Язовир "Искър", най-големият язовир в България.

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
boci_
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Язовир "Искър", най-големият язовир в България.

Мнение от boci_ »

Veleka написа:
boci_ написа:Как разбра, че скобара и морунаша полагат хайвер март месец, Велека?
Никак не е трудно за разбиране колега. Догодина Март месец се разходи по долното течение на Искъра, когато рибите тръгнат да мигрират от река Дунав. Риболовът е само на хайверни риби, които търсят места за мръстене. Полепналият отложен хайвер се вижда с просто око почти на всяка закачка/клонка/ извадена от реката.

По това време на годината, за което говориш навсякъде се ловят хайверни риби и платики, и каракуди, и бабушки, но това не значи че се размножават тогава. Хайвера си е в тях и когато условията станат благоприятни го полагат - над 15 градуса трайна температура на водата. Така е при всички шаранови риби. Всичко зависи от времето. Съсипването на хайверни риби е другата тема и тя зависи само и единствено от манталитета на хората. Българите сме си такива и едва ли това ще се промени някога, въпреки че има надежда при по-младите хора, които се научават малко по малко да връщат улова, ако не целия то част от него.

От 4 ходения тази пролет на язовир "Искър" не видях никой покрай мен да пусне и една риба, а имаше много народ. Най-жалко беше за шараните, защото бяха предимно хубави 2-4 кг, но не видях някой да му стана жал и да ги върне. Директно в телените живарници и после в нагорещено олио. Така е навсякъде в страната. По твоята логика трябва забраната да започва от 15 март и да свършва на 15 юни, за да не се ловят хайверни риби. И така да стане, ще се увеличи бракониерството и общо взето е все тая.
Аватар
Бай Иван
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от Бай Иван »

miro253 написа:
Bayivan написа:Поредната тъпо написана заповед. Не визирам въпросната кака "виден експерт" и периода, а смисъла или по-скоро недомислената и недовършена работа в заповедта. От така написана излиза, че ще може да се лови след 30 април и язовира няма да попадне в разпоредбите на ЗРА и разделението с надморските височини.
Трябва в настоящата заповед да има и т.2. която да бъде упоменато, че след този период важи забраната за пролетното размножаване на рибите.
А така всеки ще си лови след 30 април.
Отделно нещата се правят от днес за утре и много хора ще изгорят като факли.
Тъпотия на квадрат.
Ванка, бъркаш се. Срокът в заповедите не се припокрива и може да се лови след 30 април само ако писменно е отменена заповедта, която влиза в сила от 1 май. А на въпроса защо само за язовир Искър обяснението е единствено във предложението на Елиза Узунова. Аз още не съм го чел.
Прав си Миро. Аз лично се ядосах и ефектиран от малоумната за мен заповед, която пак "казвам" трябваше поне да загадне или да се даде препратка за следващата по ред забрана, а така....с два реда, дето каката се мотивирала....
Също не разбирам с какво ще помогне тая наложенена "навреме" забрана, като водата е кокал и рибите ще си седят с хайвер поне още двайсет дена, изключвайки каракудата.
По-логично за мен бе да се забранят няколко зони на язовира, като н.пр. упоменатите по-горе диги, в които се бие карасиуса, а те (ИАРА), както винаги избират най-лесното тотална ЗАБРАНА.... :evil:
Regar
фен клуб-скобар

Мнение от Regar »

Bayivan написа: По-логично за мен бе да се забранят няколко зони на язовира, като н.пр. упоменатите по-горе диги, в които се бие карасиуса, а те (ИАРА), както винаги избират най-лесното тотална ЗАБРАНА.... :evil:
Според мен няма как да се направи избирателна забрана на определени места, защото няма да бъде спазвана и няма как да се контролира. Решението си е пълна забрана. Още в събота рибата се биеше по всички плиткажи където има залята трева, не само дигата.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Пак няма никаква прозрачност. Мотивирано предложение на д-р Елиза Узунова, а какво е предложението никой, нищо не казва. Може да се окаже, че пречим на някоя чапла да си мъти яйцата, а ние тук да се тюхкаме за платики, бабушки и каракуди.
di_dimi
новобранец
новобранец

Мнение от di_dimi »

Съгласен съм, че заповедта "от днес- за вчера" е меко казано малоумна. Но каквато и да е, следва да се спазва. И въпреки това, снощи към 18.30ч. от пътя се виждаха поне десетина човека долу на устието, включително и един кемпер. И предполагам, че и днес и утре ще е така.
Отделно "кормораните с мрежите" и орките. Е как да държи риба този язовир....
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

di_dimi написа:Съгласен съм, че заповедта "от днес- за вчера" е меко казано малоумна. Но каквато и да е, следва да се спазва. И въпреки това, снощи към 18.30ч. от пътя се виждаха поне десетина човека долу на устието, включително и един кемпер. И предполагам, че и днес и утре ще е така.
Отделно "кормораните с мрежите" и орките. Е как да държи риба този язовир....
Забраната за риболов на язовира не се отнася за река Искър, която е разрешена до 01.05.2016г. Не разбирам защо се притеснявате от присъствието на риболовци около устието на язовира. Аз също имам намерение да проверя дали има движение на някакви риби по реката над устието на язовира.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

18 19 05 16 034.jpg
18 19 05 16 034.jpg (200.9 KiB) Преглеждано 1521 пъти

Напълни се язовира,достатъчно.

Боби Иара Обикаля в района,за бракониери.

Може да се лови бяла риба.
18 19 05 16 037.jpg
18 19 05 16 037.jpg (146.59 KiB) Преглеждано 1521 пъти
Водата е до земите на холандеца-бившите рибарници.
18 19 05 16 039.jpg
18 19 05 16 039.jpg (204 KiB) Преглеждано 1521 пъти
Студена е много.
18 19 05 16 041.jpg
18 19 05 16 041.jpg (182.44 KiB) Преглеждано 1521 пъти

18 19 05 16 032.jpg
18 19 05 16 032.jpg (107 KiB) Преглеждано 1521 пъти
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
ivanst
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanst »

Неделя или понеделник и аз мисля да отида до язовира.Ще се пробвам за бяла.До колкото разбрах излизал доста добър костур ... и макар че е в забрана с останалата мирна риба почти всички си го прибирали.
Изображение

Фейсбук група на яз.Искър -https://www.facebook.com/groups/iskar2014/
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

viewtopic.php?f=12&t=91414

Добре ще е, кой с колкото може да се включи в зарибяването?

Молба-ако някой минава оттам, нека да снима и постне нивото при стената на ресторанта на Щъркелово гнездо?
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
lusienn

Мнение от lusienn »

Насе водата опира в стената на Щъркела в долната част.

Първите снимки от тая тема са качени на външен сайт-но явно в момента са го затворили както често се случва в БГ-няма нищо вечно.

Та сега ще ги постваме директно тука,през долните бутони да си седът.

Некой ако го знае човека от прикачи да му пише,да ги оправи :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

Поздравления за чудесната инициатива на риболовен клуб - "Приятели" и "na riba. com." Пожелавам пълен успех на дарителската кампания и дано повечко зарибител намери своя нов дом в язовир Искър. Аз сравнително рядко посещавам язовира, но с голямо удоволствие ще отделя средства за неговото зарибяване. Има ли вариант да се пуснат в продажба тениски, на които да са отпечатани датата и мястото на събитието? Всяка тениска ще напомня дълго време на притежателя й за благородното начинание.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

P5290002.JPG
P5290001.JPG

Пуснете казанчетата да поизпразним, че няма да има места за откриването :mrgreen:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

На откриването май трудно ще се класираме на читави места.
Аватар
ivanst
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanst »

Особено на устието и багера местата ще са малко ... просто нивото е доста високо.Дигите отсреща са заляти и в рибарниците ще е по трудно да се лови.Но пък на шипочанският местата са повече.Може да се слиза до брега без проблем ... няма разкопани места.В ръкавът на устието вече има достатъчно вода.Остава само да открием риболова след 2 седмици ...
Изображение

Аватар
ivanst
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanst »

Ето и снимка от Римският мост ... риболов на бяла от брега.За съжаление нямаше кълване.
13266068_10201618528780624_4062735967622902048_n.jpg
13266068_10201618528780624_4062735967622902048_n.jpg (130.92 KiB) Преглеждано 962 пъти
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”