Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Язовир "Искър", най-големият язовир в България.
Модератор: sapuna
- Бай Иван
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: Язовир "Искър", най-големият язовир в България.
Поредната тъпо написана заповед. Не визирам въпросната кака "виден експерт" и периода, а смисъла или по-скоро недомислената и недовършена работа в заповедта. От така написана излиза, че ще може да се лови след 30 април и язовира няма да попадне в разпоредбите на ЗРА и разделението с надморските височини.
Трябва в настоящата заповед да има и т.2. която да бъде упоменато, че след този период важи забраната за пролетното размножаване на рибите.
А така всеки ще си лови след 30 април.
Отделно нещата се правят от днес за утре и много хора ще изгорят като факли.
Тъпотия на квадрат.
Трябва в настоящата заповед да има и т.2. която да бъде упоменато, че след този период важи забраната за пролетното размножаване на рибите.
Тъпотия на квадрат.
Заповедта на Изпълнителния директор на ИАРА не е лишена от логика и единственият й недостатък е, че се отнася само за язовир Искър. Още в началото на месец Април експертите от ИАРА трябваше да внесат мотивирано предложение до Министъра на земеделието и храните за забрана на улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в периода от 15.04.2016г. до 15.06.2016г. включително. Разделението на рибностопанските обекти според надморската им височина е напълно излишно и повече вреди, отколкото защитава рибните популации. Редно е внасянето на заповедта за подпис на Министъра на земеделието и храните да става няколко дни преди влизането на забраната в сила. Втора година датата на министерската заповед съвпада с датата за забрана на риболова. Защо?Bayivan написа:Поредната тъпо написана заповед. Не визирам въпросната кака "виден експерт" и периода, а смисъла или по-скоро недомислената и недовършена работа в заповедта. От така написана излиза, че ще може да се лови след 30 април и язовира няма да попадне в разпоредбите на ЗРА и разделението с надморските височини.
Тъпотия на квадрат.
Последно промяна от Veleka на Сря Апр 20, 2016 3:39 pm, променено общо 1 път.
Защото правителството е бездарно и управлява хаотично,Във всички ведомства е така, защо точно ИАРА трябва да прави изключение?!Veleka написа:............ Защо?
Последно промяна от naskobo на Сря Апр 20, 2016 5:11 pm, променено общо 1 път.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Ванка, бъркаш се. Срокът в заповедите не се припокрива и може да се лови след 30 април само ако писменно е отменена заповедта, която влиза в сила от 1 май. А на въпроса защо само за язовир Искър обяснението е единствено във предложението на Елиза Узунова. Аз още не съм го чел.Bayivan написа:Поредната тъпо написана заповед. Не визирам въпросната кака "виден експерт" и периода, а смисъла или по-скоро недомислената и недовършена работа в заповедта. От така написана излиза, че ще може да се лови след 30 април и язовира няма да попадне в разпоредбите на ЗРА и разделението с надморските височини.
Тъпотия на квадрат.
И аз не съм чел, но мога да предположа ..Няма никаква логика, каквото е за яз Искър, това би трябвало да е и за Огняново, Лобош, Батак и т.н. По принцип съм ЗА ограниченията, които са в полза на рибното богатство, но решенията трябва да с е взимат своевременно и компетентно. Гаранция, че утре бай Иван безгрижний, ще е с дънарките на дигата, откъде да знае човека, че в сайта на ИАРА е качена заповед от днес за вчера?miro253 написа:......... А на въпроса защо само за язовир Искър обяснението е единствено във предложението на Елиза Узунова. Аз още не съм го чел.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Това е нормално за ИАРА, да дават информацията от днес за утре. 100% ще има хора в нарушение и никой не може да ги вини. Това нещо трябва да се съобщава по телевизията, за да стигне до хората, а не по сайтовете.
За мен двузоновата забрана е правилна, защото шарановите риби полагат хайвер при трайно задържане на температура на водата 16-18 градуса, такава им е биологията. В язовири като Искър, Ш. Поляна, Васил Коларов, Батак и всички други планински водоеми тази температура се достига най-често след втората половина на май и основно през юни. Всичко зависи разбира се от годината, но общо взето е така. Вчера бях на Искъра и водата все още е много студена и далеч от тези 16-18 градуса, така че не знам каква риба е почнала да се размножава. Може би експертите от ИАРА съдят по температурата на въздуха, че когато навън е 30 градуса, значи рибата се бие. Снеговете в Рила се топят с пълна сила, за една седмица язовира е вдигнал с 1 метър. Тази снежна ледена вода, която вкарва реката едва ли спомага за по-ранно размножаване на рибите.
п.п. В по-високите Родопски водоеми шарановите риби се размножават през юни, а ако годината е студена и през юли
п.п. доколкото си спомням имат право по закон да налагат индивидуални забрана по тяхна преценка. Срокът 21-30 април е отделна забрана за самия язовир и съвсем отделна от официалната. Официалната си остава от 1 май до 15 юни, което значи, че язовира има две забрани и общия период е от 21 април до 15 юни.
За мен двузоновата забрана е правилна, защото шарановите риби полагат хайвер при трайно задържане на температура на водата 16-18 градуса, такава им е биологията. В язовири като Искър, Ш. Поляна, Васил Коларов, Батак и всички други планински водоеми тази температура се достига най-често след втората половина на май и основно през юни. Всичко зависи разбира се от годината, но общо взето е така. Вчера бях на Искъра и водата все още е много студена и далеч от тези 16-18 градуса, така че не знам каква риба е почнала да се размножава. Може би експертите от ИАРА съдят по температурата на въздуха, че когато навън е 30 градуса, значи рибата се бие. Снеговете в Рила се топят с пълна сила, за една седмица язовира е вдигнал с 1 метър. Тази снежна ледена вода, която вкарва реката едва ли спомага за по-ранно размножаване на рибите.
п.п. В по-високите Родопски водоеми шарановите риби се размножават през юни, а ако годината е студена и през юли
п.п. доколкото си спомням имат право по закон да налагат индивидуални забрана по тяхна преценка. Срокът 21-30 април е отделна забрана за самия язовир и съвсем отделна от официалната. Официалната си остава от 1 май до 15 юни, което значи, че язовира има две забрани и общия период е от 21 април до 15 юни.
Последно промяна от boci_ на Сря Апр 20, 2016 6:33 pm, променено общо 2 пъти.
Боци, в събота рибата се биеше здраво в плиткажите. В рибарниците зад дигата беше пълно с каракуда, която се биеше в тревата, а не малко риби плуваха замаяни покрай брега. Същия ден извадихме само две платики над кило като и двете бяха яко изпъпчени, Видях на 2 пъти лодка на ИАРА и ако тази заповед е резултат от извършените огледи и преценка на служителите, че размножаването на рибата е започнало мога само да поздравя ИАРА за бъзите и действия.
А това, че много хора няма да знаят и ще идат тия дни на язовира е така, но предполагам, че от агенцията ще проявят разбиране и актове няма да има
А това, че много хора няма да знаят и ще идат тия дни на язовира е така, но предполагам, че от агенцията ще проявят разбиране и актове няма да има
На дигите не съм ходил, може и така да е., там е доста плитко и няма течение. Аз нямам против да изместят забраната по рано, ако преценят. Но както винаги го правят както не трябва, защото много хора няма да разберат за това. До края на седмицата ще има хора, докато се поразчуе.
На мен пък ми казаха че вчера на дигите за хващали масово бяла риба ... и то малоразмерна.Имало е поне 20 рибари.И както се изрази колегата ... хване ли някой риба ... с чувалче или торбичка директно в колата.Иначе костура в живарника.
Здравей колега! Уважавам твоето мнение, но категорично се разграничавам от него. Моето лично мнение е, че забраната за риболов на всички пролетно-лятно размножаващи се риби трябва да обхване минимум периода 15.04.2016 - 15.06.2016г. А защо мисля в тази посока ще се опитам да се аргументирам в следващите няколко реда. Не е никак коректно да свързваме семейството на шарановите риби единствено с каракудата и шарана. Към него спадат още: червеноперка, бабушка, уклей, мряна, скобар, морунаш, кротушка, лупавец, сабица и др. Достигане на нужната температура на водата, при които рибите отлагат хайвера, няма нищо общо с необходимата температура за неговото развитие. За пример ще ти дам само скобара и морунаша. И двете риби започват да отлагат хайвера си от средата на месец Март. Който е запознат с пролетния риболов в долното течение на река Искър знае, че всяка пролет след покачване на нивото на река Дунав в притоците й на българска територия, навлизат огромни ята хайверни мрени морунаши и скобари. Този период от годината е рай за меката на бракониерите/северозападна България/. До началото на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващите се риби, се излавят тонове хайверен скобар и морунаш. Същата картинка за съжаление се наблюдава и по реките Места и Струма. Например разделението на водоемите според надморската им височина, дава лесен достъп до края на месец Април до боищата на хайверните риби. Недобросъвестните рибари по река Струма няма да пропуснат възможността да приберат всяка риба от Бобошево нагоре по течението. Забраната за риболов трябва да обхваща всички пролетно размножаващи се риби, като им даде необходимото време и възможност необезпокоявани да се погрижат за поколението си.boci_ написа: За мен двузоновата забрана е правилна, защото шарановите риби полагат хайвер при трайно задържане на температура на водата 16-18 градуса, такава им е биологията.
Тая година шаран се появи сефте на Устието,и то Риби около 5-6 кг,
точно тия са доста продуктивни за Майки.
Аз знам за 5 такива извадени,а за колко незнам е друг въпрос.
Ако има 50 такива шарана да си хвърлят спокойно хайвера по дигите-ще е много добре.
Сега с това покачване на нивото Устието и дигите стават Топ Мръстилища на Рибите,защото в устието има доста клечки и стари дървета за чешане на
рибите,а по Дигите до на Холандеца Блатото-се затопля най бързо водата,щото дълбочината е от 50 см до 2 метра макс.
Холандеца може и да го огрее ако не пускат язовира,и водата да му прелее естествено в Блатата-Бившите Развъдници.
За Бялата Риба по Дигите също е вярно-често се върти там,както и Сома.
точно тия са доста продуктивни за Майки.
Аз знам за 5 такива извадени,а за колко незнам е друг въпрос.
Ако има 50 такива шарана да си хвърлят спокойно хайвера по дигите-ще е много добре.
Сега с това покачване на нивото Устието и дигите стават Топ Мръстилища на Рибите,защото в устието има доста клечки и стари дървета за чешане на
рибите,а по Дигите до на Холандеца Блатото-се затопля най бързо водата,щото дълбочината е от 50 см до 2 метра макс.
Холандеца може и да го огрее ако не пускат язовира,и водата да му прелее естествено в Блатата-Бившите Развъдници.
За Бялата Риба по Дигите също е вярно-често се върти там,както и Сома.

Риболовци.
Да така е. Следващия въпрос е обаче ще се задържи ли нивото да се излюпи хайвера или ще остане на сухо?
Как разбра, че скобара и морунаша полагат хайвер март месец, Велека?
Никак не е трудно за разбиране колега. Догодина Март месец се разходи по долното течение на Искъра, когато рибите тръгнат да мигрират от река Дунав. Риболовът е само на хайверни риби, които търсят места за мръстене. Полепналият отложен хайвер се вижда с просто око почти на всяка закачка/клонка/ извадена от реката.boci_ написа:Как разбра, че скобара и морунаша полагат хайвер март месец, Велека?
Така е, Наско, но не всички ходове са хаотични. Някои, дори и свързани пряко с риболова, са изключително премерени. Може би повечето от вас си спомнят, че 2014г. бе изключително дъждовна година. Специално такава хладна и дъждовна пролет аз лично не помня от поне 30 години. И какво стана със забраната през тая съща хладна 2014г.?naskobo написа:Защото правителството е бездарно и управлява хаотично,Във всички ведомства е така, защо точно ИАРА трябва да прави изключение?!Veleka написа:............ Защо?
От 14.04 до 23.05. /петък/ включително

И защо ли такъв нечувано кратък срок при тия ниски температури и студени водоеми? Едно единствено разумно обяснение - на 25 май имаше насрочени избори за Европарламент и тогавашните управляващи / сегашните са същата боза/ се надяваха на възможно най - ниска избирателна активност и повишаване ролята на твърдия електорат.
Тогава с приятели още от петък бяхме на палатка и две нощи направо умряхме от студ. Е, пропуснахме въпросните избори, както и се очакваше да сторят запалени риболовци.