане по магазините, след това започнах да питам и продавачите в рибарските магазини, до момента не съм намерил отговор на следният въпрос:
Първо да кажа, че съм много нов в този си вид риболов на фидер, но моето запитване към вас е следното:
Въдицата е фидер.
Акциите които се предлагат към даден вид въдица могат да бъдат различни (напълно нормално).
Повечето имат 3 върха - и всеки казва, че всеки връх е с различна акция (било по дебелината му, по цвета му и т.н.)
Моето конктерно питане към вас е - ако хипотетично приемем, че закупуваме фидер въдица с 3 върха и акция в диапазон на 3те върха от 40 - 120 грама (не ги взимайте като константа, идеята ми е да тръгнем отнякъде).
Та - ако първият връх старта му е 40 гр. - то колко е финала, средният връх започва отколко и свършва до колко, за третият отново същата ситуация - започва от ? и свършва на 120 грама.
1 -> 40 - ?
2 -> ? - ?
3 -> ? - 120
Ще ви бъда много благодарен на вашето компетентно мнение.
Поздрави
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Re: Точна акция на всеки връх фидер

Мнение от rikitikitavi »

Акцията на фидера не е това дето е акцията на дадена нормална въдица. Върха на фидера е само да ти отчита кълването. При замятане той не работи. Единствено при много тънък връх с супер тежка хранилка се получава една вибрация при мощно замятане и може кордата да се оплете на върха и да се скъса. За река се избира толкова двърд връх,че течението да не го огъва на 90градуса. При язовир колкото е по ветровито слагаш по твърд връх.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Благодаря ти за отговора. Колко елементарно и как никой не е успял до момента да ми обясни.
С две думи, както се казва: Независимо какъв е диапазона на акциите, с всеки един връх ще мога да метна (както е в примера) от 40 до 120 грама, с разликата, че с най-тънкия ще усещам най-много, със средния - по-малко усещания и с най-дебелия(ако може така да се каже), ще се усеща най-слабо, стига рибата да не е по-голяма.
Нали така да го разбирам.
Още веднъж благодаря ако съм разбрал правилно.
Поздрави
ПламенМ
новобранец
новобранец

Мнение от ПламенМ »

Не е точно така. С връх 115 гр. съм засичал и уклей . Подбора зависи и от грамажа на хранилката. При вятър поставяш върха ниско да водата, аз съм го и потапял. :) Виж тук : http://feeder-fishing.bulgarianforum.net/forum ще намериш много отговори. :)
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Здравей ПламенМ, кое не е точно така, защото ме объркваш.
Нека пак се повторя:
3 върха с различна дебелина,
диапазона на акцията(като пример) 40-120 грама
3та върха - образно казано - тънък(40-120 грама), среден(40-120 грама), дебел(40-120 грама)
С хранилка 50 грама (например) и хипотетично ловим един и същ вид риба
тънък(40-120 грама) - мятам на по-малко разстояние и имам по-голяма чувствителност
среден(40-120 грама) - мятам на по-голямо разстояние и имам средна чувствителност
дебел(40-120 грама) - мятам на голямо разстояние и имам по-малка чувствителност
Това с потапянето или близо до водата е за да не ми играе върха и да ме лъже, което в първият ми пост изобщо не съществува като питане.
Така ли е както съм го написал или бъркам с моите представи?
Линка, който си подал, някак си ме отвежда до някакъв администраторски панел и до там. Ще мога ли да те помоля още веднъж да провериш линка.
Благодаря ти.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Общо взето е така. Ама говорим за дистанциии до към 60-80 м. От там нагоре влизаш в едни неща наречени хеви фидери.
По принцип най често се работи на 20-45м от нас. Търсиш място по дъното дет да ти хареса и само там мяташ.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
ПламенМ
новобранец
новобранец

Мнение от ПламенМ »

Линка работи при мен...той те праща във форума на фидер риболовците...https://www.google.bg/?gws_rd=ssl#q=%D1 ... 0%BA%D0%B0
Ще ти трябва регистрация. Общо взето твоето разбиране за върховете е правилно ...но не винаги. Много за четени има и аз още чета и експериментирам и нещата едно по едно се изясняват. След ката имаш желание ще се нареди риболова с фидер....аз другите си въдици ги зарязах :D На слука!
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Благодаря ви много.
По принцип аз си падам по морският риболов и чакам с нетърпение да имам възможност да бъда отпуск и да замина за морето, но по една или друга причина нещо ми влезна в главата за тези фидери и ей на, чета и се мая вече цяла година, със задаваните от мен въпроси, до днес когато ми се даде много точен и кратък отговор.
Благодаря ви сърдечно.
А да не ви лъжа, по ред причини, познати може би на всички, аз в БГ мноооого рядко отивам някъде на риболов, защото си купувам билет и след това ловя трънки.......
Цялата история за фидера дойде от това тази година заминавайки за морето ако тотално няма риба или е на пресекулки, защото аз ловя само от кейовете, да си взема един фидер, да си закача една кошничка около 15-25 грама, с два варианта или пълна с червеи и съответно нещо на куката или намерих захранка за морето и да използвам нея, придружена с нещо на кукичката. :)
Честно ви казвам не знам какъв би бил резултата, но аз просто искам да пробвам. Що се отнася до разстоянието мисля, че влизам в диапазона от 10 - 30 метра, е може и повече, но не смятам да се изсилвам.
И както се казва каквото "риба" покаже :)
Благодаря ви още веднъж.
Поздрави
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

k0st4din написа:Здравейте на всички колеги,
след много търсене, обикаляне и разглеждане по магазините, след това започнах да питам и продавачите в рибарските магазини, до момента не съм намерил отговор на следният въпрос:
Първо да кажа, че съм много нов в този си вид риболов на фидер, но моето запитване към вас е следното:
Въдицата е фидер.
Акциите които се предлагат към даден вид въдица могат да бъдат различни (напълно нормално).
Повечето имат 3 върха - и всеки казва, че всеки връх е с различна акция (било по дебелината му, по цвета му и т.н.)
Моето конктерно питане към вас е - ако хипотетично приемем, че закупуваме фидер въдица с 3 върха и акция в диапазон на 3те върха от 40 - 120 грама (не ги взимайте като константа, идеята ми е да тръгнем отнякъде).
Та - ако първият връх старта му е 40 гр. - то колко е финала, средният връх започва отколко и свършва до колко, за третият отново същата ситуация - започва от ? и свършва на 120 грама.
1 -> 40 - ?
2 -> ? - ?
3 -> ? - 120
Ще ви бъда много благодарен на вашето компетентно мнение.
Поздрави
Това което е написано на върха няма нищо общо с акцията на пръчката, върховете при фидера имат функцията на индикатор и нищо друго. Унцииите, които са написани на върховете означават при каква маса върха се огъва на 90 градуса, съответно масата е равна на сила и следователно унциите означават при каква сила ти се огъва върха, теб не те инетресува от колко до колко е тази сила. Тези физични уравнанени има значение, когато трябва да нагласиш пръчката според условията на риболов - река, язовир, вятър, вълни, вида на рибата и т.н.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”